4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

f.a.q.

Στους συντονισμένους στο Διαδίκτυο (Ίντερνετ στην καθομιλουμένη), τα αρχικά f.a.q. είναι πασίγνωστα. Μεταφράζονται σε frequently asked questions, δηλαδή «ερωτήσεις που τίθενται συχνά». Από τις επιστολές, τα τηλεφωνήματα αλλά και τα e-mail των αναγνωστών, διαλέγουμε τις πιο συχνά εμφανιζόμενες αυτοκινητιστικής φύσης ερωτήσεις και απαντάμε σε δύο κάθε μήνα.


Τι διαφορά έχουν τα ηλεκτρικά από τα υβριδικά αυτοκίνητα;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι «κατά το ήμισυ» δεν έχουν καμία διαφορά, εννοώντας το τμήμα της μετατροπής ενέργειας από τις μπαταρίες στο δρόμο. Και τα δύο παίρνουν κίνηση από έναν ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος τροφοδοτείται από μία μεγάλη συστοιχία μπαταριών, που βρίσκεται τοποθετημένη πάνω στο αυτοκίνητο. Η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο κινείται μέχρι εκεί, που του επιτρέπει η χωρητικότητα των μπαταριών, και έπειτα πρέπει να μείνει παρκαρισμένο και «στην πρίζα» μέχρι να φορτίσουν και πάλι οι μπαταρίες, ενώ το υβριδικό μεταφέρει πάνω του τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που φορτίζει διαρκώς τις μπαταρίες. Ένας μικρός βενζινοκινητήρας κινεί μία ηλεκτρογεννήτρια, η οποία δίνει ρεύμα στον ηλεκτροκινητήρα για την κίνηση του αυτοκινήτου και ταυτόχρονα φορτίζει και τις μπαταρίες, ώστε να μπορεί το αυτοκίνητο να λειτουργήσει και με τη γεννήτρια εκτός λειτουργίας σαν ηλεκτρικό, δηλαδή σαν όχημα μηδενικών ρύπων π.χ. για το κέντρο της πόλης. Έτσι, το υβριδικό αυτοκίνητο έχει το σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ηλεκτρικού ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα αυτονομίας (δε «μένει» ποτέ από μπαταρία), ενώ έχει και σαφές προβάδισμα έναντι του συμβατικού βενζινοκίνητου αυτοκινήτου σε θέματα εκπομπών καυσαερίων, δεδομένου ότι ο μικρός κινητήρας που κινεί τη γεννήτρια δε «ζορίζεται» και λειτουργεί πάντα σε δεδομένο αριθμό στροφών και φορτίο, και άρα σε βέλτιστες συνθήκες λειτουργίας και εκπομπών ρύπων. Τα μειονεκτήματα (για την ώρα) είναι οι λίγο χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με τα συμβατικά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, καθώς και το συγκριτικά μεγάλο κόστος παραγωγής που δεν επιτρέπει ακόμα την προσφορά στον μέσο καταναλωτή σε συμφέρουσα τιμή. Όπως έχουμε ξαναγράψει όμως, με τη διαρκή πρόοδο της τεχνολογίας τα παραπάνω αναμένεται σύντομα να λυθούν, οπότε υπολογίζεται ότι σε δέκα ή είκοσι χρόνια τα υβριδικά θα καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος των συνολικών αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν στους δρόμους.

Υπάρχουν συστήματα τηλεμετρίας και στα αυτοκίνητα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι, όπως στη Φόρμουλα 1;

Όπως και στα μονοθέσια της Φόρμουλα 1, έτσι και στα κορυφαία αυτοκίνητα του ΠΠΡ υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα συλλογής και καταγραφής δεδομένων, η διαφορά όμως είναι ότι αυτά απλώς αποθηκεύουν στοιχεία για περαιτέρω επεξεργασία και συνήθως οι μετρήσεις δε μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο όπως στους αγώνες πίστας. Η ελληνική λέξη «τηλεμετρία» που χρησιμοποιείται και στα αγγλικά (telemetry) περιγράφει ένα σύστημα, με το οποίο παίρνουμε μετρήσεις από μακριά, και στην ιδανική του μορφή σε «ζωντανή μετάδοση» μέσω ραδιοσυχνότητας, έτσι ώστε να μπορούμε να παρακολουθήσουμε κάποιο φαινόμενο τη στιγμή που αυτό συμβαίνει, ή έστω με κάποια μικρή χρονική καθυστέρηση αλλά χωρίς να χρειαστεί να βρεθούμε στον τόπο της μέτρησης (π.χ. στην κορυφή του βουνού ή ψηλά στην ατμόσφαιρα, σε κάποιο αερόστατο, για το χαρακτηριστικό παράδειγμα των μετεωρολογικών μετρήσεων). Σε έναν αγώνα Φόρμουλα 1, οι μηχανικοί από τα πιτ μπορούν να παρακολουθούν κάθε στιγμή όλες τις λεπτομέρειες λειτουργίας του αυτοκινήτου, από απλά δεδομένα όπως η θέση, η ταχύτητα και η επιτάχυνση, μέχρι λεπτομέρειες ουσιαστικές για την έγκαιρη διάγνωση κάποιας βλάβης, όπως η πίεση καυσίμου, λαδιού και αέρα σε όλα τα συστήματα του κινητήρα. Στους αγώνες ράλι, τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων είναι ακριβώς τα ίδια, με παρόμοιους αισθητήρες και μετρούμενα μεγέθη, μόνο που λείπει ο πομπός για την απευθείας μετάδοση των δεδομένων. Τα εξίσου αναλυτικά και λεπτομερή στοιχεία απλώς καταγράφονται στη μνήμη του υπολογιστή για να αναλυθούν στο επόμενο σέρβις ή στο τέλος του αγώνα._Κ.Λ.

[email protected]