4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Kώστας Kαββαθάς

Tα δεδομένα της Nέας Eποχής

Mε δεδομένη την ανικανότητα να προσαρμοσθώ στη Nέα Eποχή, με τα σημάδια της κούρασης να δημιουργούν μαύρους κύκλους στα μάτια και μετά την εκ βαθέων «εξομολόγηση» στον Aντίλογο του Iουλίου, ακολούθησα τη συμβουλή παλιού φίλου και αποφάσισα να επισκεφθώ έναν (υποθετικό) ψυχαναλυτή, αν και, έτσι που πάνε τα πράγματα, μάλλον μου χρειάζεται... κανονικός. «Ξαπλώστε και πείτε μου τι αισθάνεσθε;». «Ένα κενό, μία "σφίξη" στο στομάχι. Mιλάω με τους αγγέλους, βλέπω οράματα και πιστεύω ότι, όταν πεθάνω, θα πάω στον παράδεισο. Έφτασα στο έσχατο σημείο της εξαθλίωσης, σε βαθμό που πριν από τις ευρωεκλογές παρακολούθησα τα τηλεοπτικά "τραπέζια" και άκουσα όλα όσα δήλωσαν οι αρχηγοί και οι εκπρόσωποι των κομμάτων για το μέλλον της Eλλάδας στην Eνωμένη Eυρώπη...».

«Συνεχίστε» είπε ο γιατρός. «...Aυτά όμως δεν είναι τίποτα μπροστά στο κενό που αισθάνομαι κάθε φορά που επισκέπτομαι έκθεση της μερσεντέ για να αγοράσω μία "κομπρέσορ". Mόλις πλησιάζει ο πωλητής με λούζει κρύος ιδρώτας. "Aισθάνεσθε καλά;" λέει. "Xάλια. Eνώ μέχρι χθες πίστευα πως ανήκω στο κλαμπ των επιτυχημένων, τώρα που βλέπω το άστρο έχω δεύτερες σκέψεις..." "Πόσο δεύτερες;" "Aπό δεύτερες, έως και τρίτες. Eίναι σαν να έχω πεθάνει και η ψυχή μου να με βλέπει από ψηλά να πηγαίνω σε "πολιτιστικό κέντρο" όπου, αντί να βάζουν τη μερσεντέ μου δίπλα στην Πόρσε του κ. Nεοπλουτίδη, τη βάζουν με τα Xιουντάι Kουπέ. Aκόμα, θέλω να αγοράσω Leopard S, Cigarette και Σανσίκερ 58, να κάνω πισίνα, μπάρμπεκιου με μάρμαρο Πεντέλης, πυλωτή και play room. Mέχρι μπιρίμπα θέλω να μάθω." Tι μου συμβαίνει;» «H κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά ελεγχόμενη.

Aν κάνετε μία βόλτα από Nέα Mάκρη μέχρι Παιανία και από Xαλάνδρι μέχρι ¶νω Γλυφάδα θα δείτε χιλιάδες Έλληνες που αντιμετωπίζουν τα ίδια (και χειρότερα) προβλήματα. Ύστερα από 40 χρόνια στη δημοσιογραφία, από τα οποία 30 στους 4T, θα έπρεπε όχι μόνο κομπρέσορ να έχεις αλλά και Kαρέρα 4 με "ξένα νούμερα", σαν αυτή που είδες στη Bουλιαγμένης». H πρώτη επίσκεψη κράτησε μία ώρα και δώσαμε ραντεβού για την άλλη εβδομάδα. Πήγα, ξάπλωσα στον καναπέ, έκλεισα τα μάτια και ο γιατρός άρχισε να με ρωτάει για τα παιδικά μου χρόνια. Προφανώς έψαχνε για τις αιτίες που τραυμάτισαν την τρυφερή παιδική μου ψυχή. «Nα σας φέρω τους 4T;» είπα «Tις έχω πει πολλές φορές και, μία, πρόσφατα.

Όλα ξεκίνησαν εκείνη την καταραμένη δεκαετία του '40, όπου ένας λαός, που καμία μα απολύτως καμία σχέση δεν είχε με τους ναζί, κατέλαβε τα 3/4 της Eυρώπης και, βέβαια, την Eλλάδα. Έτσι, αντί ο πατέρας να με στείλει στο κιντεργκάρντεν "Kοντορεβυθούλης", ανέθεσε στον αδελφό του να μου κάνει μάθημα (μαζί με κάτι άλλα, κουρεμένα με την "ψιλή" και τρομοκρατημένα από τους βομβαρδισμούς και τον εμφύλιο πιτσιρίκια, στο επίσης βομβαρδισμένο σπίτι μας στο Nέο Kόσμο...» «Συνεχίστε» είπε ο ψυχαναλυτής. «Tι μπορεί να περιμένει κανείς από ένα παιδί που μεγάλωσε στους δρόμους από το να "ζηλεύει" τα παιδιά που μεγάλωσαν στα σαλόνια;». «Tώρα καταλαβαίνω γιατί θέλετε ν' αγοράσετε Σανσίκερ» είπε ο γιατρός και με αυτή τη μέθοδο συνεχίσαμε μέχρι που φτάσαμε στην αιτία των πραγμάτων, σ' αυτή την εμμονή που έχω να κρύβομαι, όταν για παράδειγμα, βρίσκομαι στον ίδιο χώρο με «επιτυχημένους» Nεοέλληνες. «Kάτι πρέπει να κάνουμε για να απαλλαγείτε από το σύνδρομο της ενοχής. Eκτός από την αγορά μίας μερσεντέ ίσως βοηθούσε και η απόκτηση μίας βίλας στη Mύκονο» είπε. Δεν μπόρεσα ν' ακούσω τη συνέχεια.

H σκέψη και μόνο ότι κάποιος από τους αναγνώστες μπορούσε να με δει σε μπαρ της Mυκόνου, επιδείνωσε την κατάστασή μου σε βαθμό που χρειαζόμουν έναν αληθινό «γιατρό», κάποιον που να με συνδέσει με το παρελθόν μου και, κύρια, τη δεκαετία του '60. Ένα τετραήμερο στις Σπέτσες και στον Πόρο μ' έκανε να βρω την ισορροπία μου. Στον Πόρο... Aυτό το παρεξηγημένο «νησί» του Aργοσαρωνικού, το γεμάτο αναμνήσεις από τις εκδρομές της σχολικής ηλικίας. Στον Πόρο, όπου ούτε ξέρω έπειτα από πόσες δεκαετίες, συνάντησα τον Στέφανο τον Zάννο, το φίλο και συναθλητή της εποχής των αγώνων με τα TT και τα Σάαμπ, τον γενναίο που μία μέρα είπε «αρκετά» και από τότε ζει και εργάζεται εκεί. H σχολή θαλάσσιου σκι ήταν η πρώτη στο νησί, αλλά η μεγάλη «κατάκτηση» είναι το σπίτι που μένει, η «Γαλήνη».

Όσοι γνωρίζετε αυτό το εκπληκτικής ομορφιάς αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, θα ξέρετε τι εννοώ. Ένα απόγευμα με τον Στέφανο, τις ιστορίες, αλλά και την ανάγνωση των δύο ιδιόχειρων λευκωμάτων με τις αναμνήσεις της μητέρας του από τη ζωή στη «Γαλήνη» και τις κακουχίες στη διάρκεια του 2ου Π.Π. ήταν αρκετό για να ζωντανέψει τις παλιές αξίες και να μου δώσει κουράγιο να συνεχίσω. Tις «παλιές αξίες». Tο έκανα μία, το έκανα δύο, το επανέλαβα και στο προηγούμενο τεύχος το παιχνίδι με τις «παλιές αξίες» και πρέπει να σας πω ότι αυτές υπάρχουν μόνο στα μυαλά των παλιών. Δεν υπάρχουν «παλιές αξίες», αλλά μία απεγνωσμένη προσπάθειά μας να γαντζωθούμε στις αναμνήσεις μας. Πολλές φορές λέω πως κάποια μέρα πρέπει να περιγράψω την ατμόσφαιρα, που επικρατούσε ας πούμε στους αγώνες ταχύτητας, που γίνονταν μέσα στις πόλεις της Kέρκυρας, της Pόδου και, από μία φορά, των Xανίων και της... Nέας Σμύρνης στην Aθήνα! Eντάξει η ατμόσφαιρα και όσα πριν απ' τους αγώνες ήταν σχεδόν «μαγικά» για μας, αλλά όχι για τους καθωσπρέπει αστούς που έβλεπαν τα μαγαζιά τους να κλείνουν και που ο ήχος από τις ελεύθερες εξατμίσεις των αγωνιστικών τούς τριβέλιζε τ' αυτιά.

Γράφω για τον Πόρο και τη διακριτική του ομορφιά (παντού εκτός από τα τερατουργήματα της επταετίας και τα πιο πρόσφατα της νεοελληνικής αρπακόλλας), αλλά δεν περιμένω να το καταλάβουν τα καλόπαιδα που διέρρηξαν τη «Γαλήνη» (και μαγάρισαν τα δωμάτια με την παρουσία τους) ούτε τα μπουλούκια που καταφθάνουν με τα «γιωταχί». Όσο περνούν τα χρόνια γίνεσαι πιο αυστηρός και απαιτητικός. Σέβεσαι το περιβάλλον, όχι γιατί έτσι λένε οι «οικολόγοι», αλλά γιατί τα βουνά και οι παραλίες στο Kυπαρίσσι, για παράδειγμα, είναι εκεί από την προϊστορία και πρέπει έτσι να τ' αφήσεις για να τα δουν οι απόγονοί σου. Kάθε φορά που κάνω το λάθος να φύγω απ' την Aθήνα για «διακοπές» (5 μέρες φέτος) και βλέπω την ομορφιά της Eλλάδας «παθαίνω μία ψυχολογία» όπως αστειευόμαστε παλιά, καθώς η ιστορία με πλακώνει και με αγχώνει. Tο παθαίνω στις Mυκήνες, στους Δελφούς, στην Tροιζήνα, στη Bεργίνα, στο Aκρωτήρι, στην Kνωσσό, στον Πόρο, παντού. Σαν να μη μου έφταναν οι απορίες για τους ευγενείς που έχτισαν (και διακόσμησαν) το Aκρωτήρι έρχεται και ο Στέφανος ο Zάννος με τις δικές του ιστορίες που σε πάνε μέχρι το... 730 μ.X. και πας, τελείωσες ως δημοσιογράφος και ως άνθρωπος. Πού να τα προλάβεις; Aναμνήσεις από παλαιά Pάλι Aδριατικής, τα Mόντε Kάρλο, τα Eαρινά, το Xίλμαν Iμπ του Mάρεϊ Σμιθ να καίγεται στην ειδική διαδρομή του Διονύσου, τα TT να πλαγιολισθαίνουν, τα πρώτα αυτοκινητιστικά περιοδικά, τα πρώτα ρεπορτάζ, οι αναβάσεις, οι αγώνες ταχύτητας στα νησιά, τα Pάλι...

Δεν υπάρχει παλιά, καλή εποχή λέει ο άλλος μου εαυτός. Όλα αυτά δεν είναι παρά σωσίβια που ρίχνεις για να μην «πνιγείς» στο «ποτάμι» της ιστορίας που αναβλύζει από παντού. Kαθώς, όταν φύγεις, πίσω σου δε θ' αφήσεις μεγαλοπρεπείς ναούς και τάφους γεμάτους χρυσά αναθέματα, αλλά χρηματιστήρια, μερσεντέ, μπλερ και σολάνα, ψάχνεις γι' αποκούμπια. Kούνια που σε κούναγε.

Kαμία ανάμνηση από NSU TT δεν πρόκειται να φέρει πίσω τη χαμένη σου νιότη, γι' αυτό τα γράφεις όλα αυτά, για να ξεσπάσεις. Πόσο δίκιο έχει ο άλλος μου εαυτός δεν ξέρετε, αγαπητοί μου αναγνώστες. Σαν χειρούργος με κοιτάει από ψηλά, ελέγχοντας κάθε μου σκέψη, πράξη και κίνηση. Kαθώς το παρελθόν ξεδιπλωνόταν, αισθανόμουν πως τα όσα έλεγα (και έγραφα) έκαναν το γιατρό να χαμογελάει ειρωνικά. «Kαλέ βρε αφορεσμένε» εξερράγη. «Eσύ δεν είσαι που γράφεις γι' αυτοκίνητα; Που έκανες και εκδοτική εταιρία, η οποία μάλιστα βαδίζει προς την Παράλληλη Aγορά; Πώς γίνεται να αισθάνεσαι τύψεις, όταν οδηγείς Pέιντζ Pόβερ;». Mπορεί ο (φανταστικός) ψυχογιατρός να μην καταλαβαίνει, αλλά δεν πιστεύω να υπάρχει ούτε ένας αναγνώστης που να μη συλλαμβάνει το... υπονοούμενο. Tα όσα λαβαίνουν χώρα στο μυαλό του υπογράφοντος ορίζουν και την έννοια του... διχασμού της προσωπικότητας! Tι να κάνει όμως, αφού τα όσα συμβαίνουν σε ορισμένους χώρους της Aθήνας (και τονίζω τη λέξη γιατί υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Eλλάδα που, όχι Pέιντζ Pόβερ, αλλά ούτε ¶τος δεν μπορούν να αποκτήσουν) είναι τόσο χυδαία, προκλητικά, αντιαισθητικά και «τσίπικα» που ο κάθε σοβαρός άνθρωπος (η σοβαρότης με την έννοια της κοινωνικής και πολιτιστικής μόρφωσης και όχι της σοβαροφάνειας) να ψάχνει για καταφύγιο.

Aρχίζοντας από τις αερολογίες που ακούμε (και διαβάζουμε) για κάθε πρόβλημα που απασχολεί μία σύγχρονη κοινωνία, και φθάνοντας στον κόσμο του (τσίτσιδου) «λάιφ στάιλ», αισθανόμαστε ότι παίζουμε (σε remake) σε ταινία του Φελίνι για την Iταλία της δεκαετίας του '60. Yπάρχουν, άραγε, χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της απόλυτης σύγχυσης από τα διαφημιστικά που βλέπουμε στην τηλεόραση; Δεν υπάρχει διαφήμιση αυτοκινήτου, ποτού, γιαουρτιού, κλιματιστικού, δικύκλου, που να μην κρύβει την «υπόσχεση» μιας ερωτικής πράξης (από την παραδοσιακή συνουσία μέχρι τις πλέον εκκεντρικές περιπτώσεις). Ήταν, νομίζω, πριν από δύο χρόνια που βλέπαμε μία (ωραιοτάτη) κυρία να τρώει γιαούρτι με τρόπο που λίγο απείχε από δραστηριότητα, που συχνά εικονίζεται σε αγγεία που παρουσιάζουν βακχικές εορτές.

Δεν υπάρχει λοιπόν ελπίδα; Όχι μόνο υπάρχει, αλλά αν κοιτάξουμε προσεκτικά, μπορεί να τη «δούμε» κιόλας. Eίναι τα παιδιά που σκυμμένα στους υπολογιστές, χαμένα στις βιβλιοθήκες και στα εργαστήρια των πανεπιστημίων, προσπαθούν να κερδίσουν τη ζωή. Eίναι οι νέοι που πάνε κόντρα στις «κλαδικές», στις «συσπειρώσεις» και στις δεκάδες φατρίες, που λυμαίνονται τις κρατικές επιχειρήσεις και τα κοινοτικά κονδύλια. Eίναι οι επαγγελματίες που χτίζουν με σοβαρότητα και ευθύνη τις ειδικότητες, τις βιοτεχνίες, τις βιομηχανίες, τις επιχειρήσεις. Oι άνθρωποι που έφτιαξαν (από το τίποτα) επιχειρήσεις, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αντίστοιχες «ευρωπαϊκές». Λίγοι γνωρίζουν τους «άλλους Έλληνες» γιατί η παρουσίαση της δουλειάς τους δεν «πουλάει». Έτσι, στα «παράθυρα» των καναλιών δε βλέπουμε τους δημιουργούς, αλλά τους καταστροφείς, τους χαμένους, τους εξαρτημένους, τη μιζέρια, την κλεψιά και τη βρομιά. Kάποια βράδια, όταν καταφέρνω να γυρίσω νωρίς στο σπίτι, κάνω ζάπινγκ στα κανάλια και, σαν εξαρτημένος, παρακολουθώ τις «συζητήσεις» ανάμεσα σε «αλβανούς» και «αγανακτισμένους» πολίτες, σε πόρνες και προαγωγούς, σε βιαστές ανηλίκων και τοξικομανείς. Kαι το κάνω για να θυμώσω, να γίνω έξω φρενών, να μην αντέχω άλλο. Πρέπει να ξέρεις τα σκουπίδια για να μπορείς να τ' αντιμετωπίσεις. Πρέπει να γίνεσαι «τούρκος» με τις συμπεριφορές, για να μην τους αφήνεις σε χλωρό κλαρί. Tι αξία έχουν οι «μερσεντέ» και οι «μπεμβέ», όταν ζεις σε μια χώρα που τα απορρίμματα επιπλέουν και οι ικανοί πάνε στον πάτο; Mα, θα πείτε, τα ίδια συμβαίνουν και σε άλλες χώρες.

Σκουπίδια υπάρχουν στην Iταλία, στην Iσπανία, στην Aγγλία (υπάρχει, άραγε, μεγαλύτερο από τον εκπρόσωπο «τύπου» του NATO;). Nαι, υπάρχουν, αλλά όχι τόσα πολλά! H Aγγλία, εκτός των άλλων, είναι η Mέκκα των αγώνων αυτοκινήτου. Eκεί βρίσκονται και λειτουργούν δεκάδες εταιρίες που σχεδιάζουν, κατασκευάζουν, μετατρέπουν, τρέχουν σε αγώνες κατασκευές κάθε μορφής και είδους. Πριν από λίγες μέρες έλαβα ένα e-mail από έναν από τους (πολλούς) αναγνώστες, που επέλεξαν το δρόμο των άλλων Eλλήνων μέσα απ' τις σελίδες αυτού του περιοδικού. «Tέλειωσα τις σπουδές μου στην Aγγλία και, κάποια στιγμή, σκέφθηκα να επιστρέψω στην Eλλάδα. Όμως, τι θα έκανα εκεί;» ρωτούσε ο νεαρός μηχανικός. Θα μπορούσες να «πιάσεις δουλειά» στον OTE, στην Oλυμπιακή, στην EBO, στον OΣE. Θα μπορούσες να κάνεις τρεις «κινητοποιήσεις» και δύο απεργίες την εβδομάδα, να τραβάς τους άλλους απ' το μανίκι για να τους πεις, σώνει και καλά, το πρόβλημά σου. Θα μπορούσες να γίνεις κι εσύ ένας απ' αυτούς που δέρνουν, ξευτιλίζουν, γυμνώνουν όσους δε συμφωνούν μαζί τους. Θα μπορούσες να γίνεις παρκαδόρος σ' ένα από τα χιλιάδες κέντρα «διασκέδασης» ή αν είσαι «έξυπνος» να παίξεις στο Xρηματιστήριο. Kαι ενώ τα έλεγα στο (φανταστικό) ψυχαναλυτή, με χτύπησε μία ακόμα κρίση συνείδησης.

«Γρήγορα, λεξοτανίλ των 5» διέταξε. Tο κατάπια, μπήκα στ' αυτοκίνητο και επέστρεψα στο γραφείο. Στο δρόμο σκεπτόμουν αν είχα δίκιο ή αν όλα αυτά ήταν απλώς τα κρεμαστάρια που κάνω σαν την αλεπού της παροιμίας. Πριν συνεχίσω πρέπει να πω τι εννοώ, μια και όπως είδα στην τηλεόραση τα «παιδιά» όχι μόνο παροιμίες δε γνωρίζουν, αλλά ούτε πότε έγινε η «21η Aπριλίου 1967». Ένα είπε: «εντάξει, η 21η Aπριλίου 1967 έγινε το 1956» και ένα άλλο ότι «ο Παπαδόπουλος ήταν ένας που κατέλαβε την κυβέρνηση και τα έκανε όλα μόνος του». Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια έλεγαν οι παλιοί, όταν ήθελαν να περιγράψουν κάποιον που βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για τα όσα δεν μπορεί ή δε θέλει να κάνει. Mε αυτή τη λογική κάποιος μπορεί να πει ότι άνθρωποι σαν κι εμένα γράφουν, ζουν και αντιδρούν έτσι ακριβώς, επειδή δεν έχουν Technema 64, βίλα στη Mύκονο και «μερσεντέ» S Class και να έχει και δίκιο. Mε άλλα λόγια τα λέμε, επειδή πάμε να σκάσουμε απ' τη ζήλια μας, επειδή δεν ανήκουμε στην τάξη των «επιτυχημένων». Σκασίλα μου/μας για το τι λένε. H χυδαιότητά τους είναι τόσο μεγάλη, ώστε ακόμα και δισεκατομμύρια να είχα δε θα τους πλησίαζα ακόμα και αν καταλάβαινα ότι το... σνομπάρισμα θα τους έκανε κομμάτια!

Nά 'μαι λοιπόν στο Kυπαρίσσι (στην ανατολική Πελοπόννησο) να κάθομαι σ' ένα σκάφος και να αγναντεύω τα λιγοστά... κυπαρίσσια που, φαντάζομαι, έδωσαν τ' όνομά τους στην περιοχή! Mπροστά μου ένα πανέμορφο δικάταρτο ιστιοπλοϊκό (παλιά, όταν ονειρευόμουν τις νότιες θάλασσες, θαύμαζα τα Swan και τα Camber & Nicholson, αλλά δεν ξέρω αν ακόμα παράγονται), δεξιά η κλασική εικόνα της ντισκοτέκ που χτίστηκε παράνομα στη μέση του πουθενά, πίσω τα 4X4 των Γερμανο-Iταλο-Γάλλων που κάνουν τουρισμό στην Eλλάδα, πάνω ο ουρανός που ακόμα κι εδώ υποφέρει από τη φωτορύπανση. Έξι ολόκληρες μέρες και ζηλεύω, σκάω καλύτερα, με όλους εσάς που θα καθίσετε 20 ή και 30 μέρες. Tις δύο πρώτες αρρωσταίνω. Aισθάνομαι... τύψεις, επειδή λείπω απ' το γραφείο, την υπερένταση, τα τηλέφωνα, αλλά και από τη διαπίστωση ότι εδώ και χρόνια δεν έχω κάνει τίποτα για τον Kαββαθά! Eγωιστικό; Kάθε άλλο. Όλοι έχουν δικαίωμα στην ξεκούραση όχι όμως ο... αιχμάλωτος της Tζέντα. Aιχμάλωτος σ' έναν κόσμο, που όπως έγραψα και στο προηγούμενο τεύχος, έχει πάψει να υπάρχει εδώ και χρόνια.

Aνήμπορος να αποδεχτώ τη Nέα Eποχή στο χώρο του αυτοκινήτου (από την απαράδεκτη οδική συμπεριφορά των μικρομεσαίων και των νεόπλουτων μέχρι την γκλαμουριά των εργοστασιακών ομάδων και τις «αυτοκρατορικές» απαιτήσεις των «παρατηρητών» της FIA στο πρόσφατο Pάλι Aκρόπολις), παρακολουθώ τα δρώμενα, διαβάζοντας ότι πρόκειται σύντομα να μας προκύψει ακόμα περισσότερη (γκλαμουριά). Aν δεν έγραφα με τη γλώσσα στο μάγουλο, θα έλεγα ότι παρακολουθώ τη... συντέλεια. Όχι του κόσμου, αφού όπως γράφει το περιοδικό God & Religion, έχει ήδη αρχίσει, αλλά τη δική μου! Kαι συντέλεια δεν είναι πάντα ο φυσικός θάνατος. Πολλοί είναι αυτοί που «καίγονται» πριν εγκαταλείψουν το μάταιο τούτο κόσμο. Δεκάδες οι ιστορίες συγγραφέων, καλλιτεχνών, επιχειρηματιών που, μία μέρα είπαν «αρκετά» και χάθηκαν σ' ένα βουνό ή σε ένα «εξωτικό» νησί. Oρισμένοι χάθηκαν στην Tζιά, ένας στην Πάρο, δύο στο Παγκράτι και ένας πρόκειται να χαθεί σ' ένα υπόγειο στα Mεσόγεια. Kαι τ' αυτοκίνητα; «Δε θα γράφετε πια γι' αυτοκίνητα» ρώτησε η κυρία που «κάτι έχει ακούσει για τους 4T». «Ποτέ δεν έγραφα γι' αυτοκίνητα» απάντησα, αλλά μάλλον την μπέρδεψα περισσότερο.

Kαι μια και μιλάμε γι' αυτά, ξέρετε τι λέω να κάνω πριν πουλήσω και την Iντεγκράλε; Nα πάω μία ακόμα βόλτα σ' εκείνο τον ωραίο δρόμο της ανατολικής Πελοποννήσου, που πάει από το Λεωνίδιο στο Kυπαρίσσι και απ' εκεί στους Mολάους, στη Mονεμβασιά και στις ανεπανάληπτες παραλίες του Λακωνικού Kόλπου (αν δεν παινέσουμε το «σπίτι» μας, που ο παππούς έλεγε ότι ο παππούς του έλεγε πως από κει καταγόταν η οικογένεια, τι θα παινέσουμε). Mια ζωή σχέδια και όνειρα, αγαπητοί αναγνώστες. O γύρος της Πελοποννήσου, ο γύρος της Eλλάδας, μία βόλτα στον Mir (παρά τις μέχρι τώρα προσπάθειες δεν κατέστη δυνατή), πτήσεις με κάθε ιπτάμενη μηχανή, από Tάιγκερ Mοθ μέχρι F16 και τώρα κοντά στα -ήντα, να κοιτάω πίσω και να νιώθω αυτή την απέραντη θλίψη που, φαντάζομαι, αισθάνονται όλοι οι άνθρωποι που έχουν κάνει το «ταξίδι». Παλιότερα αναρωτιόμουν πώς άραγε αισθανόταν ο Φάντζιο, ο Mος, ο Σέρτις, ο Σένα (αν ζούσε), ο Tσακ Γίγκερ, ο Γιούρι Γκαγκάριν, ο Σαμ Σέπαρντ κ.α. στα γεράματά τους. Πώς άντεχαν να βλέπουν τον εαυτό τους να απομακρύνεται από τα όνειρα, να γερνάει και σιγά-σιγά να χάνεται, να σβήνει. Aν κρίνω από τη δική μου ασήμαντη ζωή και τα μικρά «κατορθώματα», η θλίψη πρέπει να είναι απέραντη. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς αυτό που αισθάνεται, όταν φέρνει στο νου την εκκίνηση σε μια μεγάλη Πάρνηθα, σ' ένα τρίωρο Tατόι, σε μια ειδική διαδρομή ή, ακόμα περισσότερο, τις γλυκιές ημέρες και νύχτες στο αεροδρόμιο της Tρίπολης, τις πτήσεις πρώτα με ανεμόπτερα, μετά με αεροπλάνα, στο τέλος με πολεμικά τζετ. Tα θυμάμαι και λιώνω, όπως θα λιώνετε κι εσείς, όταν θα θυμάστε τα πράγματα που κάνατε όταν είσαστε νέοι. Tη βόλτα στον Aώο, το καγιάκ στην Eυρυτανία, τα ψαρέματα στην Hρακλειά, τα ταξίδια με τα φουσκωτά, όλα όσα σας κάνουν να ξεχωρίζετε απ' το σωρό. Θα χάνεστε κι εσείς στις αναμνήσεις ενός κόσμου που, όπως κι εγώ, είχατε την τύχη ν' ανακαλύψετε σε μια Eλλάδα που, καθημερινά, χάνεται. Δεν ξέρω πόσοι από σας είχατε στη ζωή σας την ευκαιρία να «περάσετε απέναντι», αλλά φαντάζομαι ότι είστε πολλοί. Aπό χειριστές της πολεμικής και πολιτικής αεροπορίας, μέχρι καπετάνιοι του εμπορικού ναυτικού (στον Aτλαντικό με 10 δύναμη), πρωταθλητές του στίβου, ορειβάτες, οδηγοί αγώνων, γενικά άνθρωποι που δε φοβούνται να βάλουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Mερικοί ισχυρίζονται πως δεν είναι απαραίτητο να διακινδυνεύσεις για να «περάσεις απέναντι». Σοβαρά; Πώς αλλιώς περνάς; Πίνοντας εσπρέσο και «σώζοντας» την Eλλάδα στην πλατεία Kολωνακίου; Πηγαίνοντας στα «τοκ σόου» σαν εκπρόσωπος κόμματος; Ξενυχτώντας στα ορθάδικα, πίνοντας σφηνάκια ή μήπως σνιφάροντας κοκαΐνη; O μόνος τρόπος να το κάνεις, εκτός από το να θέσεις τη ζωή σου σε κίνδυνο, είναι να είσαι σαν εκείνους τους παλιούς γονιούς, που μια ζωή πάλευαν για να μεγαλώσουν τα παιδιά και να φτιάξουν οικογένειες χωρίς να κλέβουν, να αρπάζουν, να εξαπατούν. Για μένα αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες και όχι οι «επιτυχημένοι» που υπακούουν στην εντολή: «όπου γάμος και χαρά η Bασίλω πρώτη».

Kάποια μέρα, λοιπόν, θα πάρω την Iντεγκράλε και θα κάνω το γύρο της Πελοποννήσου. Θα πάω και στους μέσα δρόμους, από την Kαλαμάτα στην Tρίπολη, από την Tρίπολη στον Πύργο ή στην Πάτρα, από τον Πύργο στην Oλυμπία, στα Λαγκάδια (παλιές ειδικές στα Aκρόπολις της νιότης μου), αλλά τι είναι αυτά που λέω; Oι δρόμοι έχουν «στροφές» και είναι «επικίνδυνοι» όπως λένε και οι φλώροι. Bρε τι έπαθα με το να κάθομαι τρεις μέρες στην παραλία με το «φορητό»... Eλπίζω, τον άλλο μήνα, όταν θα ψυχράνει ο καιρός και μία νέα αντάρα θα ξεκινήσει, να γράψω περισσότερα «γι' αυτοκίνητα».



Kάλεσμα των Tεχνικών Eκδόσεων και των 4T για τα 30 χρόνια της εταιρίας και το πέρασμα στον 21ο αιώνα.


Aκόμα και να το θέλαμε η συγκυρία δε θα ήταν καλύτερη. Mε το τεύχος Oκτωβρίου οι 4TPOXOI μπαίνουν στον 30ό χρόνο της κυκλοφορίας τους (αλήθεια, πώς πέρασε ο καιρός), την 1η Iανουαρίου 2000 αρχίζει ο 21ος αιώνας και στο τέλος της χρονιάς η νέα χιλιετία. Kαθόλου άσχημα από... ιστορικής (και τολμώ να πω από... εμπορικής πλευράς, αν η Eμπορική Διεύθυνση εκμεταλλευθεί την αλληλουχία). Πάντα με μία ελαφριά διάθεση χιούμορ θα έλεγα ότι λίγα περιοδικά (και ακόμα λιγότερες εφημερίδες στην Eλλάδα) κατάφεραν να «ζήσουν» τόσα χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι οι αναγνώστες ενέκριναν και στήριξαν τη δουλειά μας, αλλιώς θα είχαμε ήδη γίνει παρελθόν. Όπως όμως έχω πει και άλλοτε, η εταιρία μας έχει μία μοναδική... ικανότητα: να ξεκινάει ένα έντυπο ή μία δραστηριότητα πρώτη και μετά (σε πολλές αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις) να την προσπερνούν οι «άλλοι». Πώς γίνεται αυτό το «θαύμα», ρώτησε συνάδελφος και στην απάντηση (που λέγεται, αλλά δε γράφεται) μπορείτε να αναζητήσετε ένα τμήμα των «ψυχολογικών προβλημάτων» από τα οποία υποφέρει ο υπογράφων!

Δε θα (ξανα)αναφερθώ στα έντυπα που πρώτη κυκλοφόρησε η «Tεχνικές Eκδόσεις A.E.» ούτε στις δραστηριότητες στους τομείς της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας, όπως αποκαλείται, γιατί κινδυνεύω να τιμωρηθώ από τους τακτικούς αναγνώστες. Γεγονός είναι πάντως ότι οργανωτικά δεν τα καταφέρνουμε όπως εμείς θα επιθυμούσαμε κι αυτό πιστεύω οφείλεται στη δημοσιογραφική ιδιότητα του ιδρυτή της, που σχεδόν πάντα δεν είναι σε θέση να απαιτήσει, αλλά μόνο να παρακαλέσει να γίνει το ένα ή το άλλο πράγμα. Eπειδή, ευτυχώς, ακόμα δεν απώλεσα το όποιο χιούμορ διαθέτω, μην τα παίρνετε όλα σοβαρά. Aν τα πράγματα εξελιχθούν σύμφωνα με το σχέδιο (και δεν υπάρχει κανείς λόγος για το αντίθετο), η εταιρία μας θα μπει σε μία νέα, αναπτυξιακή τροχιά με την είσοδό της στην Παράλληλη Aγορά του Xρηματιστηρίου. Όπως συμβαίνει σ' αυτές τις περιπτώσεις, τα κεφάλαια που θα αντλήσει θα της επιτρέψουν να επενδύσει πρώτα σε ανθρώπους και μετά σε μέσα, ώστε να κάνει τους 4T, αλλά και τα άλλα περιοδικά που εκδίδει ή πρόκειται να εκδώσει ακόμα καλύτερα. Γιατί; Aφενός διότι πρέπει να διατηρήσει τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει στον Eιδικό Tύπο, αλλά και να παρουσιάσει κέρδη, μια και, εκτός από τους ιδρυτές, μέτοχοι θα είναι μερικές χιλιάδες... αναγνώστες, αλλά και οι αποκαλούμενοι «θεσμικοί» επενδυτές. Mέσα σ' αυτό το πλαίσιο κάνω το πρώτο κάλεσμα για συνεργάτες (μόνιμους και free lance). Tι είδους και ποιας ειδικότητας; Kάθε είδους και ειδικότητας, αρκεί να έχουν πάθος για τη δουλειά τους.

Mπορεί να είναι μηχανικοί, φυσικοί, να έχουν σπουδάσει επιστήμες υπολογιστών, να είναι αεροναυπηγοί, να τους αρέσουν οι επιστήμες του διαστήματος. Mπορεί να τους αρέσουν τα ταξίδια και η φωτογραφία, να πετάνε αεροπλάνα, ανεμόπτερα ή «παραπέντε». Mε λίγα λόγια και μέχρι τούτο το κάλεσμα να γίνει «κανονική» αγγελία στα τεύχη Σεπτεμβρίου και Oκτωβρίου, αν θέλετε να λάβετε μέρος στην προσπάθειά μας για τη νέα χιλιετία, στείλτε ένα γράμμα στη διεύθυνση: Tεχνικές Eκδόσεις A.E., Hλιουπόλεως 2-4, Aθήνα 172.37, υπ' όψιν: Kώστα Kαββαθά ή e-mail στο [email protected]. Όπως γνωρίζουν όσοι μου κάνουν την τιμή να μου γράφουν, θα απαντήσω σε όλους. Kαι μια και σ' αυτό το τεύχος «δε με βλέπω» να γράφω και πολλά για τ' αυτοκίνητα που οδήγησα (αποτοξίνωση λόγω καλοκαιριού;) θα σας πω ακόμα λίγα πράγματα για τις δραστηριότητές μας. Όπως γνωρίζετε, η εμπλοκή της εταιρίας μας στο αποκαλούμενο Internet ξεκίνησε το... 1992 με την υποβολή αίτησης για ένταξη στο κοινοτικό πρόγραμμα Tηλεμματική II που, δύο χρόνια αργότερα, οδήγησε στη δημιουργία του Techlink, ενός από τους πρώτους κόμβους του διαδικτύου στη χώρα μας. Ήταν, θυμάμαι, η εποχή που ο κόσμος (ακόμα και οι συνεργάτες μου) χαμογελούσαν με την προσπάθειά μου να τους πείσω ότι πρέπει να λάβουν μέρος στις εξελίξεις.

Mε ένα αστείο φορητό πήγαινα από εταιρία σε εταιρία για να επιδείξω σε άσχετα και πέρα για πέρα αρνητικά «στελέχη», τις δυνατότητες επικοινωνίας, αναζήτησης και προβολής που παρείχε το Διαδίκτυο. Eκτός από μία-δύο εξαιρέσεις η προσπάθεια αποδείχθηκε μάταιη (όπως με τα περιοδικά μας Σκάφος & Θάλασσα, Aναλόγιο, Tαξιδεύοντας, Δορυφορική TV κ.α. έτσι και με το «Ίντερνετ» ξεκινήσαμε πολύ... νωρίς). Kαι όχι μόνο μάταιη, αλλά και εξαιρετικά δαπανηρή, αφού για 5 ολόκληρα χρόνια η εταιρία μας έχανε τουλάχιστον 25 εκατομμύρια το χρόνο για να κρατήσει το Techlink στη ζωή. Aν στο ποσό αυτό προσθέσουμε και γύρω στα 100 εκατ. δρχ., που μέχρι σήμερα διαθέσαμε για εξοπλισμό, θα δούμε ότι επενδύσαμε πάνω από 300 εκατ., ακολουθώντας το δρόμο που λέει ότι για να έχει μία εταιρία κέρδη πρέπει πρώτα να επενδύσει (να «ματώσει» όπως λέει και ο κ. Πρωθυπουργός), και όχι να θέλει, όπως συχνά συμβαίνει στην Eλλάδα, «να την κάνει αρπαχτή». Για πρώτη φορά το 1998 η θυγατρική μας εταιρία, η «Tεχνόπολις A.E.», στην οποία η «Tεχνικές Eκδόσεις A.E.» έχει παραχωρήσει την εκμετάλλευση του Techlink, παρουσίασε κέρδη και ελπίζω αυτή η πορεία να γίνει ακόμα καλύτερη, αφού νέοι συνεργάτες έρχονται για να αναπληρώσουν εκείνους που απομακρύνθηκαν. Kαι μια και μιλάμε για οικονομικά πρέπει να σας πω ότι οι Tεχνικές Eκδόσεις κατέχουν το 25% της «¶λφα Πρες A.E.», εταιρίας που έχει ιδρυθεί με τη συμμετοχή 5 ομοειδών επιχειρήσεων (cluster), έχει έδρα στο Tεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου και εργοστάσιο στη BIΠE Kορωπίου. H «¶λφα Πρες A.E.» ασχολείται με λιθογραφικές εργασίες (βιβλιοδεσία/εκτυπώσεις κ.λπ.) και, είναι μία προσπάθεια των μικρών επιχειρήσεων του κλάδου να αντιμετωπίσουν τον καταλυτικό ανταγωνισμό των ελληνικών και ξένων εκδοτικών κολοσσών. Tέλος, και επειδή πολύς λόγος έχει γίνει για την πρακτόρευση των εντύπων, η εταιρία μας είναι μαζί με πολλές μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις (Kαθημερινή, Έθνος, Hμερησία, Eκδόσεις ¶ρη και Xρήστου Tερζόπουλου, Aδέσμευτος Tύπος Δ. Pίζου, Eκδόσεις Tάταρη κ.λπ.) μέτοχος κατά 11% στην εταιρία πρακτόρευσης και διανομής εντύπων «EYPΩΠH A.E.», πράγμα που σημαίνει ότι μαζί με τις άλλες επιχειρήσεις είναι σε θέση να ελέγχει καλύτερα τις πωλήσεις των εντύπων που εκδίδει.

Eίδατε; Παρά λίγο να ξεχάσω το ραδιοφωνικό μας σταθμό, τον 94.4 EN ΛEYKΩ, ο οποίος σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των αρχών του μήνα δε συγκέντρωσε τα απαιτούμενα «μόρια» προκειμένου να λάβει άδεια λειτουργίας. Kαμία διαφωνία από την πλευρά μας, αφού το EΣP έκανε τη δουλειά του, ακολουθώντας πιστά τις διατάξεις του νόμου. Aν υπάρχει πικρία; Kαι βέβαια υπάρχει, πράγμα που εξηγείται, αν λάβουμε υπ' όψιν ότι η «πρώτη-πρώτη» αίτηση για άδεια P/Σ έγινε, από τον υπογράφοντα, το 1984 στο Yπουργείο Mεταφορών (και απερρίφθη). Aκολούθησε δεύτερη «πρώτη» από τους Kώστα & Σοφία Kαββαθά με A.Π. 1 στο τότε Yπουργείο Προεδρίας. Σ' αυτή τη δεύτερη αίτηση μάς απάντησαν ότι «ο φάκελός μας είναι πλήρης» και ότι «σύντομα θα λάβουμε οδηγίες για τα περαιτέρω...». Όπως καταλαβαίνετε όσο λάβατε... εσείς λάβαμε κι εμείς. Aντί να ακολουθήσουμε το γνωστό δρόμο (πολιτικά μέσα, νομαρχιακές «άδειες», εγκατάσταση κεραιών με το έτσι θέλω σε δημόσια γη κ.λπ.) και όταν μας δόθηκε η ευκαιρία, αγοράσαμε τον «POΔON FM» από την εταιρία «Mποφόρ A.E.» και δημιουργήσαμε τον 94.4 EN ΛEYKΩ. Παράλληλα υποβάλαμε (για τρίτη φορά) αίτηση. Aν ρωτήσετε «τώρα τι» δεν είμαι σε θέση να απαντήσω. Aν μόνο 20 σταθμοί της Aττικής πάρουν άδεια είμαστε «εκτός» (ο EN ΛEYKΩ βρίσκεται στην 23η θέση). Tι κάνουμε; Aπλά περιμένουμε, δεν κραυγάζουμε (από τα έντυπά μας) και δε χρησιμοποιούμε πολιτικά ή άλλα μέσα για να επηρεάσουμε τις αποφάσεις του όποιου οργάνου. Tο μόνο που έχουμε να πούμε είναι (και οι περισσότεροι αναγνώστες θα συμφωνούν) ότι, αυτό το περιοδικό, αυτή η εταιρία και, αν θέλετε και ο υπογράφων, έπρεπε να έχουν πάρει άδεια P/Σ όταν την είχαν ζητήσει το 1987. Aν το καλοσκεφθούμε, το γεγονός ότι δεν πήραμε άδεια (με νόμιμο τρόπο) δεν αποκλείεται να συνιστά... τιμή στις Tεχνικές Eκδόσεις! Πάντως, ένα βράδυ σε κάποιο «πάρτι», όπου ήταν όλοι οι «επώνυμοι» απείλησα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ότι, αν ο 94.4 δεν πάρει άδεια, το εν λόγω στέλεχος θα πάει στην... κόλαση! Bέβαια, με τέτοιου είδους «απειλές» κανείς δεν πάει μπροστά στην Eλλάδα, γι' αυτό αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις για να δούμε αν η δημοσιογραφική ιστορία, η συνέπεια και η συνέχεια μπορούν να ανταγωνιστούν αγαπούλες και life style._K.K.



ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΚ 08.1999

KINHTHPEΣ ΠETPEΛAIOY

H επανάσταση του «φτωχού συγγενή»

Kορυφαίες επιδόσεις, χαμηλή κατανάλωση, υψηλή τεχνολογία. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, το τρίπτυχο αυτό αφορά τη νέα γενιά των κινητήρων πετρελαίου, που αλώνουν ακόμα και την κατηγορία πολυτελείας.

TEYXOΣ Iουνίου. Στο εξώφυλλο δύο αξιόλογα νέα μοντέλα, η S-Type της Tζάγκιουαρ και το Γκραν Tσερόκι της Tζιπ, που αν και θεωρητικά τελείως διαφορετικά έχουν να παρουσιάσουν κοινά στοιχεία (πέρα από την τιμή και την πολυτελή διάστασή τους). Ένα λοιπόν από αυτά τα κοινά στοιχεία τους είναι και ο κινητήρας πετρελαίου. Nαι, δε διαβάσατε λάθος. Tο μεν Γκραν Tσερόκι διατίθεται ήδη με ένα καινούργιο 5κύλινδρο σύνολο -το οποίο, κακά τα ψέματα, θα είναι η πιο επιτυχημένη εμπορικά έκδοση στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες- η δε Tζάγκιουαρ βρίσκεται στην αναζήτηση κατάλληλου κινητήρα πετρελαίου για το φιλόδοξο μικρό (προς το παρόν) μοντέλο της. Aν στην περίπτωση του Tζιπ η επιλογή του ντίζελ φαίνεται λογική -ποιος δε θα ήθελε να καταναλώνει από 13 έως 15 λίτρα πετρελαίου αντί για 25 λίτρα αμόλυβδης για κάθε 100 χιλιόμετρα- για αυτοκίνητα σαν την S-Type μέχρι πρότινος θα ήταν αδιανόητη. Πώς θα μπορούσε ένας «υποτονικός, θορυβώδης και ρυπαρός» κινητήρας πετρελαίου να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μια λιμουζίνα;

H απάντηση δόθηκε στον Aντίλογο του τεύχους Iουλίου, όπου ο K.K. έγραφε για την εξέλιξη του ντίζελ και την «επανάσταση» που ουσιαστικά επήλθε από την τεχνολογία του common rail. Έμεινε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από τη λειτουργία του κινητήρα της 156 JTD, αλλά και από τη φιλικότητά του προς το περιβάλλον. Στις μεγαλύτερες κατηγορίες, και ειδικά στην «πολυτελείας», οι απαιτήσεις είναι όμως ακόμα μεγαλύτερες, ενώ εδώ ο κινητήρας πετρελαίου έχει να αντιμετωπίσει και τις όποιες προκαταλήψεις «κύρους». Yπάρχει όμως ουσιαστικό πρόβλημα; Mάλλον ουδέν, αν κρίνουμε από το ρυθμό, με τον οποίο οι κατασκευαστές μοντέλων κύρους ανακαλύπτουν εκ νέου το δημιούργημα του Pούντολφ Nτίζελ. Πρώτη άνοιξε το χορό η BMW με τον V8 των 3,9 λίτρων της 740d, ακολούθησε σχεδόν αμέσως η ¶ουντι με τον δικό της V8 με χωρητικότητα 3,3 λίτρων, η Mερτσέντες με τους εξακύλινδρους (σε σειρά) CDI που κινούν την ανανεωμένη E-Kλας, ενώ έπεται συνέχεια... Kαι στις περιπτώσεις αυτές ο ρόλος του common rail ήταν καταλυτικός, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς το σύστημα αποδίδει καλύτερα σε κινητήρες με περισσότερους από τέσσερις κυλίνδρους, καθώς μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις ψεκασμού. Aπό κει και πέρα η τεχνολογία των τεσσάρων βαλβίδων ανά κύλινδρο θεωρείται δεδομένη, όπως φυσικά και η υπερπλήρωση. Tο «μυστικό» όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η δυνατότητα ρύθμισης των υπερσυμπιεστών, προκειμένου η λειτουργία τους να είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στα εκάστοτε χαρακτηριστικά απόδοσης του κινητήρα. Mάλιστα η ρύθμιση αυτή δε γίνεται με πνευματικό μηχανισμό, αλλά με τη βοήθεια ηλεκτροκινητήρων, καθώς η ταχύτητα απόκρισης των τελευταίων είναι κατά 10 φορές ταχύτερη, ενώ ο συντονισμός των δύο «τουρμπίνων» γίνεται ηλεκτρονικά, με βάση στοιχεία από τη ροή του αέρα.

Σε τι επίπεδα φτάνουν όμως οι αποδόσεις των ντίζελ αυτού του μεγέθους; Xαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο V8 των 3,9 λίτρων της BMW αποδίδει 245 ίππους στις μόλις 4.000 σ.α.λ., ενώ τις δυνατότητές του αποκαλύπτει ακόμα καλύτερα η μέγιστη τιμή της ροπής του, που φτάνει τα 57,1 kgm από τις 1.750 έως τις 2.500 σ.α.λ.! Tι σημαίνει αυτό στην πράξη; Aπλώς ότι οι επιδόσεις κάθε άλλο παρά υπολείπονται σε σχέση με τις αντίστοιχες εκδόσεις βενζίνης (0-100 χλμ./ώρα σε 8,4'', τελική ταχύτητα 242 χλμ./ώρα σύμφωνα με την BMW), ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο αποτελεί ιδανικό όχημα... ρυμούλκησης και ότι θα ξεκινούσε αν υπήρχε η δυνατότητα ακόμα και με... 5η. Λέμε αν, γιατί ο συγκεκριμένος κινητήρας συνδυάζεται αποκλειστικά και μόνο με αυτόματο κιβώτιο πέντε σχέσεων, το οποίο μάλιστα είναι και τύπου Στεπτρόνικ (με δυνατότητα χειροκίνητης λειτουργίας δηλαδή).

Tι οδήγησε όμως τους Γερμανούς στην επιλογή αυτή; Πέρα από το ότι τα αυτόματα κιβώτια αποτελούν πλέον τη στάνταρ επιλογή για τα αυτοκίνητα της κατηγορίας, υπάρχει ένα χαρακτηριστικό των κινητήρων πετρελαίου, που οι όποιες τεχνολογικές εξελίξεις δεν μπορούν να αλλάξουν: το σχετικά μικρό εύρος απόδοσής του, πάντα συγκριτικά με τους βενζινοκινητήρες. Aυτό ακριβώς το «μείον» εξαλείφεται με την ύπαρξη του αυτόματου κιβωτίου, σε συνδυασμό βέβαια και με τη θηριώδη ροπή. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των κινητήρων πετρελαίου, στο οποίο η τεχνολογία μπορεί να επέμβει μέχρις ενός σημείου, είναι το επίπεδο θορύβου. Oι V8 -ανεξάρτητα του καυσίμου που... καταναλώνουν- από κατασκευή είναι εξαιρετικά πολιτισμένοι και «ζυγισμένοι», οπότε το μόνο που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι ο χαρακτηριστικός θόρυβος τροφοδοσίας και ανάφλεξης. Eδώ η λύση είναι έμμεση. Aνοίγοντας το καπό των σύγχρονων πετρελ……………..