4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Γιατί έχασαν οι Ferrari;

O Μίκαελ Σουμάχερ έκανε λάθος επιλογή ελαστικών διαλέγοντας τη σκληρότερη εκ των δύο διαθέσιμων γομών. Αν αναρωτιέστε πώς γίνεται αυτό, προσέξτε τη λεπτομέρεια. Παλιότερα ο Ερβάιν και πέρυσι ο Μπαρικέλο θυσίαζαν ένα από τα 8 σετ ελαστικών που μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο πιλότος τις 3 μέρες για να δοκιμάσουν την Παρασκευή και τις 2 γόμες. Ο Σουμάχερ, χωρίς να χαλάσει ένα πολύτιμο σετ, έβλεπε τους χρόνους και επέλεγε. Φέτος, όμως, άλλαξε ο κανονισμός. Τα σετ ελαστικών αυξήθηκαν σε 10, όμως μόνο τα 7 επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν το σαββατοκύριακο. Μένουν, λοιπόν, 3 σετ για 2 ελεύθερες περιόδους την Παρασκευή, και ο Σουμάχερ δοκιμάζει πια μόνος του. Στην Ίμολα το πρωί της Παρασκευής έβρεχε, άρα η μία εκ των δύο περιόδων πέρασε ανεκμετάλλευτη. Στη 2η, με την πίστα σχεδόν στεγνή, ο Σουμάχερ βγήκε 3 φορές κάνοντας 6, 10 και 9 γύρους αντίστοιχα και, αφού δοκίμασε και τις 2 γόμες, διάλεξε την πιο σκληρή παρά την αντίθετη άποψη του Ρος Μπράουν που την προηγούμενη μέρα έλεγε ότι η πιο μαλακή γόμα είναι καλύτερη (εμφανιζόταν πρώτη φορά και η Bridgestone ισχυριζόταν ότι με την πάροδο των γύρων γινόταν ακόμη πιο μαλακή). Ο Μπαρικέλο δίστασε να κάνει του κεφαλιού του και ακολούθησε.
Οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να δηλώσουν τί γόμα θα χρησιμοποιήσουν πριν από τις κατατακτήριες δοκιμές, όμως στη Ferrari αποφάσισαν την Παρασκευή και δεν ξαναδοκίμασαν την πιο μαλακή γόμα το Σάββατο το πρωί. Που, ούτως ή άλλως, πάλι έβρεχε. Οι δύο Ferrari ήταν, λοιπόν, τα μοναδικά μονοθέσια που θα χρησιμοποιούσαν την πιο σκληρή γόμα. H οποία αποδείχτηκε, τελικά, 0,4 δλ. στο γύρο πιο αργή. Στις κατατακτήριες δοκιμές, ο Σουμάχερ υποχρεώθηκε να κάνει 3 σετ των 4 γύρων (μέχρι 12 γύρους μπορεί να κάνει ο κάθε πιλότος) αντί για 4 των 3, όπως συνήθως. Σε 3 γύρους κάνεις 1 γρήγορο, σε 4 έχεις δύο προσπάθειες. Τα σκληρά λάστιχα δούλευαν καλύτερα στο 2ο γρήγορο πέρασμα, γι’ αυτό ο Σουμάχερ επέλεξε τις 3 προσπάθειες. Βλέποντας τα σύννεφα να πυκνώνουν όλοι έτρεξαν να κάνουν την πρώτη τους προσπάθεια νωρίς. Ο Σουμάχερ δεν πέτυχε το χρόνο που ήθελε και ξαναβγήκε μετά από 8 λεπτά για δεύτερη φορά. Έκανε καλό χρόνο και μετά περίμενε 40 λεπτά για την τελευταία του προσπάθεια που ήθελε να την κάνει στο παρά πέντε, όταν η πίστα είναι «πιο γρήγορη». Ένα οδηγικό λάθος σ’ αυτή την προσπάθεια τον έριξε στην 4η θέση. Με βάση τις επιδόσεις του στους τελευταίους αγώνες αυτό ήταν καταστροφή.
Στον αγώνα, και ο Σουμάχερ και ο Μπαρικέλο ήταν σε τακτική 1 πιτ στοπ αντί για 2. Πιο πολλά καύσιμα και πιο σκληρά λάστιχα, λοιπόν, στην εκκίνηση και φυσιολογικά έχασε μια θέση από τον Τρούλι και βρέθηκε 5ος.
Στον 3ο γύρο, στην έξοδο της τελευταίας στροφής, την ώρα που ο αριστερός τροχός βρισκόταν πάνω στο γλιστερό κερμπ και ο δεξιός στην πίστα, επέλεξε 3η, αλλά το κιβώτιο δεχόμενο αντιφατικές πληροφορίες δεν έκανε την αλλαγή. Αμέσως τον πέρασαν οι Μοντόγια και Πανίς και λίγο αργότερα ο Μπαρικέλο. Ξαναπέρασε τον Πανίς και έφτασε το τρένο με τους Τρούλι, Χάκινεν, Μοντόγια και Μπαρικέλο πριν μπει στα πιτς με κλαταρισμένο λάστιχο στον 23ο γύρο. Τί είχε συμβεί; Το νέο μυστηριώδες σύστημα φρένων (φωτ.) της Ferrari ανέβασε τόσο τη θερμοκρασία που παραμορφώθηκε η ζάντα και έχασε το λάστιχο τον αέρα. Από τα ειδικά sticker που υπάρχουν στο εσωτερικό της ζάντας είδαν, αμέσως μετά το πιτ στοπ του Γερμανού, τί προκάλεσε το πρόβλημα και είπαν στον Σουμάχερ, που ήδη παραπονιόταν για πρόβλημα στα φρένα, να εγκαταλείψει τον αγώνα. Μη θέλοντας να ρισκάρουν άλλαξαν τακτική στον Μπαρικέλο. Ο Βραζιλιάνος έφτασε μέχρι τον 32ο γύρο, σε σύνολο 62, χωρίς πιτ στοπ, και άρα μπορούσε να τελειώσει τον αγώνα με 1. Αντί γι’ αυτό, έκαναν 2 σύντομα και του έβαλαν λιγότερα καύσιμα, δηλαδή μικρότερο φορτίο, οπότε λιγότερη καταπόνηση στα φρένα, ενώ και η ζάντα αρκούσε να αντέξει για 15 γύρους μόνο. Αν αναρωτιέστε πώς αυτό που συνέβη στον Σουμάχερ στον 23ο γύρο δεν συνέβη και στον Μπαρικέλο, θυμίζουμε ότι ο Γερμανός χρησιμοποιεί ταυτόχρονα και τα 2 πόδια (φρενάρει με το αριστερό) καταπονώντας πολύ περισσότερο τα φρένα από ό,τι ο Βραζιλιάνος που χρησιμοποιεί μόνο το δεξί πόδι. Και, βέβαια, η πίστα της Ίμολα είναι η πιο απαιτητική στα φρένα από τις τέσσερις του πρωταθλήματος έως τώρα._ Τ. Π.