4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Tί απομένει στους πιλότους;

Μετά την ελεύθερη χρήση συστημάτων ελέγχου της πρόσφυσης και αυτόματων κιβωτίων το μόνο που μένει στους πιλότους είναι να στρίβουν και να φρενάρουν.

Κείμενο: Τάκης Πουρναράκης
Φωτ.: Αutomedia

Τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές έχει ήδη διεξαχθεί το Ισπανικό GP (29/4), όπου για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν νόμιμα από όλες τις ομάδες συστήματα ελέγχου της πρόσφυσης. Η χρήση των οποίων ενδέχεται να άλλαξε τις ισορροπίες δυνάμεων που είχαν διαμορφωθεί στους 4 πρώτους αγώνες. Δεν είναι, όμως, σωστό να πιστεύουμε ότι απλώς προστέθηκε ένα πρόγραμμα traction control στα μονοθέσια. Ουσιαστικά πρόκειται για αναμόρφωση του συστήματος κινητήρα-κιβωτίου που σίγουρα θα έχει σημαντικές επιδράσεις στην αξιοπιστία του συνόλου.
Επιπρόσθετα, καθότι ο κανονισμός επιτρέπει τη χρήση αυτόματων κιβωτίων, είναι πολύ πιθανόν σιγά σιγά να εξαφανισθούν οι διακόπτες αλλαγής ταχυτήτων πίσω από το τιμόνι. Όσον αφορά στα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης που ήδη χρησιμοποιούνταν, επιτρέπεται πλέον να αξιοποιούν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, αλλά παραμένει ο περιορισμός που αφορά την προγραμματισμένη μεταφορά ροπής από τον έναν τροχό στον άλλο.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το traction control που χρησιμοποιούν τα μονοθέσια της F1 ουδεμία σχέση έχει με τα αντίστοιχα συστήματα ελέγχου της πρόσφυσης που διαθέτουν τα αυτοκίνητα παραγωγής. Στα καθημερινά αυτοκίνητα τα συστήματα αυτά προφυλάσσουν τον οδηγό από τον εαυτό του και καλύπτουν πιθανές σχεδιαστικές ατέλειες στην ανάρτηση και στη λειτουργία του κινητήρα.
Το σύστημα, που πιθανόν έχει και το αυτοκίνητό σας, δουλεύει σε συνεργασία με το ABS, τους αισθητήρες του οποίου χρησιμοποιεί για να «διαβάσει» την ανεξέλεγκτη περιστροφή ή τάση εκτροπής. Τότε παρεμβαίνει μειώνοντας τη ροπή με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την ταχύτητα του αυτοκινήτου. Τα πιο εξελιγμένα συστήματα κάτω από τα 40 χλμ. μπορεί ακόμη και να φρενάρουν επιλεκτικά κάποιο τροχό, ενώ σε μεγαλύτερες ταχύτητες παρεμβαίνουν στο μίγμα καυσίμου που εισέρχεται στο θάλαμο καύσης.
Ωραία όλα αυτά! Ξεχάστε τα. Στην F1 μιλάμε για σύστημα, το οποίο ως στόχο έχει τη βέλτιστη παροχή ισχύος ανά πάσα στιγμή, που δεν θα διορθώνει, αλλά θα βελτιστοποιεί τις εντολές του πιλότου. Όλα αυτά με έναν «εγκέφαλο» που γνωρίζει σε ποια στροφή βρίσκεται και ποια είναι η «επιθυμητή ταχύτητα» εξόδου. Που υπολογίζει (εντάξει, στο περίπου) σε τί κατάσταση είναι τα λάστιχα, που γνωρίζει ότι η καλύτερη εκκίνηση επιτυγχάνεται με σπινάρισμα περίπου 20% (!), που μπορεί ακόμη και να βοηθήσει το φρενάρισμα, που μπορεί να «διαβάσει» τη θέση του μονοθεσίου στο χώρο (μετρώντας αποκλίσεις και στους 3 άξονες), που ξέρει ακόμη και πόσο θα πρέπει να «σηκώσει» το γκάζι για να αποφύγει την υπερστροφή ή πόσο θα πρέπει να το πατήσει για να την ελέγξει. Δεν τρελαθήκαμε, ούτε έχετε χάσει κάποια αλλαγή στους κανονισμούς που κατήργησε τις ντίζες στο πεντάλ του γκαζιού. Το θέμα είναι πώς θα «φιλτράρονται» οι εντολές του πιλότου. Και τί μένει, τελικά, σ’ αυτόν να κάνει;
Έχει, βέβαια, ακόμη δύο τομείς να ασχοληθεί. Το φρενάρισμα και το στρίψιμο. Και όσο ακόμη δεν υπάρχει ABS και σύστημα fly by wire αντί κρεμαγιέρας, οι καλοί πιλότοι θα μπορούν να ξεχωρίσουν. Τώρα για το αν, ειδικά στις κατατακτήριες δοκιμές, είναι εφικτό το πεντάλ του γκαζιού να δουλεύει απλώς σαν διακόπτης on-off, αυτό είναι και δική μας απορία.
Κλείνουμε με μια δήλωση του τρεις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή και ζωντανού θρύλου της F1, Νίκι Λάουντα: «Τα σημερινά μονοθέσια είναι ευκολοδήγητα. Σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να πάει γρήγορα μ’ αυτά».

Η μετά Έκλεστοουν εποχή
Η FIA ενέκρινε την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στη SLEC για τα επόμενα 100 χρόνια (η SLEC ανήκε στον Έκλεστοουν και εκμεταλλεύεται την τηλεοπτική κάλυψη των GP). Αυτή η απόφαση άναψε ουσιαστικά το πράσινο φως για την οριστική αποχώρηση του Έκλεστοουν από την ενεργό δράση. Ο πανέξυπνος Βρετανός επιχειρηματίας, που αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη του θεσμού, έχει αρχίσει εδώ και ένα χρόνο, με μικρά και προσεκτικά βήματα, να προετοιμάζει τη διαδοχή του. Η σταδιακή παραχώρηση μετοχών της SLEC στο EM.TV έφτασε το 50% πέρυσι την άνοιξη με option για ακόμη 25% στο τέλος του χρόνου. Όμως, η μετοχή του EM.TV κατρακύλησε μέσα σ’ αυτό το διάστημα, με αποτέλεσμα ο όμιλος ν’ αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας και να μη διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για την αγορά του επιπλέον 25%. Σαν «σωτήρας» εμφανίστηκε ο Γερμανός «βαρόνος» των MME Λέο Κιρς, που αγόρασε μερίδιο μετοχών του ομίλου. Τα χρήματα που έδωσε ο Γερμανός μεγαλοεκδότης χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά του 25% των μετοχών, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η κοινοπραξία EM.TV-Kirch να διαθέτει το 75% των μετοχών της SLEC. Οι κατασκευαστές όμως (Ford, Fiat, BMW, Renault και Daimler-Chrysler) αντέδρασαν έντονα, καθώς οργίασαν οι φήμες για «πώληση» των GP μέσω pay per view. Οι πρώτες αντιδράσεις τους, μάλιστα, έκαναν λόγο και για δημιουργία νέου πρωταθλήματος. Όμως ο Κιρς, από την πλευρά του, έδωσε εγγυήσεις ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Έτσι, η FIA άναψε το πράσινο φως, στις 22 Mαρτίου, και απομένει να δούμε (τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές ίσως να είναι ήδη γνωστή) την τελική συμφωνία που θα παρουσιάσει ο ισχυρός άντρας της F1, Μπέρνι Έκλεστοουν, για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τηλεοπτικό μέλλον και κατ’ επέκταση τη βιωσιμότητα του θεσμού. Πάντως, εκ των προτέρων δηλώσεις, όπως αυτή του ισχυρού άντρα της Mercedes, Γιούργκεν Χούρμπετ, που πρόβλεψε το «θάνατο» της F1 μέσα σε έναν κυκεώνα τηλεοπτικών διαπλοκών, δείχνουν πως δεν θα είναι όλα ρόδινα…