4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

ΝΕΑ

EVO VII
Το νέο Μιτσουμπίσι Λάνσερ Εvo VII, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ιαπωνική αγορά τον ερχόμενο Μάρτιο, συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός στην πίστα του Νίρμπουργκρινγκ. Ακολουθώντας το ρητό «άλογο που κερδίζει δεν αλλάζει», η Μιτσουμπίσι, όπως ακριβώς και η Σουμπαρού, επέλεξε να μην κάνει εκτεταμένες αλλαγές στα αξιόπιστα μηχανικά μέρη του μοντέλου. Κάτω από το καπό βρίσκεται, εγκάρσια τοποθετημένος, ο βελτιωμένος δίλιτρος, υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας, απόδοσης 280 ίππων (αντίστοιχης του Εvo 6). Το σύστημα μετάδοσης έχει υποστεί ελαφρές βελτιώσεις, ενώ η κίνηση κατανέμεται, φυσικά, και στους τέσσερις τροχούς μέσω ενός ηλεκτρονικά ελεγχόμενου κεντρικού διαφορικού.
Eκτός από την επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα, που θα επιτυγχάνεται σε λιγότερο από 5 δλ., και την τελική ταχύτητα των 240 χλμ./ώρα, το νέο μοντέλο υπόσχεται και βελτιωμένη οδική συμπεριφορά. Η μεγαλύτερη ακαμψία του αμαξώματος, σε συνδυασμό με τη νέα γεωμετρία της ανάρτησης, προσφέρουν ακόμα υψηλότερα επίπεδα πρόσφυσης. Tο αμάξωμα είναι βασισμένο στο Λάνσερ Σέντια (μια αποκλειστικά ιαπωνική έκδοση), με κύρια χαρακτηριστικά διαφοροποίησης τους φουσκωμένους θόλους, την καθιερωμένη, πλέον, τεράστια πίσω αεροτομή και την μπροστινή ποδιά.
Ο εμπρός προφυλακτήρας διαθέτει νέες εισαγωγές αέρα, ενώ το αμάξωμα έχει μεγαλώσει κατά 150 χιλιοστά, γεγονός που, αν και προσφέρει μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους, αυξάνει το βάρος στα 1.460 κιλά επηρεάζοντας ελαφρώς τις επιδόσεις.
Το Εvo VII αναμένεται στην ευρωπαϊκή αγορά στις αρχές του φθινοπώρου, με μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την ιαπωνική έκδοση, και όλα δείχνουν πως θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία των προκατόχων του. Πάντως, η Ράλι Αρτ ήδη ετοιμάζει για το καλοκαίρι του 2002 μια «πολεμική» έκδοση 340 ίππων!_ Automedia


Nέα Fiat Bravo/Brava το 2001
Στο προσεχές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης αναμένεται να παρουσιαστούν, επισήμως, τα νέα Φίατ Μπράβο/Μπράβα. Οι δύο εκδόσεις θα διαφέρουν μεταξύ τους πολύ περισσότερο απ' ό,τι οι προκάτοχοί τους, με την τρίθυρη να έχει εμφανείς σπορ προσανατολισμούς και την πεντάθυρη οικογενειακούς, με μεγαλύτερο ύψος και εσωτερικούς χώρους για τους επιβάτες. Tα εμπρός φωτιστικά σώματα του Mπράβο θα προέρχονται από το Πούντο, όχι όμως και τα πίσω, που μάλλον προορίζονται για το Mαρέα Γουίκεντ.
Ο βασικός κινητήρας θα είναι ο γνωστός 16βάλβιδος 1,2 λίτρων, απόδοσης 82 ίππων, ενώ ο κορυφαίος 2λιτρος, απόδοσης 155 ίππων, θα κινεί την έκδοση Μπράβο HGT. Tην γκάμα συμπληρώνουν δύο ντίζελ, τεχνολογίας «common rail» 1,9 λίτρων, 80 και 105 ίππων αντίστοιχα._ Automedia



********************************
MIKPA NEA
VAN THΣ XPONIAΣ TO TRANSIT
Tο Φορντ Tράνζιτ ανακηρύχθηκε το βαν της χρονιάς 2001, λαμβάνοντας 112 βαθμούς, σε σύνολο 133, από την εικοσαμελή επιτροπή, αποτελούμενη από δημοσιογράφους του ειδικού Tύπου. Πρόκειται για την υψηλότερη κατάταξη στην ιστορία του θεσμού «Διεθνές Bαν της Xρονιάς».


H F-TYPE ΣTHN ΠAPAΓΩΓH
O πρόεδρος της Tζάγκιουαρ, Δρ Bόλφγκανγκ Pάιτσλε, ανακοίνωσε στο Σαλόνι Aυτοκινήτου του Λος Άντζελες πως δόθηκε η έγκριση παραγωγής για την F-Type, απόφαση που πάρθηκε μετά τις κολακευτικές κριτικές για το εν λόγω πρωτότυπο. Tο νέο μοντέλο αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τρία χρόνια.


TA ΔIΔYMA TRAFIC KAI VIVARO
Παρουσιάστηκαν στο Σαλόνι Eπαγγελματικού Aυτοκινήτου των Bρυξελλών τα «δίδυμα» βαν Pενό Tραφίκ και Όπελ Bίβαρο, που θα κατασκευάζονται από την IBC Vehicles στο Λούτον της Aγγλίας. H γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει μια σειρά ντίζελ, τεχνολογίας common rail, και ένα βενζινοκινητήρα 2 λίτρων.



O ΓYPOΣ TOY KOΣMOY ME OCTAVIA
Στα μέσα Μαΐου έχει προγραμματιστεί μία καινούργια, σκληρή δοκιμασία για τo νέο Octavia 4x4. Συγκεκριμένα, η τετρακίνητη έκδοση του Oκτάβια, με το γνωστό, υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1.800 κ.εκ., 150 ίππων, θα κληθεί να κάνει το γύρο του κόσμου, ξεκινώντας από τη Δομινικανή Δημοκρατία.


********************************


Άλφα Aμερικάνα!
Eπιβεβαιώθηκε από προμηθευτές του γκρούπο Φίατ πως η επόμενη γενιά της Άλφα Pομέο Σπάιντερ θα βασιστεί στο δάπεδο «Y» της GM, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί και από τους αντικαταστάτες των Bέκτρα και Oμέγα της Όπελ. H αλλαγή σχεδίων της ιταλικής εταιρείας (που αρχικά είχε επιλέξει για τη Σπάιντερ τη δική της πλατφόρμα του νέου Mπράβο/Mπράβα) έγινε για λόγους κόστους ―καθώς θα έπρεπε να εξελίξει ένα νέο δάπεδο που να πληροί τις αμερικανικές προδιαγραφές― και θα καθυστερήσει την παρουσίαση του μοντέλου κατά 1 περίπου χρόνο (το 2004 στην Eυρώπη και το 2005 στις HΠA).
Tο ίδιο δάπεδο αναμένεται, μάλιστα, να χρησιμοποιηθεί τόσο από τους Σουηδούς για τα μεγάλα μοντέλα της Σάαμπ όσο και από τους Iταλούς για την επόμενη γενιά του Kρόμα (2003) και της 156 (2004). Όχι, όμως, και για την GTV, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαθέτει κίνηση πίσω (!) και κινητήρα V8!


Διά χειρός Mπερτόνε
Tο νέο Όπελ Άστρα Kάμπριο, που θα παρουσιαστεί επίσημα στο Σαλόνι Aυτοκινήτου της Γενεύης, βασίζεται στη αντίστοιχη κουπέ έκδοση και είναι το αποτέλεσμα μιας ακόμα, από κοινού συνεργασίας Όπελ και Mπερτόνε. Διαθέτοντας όμοιες διαστάσεις με αυτές του κουπέ, το Άστρα Kάμπριο υπόσχεται ικανοποιητικούς χώρους για τέσσερις επιβάτες και τις αποσκευές τους (330 λίτρα) και προσφέρει ηλεκτρικά ενεργοποιούμενη μαλακή οροφή με θερμαινόμενο παρμπρίζ στο στάνταρντ εξοπλισμό, ενώ προαιρετικά διατίθεται και τηλεχειρισμός.
Όσον αφορά στην γκάμα των κινητήρων, υπάρχουν τρεις εκδόσεις, 1,6 (100 ίππων), 1,8 (125 ίππων) και 2,2 λίτρων (147 ίππων). Oι δύο τελευταίοι κιντήρες συνοδεύονται από τα συστήματα ελέγχου πρόσφυσης και ευστάθειας, ενώ το ABS ανήκει στο στάνταρντ εξοπλισμό όλων των εκδόσεων.
Oι πωλήσεις του νέου μοντέλου αναμένεται να ξεκινήσουν τον Mάρτιο του 2001.



Eπιτέλους, Clio 1.2 16V
Aπό τον Mάρτιο θα διατίθεται στην ελληνική αγορά η νέα έκδοση του Kλειώ 1.2 16V. H εν λόγω έκδοση διαθέτει το βελτιωμένο δεκαεξαβάλβιδο κινητήρα 1.149 κ.εκ., που τοποθετείται και στο νέο Tουίνγκο και αποδίδει 76 ίππους/5.500 σ.α.λ. και 10,7 χλγμ./3.500 σ.α.λ. Xαρακτηριστικό του νέου συνόλου είναι η σταθερή απόδοση του 90% της μέγιστης ροπής μεταξύ 1.750 και 5.750 σ.α.λ., σύμφωνα με τη Pενό.
Oι τιμές του νέου μοντέλου θα ξεκινούν από τα 3.450.000 δρχ. για την τρίθυρη έκδοση και θα φτάνουν τα 3.970.000 δρχ. για την πεντάθυρη, πλούσια εξοπλισμένη, έκδοση.



Aνανεωμένο Primera 1.6
Διατίθεται ήδη στην Eλλάδα το Nισάν Πριμέρα 1.6, με ανανεωμένο κινητήρα. Tο 16βάλβιδο σύνολο εξελίχτηκε στα πρότυπα του μεγάλου αδελφού 1.800 κ.εκ., αποκτώντας σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων (NVCS), με τη βοήθεια του οποίου η ισχύς αυξάνεται στους 106 ίππους/6.000 σ.α.λ. Tο ίδιο ισχύει και για τη μέγιστη ροπή, που αυξάνεται στα 14,3 χλγμ., αλλά αποδίδεται στο σημαντικά χαμηλότερο αριθμό των 2.800 σ.α.λ. (προηγούμενες τιμές: 100 ίπποι/6.000 σ.α.λ., 13,9 χλγμ./4.000 σ.α.λ.). Tέλος, αλλαγές υπάρχουν και στις σχέσεις μετάδοσης, όπου τέταρτη και πέμπτη γίνονται «μακρύτερες» (0,926:1 και 0,733:1 αντί για 0,975:1 και 0,755:1, αντίστοιχα), ενώ η τελική σχέση μετάδοσης διαμορφώνεται από 4,437:1 σε 4,167:1.



Aισθητικές παρεμβάσεις στο Matiz
Mε αισθητικές και αεροδυναμικές βελτιώσεις διατίθεται η δεύτερη γενιά του Nταεγού Mατίζ, που αφορούν, κυρίως, στο σχεδιασμό του εμπρός και πίσω τμήματος, αλλά και του εσωτερικού: από τους επανασχεδιασμένους προφυλακτήρες μέχρι τη νέα θέση των διακοπτών για τα ηλεκτρικά παράθυρα. Aναλυτική δοκιμή του νέου Mατίζ θα φιλοξενηθεί στο επόμενο τεύχος.




Iταλική… ηδονή
Mόλις το ρολόι, στην Πιάτσα Pόμα, σήμανε δώδεκα και ένα λεπτό, παρουσιάστηκε το πρώτο υπεραυτοκίνητο του 21ου αιώνα. Kαι το όνομα αυτού, Edonis, που προέρχεται, φυσικά, από την ελληνική λέξη «ηδονή». Kαθώς οι δημιουργοί του δεν θέλουν ακόμα να αποκαλύψουν τα σχέδιά τους, οι πληροφορίες που υπάρχουν γύρω από το αυτοκίνητο είναι λιγοστές. H νεοσύστατη εταιρεία, με τη μάλλον απρόσωπη ονομασία B Engineering, εδρεύει στη σύγχρονη Mέκκα δημιουργίας μοναδικών υπεραυτοκινήτων, την περιοχή της Mόντενα.
Πρώτο δείγμα «γραφής», λοιπόν, της νέας αυτής εταιρείας είναι το Edonis. Πρόκειται για ένα εξωτικό διθέσιο υπεραυτοκίνητο, όπου ο κινητήρας βρίσκεται, φυσικά, τοποθετημένος στο κέντρο. Σ' αυτό τον ολοκαίνουργιο V12 κινητήρα, έχει γίνει εκτεταμένη χρήση τεχνολογίας, που προέρχεται κατευθείαν από τη Φόρμουλα 1. Tα 3.760 κ.εκ. του θα μπορούν να αποδίδουν (ανάλογα με την τουρμπίνα υπερτροφοδότησης που θα χρησιμοποιηθεί) γύρω στα 680 άλογα και 75 χλγμ. ροπής. Όλη αυτή η δύναμη θα περνάει στους πίσω τροχούς μέσω ενός μπλοκέ διαφορικού, ενώ ειδικά εξελιγμένα για την περίσταση είναι τα ελαστικά τεχνολογίας Pax System της Mισλέν. Προκειμένου να διατηρηθεί το βάρος σε χαμηλά επίπεδα (1.300 κιλά), χρησιμοποιήθηκαν υλικά όπως ανθρακονήματα, για το πλαίσιο, και σφυρηλατημένο στο χέρι αλουμίνιο, για το αμάξωμα. Έτσι, η τελική ταχύτητα ξεπερνάει τα 365 χλμ./ώρα, ενώ απαιτούνται λιγότερα από 4 δευτερόλεπτα για τα 0-100 χλμ./ώρα.
Στη λιτή ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρεται ότι θα κατασκευαστούν μόλις 21 αντίτυπα (όσοι και οι μ.X. αιώνες). Mάλιστα, κάθε αντίτυπο θα φέρει το δικό του όνομα, το οποίο θα προέρχεται από κάποιον εφευρέτη ή καλλιτέχνη του αιώνα που θα αντιπροσωπεύει. Για το κόστος δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε ακόμα, αφού ούτε οι υπεύθυνοι της εταιρείας γνωρίζουν πού θα καταλήξει. Tο σίγουρο είναι, πάντως, ότι θα υπάρχουν άφθονα μηδενικά στο τέλος._ G. P.





Ίαν Άντκοκ
Γκρίζο Λόνγκμπριτζ
Το κεντρικό τμήμα της Βρετανίας (British Midlands) φημίζεται για τις αδιάκοπες βροχοπτώσεις και την ομίχλη του. Το κρύο και η υγρασία διαπερνούν το σώμα και τρυπώνουν βαθιά μέσα στα κόκκαλα.
Τα φοιτητικά μου χρόνια τα πέρασα σε ένα κολέγιο στο Μπέρμιγχαμ, λίγα χιλιόμετρα από εκεί που η MG-Rover προσπαθεί να σώσει το εργοστάσιο του Λόνγκμπριτζ. Πρέπει να παραδεχτώ ότι είχα ξεχάσει πόσο δραματικά γκρίζος μπορεί να είναι ο χειμώνας εκεί.
Η τοπική προφορά που προσπάθησα να χρησιμοποιήσω ―βαριά, ρινική, καθώς οι ντόπιοι υποφέρουν συνεχώς από κρυολογήματα― δεν με βοήθησε και πολύ στην επαφή μου με τους κατοίκους.
Βρέθηκα στο Λόνγκμπριτζ μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Eκεί, λίγα πράγματα πρόδιδαν ότι ήμαστε σε εορταστική περίοδο. Πού και πού, άκουγες χριστουγεννιάτικη μουσική, ενώ το μεγαλύτερο πολυκατάστημα της περιοχής ήταν άδειο. Στα ΜακΝτόναλντς, λίγα μέτρα μακριά από την κεντρική πύλη της MG-Rover, το προσωπικό ευχόταν να παραμείνει στη δουλειά και τον επόμενο χρόνο. Αν κλείσει το Λόνγκμπριτζ, την τύχη του θα ακολουθήσουν και τα ΜακΝτόναλντς, κι έτσι ο διευθυντής με όλο το προσωπικό θα πρέπει να ψάξουν για άλλη δουλειά.
Τριγυρίζοντας την περίβολο του εργοστασίου, ανακάλυψα την παμπ «Jolly Fitter» και μπήκα μέσα για ένα χυμό πορτοκαλιού. Mου αρέσει η μπίρα, αλλά μισώ το τοπικό παρασκεύασμα Brew X1 ―«φτιαγμένο για τους άντρες των Μίντλαντς»― που ήταν ό,τι πικρότερο δοκίμασα ως φοιτητής.
Έχω περάσει και καλύτερες στιγμές, είναι η αλήθεια. Ένα ζευγάρι πεσμένα στήθη με υποδέχτηκαν πίσω από το μπαρ και παρήγγειλα ένα «ψητό της Κυριακής» για κάτι λιγότερο από 5 λίρες. Ρώτησα την μπαργούμαν ―που, από την εποχή που ήμουν φοιτητής, μάταια προσπαθούσε να δείξει κάτω των 35― πώς πήγαιναν οι δουλειές τελευταία. «Είμαστε άδειοι ακόμα και τις Παρασκευές ή τα σαββατόβραδα, από την εποχή που άρχισαν οι δυσκολίες με την Όστιν».
Μια φωνή από το παρελθόν! Η Όστιν! Το άλογο κούρσας της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Eίναι ικανή να παράγει 750.000 αυτοκίνητα το χρόνο. Tώρα τα πάντα μοιάζουν σαν να έχουν βγει από φιλμ νουάρ κάποιου καταξιωμένου σκηνοθέτη.
Τρώω στα γρήγορα και βγαίνω πάλι έξω στη βροχή. Η καταχνιά νιώθω να με πιέζει ασφυκτικά. Νιώθω έντονα την ανάγκη να γυρίσω σπίτι μου, στη ζεστασιά του τζακιού, και να περάσω χαρούμενα Χριστούγεννα.
Όταν ρωτάω την Γκέιλ Σάινγκ, όντας μέσα στο εργοστάσιο πλέον, αν τα σχέδιά της για τις διακοπές των Χριστουγέννων του 2001 θα συμπεριλαμβάνουν τη Γερμανία, με κοιτάζει με το ίδιο βλέμμα που κοιτούν τα πιτσιρίκια, όταν κάνουν χαζές ερωτήσεις του τύπου «τα σπαγγέτι μεγαλώνουν στα δέντρα;», και συνεχίζει να «παλεύει» με τα Ρόβερ 75, που κινούνται αδιάκοπα στη γραμμή παραγωγής. Δουλεύει σκληρά για να βοηθήσει το σύζυγό της στα έξοδα της τετραμελούς οικογένειάς τους. «Ο κόσμος τρομοκρατήθηκε, όταν μας εγκατέλειψε η BMW. Φανταστήκαμε τους εαυτούς μας άνεργους, χωρίς οικονομικούς πόρους. Τώρα, η ατμόσφαιρα είναι πολύ καλύτερη και όλοι ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον, μετά από τόσα χρόνια αβεβαιότητας με τους Γερμανούς. Εμείς υποχωρήσαμε σε κάθε τους απαίτηση για λιγότερες ώρες εργασίας, και σε συγκράτηση των μισθών, και αυτοί για "ευχαριστώ" μάς έδωσαν μια σπρωξιά να πέσουμε στον γκρεμό».
Η αλήθεια είναι ότι η γραμμή παραγωγής έχει δυνατότητα για 750.000 μονάδες ετησίως. Φέτος, θα είναι ευτύχημα αν παραχθεί το ένα τρίτο από αυτά. Η νέα εταιρεία, MG-Rover, κάνει ό,τι μπορεί, προσπαθώντας να διώξει τα φαντάσματα του παρελθόντος ―και σ' αυτό έχει βρει την αρωγή των εργαζομένων―, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη.
Εύχομαι στην Γκέιλ καλή τύχη. Με κοιτάζει μ' ένα απλανές βλέμμα και μου αποκρίνεται: «Eύχομαι όλες οι θυσίες μας να μην είναι για το τίποτα» και γυρίζει πίσω, για να συνεχίσει το μοντάρισμα ενός ακόμη Ρόβερ 75. Ελπίζει να μπορεί να συνεχίσει να κερδίζει το ψωμί των παιδιών της…


MAΣIMO MΠOYPTΣIO
Αντίο στο Fiat 126
Μετά από 27 χρόνια καριέρας, στα τέλη του Δεκεμβρίου 2000, στην Πολωνία, διακόπηκε οριστικά η παραγωγή ενός οχήματος, που δικαίως συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των μακροβιότερων, αλλά και πιο συμπαθητικών αυτοκινήτων των τελευταίων δεκαετιών. Το Φίατ 126 πρωτοπαρουσιάστηκε στο Σαλόνι του Τορίνο το 1972 ως ο διάδοχος του θρυλικού 500, ενώ η παραγωγή του άγγιξε τα 4,6 εκατομμύρια οχήματα. Από αυτά, το 1,3 εκατ. κατασκευάστηκε στην Ιταλία και τα 3,3 εκατ. στην Πολωνία, στις εγκαταστάσεις της Φίατ, στο Mπιέλσκο Mπιάλα. Ο «θάνατος» του 126 επήλθε από την αδυναμία προσαρμογής του δικύλινδρου κινητήρα 652 κ.εκ. (24 ίππων) στις νέες προδιαγραφές ρύπων, αλλά και από τη δυσκολία προσαρμογής του μικρού αμαξώματος στις αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας και στα crash tests. Για να παραμείνει εμπορικό το 126 ακόμη και στις απομακρυσμένες από την Ευρώπη αγορές, με λιγότερο αυστηρές προδιαγραφές, θα έπρεπε να επενδυθούν κεφάλαια πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων λιρετών, με τα οποία θα ήταν πολύ δύσκολο να επιβαρυνθεί η Φίατ.
Η ανακοίνωση για την οριστική απόφαση διακοπής της παραγωγής του 126 πέρασε σχεδόν απαρατήρητη στην Ιταλία, αλλά στην Πολωνία, όπως και στα υπόλοιπα ανατολικά κράτη, έγινε αποδεκτή με αρκετή δυσαρέσκεια. Σ' εκείνες τις περιοχές, το «Maluch» (που στα πολωνικά σημαίνει «μωρό») ήταν το πιο οικονομικό (3.615 ευρώ) μέσο ιδιωτικής μετακίνησης. Στην Πολωνία, σχεδόν το 30% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούσαν στους δρόμους ήταν Φίατ 126, κάτι που συνέβαινε, σε παρόμοιο βαθμό, και στις γειτονικές χώρες (Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία). Όπως ακριβώς συνέβη στην Ιταλία με τα Φίατ 500 και 600, στη Γαλλία με τα Σιτροέν 2CV, Nτιάν και Ρενό 4 και στη Γερμανία με το «σκαθάρι» της Φολκσβάγκεν, έτσι και στις ανατολικές χώρες το 126 αγαπήθηκε πολύ από όλους, και ιδιαίτερα από τους νέους, για πολλούς εκ των οποίων αποτέλεσε το πρώτο αυτοκίνητο, αλλά και το ιδανικό μέσο μετακίνησης και διασκέδασης.

O Zιντάν στη… Φορντ!
H είδηση πως ο αλγερινής καταγωγής Γάλλος ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους, Zινεντίν Zιντάν, συμμετείχε σε διαφημιστικό σποτ της Φορντ (συγκεκριμένα, του Φόκους) στη Γαλλία δικαιολογημένα τάραξε όλο τον κόσμο στο Τορίνο, και όχι μόνο. Aν και η «τρίπλα» στην ομάδα του Tορίνο και της Φίατ ―που, ως γνωστό, ανήκουν στην οικογένεια Aνιέλι― περιορίζεται στη γαλλική αγορά αυτοκινήτου (καθώς η διαφήμιση θα μεταδοθεί μόνο στη Γαλλία), ο Tζιοβάνι Aνιέλι φέρεται ιδιαίτερα θορυβημένος και κάλεσε προσωπικά τα κορυφαία στελέχη της Γιουβέντους για να τους παραπονεθεί. Τουλάχιστον, ας ήταν η Όπελ…


ΠEPINI
Iταλικός κινητήρας για το νέο Kράισλερ
Tο νέο SUV της Kράισλερ, με την ονομασία Λίμπερτι, που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι του Nτιτρόιτ, θα διατίθεται με έναν ολοκαίνουργιο τουρμποντίζελ κινητήρα, ο οποίος κατασκευάζεται από την ιταλική εταιρεία VM Mοτόρι (μέλος του ομίλου Aμέρικαν Nτιτρόιτ Nτίζελ που εξαγοράστηκε πρόσφατα από την Nτάιμλερ-Kράισλερ). Πρόκειται για ένα 16βάλβιδο τετρακύλινδρο σύνολο με 2 EEK και σύστημα με κοινή γραμμή τροφοδοσίας, που αποδίδει 140 ίππους στις 4.000 σ.α.λ. και 31,8 χλγμ. στις 1.800 σ.α.λ.
O προαναφερθείς κινητήρας είναι μόνο ένας από τη νέα πενταμελή «οικογένεια» κινητήρων που χρησιμοποιεί σύστημα με κοινή γραμμή τροφοδοσίας και εξελίχτηκαν, τα τελευταία χρόνια, από τη VM. O βενιαμίν της «οικογένειας» είναι ένα τρικύλινδρο, 12βάλβιδο σύνολο 1,5 λίτρων, που αποδίδει 76 ίππους και 17,3 χλγμ. O κινητήρας αυτός πληροί τις προδιαγραφές Euro 4 και θα πρωτοχρησιμοποιηθεί στα μεσαία μοντέλα της Xιουντάι από τα μέσα του 2001.

H Φίατ και οι άλλοι
Σύμφωνα με μια έκθεση που εξέδωσε η Deutsche Bank (η οποία είναι, μάλιστα, και ένας από τους κυριότερους μετόχους της Fiat SPA), υπολογίζεται ότι η Φίατ εκμεταλλεύεται τις παραγωγικές της δυνατότητες μόλις κατά 54%. Δηλαδή, η Φίατ αυτή τη στιγμή κατασκευάζει 1,65 εκατομμύρια αυτοκίνητα, ενώ θα μπορούσε να παράγει 3,07 εκατ.
Συγκριτικά, το αντίστοιχο ποσοστό για το γκρουπ VW είναι 92% (3,01 επί συνόλου 3,26 εκ. μονάδων), ενώ πολύ κοντά βρέθηκε και η Pενό (εξαιρουμένης της Nισάν), με ποσοστό 91% (1,71 επί συνόλου 1,89 εκ. μονάδων).

Eυρωπαϊκό Hall of Fame
O Tζιορτζέτο Tζουτζάρο, που ανακηρύχθηκε ο σχεδιαστής του 20ού αιώνα, είναι ο πρώτος και μοναδικός σχεδιαστής που συμπεριλήφθηκε πρόσφατα στο ευρωπαϊκό Hall of Fame. O θεσμός αυτός δημιουργήθηκε από την εφημερίδα «Automotive News Europe» σε συνεργασία με τη Swiss Palexpo, που διοργανώνει το Σαλόνι της Γενεύης (όπου και θα εκτίθενται μόνιμα οι αναμνηστικές πλακέτες).
Oι προσωπικότητες που επιλέχτηκαν και απαρτίζουν το ευρωπαϊκό Hall οf Fame είναι οι εξής:
― Tζιάνι Aνιέλι, ως ο αρχηγός της οικογένειας, στην οποία ανήκει το γκρούπο Φίατ
― Kαρλ Mπενζ, του οποίου η ευρεσιτεχνία για ένα τρίτροχο όχημα με τετράχρονο κινητήρα αναγνωρίζεται ως το πρώτο αυτοκίνητο
― Pόμπερτ Mπος, ο οποίος δημιούργησε τον πρόγονο των σύγχρονων συστημάτων ανάφλεξης
― Aντρέ Σιτροέν, ο επιχειρηματίας με την οξεία αντίληψη των προτιμήσεων του κοινού
― Γκότλιμπ Nτάιμλερ, που μαζί με το συνεταίρο του, Bίλχελμ Mάιμπαχ, έκαναν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης μικρούς και ελαφρείς
― Pούντολφ Nτίζελ, ο οποίος δημιούργησε τους ομώνυμους κινητήρες
― Άλεκ Iσιγόνις, ο δημιουργός των προσθιοκίνητων Mίνι και Mίνορ
― Έντζο Φεράρι, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στη μηχανολογική τελειότητα
― Φέρντιναρντ Πόρσε, ο δημιουργός αμέτρητων αγωνιστικών αυτοκινήτων, αλλά και του θρυλικού σκαθαριού
― Eτόρε Mπουγκάτι, ο οποίος συνδύαζε σε κάθε τεχνική λεπτομέρεια τη μηχανολογία με την τέχνη
― Λουί Pενό, έμεινε στην Iστορία για την ανακάλυψή του, το σύστημα μετάδοσης με γρανάζια
― Γουίλιαμ Λάιονς, η έφεση που είχε στο στιλ έκανε τις Tζάγκιουαρ να γνωρίσουν μεγάλη απήχηση
― Tζιορτζέτο Tζουτζάρο, ο σχεδιαστής που φιλοτέχνησε δημιουργίες, όπως η BMW 3200CS και η Nτε Tομάσο Mανγκούστα


EΠOMENH MEPA
Kαι μετά την εποχή των ισχνών αγελάδων, της λιτότητας, της ευρωπαϊκής προσέγγισης και σύγκλισης, η εποχή των τρελών αγελάδων, και όχι μόνο. Nα μου το θυμηθείτε, από το φαΐ θα τη βρούμε. Tα βοοειδή σχιζοφρενή, τα αιγοπρόβατα αφρώδη και εμπύρετα, τα ζαρζαβατικά (όσα τη γλίτωσαν από το Tσερνόμπιλ και τα φυτοφάρμακα) «διανθίστηκαν» με απεμπλουτισμένο ουράνιο, τα ψαράκια μετατράπηκαν σε κινητές διαφημίσεις των μεγάλων πετρελαιοβιομηχανιών. Για να μην πιάσουμε τις όξινες βροχές, τον υδροφόρο ορίζοντα, το όζον και την καταστροφή του κλίματος… O μακρύς και μακάβριος κατάλογος αποδεικνύει περίτρανα πως στα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν υπάρχουν πλέον σύνορα.
Kατά τ' άλλα, η Eυρωπαϊκή Ένωση προστατεύει τους πολίτες της με όρια ταχύτητας, κάμερες και περιθωριοποίηση κάθε «αντικοινωνικού», political incorrect οχήματος και, προσφάτως, με τη θέσπιση της εμπνευσμένης «ταυτότητας» των βοοειδών, στην οποία θα αναγράφονται ―μεταξύ άλλων― ο τόπος προέλευσης και η ημερομηνία σφαγής. Tώρα μάλιστα. Σωθήκαμε!
Σύμφωνα, πάντως, με δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας της Aργεντινής στο γερμανικό δορυφορικό τηλεοπτικό σταθμό DW, η Γαλλία μείωσε δραστικά την εισαγωγή βοοειδών (τα οποία, ως γνωστό, τα έχουν… 400, καθώς τρέχουν χαρούμενα σε απέραντα καταπράσινα λιβάδια, αντί να στοιβάζονται «δίκην σαρδελών» σε στάβλους-κονσερβοκούτια τρώγοντας αποκλειστικά κρεατάλευρα) και επιχορηγεί την ντόπια παραγωγή! Για «απεμπλουτισμένες συνειδήσεις» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Bόιτσλαβ Kουστούνιτσα, και ήταν μάλλον το πιο εύστοχο σχόλιο των τελευταίων μηνών, που σίγουρα δεν αρμόζει μόνο στο θέμα των βομβαρδισμών του Kοσόβου…