4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Kia Sportage 2.0 & 2.7 Auto

Στον «ίσιο» δρόμο...
Η τελευταία γενιά του Kia Sportage αφήνει τις... κακοτοπιές και ακολουθεί πιο ήπια μονοπάτια, που οδηγούν απευθείας στον κλιμακούμενο ανταγωνισμό των SUV.

Η KOPEATIKH εταιρεία δεν είχε κανένα λόγο να εκπροσωπηθεί από ακόμα ένα «ετοιμοπόλεμο» 4x4, έχοντας στην γκάμα της ήδη το μεγαλύτερο Sorento, και παράλληλα να είναι απούσα από τη συνεχώς διογκούμενη κατηγορία των οχημάτων «ελεύθερου χρόνου». Tο νέο Sportage καλύπτει ακριβώς αυτό το κενό. Συγκριτικά, λοιπόν, με το παλαιότερο «καθαρόαιμο» συνονόματο μοντέλο, κινείται σε πιο ήπια -αλλά όχι πιο εύκολα από πλευράς ανταγωνισμού- μονοπάτια των SUV.

Καμία σχέση
Το ξεχωριστό πλαίσιο, οι κοντές σχέσεις, ο άκαμπτος άξονας που συνέδεε τους πίσω τροχούς και ο εν γένει σκληροτράχηλος χαρακτήρας έδωσαν τη θέση τους σε ένα «πολιτισμένο» αυτοκίνητο με αυτοφερόμενο αμάξωμα και μηχανικά μέρη όμοια με εκείνα του ετεροθαλούς Hyundai Tuscon. Πολύ απλά, αυτό σημαίνει ότι η τετρακίνηση εμπλέκεται αυτόματα, όταν ένας από τους εμπρός τροχούς χάσει την πρόσφυσή του, ενώ υπάρχει η δυνατότητα μόνιμης εμπλοκής έως τα 30 χλμ./ώρα, η αρχιτεκτονική των αναρτήσεων περιλαμβάνει γόνατα MακΦέρσον σε όλους τους τροχούς, τα οποία πίσω συνδυάζονται με μονούς διαμήκεις και διπλούς εγκάρσιους βραχίονες, ενώ την κίνηση έχουν αναλάβει τα μηχανικά σύνολα που απαντώνται και στο αδελφό Hyundai. Πρόκειται για το 2λιτρο (142 ίπποι/6.000 σ.α.λ. και 18,8 χλγμ./4.500 σ.α.λ.) και το μεγαλύτερο, V6, των 2,7 λίτρων (175 ίπποι/6.000 σ.α.λ. και 24,6 χλγμ./4.000 σ.α.λ.). Πάντως, πέρα από όλα αυτά, οι μικροδιαφορές στις διαστάσεις μαρτυρούν ομοιότητες και στη γενικότερη φιλοσοφία σχεδιασμού, τουλάχιστον όσον αφορά το βασικό «καλούπι» του αμαξώματος, παρ’ ότι η εμφάνιση είναι σαφώς διαφορετική τόσο στο εμπρός όσο και στο πίσω μέρος, το οποίο παραπέμπει στο Volvo XC 90. Το τελικό αποτέλεσμα, πάντως, είναι σύγχρονο και ελκυστικό. Στο εσωτερικό, παρ’ ότι υποβόσκει μια αίσθηση ανάλογη του «Τuscon», η εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά, με τον καλαίσθητο, αλλά πιο συγκρατημένο σχεδιαστικά, πίνακα οργάνων, την κεντρική κονσόλα (τύπου Cerato), που, στην προκειμένη περίπτωση, δεν ενσωματώνει τον επιλογέα, αλλά και τη λαβή στο ταμπλό μπροστά από το συνοδηγό, που θέλει να τονίσει ότι το Sportage δεν έχει αποποιηθεί τον «active» χαρακτήρα του. Η ποιότητα κατασκευής είναι ικανοποιητική σε κάθε περίπτωση, παρ’ ότι τα πλαστικά είναι σκληρά, ενώ στη συναρμογή και στις λεπτομέρειες έχει δοθεί η απαιτούμενη προσοχή. Από εργονομική άποψη, δεν προβληματίζει. Θα θέλαμε, όμως, το τιμόνι να ρυθμίζεται και κατά το διαμήκη άξονα (μέσα-έξω), κάτι που θα διευκόλυνε τον οδηγό να βρει πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ακρίβεια την ιδανική θέση. Σε ό,τι αφορά τους χώρους, το Sportage είναι σε θέση να φιλοξενήσει με άνεση τέσσερις επιβάτες (ίσως και πέντε, με κάποιες υποχωρήσεις), με τους δύο πίσω να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα περιθώρια που απαιτούνται για άνετη μετακίνηση, ενώ η δυνατότητα ανάκλισης των πίσω θέσεων δημιουργεί ακόμα καλύτερες συνθήκες. H συγκεκριμένη, όμως, εικόνα δεν επεκτείνεται στο χώρο αποσκευών, ο οποίος στην κανονική διάταξη φτάνει μόλις τα 367 λίτρα.

Εν δράσει...
... λοιπόν, ο 2λιτρος κινητήρας, που συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, δείχνει από την πρώτη στιγμή ότι διαθέτει επάρκεια ισχύος. Ανεβάζει στροφές χωρίς να δυσανασχετεί και πάνω από τις 4.000 σ.α.λ. δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Το βάρος των 1.600+ κιλών δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, κάτι που αντικατοπτρίζεται στις επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 11,5 δλ. και 80-110 χλμ./ώρα σε 6,8, 9,5 και 14,8 δλ. με τις τρεις τελευταίες σχέσεις, αντίστοιχα). Έτσι, το Sportage τοποθετείται στο μέσο όρο της κατηγορίας, όντας ελαφρώς πίσω από το Outlander, αλλά και ελαφρώς πιο σβέλτο από το Maverick των 2,3 λίτρων και το 2λιτρο Tucson. Αντίθετα, στη μεγαλύτερη και πιο δυνατή έκδοση των 2,7 λίτρων οι 4 εξαιρετικά αραιά διατεταγμένες σχέσεις του αυτόματου κιβωτίου (η 3η φτάνει στον κόφτη τα 183 χλμ./ώρα) αφήνουν πιο ράθυμη αίσθηση να περάσει στον οδηγό, ειδικά η τελευταία, που, ουσιαστικά, είναι overdrive. Ενδεικτικά, τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 11,2 δλ., για τα 80-110 χλμ./ώρα με kick down (εν ολίγοις, με 2η) χρειάζονται 5,5 δλ., ενώ η αντίστοιχη επίδοση με την 3η απαιτεί 8,2 δλ.
Στο δρόμο, η εντύπωση που κυριαρχεί είναι η ραφινάτη ποιότητα κύλισης και το καλό επίπεδο άνεσης που προσφέρουν οι αναρτήσεις, παρ’ ότι είναι πιο σφικτές από του Tucson. Η τραχιά λειτουργία του 2λιτρου κινητήρα, όμως, δεν υποστηρίζει αυτήν την εικόνα, αν και η καλή ηχομόνωση φιλτράρει σε σημαντικό βαθμό τον ήχο που εισβάλλει στο εσωτερικό. Πάντως, το 2λιτρο μοτέρ δίνει 3 db επιπλέον στο όριο των στροφών, συγκριτικά με το ιδιαίτερα ήσυχο V6. Από εκεί και πέρα, το Sportage αποδεικνύεται ακλόνητο στην ευθεία και σταθερό στις καμπές, ενώ καθίσταται τυπικά υποστροφικό σε πιο κλειστές διαδρομές, χωρίς, όμως, υπερβολές. Οι κλίσεις υπό πίεση δεν είναι αμελητέες, όμως, παρά το αυξημένο βάρος του αμαξώματος, χαλαρές αντιδράσεις ή πλεύσεις δεν υπάρχουν. Οι αντιδράσεις είναι προβλέψιμες και το γενικότερο οδηγικό προφίλ του ασφαλέστατο. Αυτό επιβεβαιώνεται ακόμα καλύτερα σε βατούς χωματόδρομους, όπου, παρά το γεγονός ότι η ανάρτηση ισοπεδώνει τα πάντα, το βαρύ και στιβαρό αμάξωμα μπορεί να γίνει έως και διασκεδαστικό (τηρουμένων των αναλογιών), με την απενεργοποίηση του ESP, βεβαίως, και τη συνδρομή του καλού σε αίσθηση υδραυλικά υποβοηθούμενου τιμονιού και των φρένων (61,4 μ. από τα 120 χλμ./ώρα). Αυτό που δεν ακολουθεί το υπόλοιπο σύνολο και αποτελεί ίσως το πιο... χτυπητό «μείον» του Sportage είναι ο μοχλός ταχυτήτων. Οι μεγάλες διαδρομές, η ελαστική και ασαφής αίσθηση και -πολλές φορές- η αστοχία στο κούμπωμα των ταχυτήτων δεν ταιριάζουν σε ένα καθ’ όλα σύγχρονο αυτοκίνητο όπως είναι το Sportage. Τέλος, η κατανάλωση, κατά μέσο όρο, κυμάνθηκε στα 14,2 λίτρα (16,9 λίτρα/100 χλμ. για το V6).

Στο ταμείο
Με δεδομένο, λοιπόν, το κόστος στη βασική έκδοση των 26.500 ευρώ (500 ευρώ χαμηλότερα από το αντίστοιχο Tuscon, δηλαδή) και με εξοπλισμό που μπορεί να θεωρηθεί πλήρης (ABS, TCS, 2 αερόσακοι, Α/C, υπολογιστής ταξιδιού, 4 ηλεκτρικά παράθυρα, κεντρικό κλείδωμα και καθρέπτες, προβολείς ομίχλης και ηχοσύστημα), το Sportage τοποθετείται με αξιώσεις ανάμεσα στα 2λιτρα SUV. Δυνατά σημεία του αποτελούν η άνεση της ανάρτησης, σε συνδυασμό με τη ραφινάτη κύλιση, ενώ στα «συν» οπωσδήποτε συγκαταλέγονται οι χώροι των επιβατών και η ασφαλέστατη οδική συμπεριφορά κάτω από όλες τις συνθήκες. Ανάλογα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι τα πράγματα και στην έκδοση V6, με τον υπερπλήρη εξοπλισμό της μοναδικής έκδοσης EX Full, η οποία, με 32.500 ευρώ, αποτελεί την πιο οικονομική λύση στην «υποομάδα» των SUV, με τους μεγαλύτερους κινητήρες των 2,0 λίτρων._ 4Τ

ΥΠΕΡ
- ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ
- ΑΝΕΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
- ΤΙΜΗ
ΚΑΤΑ
- ΕΠΙΛΟΓΕΑΣ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ (2.0)
- ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ
- ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (2.7)