4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Θάλασσα ― Ιστιοπλοΐα

Η ιδέα της θάλασσας το χειμώνα, σε συνδυασμό με μουντό και σκοτεινό ουρανό και το βοριά να φυσά, ίσως να μην είναι ιδιαίτερα θελκτική. Αντίθετα, μάλλον θα αποθαρρύνει ή και θα φοβίσει τον αμύητο. Όχι, όμως, και τους λάτρεις του υγρού στοιχείου, που δεν χάνουν την ευκαιρία να την απολαύσουν με έντονο το στοιχείο της κτητικότητας! Η απουσία των «εισβολέων» του καλοκαιριού χαροποιεί τους «πιστούς», που αντιμετωπίζουν το κρύο σαν… το καθαρτήριο των αμαρτωλών. Ανεξάρτητα από ιδεολογικές προεκτάσεις, η πραγματικότητα είναι πως αυτή είναι η μόνη περίοδος που μπορεί να βιώσει κανείς το πέλαγος σε όλη του την απλότητα και τη μεγαλοσύνη, χωρίς τον… παραμορφωτικό φακό του τουρισμού. Ακόμα και οι κάτοικοι των νησιών ανακτούν την παραδοσιακή τους φιλοξενία, που τείνει να… μεταναστεύει τους θερμότερους μήνες. Εδώ σίγουρα ισχύει το «όσοι πιστοί προσέλθετε».
Ο σαρκαστικός ορισμός της ιστιοπλοΐας, τον οποίο, όμως, υιοθετούν ακόμα και πολλοί λάτρεις του αθλήματος, είναι η τέχνη του να μην πηγαίνεις πουθενά, ενώ ταυτόχρονα βρέχεσαι, κρυώνεις και ξοδεύεις μεγάλα χρηματικά ποσά. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Μπορεί οι ταχύτητες των σκαφών αυτών να μην είναι εντυπωσιακές, σε σχέση με αυτές των μηχανοκίνητων, των φουσκωτών και, φυσικά, των αυτοκινήτων. Πολλές φορές, όμως, λόγω «κεκτημένης ταχύτητας», προσπερνάμε τόσα ωραία πράγματα, χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Για τους ιστιοπλόους, η ταχύτητα δεν είναι σημαντικός παράγοντας. Αυτό που μετράει είναι η αγνή επαφή με τη φύση και τα στοιχεία της, και το ταξίδι. Η ιστιοπλοΐα είναι για όσους θέλουν να απολαύσουν τη διαδρομή και δεν ενδιαφέρονται τόσο για τον προορισμό, για όσους θέλουν να ακούσουν το κύμα να σκάει στη μάσκα του σκάφους, να παρασυρθούν στο ρυθμό του και να εισπνεύσουν τη θάλασσα (και όχι κάποια εξάτμιση), να ατενίσουν το απέραντο γαλάζιο, να αφεθούν, να λικνιστούν, να ξεχαστούν και να βιώσουν με όλες τους τις αισθήσεις τη μαγεία του πελάγους. Η θάλασσα με το πανί μεταμορφώνεται σε τόπο αναγέννησης και κοσμογονίας.
Η εξάσκηση της ιστιοπλοΐας δεν απαιτεί ιδιαίτερη φυσική κατάσταση και δεν ενέχει κινδύνους, όταν γίνεται για αναψυχή. Σε επίπεδο πρωταθλητισμού ―αποτελεί ολυμπιακό άθλημα με 11 κατηγορίες― είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Στην αγωνιστική ιστιοπλοΐα, οι κυβερνήτες και τα πληρώματα, εν γνώσει τους, πολλές φορές ταξιδεύουν το σκάφος στα όριά του, κάτι που απαιτεί εμπειρία και γνώση.
Πίσω από την ετικέτα «ιστιοπλοΐα» κρύβονται πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες. Από πολύ μικρά σκάφη, τα λεγόμενα dinghies, που είναι κατάλληλα για εξορμήσεις σε μικρή απόσταση από την ακτή, μέχρι τα μεγάλα σκάφη ανοιχτής θάλασσας, που μπορούν να διασχίζουν άφοβα τους ωκεανούς. Βέβαια, οι περισσότεροι, συνειρμικά, σκέφτονται κάποιο σκάφος ανοιχτής θάλασσας, συνήθως πολυτελές, με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι απευθύνεται σε Κροίσους. Όμως, αυτό κάθε άλλο παρά αλήθεια είναι. Για να την απολαύσετε, δεν χρειάζεται να αποκτήσετε το δικό σας σκάφος, αν και βοηθάει. Η εύκολη και οικονομικά προσιτή λύση είναι η ενοικίαση.
Εξοπλισμός: Νιτσεράδα, η τιμή της οποίας κυμαίνεται από 10.000 δρχ. (απλό αδιάβροχο) μέχρι και 200.000 δρχ. (ειδικές νιτσεράδες), και παπούτσια με άσπρη λαστιχένια σόλα. Το χειμώνα, ενδείκνυται να φορά κανείς σκούφο και γάντια, ενώ, το καλοκαίρι, γυαλιά ηλίου. O υπόλοιπος εξοπλισμός (σωσίβιο, ζώνη ασφαλείας) δίνεται στο σκάφος.
Τοποθεσίες: Ιστιοπλοΐα μπορείτε να κάνετε σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Σχολές υπάρχουν στα περισσότερα μεγάλα αστικά κέντρα και τα μεγαλύτερα νησιά.
Οργάνωση: Η ιστιοπλοΐα είναι ολυμπιακό άθλημα και υπάγεται στη Γ.Γ.Α. Υπεύθυνος φορέας είναι η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (τηλ.: 9404.825-8), στην οποία υπάγονται όλοι οι όμιλοι. Υπεύθυνοι για την ανοιχτή θάλασσα είναι η Ε.Α.Θ. (Επιτροπή Ανοιχτής Θάλασσας).
Σχολές: Οι περισσότεροι ναυτικοί όμιλοι της Ελλάδας διαθέτουν Σχολές Ανοιχτής Θάλασσας και τμήματα για παιδιά. Οι σχολές των παιδιών, στην πλειοψηφία των ομίλων, είναι δωρεάν! Τα μαθήματα συνήθως διεξάγονται σε κύκλους των δύο μηνών. Στις Σχολές Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας, η εκπαίδευση είναι δίμηνη. Μία ημέρα την εβδομάδα, για περίπου 8 ώρες, διεξάγονται τα πρακτικά μαθήματα (συνήθως Σάββατο ή Κυριακή) και μία ημέρα την εβδομάδα υπάρχει και θεωρητικό μάθημα, διάρκειας περίπου 4 ωρών.
Κόστος: Περίπου 100.000 δρχ., ενώ για τα παιδιά, στους ομίλους, είναι δωρεάν. Κόστος ενοικίασης σκάφους: 10.000 δρχ. ανά ημέρα και κουκέτα (κατ' εκτίμηση). Παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του ναύλου είναι το μέγεθος του σκάφους, η παλαιότητα, ο εξοπλισμός του και η περίοδος ενοικίασης.
Εκπαιδευτική περίοδος: Μαθήματα διεξάγονται σχεδόν όλο το χρόνο.
Χρήσιμες πληροφορίες: www.eio.gr
www.sailing.org.

Ιστιοσανίδα ή windsurfing

Το χρυσό μετάλλιο του Νικόλα Κακλαμανάκη στην Ολυμπιάδα του 1996 τόνωσε τη δημοσιότητα ενός αθλήματος που για το μήκος των ακτογραμμών της πατρίδας μας είναι ελάχιστα διαδεδομένο. Τεχνικά, υπάγεται στην ιστιοπλοΐα και χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, την ολυμπιακή και τη funboard. Τα σκάφη που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία μπορεί να είναι race, slalom ή wave, ανάλογα με το αν είναι σχεδιασμένα για μεγάλες επιδόσεις σε μικρές σχετικά εντάσεις ανέμου ή για πολύ καλό έλεγχο στις κινήσεις και για μεγάλες ταχύτητες ή για καλή πλεύση στα κύματα. Το ιδιαίτερο στοιχείο όλων των windsurfing είναι η αμεσότητα της επαφής με τη θάλασσα. Ο surfer, στην κυριολεξία, παλεύει με τα κύματα όχι για να επικρατήσει, αλλά για την προσωπική του ευχαρίστηση. Βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη μυϊκή του δύναμη και την τεχνική του. Όσο πιο έμπειρος είναι τόσο μεγαλύτερη ικανοποίηση μπορεί να αντλήσει από την επαφή του με το υγρό στοιχείο. Για να φτάσει, πάντως, κάποιος σε υψηλό επίπεδο, πρέπει να αφιερώσει πολλές, πάρα πολλές ώρες στην προπόνηση. Ουσιαστικά, το windsurfing για τους περισσότερους είναι τρόπος ζωής, που συνήθως συμβαδίζει με πολλές ξέγνοιαστες ώρες στην παραλία περιμένοντας για τον κατάλληλο αέρα ή το κύμα. Όμως, στη θάλασσα, η προσπάθεια είναι πάντα έντονη και ο δρόμος προς τη βελτίωση δύσκολος. To freestyle, οι φιγούρες, όπως θα το λέγαμε, απαιτούν ιδιαίτερη συγκέντρωση και δεξιοτεχνία. Όμως, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Οι surfers συνήθως μπαίνουν στη θάλασσα, όταν οι συνθήκες είναι τέτοιες, που όλοι οι άλλοι αρχίζουν να βγαίνουν.
Παρά τη δυσκολία και τους κάποιους κινδύνους για τραυματισμούς που παρουσιάζει σε υψηλό επίπεδο, το windsurfing είναι ένα άθλημα για όλους. Στην αρχή, χρειάζεται μονάχα υπομονή. Η συνέχεια εξαρτάται από την προσπάθεια που θα καταβάλλει και το χρόνο που θα διαθέσει ο καθένας.

Εξοπλισμός: Στολή χειμωνιάτικη (50.000-100.000 δρχ.), γάντζος (30.000 δρχ.), σκάφος (250.000-350.000 δρχ.), ριγκ ―κατάρτι, μάτσα, πανί, σύνδεσμος― (100.000-200.000 δρχ.).
Περιοχές: Η Ελλάδα θεωρείται από τους καλύτερους σερφότοπους στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας της θάλασσας όλες τις εποχές και της συχνής ύπαρξης δυνατών ανέμων, ιδιαίτερα το καλοκαίρι στο Αιγαίο, με το μελτέμι. Οι κατάλληλες περιοχές διαφέρουν ανάλογα με το επίπεδο του surfer και τη διεύθυνση του ανέμου. Ορισμένες από αυτές είναι: Βάρκιζα, Ανάβυσσος, Λαύριο, Λούτσα, Πάρος, Μύκονος, Ρόδος.
Σχολές: Σε όλη την Ελλάδα και, ιδιαίτερα, στις περιοχές με πολύ αέρα, υπάρχουν σχολές ή κλαμπ εταιρειών. Στην Αττική, υπάρχουν στο Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης, τηλ.: 8962.142, στο Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Βάρκιζας, τηλ.: 8974.305 και στη Surf Academy, τηλ.: 0944-505094, 8961.039, e-mail: [email protected]. Η εκπαιδευτική περίοδος στις παραπάνω σχολές διαρκεί όλο το χρόνο.
Κόστος: Το κόστος της εκπαίδευσης διαφέρει από σχολή σε σχολή και συμπεριλαμβάνει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, που επίσης διαφέρει πολύ από σχολή σε σχολή. Ξεκινάει από 6.000 δρχ. ανά ώρα για ένα σύνολο 10 ωρών.
Η ενοικίαση του εξοπλισμού κοστίζει από 7.000 δρχ. ανά ώρα ή 15.000 δρχ. την ημέρα.
Χρήσιμες πληροφορίες:
www.world-windsurfing.com
www.windsurfer.com
www.windsurfingsport.com
www.windsurfing.gr