4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

OIKO-ΛOΓIKA: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ

"...Στο χωριό δημιουργήθηκε «σκάνδαλο» γιατί οι χτύποι ήταν ομοιόμορφοι. Άλλο ο «καλλιτεχνικός», παραδοσιακός καμπανοκρούστης, άλλο ο ηλεκτρονικός..."

Η ηχορρύπανση από καμπαναριό
ΠPOΣΦATA διάβασα στην εφημερίδα ότι σε χωριό της Κρήτης, ένας παπάς άλλαξε τις καμπάνες και από χειροκίνητες τις έκανε ηλεκτρικές. Τούτο σημαίνει ότι καταρχήν περιόρισε τις θέσεις εργασίας ή, έστω, ένα από τα καθήκοντα. Τα δικά του ή του καντηλανάφτη. Αλλά εδώ που τα λέμε μήπως ο καντηλανάφτης –που τον λέμε εμείς- ανάβει τίποτε καντήλια; Απλώς παρέμεινε το παλιό του όνομα, και δεν το μετατρέψαμε στο σωστό «διακοπτοανάφτης». Που σημαίνει αυτός που ανάβει το φως.
Επομένως το πέρασμα στη νέα τεχνολογία έχει ήδη γίνει στις εκκλησίες, πριν από τη μετατροπή του καμπαναριού σε ηλεκτρικό, με τη μετατροπή των καντηλιών και του φωτισμού της εκκλησίας επίσης με ηλεκτρισμό. Επί του παρόντος τα κεριά εξακολουθούμε να τα ανάβουμε και ο καντηλανάφτης έχει μετατραπεί σε κεριοσβήστη. Αλλά και στα μανουάλια, πάνω στα οποία τοποθετούμε τα κεριά, η νέα τεχνολογία έχει κάνει, όπως διαπίστωσα πρόσφατα, μεγάλες προόδους. Έτσι, στις εκκλησίες προηγμένης τεχνολογίας, έχουν εμφανιστεί κατάλληλες κατασκευές, όπου πάνω από τα κεριά υπάρχει απορροφητήρας (περίπου όπως αυτός των ψησταριών!), που παίρνει τον καπνό μέσα από την εκκλησία και τον βγάζει έξω. Μάλιστα αυτές τις κατασκευές τις είδα τόσο στο Περιστέρι στην Αθήνα όσο και σε χωριό της Αρκαδίας. Αλλά ας επανέλθουμε στον παπά, που εγκατέστησε τις καμπάνες νέας τεχνολογίας. Στο χωριό δημιουργήθηκε «σκάνδαλο» γιατί καταρχήν οι χτύποι ήταν ομοιόμορφοι. Άλλο ο «καλλιτεχνικός», παραδοσιακός καμπανοκρούστης, άλλο ο ηλεκτρονικός. Το περίεργο όμως της υπόθεσης είναι άλλο. Κάποιος κάτοικος έκανε μήνυση στον παπά, επειδή ο ήχος του νέου συστήματος κωδωνοκρουσίας ήταν δυνατός. Κάλεσαν, λοιπόν, ειδικό «ηχολόγο» από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος μέτρησε, με το κατάλληλο «ντεσιμπελόμετρο», τον ήχο και διαπίστωσε ότι οι καμπάνες βγάζουν δυνατότερο ήχο από τον επιτρεπόμενο. Έγινε, λοιπόν, μήνυση στον παπά για ηχορρύπανση από τις καμπάνες.
Η αληθινή αυτή ιστορία δε μας λέει αν οι κανονικές καμπάνες βγάζουν ήχο ηπιότερο από τις ηλεκτρικές, μια και κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Όταν ο σκοπός της καμπάνας ήταν η ειδοποίηση όλων των κατοίκων του χωριού (από την πρόσκληση στη λειτουργία μέχρι την ειδοποίηση πυρκαγιάς και άλλων γεγονότων) μέχρι και το σπίτι που είναι μακρύτερα από όλα, πώς θα το έκανε χωρίς να την ακούνε. Αλλά η τεχνολογία προχωρεί, κι έτσι προσωπικά απορώ που ο παπάς έκανε τις καμπάνες ηλεκτρικές και δε μαγνητοφώνησε τις κανονικές. Να τις γράψει σε μια κασέτα, να τις παίζει στο κασετόφωνο και ν’ αναμεταδίδει την καμπανοκρουσία με τα μεγάφωνα. Τα οποία, άλλωστε, υπάρχουν πάνω σε σχεδόν όλα τα καμπαναριά. Χώρια που θα μπορούσε με διαφορετικές ηχογραφήσεις να κάνει και το κατάλληλο ρεπερτόριο. Από μονότονες πένθιμες κωδωνοκρουσίες μέχρι τις έντονες της Ανάστασης. Φαντάζομαι ότι θα μπορούσε να μεταδίδει από τα μεγάφωνα ακόμη και τις κωδωνοκρουσίες της Παναγίας των Παρισίων. Τώρα γιατί ο περίεργος ενορίτης δεν έκανε μήνυση στον παπά για ηχορρύπανση με τα μεγάφωνα, από τα οποία αναμεταδίδεται η λειτουργία είναι μία άλλη υπόθεση. Η οποία, όμως, έχει συνέχεια. Ο σιγανός λοιπόν -κατανυκτικός- ήχος και οι ψαλμοί μιας λειτουργίας σίγουρα συγκινούν. Συγκινούνται, όμως, και οι συγγενείς στους γάμους και τα βαφτίσια που ανταμώνουν με άλλους συγγενείς, τους οποίους έχουν χρόνια (από την προηγούμενη κηδεία) ν’ ανταμώσουν.
Το αποτέλεσμα είναι στους περισσότερους γάμους και βαφτίσια ο παπάς να διακόπτει τη λειτουργία για να ζητήσει από το εκκλησίασμα -λογικό να μιλούν έπειτα από τόσα χρόνια που είχαν να ειδωθούν- να κάνει ησυχία. Έχοντας υπ’ όψιν ότι οι καλλιτέχνες των λαϊκών κέντρων διασκέδασης για να τους προσέχουν οι θαμώνες (οι οποίοι να μην μπορούν ν’ ακουστούν από τους διπλανούς τους) βάζουν «τέντα» τα μεγάφωνα. Εκεί να δεις ηχορρύπανση και το ίδιο ισχύει και σ’ όλα τα νεανικά στέκια. Για να καταλάβει ο διπλανός σου τι λες, πρέπει να ξελαρυγγιαστείς! Έντρομος, λοιπόν, σκέφτομαι: Υπάρχει, άραγε, πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνική στο μέλλον οι παπάδες;_N.M.