4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

ΠAΓKOΣMIO ΠPΩTAΘΛHMA F1 GP IΣΠANIAΣ

Aναμενόμενο...

«Εντός έδρας», οι Μακλάρεν έκαναν το 1-2 χωρίς εκπλήξεις, χωρίς απρόοπτα και χωρίς προσπεράσματα. Το ξεκίνημα του Βιλνέβ, τα προβλήματα του Κούλθαρντ και η ημιτελής προσπάθεια του Σουμάχερ δεν κατάφεραν να δώσουν χρώμα σε έναν αγώνα που ίσως προσφέρεται για αναλύσεις και συμπεράσματα.

Έπαιξαν καταλυτικό ρόλο τα λάστιχα της Μπρίτζεστον. Όσοι επέλεξαν σωστά τη μαλακή γόμα πλεονεκτούσαν στις δοκιμές και κυρίως στον αγώνα, καθώς οι θερμοκρασίες δεν ανέβηκαν πολύ (21Co) και τα μαλακά λάστιχα, σύμφωνα με δήλωση του Ερβάιν, άντεχαν ακόμη και 35 γύρους (τακτική ενός πιτ στοπ). Τελικά, όλοι έκαναν δύο πιτ στοπ αλλά Μακλάρεν και Τζόρνταν, όντας με σκληρή γόμα, έχασαν πολύτιμο έδαφος. Οι ρυθμοί περιστροφής ήταν 1,5’’ πιο αργοί από πέρυσι και 1’’ πιο αργοί από το Φεβρουάριο, κάτι που μπορεί εν μέρει να οφείλεται και στα λάστιχα καθώς η FIA πιέζει την Μπρίτζεστον να φτιάξει πιο «αργά» λάστιχα, με απώτερο σκοπό να γίνονται προσπεράσματα. Εσείς, είδατε κανένα προσπέρασμα στο Μοντμελό;

Οι δοκιμές
Στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής κυρίαρχο στοιχείο ήταν ο αέρας και ο Χιλ βρήκε την ευκαιρία να κατηγορήσει ακόμη μια φορά τη FIA με αφορμή την αστάθεια που παρουσιάζουν τα μονοθέσια, καθώς εξαρτώνται περισσότερο από την αεροδυναμικά παραγόμενη πρόσφυση και όχι από τη μηχανική. Ο Ερβάιν την Παρασκευή και ο Κούλθαρντ το Σάββατο ήταν οι ταχύτεροι στις 4 περιόδους ελεύθερων δοκιμών, ενώ το μεσημέρι του Σαββάτου η έκπληξη ήρθε από τον Αλεζί, τουλάχιστον την πρώτη μισή ώρα. Αργότερα αποκαταστάθηκε η τάξη με τις Μακλάρεν όντας με σκληρά λάστιχα να μην μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλες διαφορές. Στο ίδιο δευτερόλεπτο, λοιπόν, οι οκτώ πρώτοι οδηγοί και οι προβλέψεις μίλαγαν για πολύ «κλειστό» αγώνα δεδομένου ότι όλοι (και κυρίως η Mακλάρεν) γνωρίζουν άριστα τις ιδιαιτερότητες της πίστας που χρησιμοποιείται για δοκιμές εξέλιξης.

Ο αγώνας
Βιλνέβ, Κούλθαρντ ξεκίνησαν καταπληκτικά, ο Σουμάχερ εγκλωβίστηκε πίσω από τους Ερβάιν, Κούλθαρντ και ο Βιλνέβ έστριψε τρίτος, έχοντας μπροστά τις Μακλάρεν και πίσω τις Φεράρι. Ο Χάκινεν άρχισε να απομακρύνεται, ο Σουμάχερ έδειχνε ανήμπορος να περάσει τον Βιλνέβ και η διαφορά έως το πρώτο πιτ στοπ (24ος γύρος) είχε αγγίξει τα 30’’. Ο Κούλθαρντ (2ος) αντιμετώπιζε προβλήματα υπερστροφής και ζήτησε από τους μηχανικούς να αλλάξουν τις πιέσεις στο σετ των ελαστικών που θα έβαζε στο 1ο πιτ στοπ. Οι αλλαγές χειροτέρεψαν την κατάσταση καθώς η ΜΡ4/14 απέκτησε υποστροφή στις γρήγορες στροφές, ενώ παρέμεινε υπερστροφική στις αργές. «Ήταν αδύνατον να οδηγήσω γρήγορα», δήλωσε αργότερα ο Σκοτσέζος που είδε τη διαφορά του από τον Σουμάχερ να εξανεμίζεται, καθώς ο Γερμανός απαλλαγμένος από το εμπόδιο του Βιλνέβ (καθυστέρησε στα πιτ) άρχισε να κινείται με φρενήρη ρυθμό κερδίζοντας έως και 2’’ στο γύρο ανάλογα με την κυκλοφορία. Στάθηκε άτυχος, όμως, μπαίνοντας στα πιτ για δεύτερη φορά καθώς βρήκε μπροστά του τον Ντε λα Ρόσα σε ρυθμό περιπάτου, έχασε πολύτιμο χρόνο και τελικά είδε τον Κούλθαρντ να βγαίνει ακριβώς μπροστά του. Με σωστή πιέση στα λάστιχα αυτή τη φορά, ο Σκοτσέζος δε δυσκολεύτηκε να ξεφύγει από τον Σουμάχερ που δεν έδειξε καμία διάθεση να πολεμήσει. Ένα γύρο πιο πίσω, Χιλ και Μπαρικέλο είχαν τη δική τους μάχη για την 7η θέση με τον Βρετανό να πραγματοποιεί το μοναδικό προσπέρασμα του αγώνα (ποιος είπε ότι δεν έγινε κανένα;) και το Βραζιλιάνο να χάνει και την 8η θέση, καθώς το μονοθέσιό του δεν πληρούσε τους κανονισμούς. Επόμενος αγώνας το GP του Καναδά, στις 13 Ιουνίου.

Eμπόριο θεάματος...

...θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε με δύο λέξεις όλα όσα διαδραματίζονται στη Φόρμουλα 1. Διασημότητες, βασιλείς, φωτομοντέλα, διαφημιστές και γενικά όλοι όσοι θα μπορούσαν να κερδίσουν κάτι από την παρουσία της τηλεόρασης, συνωστίζονται στα χώρο γύρω από τα πάντοκ. Στο περιθώριο του Σαββατοκύριακου γίνεται και ο αγώνας, για τον οποίο μάλλον δεν υπάρχει ενδιαφέρον ή τουλάχιστον δεν πείθει κανέναν. Mετά το 1-2 της Φεράρι στο Mονακό, έπρεπε να έρθει το 1-2 για τη Mακλάρεν έτσι ώστε να μην υπάρχει διαφορά που να δίνει σαφές προβάδισμα σε κάποια ομάδα. Xρώματα παντού, σημαίες και καπέλα, φανατικοί οπαδοί ή μάλλον άνθρωποι που πιστεύουν ακόμη ότι οι αγώνες γίνονται για να κερδίσει ο καλύτερος και ότι η Φόρμουλα 1 είναι για το συμφέρον της αυτοκίνησης, αφού η τεχνολογία των μονοθέσιων θα περάσει κάποτε στα αυτοκίνητά τους. Πλανώνται όσοι πιστεύουν τα παραπάνω αφού κάποιοι δαιμόνιοι τύποι, που κινούν τα νήματα της αγοράς, έχουν στήσει ένα ανεπανάληπτο πανηγύρι δημοσιότητας και... τηλεθέασης. Στο μεταξύ, υπάρχουν πολλοί ρομαντικοί, κυρίως νεαροί φίλοι των αγώνων αυτοκινήτου, οι οποίοι θα ταξιδέψουν για να δουν ένα θέαμα το οποίο έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, είναι να το παρακολουθεί κανείς αποκλειστικά από την τηλεόραση. Δεν είναι μόνο τα λίγα μονοθέσια που συνεχίζουν στα μισά του αγώνα, όσο και η έλλειψη προσπερασμάτων που κάνουν το προσφερόμενο θέαμα εντελώς βαρετό.
Όποιος παρ’ όλα αυτά επιθυμεί να δει από κοντά έναν αγώνα Φόρμουλα 1, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει -πληρώνοντας αρκετά τσουχτερό εισιτήριο- τις κατακτήριες δοκιμές της Παρασκευής και του Σαββάτου. Παράλληλα με τις χρονομετρημένες δοκιμές του Σαββάτου είναι και ο αγώνας της Φόρμουλα 3000, όπου δίνεται μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει. Tην Kυριακή το απόγευμα, ο αγώνας σίγουρα είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία, αφού ο μοναδικός σε χροιά και ένταση ήχος ανεβάζει την έξαψη κάποιου ο οποίος για πρώτη φορά βρίσκεται εκεί. Eιδικά, δε, η στιγμή της εκκίνησης είναι μοναδική, αφού όπως έχει συμβεί κατ’ επανάληψιν, εκεί κρίνεται η έκβαση του αγώνα. Ύστερα όμως από μία ώρα, μόλις πέσει η καρό σημαία και σταματήσει ο θόρυβος από τους κινητήρες των μονοθεσίων και σιγά-σιγά αρχίζουν να αποχωρούν τα μοντέλα και οι «σελέμπριτι» όλων των τύπων, αντιλαμβάνεσαι ότι το πανηγύρι άξιζε τον κόπο. Δυστυχώς όμως για μία φορά, για να έχεις να λες στα εγγόνια σου. Tην επόμενη, δε, ημέρα σκέφτεσαι αν θα ήθελες να ξαναπάς και τότε η απάντηση έρχεται αυτόματα: να λείπει το βύσσινο (τουλάχιστον υπό αυτές τις συνθήκες)._B. Παπαδόπουλος

Aπό τις πιο εντυπωσιακές στιγμές του αγώνα ήταν οι είσοδοι των μονοθεσίων στα πιτ. Tαχύτατοι οι μηχανικοί της Φεράρι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να δώσουν ακόμη και νίκη στη ομάδα τους χάρις στο συντονισμό τους.

Πριν από την εκκίνηση του αγώνα, λοιπόν, στην καθιερωμένη επίδειξη της διθέσιας Mακλάρεν, ο βασιλιάς Xουάν Kάρλος, ως εκπρόσωπος του ισπανικού λαού (και όλων των παρευρισκομένων), είχε τη δυνατότητα να αισθανθεί τα πλευρικά g καθώς και τις εκπληκτικές επιβραδύνσεις μιας Φόρμουλα 1, ενώ όλοι οι κοινοί θνητοί αρκέστηκαν στην... όρεξη.

Kάποιος πρέπει να τραβήξει το αυτί του Eκλστόουν -το οποίο σημειωτέον δεν ιδρώνει- για τα όσα συμβαίνουν στις πίστες. Tα δισεκατομμύρια των τηλεοπτικών δικαιωμάτων έχουν μετατρέψει τους αγώνες Φόρμουλα 1 από θέαμα πίστας, σε τηλεοπτικό πρόγραμμα.