4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Κώστας Καββαθάς

Monorail...

Η χαμένη ευκαιρία

Δεν πρόκειται να αναλωθώ σε περιγραφές και σχόλια για το νέο συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας, μια και το έργο το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν. Ορισμένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Λιάπης είναι σωστά, με πρώτα την επαναφορά της ελεγχόμενης στάθμευσης και την -πραγματική- αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων, καθώς και το ενιαίο εισιτήριο, και πραγματικά ελπίζω το σύστημα να λειτουργήσει. Όμως, πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, αν κάποιοι άκουγαν τις προτάσεις μου για την κατασκευή, αντί τραμ και προαστιακού, συστήματος monorail; Φαντάζεστε τα πανέμορφα, αθόρυβα και φιλικά στο περιβάλλον ΜΜΜ να κινούνται αυτόματα, χωρίς οδηγούς, εισπράκτορες και άλλους ειδικούς, σε κυκλικές διαδρομές στη μέση των μεγάλων οδικών αξόνων της Αθήνας και των άλλων ελληνικών πόλεων; Στις κεντρικές νησίδες των λεωφόρων Συγγρού, Κηφισίας, Βουλιαγμένης, Ποσειδώνος, Εθνάρχου Μακαρίου και όποιων άλλων αρτηριών επιτρέπουν την εγκατάστασή τους, χωρίς να κάνουν την πόλη άνω κάτω με σιδηροτροχιές, αποκλειστικές λωρίδες κυκλοφορίας, ηλεκτροφόρα καλώδια, θόρυβο, κυκλοφοριακά προβλήματα, ατυχήματα και δυστυχήματα, αποκλεισμούς ολόκληρων περιοχών και απαράδεκτες καθυστερήσεις...
Δε ξέρω ποιος ήταν η αιτία που ακόμα και ο μακαρίτης ο Αντώνης ο Τρίτσης υπαναχώρησε, αν και έχω την υποψία ότι απορρίφθηκε, επειδή δεν αντιπροσωπευόταν από τη διαπλοκή και, άρα, κάποιοι δεν είχαν μίζα.
Αν δεν έγινε στην Αθήνα, δε βλέπω γιατί δεν μπορεί να γίνει σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Γιατί, μωρέ, δεν το κοιτάτε; Γιατί επιμένετε να γεμίζετε τους δρόμους με νέα μέσα μεταφοράς, όταν μπορείτε να τα κάνετε να κυκλοφορούν 4,5 μέτρα πιο ψηλά;
Δεν το κάνετε, επειδή (α) δεν ξέρετε τι είναι το σύστημα, (β) δεν «τρώτε» αρκετά, (γ) είστε άσχετοι.
Δείτε τη φωτογραφία που (ξανα)δημοσιεύω, μπας και σας έρθει η όρεξη να κάνετε -επιτέλους- κάτι σωστό._ Κώστας Καββαθάς


Αντιλογισμοί

Πολλοί αναγνώστες ανησύχησαν με τις αποφάσεις του ΣτΕ που διέταζαν το «κλείσιμο» δεκαοκτώ ραδιοφωνικών σταθμών, ύστερα από προσφυγές που κατάθεσαν κάποιες «σιντιέρες». Φαντάζεστε να «κλείσει» ένας σταθμός σαν τον «Εν Λευκώ», που απασχολεί τόσο κόσμο κι έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις, μετά την άδεια που πήρε από την ελληνική πολιτεία; • Και όχι μόνο αυτό, αλλά και μετά την άδεια που έλαβε από το Ραδιοτηλεοπτικό, μόλις πριν από ένα μήνα, να εκπέμψει δορυφορικά. • Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσαν να συμβούν τέτοια καραγκιοζιλίκια -και συμβαίνουν. • Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά (και στις πόλεις) με τη νίκη Μπους. Όχι πως θα ήταν άσπρη, αν κέρδιζε ο Κέρι, αλλά η ανθρωπότητα θα είχε την ψευδαίσθηση ότι κάτι θα μπορούσε να αλλάξει. • Πρόβλεψη: η επανεκλογή του Tεξανού θα απελευθερώσει δυνάμεις που θα κάνουν την 11η Σεπτεμβρίου να μοιάζει με ταινία του Χόλιγουντ. • Κακό μπελά έβαλα στο κεφάλι μου, με το να εκφράσω αισιοδοξία για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Δεκάδες αναγνώστες με ρωτούν «τι έγινε» και, δυστυχώς, ένα μήνα μετά, δεν έχω να πω τίποτα. • Δεν υπάρχει σήμερα Έλληνας (και Eυρωπαίος πολίτης) που να μη χρησιμοποιεί κινητό. Μεγάλη ευκολία, είναι αλήθεια, αλλά τι γίνεται με τις βλάβες και τα σέρβις; Το μπάχαλο, όπως στην περίπτωση της Ericsson, που, αν σου χαλάσει το blue tooth, για παράδειγμα, πρέπει να πας τέσσερις, πέντε φορές στο «σέρβις» και να περιμένεις και ένα μήνα «μέχρι να έλθει από το εξωτερικό». • Και να ήταν μόνο αυτό! Ουρά περιμένουν οι πελάτες στον πάγκο, με έναν και μόνο τεχνικό να καλείται να λύσει διακόσια προβλήματα. Eίναι κρίμα που δεν υπάρχει ένα έντυπο να κάνει «τεστ» σε αυτά τα τόσο χρήσιμα, αλλά και τόσο «σπαστικά», μέσα επικοινωνίας. • Και καλά τα χαλασμένα παρελκόμενα. Να δείτε τι γίνεται με τα ίδια τα λογισμικά τους. Πολύ θα ήθελα να ακούσω τις εμπειρίες σας. Αν δε βαριέστε, στείλτε μου e-mail στο [email protected] • Κακός χαμός γίνεται κάθε μέρα στο Αιγαίο, με την τουρκική πολεμική αεροπορία να αλωνίζει τον εθνικό εναέριο χώρο και τους Έλληνες χειριστές να αντιμετωπίζουν τα F-16 και τα F4 των μελλοντικών... Eυρωπαίων. Γιατί; Διότι έχουν καταλάβει (οι Τούρκοι) ότι δεν πρόκειται να μπουν ποτέ στην Ενωμένη Ευρώπη, γι’ αυτό φροντίζουν να κατοχυρώσουν το πιο αδύνατο τμήμα της: την Ελλάδα. • Μας ενδιαφέρουν εμάς αυτά; Θέλω να πω οι «φίλοι του αυτοκινήτου» ενδιαφέρονται για την τύχη της χώρας τους ή την έχουμε «βρει» με τις «μερσεντέ»; • Πυροβολώ τα πόδια μου; Θα προτιμούσατε να τα θαυμάζω; • Η FYROM αναγνωρίστηκε -και επίσημα- από την υπερδύναμη ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η θέση μου; Να στείλουμε την 20ή Τεθωρακισμένη Mεραρχία για επίσκεψη καλής θελήσεως. • Η λύση; Να στείλουμε την 20ή Tεθωρακισμένη Mεραρχία για επίσκεψη καλής θελήσεως, αλλιώς, σε δύο χρόνια, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν -επίσημα- τη Δημοκρατία της Τσαμουριάς. • Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Mονακό και ο Παναθηναϊκός έφερε ισοπαλία με την ¶ρσεναλ. Rejoice! Το μέλλον είναι δικό μας.



Για τον κάθε πικραμένο (αναγνώστη)
Από τον Κώστα Κονταράτο, που τα «αλίευσε» στο patrinorama.gr

Όταν έρχεται η ώρα να αποδείξουν οι μαθητές τις γνώσεις τους, τότε αρχίζει το «δράμα» των καθηγητών, που γρήγορα καταλήγει στο γέλιο. Μέσα από τη διαδικασία διόρθωσης, αλιεύονται πολλά «μαργαριτάρια» με τα οποία γελάει κάθε πικραμένος!

- Η χαλκομανία είναι μια βαρύτατη ψυχασθένεια που προκαλώνεται από την αιμόλυνση του περιβάλλοντος που μας περιτριγυρίζει. Μερικές φορές, είναι αθεράπευτη.
- Τρισδιάστατο είναι το αντικείμενο τριών διαστάσεων, πλάτος, φάρδος, μάκρος, ύψος, βάθος και ίσως βάρος όπου χρειάζεται. Όλα τα άλλα είναι διάστατον ή υποκατάστατον ή άστατον.
- Το δεκαδικό σύστημα είναι το σύστημα που επικράτησε, διότι μετράμε ένα-ένα (πόντους) και όχι μία-μία (ίντσες), δηλαδή από το θηλυκό στο αρσενικό, επαναφορά κανονική.
- Ο γλάρος είναι αποδημητικό πουλί. Το καλοκαίρι πάει στην παραλία, το χειμώνα στις ακτές. Ενδιαμέσως, σε σκουπιδότοπους και λιμάνια.
- Ο κορκόδειλος είναι ζώο αμφιερπετόν, που μοιάζει με μεγάλη σαύρα.
Διακρίνεται από τη μεγάλη αμφίβια ουρά που έχει, μεγάλο λαίμαργο στόμα και από τις φωνές που βάζει, όταν κλαιει γοερά.
- Ο κύκλος είναι στρογγυλή γραμμή χωρίς συνδέσεις, ενωμένη με τέτοιο τρόπο, που δεν μπορείς να καταλάβεις πού αρχίζει και πού τελειώνει.
- Το πάγκρεας είναι ένα είδος αποστειρωμένου κρέατος που το έχουν απολυμάνει.
- Με τους ατμούς Ρίχταρ μετράμε τους ανέμους σε εποχή σεισμών, ενώ με τους Κονφόρ μετράμε τους θαλασσινούς του Αιγαίου και του Ιονίου.
- Ο στρατός, οι πολιτικοί και οι παπάδες δημιουργούν τις μεγάλες υστερικές στιγμές του έθνους.
- Η μπανάνα στα ελληνικά γράφεται όπως και στα αγγλικά, δηλαδή με ένα μπα και δύο να.
- Η Νορβηγία στο μεγαλύτερο μέρος της κατοικείται από πληθυσμό.
- Ο Οδυσσέας τράβηξε μεγάλη οδύσσεια για να αποφύγει την Πηνελόπη. Και, αναζητώντας την ευτυχία, έφτασε μέχρι την Οδυσσό.
- Ο Ροβινσόνας Καρούζος ήταν ένας διάσημος Ιταλός τραγουδιστής της όπερας που προτιμούσε να ζει σε ένα ερημονήσι ολομόναχος με μια κατσίκα, έναν παπαγάλο και έναν μαύρο Παρασκευά.
- Ο Λίβανος είναι χώρα με πρωτεύουσα τη Βηρυττό. Η ίδια η Βηρυττός δεν έχει ιδιαιτέρα πρωτεύουσα.
- Το όρος Έβαρεστ βρίσκεται στην Ευρώπη, μετά από δικαστικό αγώνα που έγινε και το κέρδισαν οι ¶λπεις.
- Το Λάρνακον είναι πόλη παράλια της Κύπρου, όπου στην αρχαιότητα εμφανιζόταν το Λαρναίον Ύδωρ, τέρας κατά τι μικρότερο της Λερναίας Ύρδας.
- Όλη η δυτική ακτή της Πελοποννήσου στον Κορινθιακό είναι παράκτια, κατά μήκος, από Κόρινθο μέχρι Πάτρα και παρακάτω ακόμα.
- Η τοποθεσία των ¶λπεων είναι γενικώς προς τα πάνω και ψηλά.
- Το τετράγωνο της υποτείνουσας ισούται, αλλά όχι πάντοτε.
- Δύο παράλληλες δε συναντιούνται ποτέ στο άπειρο, εκτός αν επεκταθούν σε τρομακτικό μήκος απείρου. Αν είναι στο επίπεδο, τότε κάποτε συναντιούνται εκεί που καταλήγουν, αλλά τότε η δουλειά λέγεται παραλληλεπίπεδη δράση και είναι αλγεβρική υπόθεση.
- Μια παράλληλη ευθεία γραμμή είναι αυτή που, και όταν δημιουργείται για να συναντηθεί, δεν τα καταφέρνει ποτέ.
- Οι αρχαίοι μετρούσαν το χρόνο με χιλιετίες και επετηρίδες.
- Όταν ο ατμός παράγεται έξι φορές ταχύτερα, το λέμε εξάτμιση.
- Η χιλιετηρίδα είναι ερπετό και αυτό, αλλά με χιλιάδες πόδια και κατά πολύ μεγαλύτερο από την εκατορίδα.
- Στο μηρό έχουμε το μοιραίο οστό, στην κνήμη το κνημαίο, στα δάκτυλα τα δακτυλικά οστά των αποτυπωμάτων, ενώ τα σκελετικά οστά του σώματος αποτελούν το σώμα μας το κοκκαλωμένον. Στην επιστημονική γλώσσα το σύνολο αυτού του φαινομένου λέγεται σκέλεθρον.

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ

Έντμουντ Κήλυ
«Ακροβατώντας στα όρια»
Ο σημαντικότερος μεταφραστής της ελληνικής ποίησης στα αγγλικά εξομολογείται, σε αυτό το αυτοβιογραφικό αφήγημα που ξεχειλίζει από λεπτό χιούμορ, τις εμπειρίες μιας ζωής ανάμεσα στη φυσική του (Αμερική) και τη «θετή» του πατρίδα (Ελλάδα). Βιώματα από δύο διαφορετικές κοινωνίες και γλώσσες σηματοδοτούν τα ίχνη μιας ατομικής περιπέτειας που οδήγησε στη διαμόρφωση της δικής του, εντελώς ξεχωριστής προσωπικότητας.

«O γιατρός»
Το δεκάρι του Παναθηναϊκού
& της Εθνικής Ελλάδας
Μια βαλίτσα γεμάτη λησμονημένες φωτογραφίες αποτέλεσε την αφορμή για την έκδοση αυτού του βιβλίου, που είναι κάτι περισσότερο από ένα ρομαντικό και γεμάτο συναισθήματα ταξίδι στο χρόνο: η μνήμη ταξιδεύει νοερά επτά δεκαετίες πριν, τότε που ο Τάκης Τριανταφύλλης, για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, ήταν «ο γιατρός», το δεκάρι του Παναθηναϊκού και το ίνδαλμα όλων των Ελλήνων φιλάθλων.