4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

ΤΕΤΡΑΚΑΝΑΛΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ -PLANET AUDIO HVT754


ΧΑΡΗ ΛΑΜΠΑΣ

H απέναντι πλευρά του Ατλαντικού έχει δημιουργήσει τις δικές της σχολές, προσφέροντας υλοποιήσεις που ενθουσιάζουν τους απανταχού θιασώτες του ήχου υψηλής πιστότητας, σε όλο τον κόσμο.

Η Planet Audio είναι μία από τις εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ και, εδώ και αρκετά χρόνια, αποτελεί μία από τις πλέον αξιόπιστες εταιρείες στο χώρο του car audio. Κατασκευάζει αποκλειστικά ενισχυτικές βαθμίδες και μεγάφωνα, μόνο για το χώρο του αυτοκινήτου. Σε σχεδιαστικό επίπεδο, δεν διστάζει να πειραματιστεί με αρκετά πράγματα, που άλλοι κατασκευαστές θα απέρριπταν ασυζητητί. Έτσι, οι μηχανικοί της εταιρείας δεν δίστασαν να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις λυχνίες.

ΟΛΙΓΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ
Οι λυχνίες αποτέλεσαν το πρώτο μέσο ενίσχυσης ηχητικών σημάτων, προηγούμενες κατά τριάντα και πλέον έτη από το πρώτο τρανζίστορ. Από τα πανέμορφα μονοφωνικά ραδιόφωνα μέχρι τους ενισχυτές των αιθουσών κινηματογράφου, από τους προενισχυτές των μικροφώνων μέχρι τα μαγνητόφωνα και τις οικιακές υλοποιήσεις υψηλής πιστότητας, οι λυχνίες αποτελούσαν τη μία και μοναδική λύση, προκειμένου να ενισχυθεί το ηχητικό σήμα. Στις αρχές της δεκαετίας του '70, τα τρανζίστορ έκαναν την εμφάνισή τους και άρχισαν να εκτοπίζουν τις λυχνίες, καθώς το κόστος κατασκευής ήταν (και είναι) σαφώς μικρότερο, δεν απαιτούσαν (και δεν απαιτούν) κανενός είδους ρύθμιση κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η διάρκεια της τελευταίας είναι σαφώς μεγαλύτερη από τη διάρκεια ζωής των λυχνιών. Παρ' όλα, όμως, τα προαναφερθέντα θετικά, η απαράμιλλη ηχητική ποιότητα των λαμπάτων υλοποιήσεων δεν ξεπεράστηκε και, μέχρι τις μέρες μας, κανένα τρανζίστορ δεν έχει καταφέρει να μεταδώσει τη ζεστασιά και τον αρμονικό τους πλούτο. Αν και δεν υπήρξε περίοδος, που στο χώρο του Hi-Fi και των ηχογραφήσεων να εκδιώχθηκαν τελείως, ωστόσο για μία περίπου δεκαετία έμειναν στην αφάνεια. Στα τέλη της δεκαετίας του '80, οι μανιώδεις του ήχου και οι ηχολήπτες ανακάλυψαν εκ νέου τις «εκφραστικές» δυνατότητες των λυχνιών, και από τότε έχουν παρουσιαστεί πάρα πολλές, νέες υλοποιήσεις, δίνοντας μια σαφώς πιο ανθρώπινη ζωή στα άψυχα, για πολλούς, ψηφιακά συστήματα.

Ο ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ
Κάτω από αυτό το πρίσμα, η ιδέα της Planet Audio, να συνδυάσει στις μονάδες της τα «σύγχρονα» ηλεκτρονικά κυκλώματα με τις λυχνίες, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Έκπληξη, ωστόσο, αποτελεί το γεγονός ότι κατάφερε, τελικά, να κατασκευάσει μια ολόκληρη σειρά ενισχυτικών σταδίων, τα οποία όχι μόνο λειτουργούν απροβλημάτιστα, αλλά αντεπεξέρχονται πλήρως και στις αντίξοες αυτοκινητικές συνθήκες. Οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, οι κραδασμοί (οι Έλληνες οδηγοί τους γνωρίζουμε πολύ καλά), ακόμα και η μετακίνηση καθαυτή, προκαλούν ζημιές στις λυχνίες και τις βάσεις τους. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει στην περίπτωση της Planet Audio! Ας δούμε, όμως, τον ενισχυτή πιο αναλυτικά.
Πρόκειται για μια υλοποίηση τεσσάρων καναλιών, όπου στο στάδιο της προενίσχυσης βρίσκουμε τέσσερις λάμπες 12ΑΧ7, κατασκευής Sovtek. Στο στάδιο της εξόδου έχουν χρησιμοποιηθεί ισάριθμα Mosfet, όπως και στο στάδιο της τροφοδοσίας, ενώ τα στάδια της οδήγησης είναι συζευγμένα, συνεχούς ρεύματος και λειτουργούν σε τάξη Α. Μνεία πρέπει να γίνει και στις διόδους, οι οποίες είναι ταχύτατες (35nsec χρόνος αλλαγής κατάστασης), ενώ προσεγμένο εμφανίζεται και το τμήμα που τροφοδοτεί, τελικά, τις λυχνίες με το απαιτούμενο ρεύμα. Γενικά, τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι, όλα, ποιότητας αντάξιας με την κατηγορία τιμής που προσφέρεται ο ΗVT 754. Να αναφέρουμε ότι οι πλακέτες με τα τυποποιημένα είναι διπλής όψης FR-4, από fiberglass (με χρήση να γίνεται μόνο στην ορατή, κάθε φορά, όψη), όλοι οι ακροδέκτες είναι επίχρυσοι, ενώ το σασί είναι στιβαρότατο, κατασκευασμένο από παχύ αλουμίνιο. Στην όλη κατασκευή, το ανθρώπινο χέρι έχει τον πρώτο λόγο, τη στιγμή, μάλιστα, που η κατασκευαστική της μονάδα βρίσκεται στις ΗΠΑ και όχι σε κάποια χώρα της Άπω Ανατολής...
Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο υψιπερατά φίλτρα, ένα για τα κανάλια 1-2 και ένα για τα 3-4, ρυθμιστικά κέρδους με όμοια διάταξη καναλιών, ενώ ένα κοινό βαθυπερατό φίλτρο θα βοηθήσει τα μέγιστα στη δρομολόγηση των χαμηλών συχνοτήτων, με τη συνδρομή σταδίου κέρδους που φθάνει μέχρι τα 18dB. Πολύ χρήσιμα αποδείχθηκαν τα crossover τριών θέσεων (flat, high, low), που επέτρεψαν την εύκολη προσαρμογή του ενισχυτή με το σύστημα αναφοράς μας. Ομοίως λειτουργικός είναι και ο επιλογέας της στάθμης εισόδου, ο οποίος καθορίζει εάν οι τέσσερις είσοδοι θα είναι υψηλής ή χαμηλής στάθμης. Από την περιγραφή καταλαβαίνουμε ότι η ευελιξία της κατασκευής είναι πολύ μεγάλη, δίνοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως σε ένα σύστημα car audio. Εννοείται ότι γεφυρώσεις και tri-modes επιτυγχάνονται απροβλημάτιστα.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
Ο ενισχυτής συνδέθηκε στο σύστημα αναφοράς μας και, αφού πέρασε ο απαραίτητος χρόνος των σαράντα δευτερολέπτων καθυστέρησης, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα στην κατανομή του ρεύματος, ξεκινήσαμε τους πειραματισμούς.
Χωρίς καθυστέρηση, αναφέρουμε ότι η ύπαρξη των λυχνιών καθιστά άμεση την εμφάνισή της. Η μεσαία και η υψηλή περιοχή αποκτούν ευρύτητα και όγκο που εντυπωσιάζουν. Ανθρώπινες φωνές, πνευστά, αλλά και έγχορδα, αποβάλλουν τις όποιες τάσεις σκληρότητας, επιτρέποντας έτσι την πλήρη ανάπτυξη των αρμονικών δομών και το φανέρωμα των πάσης φύσεως μικρολεπτομερειών. Εάν χρησιμοποιηθούν και τα τέσσερα κανάλια για την τροφοδότηση ενός μόνο ζεύγους ηχείων, με τη βοήθεια των ρυθμιστικών μπορούμε να καθορίσουμε ακριβώς το εύρος του ηχητικού φάσματος, απαλλάσσοντας, έτσι, τα ηχεία μας από κάθε ανεπιθύμητη συχνότητα. Πιο δύσκολο σημείο είναι αυτό των χαμηλών συχνοτήτων. Και αν, μεν, δεν γίνει χρήση υπογούφερ, τα πράγματα είναι απλά. Θα λάβουμε μπάσα ικανού όγκου, αλλά με υποτονική ατάκα και, ίσως, πιο συρρικνωμένου μετώπου, ανάλογα πάντα και με τα συνοδά. Το πάντρεμα, όμως, με το υπογούφερ είναι μια διαδικασία ικανή να δυσκολέψει ακόμα και τις πιο έμπειρες «προξενήτρες» του χώρου! Μη σας τρομάζει η διαδικασία. Χρόνος και υπομονή είναι τα όπλα που κερδίζουν αυτήν τη «μάχη». Μια πολύ καλή λύση για πιο σύνθετα συστήματα είναι να αναλάβει ο HVT 754 την υψηλή, τη μεσαία και μέρος της χαμηλομεσαίας περιοχής, όπου τα 70W ανά κανάλι (στα 4Ω) υπερεπαρκούν ακόμα και για υψηλές εντάσεις. Το υπογούφερ μπορεί, τότε, να λειτουργήσει με τη συνδρομή ενός αποκλειστικού τρανζιστοράτου ενισχυτή. Με λόγο σήματος προς θόρυβο που ξεπερνάει τα 101dB, ο ενισχυτής αυτός είναι από τους πιο ήσυχους που έχουμε συναντήσει τον τελευταίο καιρό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η υλοποίηση της Planet Audio είναι πέρα για πέρα τίμια. Διαθέτει συγκεκριμένες ηχητικές και λειτουργικές αρετές και δεν προσπαθεί να «μακιγιάρει» τις όποιες αναπόφευκτες παραχωρήσεις που γίνονται από τη χρήση των λυχνιών και των Mosfet. Είτε αποτελέσει τη μία και μοναδική ενισχυτική βαθμίδα ενός συστήματος είτε μια μονάδα που θα τροφοδοτήσει συγκεκριμένα μεγάφωνα, θα προσδώσει τον πολυπόθητο «λαμπάτο ήχο» στο άκουσμα.


Αντιπρόσωπος: Έλλικον, τηλ.: 6047.936
Τιμή: 415.000 δρχ.