4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Opel Antara OPC

Κι όμως, κινείται! Το Opel Αntara μετακομίζει από την έκθεση της Φρανκφούρτης στους δρόμους της Μασσαλίας κι εμείς αρπάζουμε την ευκαιρία για μια πρώτη επαφή -αν και όχι αυτό που θα χαρακτηρίζαμε οδηγική- σε φυσικό, τουλάχιστον, περιβάλλον.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΙΤΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟ Antara δεν είναι απλώς το πρώτο SUV, τζιπ «ελεύθερου χρόνου», κροσόβερ -συγγνώμη, Gran Turismo Crossover ήθελα να πω- ή όπως αλλιώς νομίζετε, τέλος πάντων, ότι πρέπει να ονομάζεται η κατηγορία στην οποία η Opel εισέρχεται με αυτό το πρωτότυπο. (Εντάξει, κάποτε υπήρχε και το Frontera, αλλά αυτό ήταν σε μια άλλη... ζωή, όταν τα τζιπ ήταν τζιπ και όχι SUV.) Το νέο πρωτότυπο, για να μην ξεφεύγουμε απ’ το θέμα μας, είναι το πρώτο που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου ενδοεταιρικά και όχι σε συνεργασία με κάποιον σχεδιαστικό οίκο. Και γι’ αυτό οι άνθρωποι της εταιρείας είναι εξαιρετικά υπερήφανοι. Ιδίως αυτοί οι εβδομήντα που για ένα χρόνο ζούσαν και ανέπνεαν για την εξέλιξή του, υπό την καθοδήγηση του Κουρτ Μπέγερ. «Ερχόταν ο υπεύθυνος για τους προβολείς, όχι με έναν προβολέα, αλλά με το δικό του προβολέα» λέει ο κ. Μπέγερ, εμφανώς υπερήφανος για την ομάδα του. «Του λέγαμε να αλλάξει κάτι, έπαιρνε τον προβολέα σπίτι του και την επόμενη μέρα τον έφερνε έτοιμο! Με λίγα λόγια, αυτό το πρότζεκτ ήταν πολύ σημαντικό κίνητρο για τους εργαζομένους. Σκεφτείτε, μάλιστα, ότι ξεκίνησε σε μια εποχή απολύσεων και αβεβαιότητας. Ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να μας συμβεί. Δύσκολο, αλλά και μαγικό μαζί». Το αποτέλεσμα της δουλειάς του βρίσκεται μπροστά μας. Και μάλιστα «με σάρκα και οστά», ένα πρωτότυπο που διαθέτει μέχρι και κινητήρα και μπορεί ακόμα και να οδηγηθεί! Εντάξει, ας μην ενθουσιαζόμαστε. Το μήκους 4,5 μ. SUV ζυγίζει 2,5 τόνους, αφού τα πάντα έχουν κατασκευαστεί από σίδερο και αλουμίνιο, με γνώμονα την άψογη αισθητική ενός σχεδιαστή που απαιτείται για μια έκθεση και όχι με τη συστηματική ελαχιστοποίηση του βάρους που θα επέβαλλε ένας μηχανικός για την έναρξη παραγωγής του. Ωστόσο, «η ποιότητα είναι εξαιρετική και αυτός ήταν βασικά ο λόγος που μας ώθησε να παρουσιάσουμε το αυτοκίνητο μετά τη Φρανκφούρτη εδώ, σε πραγματικές συνθήκες. Όχι τόσο για την οδηγική εμπειρία (σ.σ.: η οποία ήταν μηδαμινή), αλλά για να δείξουμε ότι μπορούμε να βγάλουμε το πρωτότυπό μας στο δρόμο. Και, φυσικά, για να μπορέσετε εσείς, οι δημοσιογράφοι, να το δείτε κάτω από το φως του ήλιου και όχι υπό το τεχνητό φως του κλειστού χώρου, που συχνά αλλοιώνει τις γραμμές και, κυρίως, τις -πολύ σημαντικές για εμάς- σχεδιαστικές λεπτομέρειες».

Παπούτσι απ’ τον τόπο σου...
Το Αntara δείχνει το δρόμο για τη σχεδιαστική προσέγγιση του επόμενου SUV της Opel (το οποίο, καίτοι 5θυρο, θα ονομάζεται επίσης Antara, θα βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα -της Chevrolet- και αναμένεται να βγει στην παραγωγή στο τέλος του 2006), αλλά και για το γενικότερο προφίλ της γερμανικής εταιρείας: σπορτίφ, δυναμικό, αλλά και με σαφή οικογενειακή ταυτότητα. «Τα αυτοκίνητά μας είναι σαν τα παιδιά μιας οικογένειας, που φαίνεται ότι είναι αδέλφια, αλλά το καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα». Tο καπό, η μάσκα, οι πλευρικές γυάλινες επιφάνειες, αλλά και η γυάλινη οροφή, όπως την πρωτοείδαμε στο νέο Zafira, «φωνάζουν» ότι πρόκειται για μέλος της οικογένειας της Opel. Τα υπόλοιπα θα τα χαρακτηρίζαμε ως αρκετά προχωρημένα. Όσο για χαρακτηριστικές λεπτομέρειες; ¶φθονες: η απουσία της μεσαίας κολόνας, oι εξατμίσεις στο πλάι, τα φωτιστικά σώματα από LED, το πλαστικό προστατευτικό που διατρέχει όλο το αμάξωμα και είναι εμπνευσμένο από τη σόλα των αθλητικών παπουτσιών (!), η πίσω πόρτα που, χάρη σ’ έναν ειδικά εξελιγμένο μηχανισμό, έχει ελάχιστες απαιτήσεις χώρου για το άνοιγμα της... Γιατί, όμως, για παράδειγμα, οι εξατμίσεις είναι στο πλάι; «Το προφανές», δηλώνει ο κ. Μπέγερ, «είναι ο συνειρμός που δημιουργείται άμεσα με αγωνιστικά αυτοκίνητα. Πρόκειται, δηλαδή, για ακόμη ένα στοιχείο που χαρίζει δυναμισμό και σπορ αίσθηση. Όμως, σχεδιάζουμε πράγματα και για πρακτικούς λόγους. Αυτό είναι ένα αυτοκίνητο SUV και θα χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους που θα κάνουν διάφορα σπορ και, κατά συνέπεια, θα χρειαστεί κάποια στιγμή να αλλάξουν ρούχα καθήμενοι στο κατώφλι του πορτ μπαγκάζ. Ε, ας μη λερωθούν από την εξάτμιση!» Δηλαδή, είναι ένα από αυτά τα στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν και από το μοντέλο παραγωγής; «Δυστυχώς, όχι. Για τεχνικούς λόγους. Όπως και οι προβολείς LED, που δεν έχουν ακόμα την απαιτούμενη απόδοση. Πάνω σ’ αυτό, όμως, η Hella -όπως, φαντάζομαι, και άλλες εταιρείες του είδους- δουλεύει εντατικά». Αντίθετα, η αποπομπή της μεσαίας κολόνας είναι κάτι τεχνικώς εφικτό, γεγονός που εκμεταλλεύονται πλέον οι σχεδιαστές πολλών κατασκευαστών. Είναι το συγκεκριμένο ένα σχεδιαστικό στοιχείο που θα επηρεάσει το ντιζάιν των μελλοντικών αυτοκινήτων; «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ευτυχισμένοι θα ήμασταν χωρίς αυτόν τον περιορισμό. Κοιτάξτε απλώς το Antara. Δεν είναι υπέροχο χωρίς μεσαία κολόνα;»

Η ώρα της αλήθειας
Καιρός να επιβιβαστούμε. Δε βρίσκετε;
― Βεβαίως, αλλά προσεκτικά στο δρόμο. Είναι το μόνο που έχουμε!
Με ένα απλό πέρασμα της παλάμης πάνω από τη χειρολαβή, αυτή ξεδιπλώνεται, αποκαλύπτοντας το μπουτόν ανοίγματος της πόρτας. Θυμάστε το Insignia;
Μέσα, δέρμα, αλουμίνιο, κάρμπον. Σχεδιασμός -με μια λέξη- φουτουριστικός. Όπως θα περίμενε κανείς από ένα πρωτότυπο που σέβεται τον εαυτό του, με προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια. Όπως το λάστιχο των πεντάλ, το οποίο φέρει το ίδιο σχήμα με αυτό του πέλματος των ελαστικών. Καθόμαστε και ανακεφαλαιώνουμε: δεν πηγαίνουμε ταχύτερα από 40-50 χλμ./ώρα, στις ανηφόρες παίρνουμε φόρα για να μην... κολλήσουμε και, γενικώς, έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα. Είπαμε, κινείται, αλλά μέχρι εκεί. Είναι ένα εκθεσιακό πρωτότυπο που βγήκε στο δρόμο, ας μην το ξεχνάμε. Εκ δεξιών, ο Ντάρεν Λιουκ, σχεδιαστής του εσωτερικού... κόσμου του Antara, εξηγεί, επιβλέπει, επιτηρεί τη θερμοκρασία κινητήρα (μας αποκαλύπτει ότι ζεσταίνεται, καθώς οι αεραγωγοί εξυπηρετούν περισσότερο τις στιλιστικές ανησυχίες των σχεδιαστών παρά τις μηχανολογικές προσταγές στον τομέα της ψύξης) και, παράλληλα, επικοινωνεί με το αυτοκίνητο συνοδείας. Ο λεβιές του αυτόματου βρίσκεται στο D -όχι χωρίς κόπο- και ξεκινάμε. Ο ντίζελ των 1.900 κ.εκ. και των 212 ίππων με τα δύο τούρμπο βρυχάται. Ακόμα και τα 40,8 χλγμ. που βγάζει στις 1.400 σ.α.λ. δεν μπορούν να επιταχύνουν το πρωτότυπο στους ρυθμούς που θα ήταν εφικτοί, αν το βάρος είχε βελτιστοποιηθεί. Ο ήχος, πάντως, από τη μικρού μήκους εξάτμιση ακούγεται σαν V8! Και, εκτός αυτού, 210 χλμ./ώρα τελική και επιτάχυνση από τα 0-100 χλμ./ώρα σε 8,0 δλ. είχε δείξει η εξομοίωση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Δεν είναι και λίγο...
Αρχίζουμε να παίζουμε εν κινήσει με τα διάφορα κουμπάκια που τραβάνε το βλέμμα σαν μαγνήτης στο εσωτερικό, όσο ο φωτογράφος βγάζει το μεροκάματο κρεμασμένος από το προπορευόμενο Zafira.
«Να σκύψω, για να μη φαίνομαι στις φωτογραφίες;», ρωτά ο Ντάρεν, ο νεόκοπος σχεδιαστής που προέκυψε απευθείας απ’ το Ντιτρόιτ. Χώρος, πάντως, υπάρχει άφθονος και οι άνθρωποι της Opel έχουν καταβάλει προσπάθειες να τον εκμεταλλευτούν στο έπακρο. «Προσπαθήσαμε να δώσουμε την αίσθηση ότι όλα τα στοιχεία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου αιωρούνται. Γι’ αυτό τα καθίσματα εδράζονται σε ένα σημείο, το κεντρικό τμήμα της οροφής «κρέμεται» κι έχει κρυφό φωτισμό, όπως στα αεροπλάνα, και τα όργανα είναι διατεταγμένα σε τρεις διαστάσεις. Η κεντρική βάση των καθισμάτων αφήνει, μάλιστα, αρκετό χώρο για να φορτώσει κανείς μέχρι και σκι στο αυτοκίνητο, ενώ τα πίσω καθίσματα αναδιπλώνονται, δημιουργώντας μια ενιαία επίπεδη επιφάνεια, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που απευθύνεται σε δραστήριους και αθλητικούς ανθρώπους».

Το μέλλον είναι εδώ;
Αυτό, όμως, που κάνει εντύπωση είναι ότι δεν πρόκειται για μια σχεδιαστική σπουδή με κανένα πρακτικό ενδιαφέρον. Το αντίθετο, μάλιστα. Και σχεδιαστικά στοιχεία που θα περάσουν στο Antara παραγωγής παρουσιάζονται (κατασκοπευτικές φωτογραφίες του θα βρείτε στις σελίδες «Τι νέα;») και βάσεις για το μέλλον τίθενται. Το σύστημα, για παράδειγμα, που μετακινεί ηλεκτρικά τα εμπρός καθίσματα προς το ταμπλό, σχεδόν... επάνω του, με σκοπό να διευκολυνθεί η επιβίβαση των επιβατών, είναι μια εφικτή, φτηνή και εύκολη προς παραγωγή ιδέα. Δεν ξέρουμε, βέβαια, αν η λύση της κεντρικής θήκης ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα, που κρύβει έναν όμορφο δερμάτινο χαρτοφύλακα, θα υιοθετηθεί στην παραγωγή, αλλά, όπως εύστοχα σημειώνει ο κ. Μπέγερ: «Τουλάχιστον, αν δεν μπορούμε στο μέλλον να πουλάμε αυτοκίνητα, θα πουλάμε δερμάτινους χαρτοφύλακες!»._ Ν. Κ.

TEXNIKA XAPAKTHPIΣTIKA
OPEL ANTARA GTC

KINHTHPAΣ
KYΛINΔPOI 4 σε σειρά
TOΠOΘETHΣH Eμπρός, κατά τον εγκάρσιο άξονα
KYBIΣMOΣ 1.910 κ.εκ.
MEΓ. IΣXYΣ 212 ίπποι
MEΓ. POΠH 40,8 χλγμ./1.400 σ.α.λ.

ANAPTHΣH
EMΠPOΣ Γόνατα ΜακΦέρσον, αντιστρεπτική ράβδος
ΠIΣΩ 4 συνδέσμων, αντιστρεπτική ράβδος

ΔIAΣTAΣEIΣ
MHKOΣxΠΛATOΣxYΨOΣ 4.530x1.970x1.640 χλστ.

EΠIΔOΣEIΣ*
0-100 XΛM./ΩPA 8,0 δλ.
TEΛIKH TAXYTHTA 210 χλμ./ώρα

* TIMEΣ EΞOMOIΩΣHΣ ΣE H/Y

«Τα αυτοκίνητά μας είναι σαν τα παιδιά μιας οικογένειας, που φαίνεται ότι είναι αδέλφια, αλλά το καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα.»
Κουρτ Μπέγερ