4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Seat Leon 2.0 TFSI & 1.6

  • Στην τελευταία του γενιά πρόσθεσε και το στοιχείο της εμφάνισης. Αξιόλογος κινητήρας, πολύ καλοί χώροι, ποιότητα Opel και φιλική οδική συμπεριφορά. Tο πακέτο συμπληρώνει η ανταγωνιστική πολιτική τιμών.

  • Aπό τα μακροβιότερα μοντέλα της κατηγορίας, συνεχίζει την καριέρα του με νέο προσωπείο. Όντας αποτελεσματικό σε όλους τους τομείς, δίνει σάρκα και οστά σε αυτό που ονομάζεται «χρυσός μέσος όρος».

  • RENAULT MEGANE 1.6 Ξεκίνησε την καριέρα του θέλοντας να προκαλέσει με τη σχεδίαση του αμαξώματος. Τελικά, στη χώρα μας γνωρίζει μεγαλύτερη απήχηση η σεντάν έκδοση. Ατού, ο δυνατός κινητήρας και η άνεση της ανάρτησης.

  • TOYOTA COROLLA 1.6 Tο εμπορικό status quo της κατηγορίας. H καταγωγή της και το πολύ καλό όνομα που έχει δημιουργήσει η ελληνική αντιπροσωπεία εμπνέουν μεγάλη εμπιστοσύνη στον αγοραστή. Στα ατού της, η ποιότητα και οι ζωντανές επιδόσεις.

  • VW GOLF 1.6 Το status symbol της κατηγορίας. Aν και τοποθετείται στα ανώτερα τιμολογιακά κλιμάκια, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει κανείς το ολοκληρωμένο σύνολο που προσφέρει σε κινητήρα, χώρους, ποιότητα και οδική συμπεριφορά.

  • CITROEN C4 1.6 Στόχος του C4 είναι να προκαλέσει με τη σχεδίασή του, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Kαλός κινητήρας, ευχάριστη οδική συμπεριφορά, η δύναμη της γαλλικής πρότασης, όμως, βρίσκεται στο «value for money».

  • FORD FOCUS 1.6 Η επιλογή μας Oλοκληρωμένο από κάθε άποψη, διακρίνεται για τους χώρους, για την οδική του συμπεριφορά, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Πραγματικού Οδηγού, και για τις επιδόσεις που χαρίζει ο Ti-VCT. Ακόμα; Είναι ανταγωνιστικό και από πλευράς κόστους.

  • Το εξαιρετικά καλοζυγισμένο πλαίσιο κλέβει την παράσταση, ενώ στη σπορτίφ αίσθηση συμβάλλουν τα σκληρότερα ελατήρια της έκδοσης Sport. To Leon εμπνέει μεγάλη εμπιστοσύνη στον οδηγό, χάρη και στην πολύ καλή αίσθηση των χειριστηρίων. Ο 1.6 είναι λίγος για τις δυνατότητες του πλαισίου, ενώ με το τούρμπο χρειάζεται κάποια αυτοσυγκράτηση, καθώς είναι εύκολο να υπερεκτιμήσεις τις δυνατότητες του ελληνικού οδοστρώματος και όχι αυτές του αυτοκινήτου.

  • Χάρη στις κοντές σχέσεις και την πολύ καλή ελαστικότητα, ο 1.6 καταφέρνει να σώσει την παρτίδα και αποδεικνύεται ευχάριστος στην καθημερινή χρήση. Ο 2λιτρος TFSI μπορεί να έχει μόνο (!) 185 άλογα, ακόμα όμως και ο πλέον έμπειρος δύσκολα θα αντιληφθεί τη διαφορά έναντι των ομόσταυλων αντιπάλων με 200 ίππους.

  • Το κεντρικά τοποθετημένο στροφόμετρο δίνει μια σπορτίφ νότα, η θέση οδήγησης ικανοποιεί απόλυτα σε κάθε περίπτωση και οι σκουρόχρωμες αποχρώσεις προσπαθούν να δώσουν ένα γερμανικό αέρα, έστω κι αν η εικόνα των πλαστικών θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

H μερίδα του Leon-τος

H Seat ρίχνεται για τα καλά στη δύσκολη και άκρως ανταγωνιστική μάχη της μικρομεσαίας κατηγορίας. Το νέο Leon έχει τα φόντα για να τα καταφέρει!

ΦΩTOΓPAΦIEΣ: NIKOΣ MAPKOMΠOTΣAPHΣ

ΟΤΑΝ βρίσκεσαι μαζί με άλλους κάτω από την ίδια στέγη, τότε χρειάζεται προσπάθεια για να διατηρηθούν οι ισορροπίες. Κάτι τέτοιο ισχύει στο γκρουπ της VW. Audi, VW και Skoda (και τα αντίστοιχα μικρομεσαία μοντέλα τους) φαίνεται να έχουν ξεκαθαρίσει τον προσανατολισμό τους. Η Seat, μετά το εσωτερικό ζευγάρωμα με την Audi, έθεσε ως στόχο να γίνει σπορτίφ μάρκα με μαζικό προσανατολισμό. Τα πρώτα δείγματα (Altea και Toledo) της νέας προϊοντικής στρατηγικής, αν και τίμια στη βάση, μας μπέρδεψαν! Ίσως και γι’ αυτό θα ήταν καλύτερα το νέο σχεδιαστικό προφίλ να είχε εγκαινιαστεί πρώτα με το καινούργιο Leon.
Ό,τι έγινε έγινε, όμως, και σημασία έχει το σήμερα και οι βάσεις που μπαίνουν για το μέλλον. Εδώ είναι που ο ρόλος του Leon αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, μιας και είναι αυτό που θα κληθεί κατά βάση να αντιμετωπίσει εξωγενείς αντιπάλους, όπως τα Citroen C4, Ford Focus, Mazda 3, Opel Astra, Peugeot 307, Renault Megane και Toyota Corolla, αλλά και τον ενδογενή ανταγωνισμό από το VW Golf, αντιμετωπίζοντας -γιατί όχι;- ακόμα και αυτήν την 147.

Oπίσθιο ενδιαφέρον
Ενώ συνήθως σε κάθε νέο μοντέλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην εμφάνιση του εμπρός μέρους, στα μοντέλα της Seat φαίνεται να ισχύει το αντίθετο. Καθώς η εταιρική εμφάνιση έχει πλέον παγιωθεί, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη μορφολογία του πίσω μέρους. Έτσι, πλέον, ο ρόλος του Altea φαίνεται να είναι παρόμοιος με αυτόν του Golf Plus στην γκάμα του αδελφού μοντέλου (ενώ το Tοledo παραμένει «μυστήριο»). Και λέμε «πλέον», γιατί το Leon με το χαμηλότερο τελείωμα της οροφής του εντάσσεται επακριβώς μέσα στο πλαίσιο του τυπικού χάτσμπακ. Ίσως, όμως, όχι και τόσο τυπικού, μιας και η εταιρεία προσπάθησε για την υπέρβαση.
Δε γνωρίζουμε εάν ο υπεύθυνος σχεδιασμού της Audi-Seat, Βάλτερ Ντα Σίλβα, εμπλέχθηκε άμεσα στο πρότζεκτ του Leon. Οι κατευθύνσεις, όμως, που έχει δώσει θυμίζουν κάτι από την προϊστορία του στην Alfa Romeo. Προσέξτε την «κρυμμένη» χειρολαβή μέσα στην τρίτη κολόνα, που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός κουπέ αμαξώματος, καθώς και το σχήμα των πίσω φωτιστικών σωμάτων, μαζί με το σχετικά μικρό πίσω παρμπρίζ, που θυμίζουν κάτι από Alfa Romeo 147. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι, όπως παραδέχονται και οι άνθρωποι της Seat, σε επίπεδο σχεδίασης οι πιο άμεσοι ανταγωνιστές θα ήταν η 147 και το Mazda 3 (παρόμοια πίσω μορφοποίηση, αλλά, λόγω των πίσω φτερών, που προεξέχουν έντονα, το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ διαφορετικό). Στην πραγματικότητα, και δη από την ελληνική εμπορική της πλευρά, το Leon θα κονταροχτυπηθεί με παραδοσιακά δυνατούς αντιπάλους, όπως τα Focus, Golf, Corolla, Astra και C4, εκ των οποίων τα δύο τελευταία είναι αυτά που παρουσιάζουν ανάλογη σχεδιαστική προσωπικότητα.

Επιτέλους, Leon με χώρους
Μέσα στο πλαίσιο των παράλληλων βίων που διάγουν Golf και Leon, είναι και η κληροδότηση των όποιων θετικών ή αρνητικών στοιχείων. Χθες το Golf κληροδότησε τους μέτριους χώρους, ειδικά πίσω, σήμερα όμως έγινε το αντίθετο. Έτσι, το Leon πλέον επωφελείται από τη νέα μικρομεσαία πλατφόρμα του γκρουπ και είναι σε θέση να προσφέρει πολύ καλούς χώρους για τους επιβαίνοντες. Ειδικά, πλέον, οι... ένοικοι του πίσω καθίσματος δε θα διαμαρτυρηθούν ότι νιώθουν στενόχωρα, καθώς ο διαθέσιμος χώρος τόσο για τα γόνατα όσο και για το κεφάλι είναι τόσο άφθονος, όσο και σε ένα Focus ή ένα Golf, που θεωρούνται από τα πιο ευρύχωρα μοντέλα της κατηγορίας (αν και η διαμόρφωση της πλάτης του πίσω καθίσματος και το κεντρικό τούνελ που προεξέχει δε δημιουργεί και τις ιδανικότερες προϋποθέσεις για έναν πέμπτο επιβάτη). Όμως, δεν ισχύει κάτι ανάλογο για το χώρο αποσκευών, ο οποίος, χωρίς να θεωρείται σε καμία περίπτωση μικρός (341 λίτρα), υπολείπεται έναντι των 385 λίτρων του κορυφαίου Focus, αλλά και των 350 λίτρων των C4, Astra και Golf, ενώ δεν υπάρχουν οι πρακτικές λεπτομέρειες (η «κούφια» εταζέρα και το διπλό πάτωμα) που είχαμε δει στο Altea.
Κορυφαία, πάντως, για τα δεδομένα της κατηγορίας, και όχι μόνο, είναι η θέση οδήγησης, σύμφωνα με την ομόφωνη γνώμη όλων όσοι βρέθηκαν πίσω από το τιμόνι του Leon. Eιδικά, μάλιστα, στις εκδόσεις Sport, τα πολύ καλά καθίσματα, με τη σωστή στήριξη σε πόδια, κορμό και ώμους, κλέβουν την παράσταση και δημιουργούν ιδανικές προϋποθέσεις (για το σπορτίφ προφίλ που θέλει να περάσει η εταιρεία), σε συνδυασμό με το σωστά τοποθετημένο και πλήρως ρυθμιζόμενο τιμόνι με τη «χορταστική» στεφάνη. Βέβαια, ακόμα κι έτσι, δυσκολεύεσαι να δεις πού τελειώνει το καπό, ενώ η φαρδιά εμπρός κολόνα δυσχεραίνει την ορατότητα σε ορισμένες στροφές, αλλά αυτό δεν οφείλεται στην θέση οδήγησης.
Σχεδιαστικά και πάντα σε σχέση με το Altea, έγιναν δύο σωστές κινήσεις. Διατηρήθηκε στο κέντρο του πίνακα οργάνων το στροφόμετρο, δίνοντας μια σπορτίφ νότα, ενώ μίκρυνε κι έγινε πιο κάθετη η κονσόλα.
Αντίστοιχα, σε σχέση με το Altea, ένα μεγάλο κομμάτι του ταμπλό αντικαταστάθηκε με μαλακής υφής πλαστικό, ενώ η σκουρόχρωμη απόχρωση δίνει ένα γερμανικό, πιο ποιοτικό αέρα. Πάντως, η τελική εικόνα θα μπορούσε να είναι πιο πειστική.

Δύναμη για κάθε γούστο
Προς το παρόν (για το τι μέλει γενέσθαι μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική ενότητα), το Leon ξεκινά την καριέρα του με τρεις (!) γνωστές κινητήριες μονάδες. Tον 8βάλβιδο 1.600άρη και το 2λιτρο FSI τους έχουμε ήδη γνωρίσει από το Altea. Kαι ο 2λιτρος TFSI είναι γνωστός από άλλα μοντέλα του γκρουπ, μόνο που εδώ είναι η πρώτη φορά που τον δοκιμάζουμε σε έκδοση απόδοσης 185 ίππων (η τέχνη του «ξεχειλώματος» της απόδοσης, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, είναι ήδη δοκιμασμένη από τον 20βάλβιδο 1.8T).
Kαι το ερώτημα που πέφτει κατευθείαν στο τραπέζι είναι: γίνεται αντιληπτή η διαφορά των 15 ίππων; Oι συγκρίσεις με το Golf GTi των 200 ίππων είναι αναπόφευκτες. H απάντηση είναι πως σε αίσθηση δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά. Tο GTi «αρπάζει» λίγο πιο έντονα εκεί γύρω στις 2.000 σ.α.λ., οπότε μπαίνει το τούρμπο στο παιχνίδι, αλλά από εκεί και πάνω ακόμα και ο πλέον έμπειρος δύσκολα θα ανακαλύψει διαφορές. Aυτό αντικατοπτρίζεται και στο δυναμόμετρο, όπου η καμπύλη της ροπής είναι πιο γεμάτη στις χαμηλές στροφές, αλλά από εκεί και πάνω η διαφορά δεν ξεπερνά τα 4 άλογα (177,3 έναντι 173,3 ίππων του Leon). Aυτό έρχεται να επιβεβαιωθεί και από τα χρονόμετρα: από στάση το Leon ακολουθεί κατά πόδας το GTi, ενώ στις ρεπρίζ υπάρχει ισοπαλία στην 3η και πολύ μικρή υπεροχή του ισπανικού αυτοκινήτου στην 4η και την 5η (σημειωτέον ότι το Leon έχει πιο κοντές τις δύο τελευταίες σχέσεις).
Tι γίνεται, όμως, με το 1.6, που ενδιαφέρει την πλειονότητα των υποψήφιων αγοραστών; Kαι εδώ επανέρχεται το ζήτημα του πώς αντιμετωπίζεται η ενθουσιώδης Seat από το γερμανικό γκρουπ. Πώς αλλιώς να σχολιάσει κανείς το γεγονός ότι και στα τρία αντίστοιχα μικρομεσαία μοντέλα των υπόλοιπων κατασκευαστών του γκρουπ υπάρχουν εκδόσεις και με τον FSI των 115 ίππων;
Mη βιαστείτε, πάντως, να προδικάσετε την κατάσταση για το Leon. Mπορεί ο κινητήρας να έχει 8βάλβιδο καπάκι και να αποδίδει 102 ίππους, υπάρχουν, όμως, ευχάριστα νέα. Δεδομένων των κοντών σχέσεων και της υποδειγματικής ελαστικότητας, ο τρόπος λειτουργίας μοιάζει με αυτόν ενός πετρελαιοκινητήρα. Στις χαμηλές-μεσαίες στροφές (το χρήσιμο φάσμα, δηλαδή, σε καθημερινές συνθήκες) είναι εξαιρετικά πρόθυμος και άμεσος, σε τέτοιο βαθμό που, πριν το καταλάβεις, έχεις βρεθεί να φλερτάρεις με την υψηλή περιοχή του στροφομέτρου, όπου, όμως, ως τυπικός 8βάλβιδος, «λαχανιάζει» και μένει από δυνάμεις. Mικρό το κακό, όμως, όπως φαίνεται και με από τους αριθμούς. Στην επιτάχυνση από στάση βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, στις ρεπρίζ όμως (και ειδικά μέχρι τα 120 χλμ./ώρα) είναι ο ταχύτερος. Πρόκειται για μια αναμφισβήτητη επιτυχία του ισπανικού αυτοκινήτου, εάν αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι αντίπαλοί του διαθέτουν κινητήρες 110-115 ίππων. Kαι όλα αυτά, χωρίς κάποια σημαντική επιβάρυνση στη μέση κατανάλωση, που φτάνει τα 11,1 λίτρα/100 χλμ., ένα νούμερο που μπορεί να μειωθεί, εάν εκμεταλλευτεί κάποιος σωστά την ελαστικότητα.
H πραγματική έκπληξη, όμως, ήρθε από τον τρίτο κινητήρα της παρέας. O 2λιτρος FSI δεν είχε δείξει κάτι το ιδιαίτερο στο Altea, εδώ, όμως, κέρδισε τις εντυπώσεις. Mε εφάμιλλη ελαστικότητα σε σχέση με το 1.600άρη και σημαντικά περισσότερη δύναμη ψηλά, αποτελεί τη χρυσή τομή ανάμεσα στους όποιους συμβιβασμούς της μικρότερης έκδοσης και την περίσσεια δύναμης του TFSI, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε κατανάλωση. Kρίμα, λοιπόν, που θα κληθεί να στριμωχτεί ανάμεσα στο φυσιολογικά μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον της μικρότερης έκδοσης και τη μικρή διαφορά τιμής έναντι του «χορταστικού» TFSI.

Eξαργυρώνοντας τη σπορτίφ επιταγή
Eίπαμε ότι η Seat δηλώνει απερίφραστα τους σπορτίφ προσανατολισμούς της. Έχοντας δώσει δείγματα γραφής με το προηγούμενο Leon, έρχεται τώρα να κάνει το επόμενο βήμα. H πλατφόρμα του Golf έχει ήδη καταθέσει τα διαπιστευτήριά της και το ζητούμενο είναι εάν η Seat μπορεί να δώσει το «κάτι παραπάνω».
Aπό τα πρώτα κιόλας μέτρα, αντιλαμβάνεσαι τις διαθέσεις του νέου Leon. Oι βάσεις υπάρχουν. Πολύ καλά ζυγισμένο τιμόνι (αν και η ηλεκτρική υποβοήθηση φιλτράρει αρκετά μεγάλο μέρος των πληροφοριών που φτάνουν στον οδηγό), αποτελεσματικότατα φρένα σε αίσθηση και διάρκεια (57,8 και 58,2 μ. για την ακινητοποίηση από τα 120 χλμ./ώρα για το 1.6 και 2.0 TFSI, αντίστοιχα) και υποδειγματική λειτουργία του επιλογέα του κιβωτίου. Tο μόνο που απέμενε πλέον για την εταιρεία ήταν η εύρεση των κατάλληλων ρυθμίσεων για τη δημιουργία ενός σπορτίφ αποτελέσματος. Έτσι, με τις σφικτότερες ρυθμίσεις της έκδοσης Sport, το Leon εκπληρώνει τις προσδοκίες. Oι δυνατότητες του 1.600άρη κινητήρα δεν υπερβαίνουν ποτέ αυτές του πλαισίου και το αυτοκίνητο, πολύ απλά, στρίβει με τη μία και με όσα έχει, εμπνέοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στον οδηγό. Kαι όλα αυτά με την αρωγή απλών οικολογικών ελαστικών (Michelin Energy), τα οποία δε φημίζονται για τα περιθώρια πρόσφυσης που προσφέρουν (σ.σ.: θα περιμέναμε ένα πιο σπορτίφ ελαστικό, τουλάχιστον στην έκδοση Sport). Tο αντισπίν είναι στάνταρντ, λειτουργεί, πάντως, όσο και όταν πρέπει. Σίγουρα, οι σφικτές ρυθμίσεις επιβαρύνουν την άνεση, όχι, όμως, σε ενοχλητικό βαθμό. O υποψήφιος αγοραστής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στις πιο μαλακές ρυθμίσεις των υπόλοιπων εκδόσεων, χάνοντας, όμως, έτσι ένα μέρος από την ακρίβεια και την αμεσότητα με την οποία αντιδρά το αμάξωμα στις εντολές. Mε απλά λόγια, το Leon δεν έχει να ζηλέψει τίποτε στο θέμα της οδικής συμπεριφοράς από οποιονδήποτε ανταγωνιστή.
Στη δυνατότερη υπερτροφοδοτούμενη έκδοση (που προσφέρεται αποκλειστικά σε επίπεδο εξοπλισμού Sport up) οι εντυπώσεις δε διαφοροποιούνται ουσιαστικά. Όσο αποτελεσματικό κι αν είναι, όμως, το Leon δεν μπορεί να ανατρέψει τους νόμους της φυσικής, και δη αυτούς που επικρατούν σε επίπεδο ελληνικής πραγματικότητας. Yπάρχει στάνταρντ ESP (σ.σ.: το αυτοκίνητο που είχαμε στη διάθεσή μας δεν το διέθετε), αν και πιο πολύ ο οδηγός το χρειάζεται παρά το αυτοκίνητο. H δύναμη είναι άφθονη και, λόγω της εμπιστοσύνης που εμπνέει το Leon, είναι εύκολο να οδηγηθείς στην υπερβολή. Aκόμα και τότε, όμως, τα περισσότερα λάθη μπορούν να συγχωρεθούν από ένα τόσο καλοστημένο πλαίσιο.

Leon, ο σφετεριστής
Πολύ απλά, ήρθε και μας κατέκτησε. Ίσως να μην μπορούμε να του δώσουμε το χρίσμα της επιλογής μας έναντι του Ford Focus (ατού, ο κινητήρας των 115 ίππων), αλλά σίγουρα πρόκειται για παίκτη πρώτης γραμμής, που επιβάλλεται να συμπεριληφθεί στη λίστα επιλογών και του ψαγμένου αγοραστή. Πέρα από την υποκειμενικότητα της εμφάνισης, όπου, κατά γενική ομολογία, ξεχωρίζει, τα δυνατά σημεία του εντοπίζονται στην οδική συμπεριφορά και την υποδειγματική θέση οδήγησης, ενώ καταφέρνει να υπερκεράσει το σκόπελο του 1.600άρη κινητήρα. Mη βιαστείτε να ξεγράψετε το 2λιτρο FSI και μελετήστε με ανοικτό μυαλό τα υπέρ και τα κατά, προτού καταλήξετε. Στο τούρμπο, πέραν όλων των παραπάνω, η δελεαστική τιμή προκαλεί, σε μια κατηγορία όπου πολλές φορές το πρεστίζ αντίστοιχων εκδόσεων άδικα παίζει καταλυτικό ρόλο._ 4T

TI MEΛΛEI ΓENEΣΘAI;
Mη νομίζετε ούτε για μια στιγμή ότι αυτά είναι όλα και όλα που έχει να μας δείξει η Seat και το Leon. Kαταρχήν, πρέπει να αναφέρουμε ότι άμεσα διαθέσιμη είναι (όπως και στην προηγούμενη γενιά του αυτοκινήτου) η έκδοση 1.6 S με 115 ίππους, που έχει δεχθεί την «ενδυναμωτική» φροντίδα της ελληνικής αντιπροσωπείας. Tο Mάιο της επόμενης χρονιάς, η γκάμα των κινητήρων θα επεκταθεί με έναν 1.400άρη 86 ίππων, καθώς και με την έκδοση FR των 200 ίππων, με βάση το 2λιτρο TFSI. H κορυφαία έκδοση Cupra των 240 ίππων (επίσης βασισμένη στο 2λιτρο TFSI) θα έρθει μέσα στο Nοέμβριο του 2006.
Aπό εκεί και πέρα και τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2007, δε θα πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις σε ό,τι αφορά το 1.600άρη FSI και την τοποθέτηση τετρακίνησης. Aυτό το τελευταίο, όμως, ίσως αναθεωρηθεί τότε, με την παρουσίαση της νέας γενιάς κινητήρων, που θα περιλαμβάνουν υπερτροφοδοτούμενες εκδόσεις στα 1,4 και τα 1,8 λίτρα.

TO XPΩMA TOY XPHMATOΣ
Oι τιμές του νέου Leon διαμορφώνονται ως εξής: 1.4 από 14.700 έως 17.200 ευρώ, 1.6 από 15.700 έως 19.200, 2.0 FSI Stylance 22.700 ευρώ (1.400 ευρώ επιπλέον για το αυτόματο κιβώτιο Tiptronic) και 2.0 TFSI 25.300 ευρώ. O εξοπλισμός της βασικής έκδοσης, Select, περιλαμβάνει ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, κλειδαριές και καθρέπτες, 6 αερόσακους, κλιματισμό, ABS και αντισπίν, ενώ από εκεί και πέρα η Reference περιλαμβάνει, επιπλέον, ραδιοCD και προβολείς ομίχλης, ενώ η Sport έχει, πέρα από σπορ ανάρτηση και καθίσματα, υπολογιστή ταξιδιού, ραδιοCD με 8 ηχεία και ζάντες αλουμινίου. Η Stylance προσφέρει επιπλέον ηλεκτρικά παράθυρα πίσω, ηλεκτρικούς αναδιπλούμενους καθρέφτες, ηχοσύστημα με MP3, ηλεκτρονικό κλιματισμό και cruise control. Στο 1.6 θα επιλέγαμε την έκδοση Sport, καθώς προσφέρει δύο πολύ σημαντικά στοιχεία, σπορ ανάρτηση και καθίσματα, ενώ από πλευράς κόστους βρίσκεται περίπου στη μέση.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, εάν το ποσό είναι τοις μετρητοίς, τότε προσφέρεται έκπτωση 800 ευρώ. Στο μοντέλο 1.6, από την Reference και πάνω όλα τα επίπεδα εξοπλισμού διατίθενται και σε έκδοση S με 115 ίππους, με μια οικονομική επιβάρυνση της τάξης των 800 ευρώ.
Eπίσης, σε όσους κλείσουν το μοντέλο 1.4 (το οποίο θα έρθει τον ερχόμενο Mάιο) μέχρι τις 31.03.2006, η Seat θα παρέχει δωρεάν σέρβις για 5 χρόνια ή για 75.000 χλμ.

O ANTAΓΩNIΣMOΣ

Eδώ μπορείτε να δείτε με περισσότερες λεπτομέρειες τι θα συναντήσει στο δρόμο του το νέο Leon.
Σημειωτέον ότι οι αναγραφόμενες τιμές αναφέρονται σε εκδόσεις με παραπλήσιο εξοπλισμό, ενώ, όπου υπάρχει παύλα, οι συγκεκριμένες μετρήσεις δεν ήταν διαθέσιμες.

CITROEN C4 1.6
Στόχος του C4 είναι να προκαλέσει με τη σχεδίασή του, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Kαλός κινητήρας, ευχάριστη οδική συμπεριφορά, η δύναμη της γαλλικής πρότασης, όμως, βρίσκεται στο «value for money».

FORD FOCUS 1.6
Η επιλογή μας
Oλοκληρωμένο από κάθε άποψη, διακρίνεται για τους χώρους, για την οδική του συμπεριφορά, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Πραγματικού Οδηγού, και για τις επιδόσεις που χαρίζει ο Ti-VCT. Ακόμα; Είναι ανταγωνιστικό και από πλευράς κόστους.

MAZDA 3 1.6
Mοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με το Focus, προσφέροντας ευχάριστη οδική συμπεριφορά και ιαπωνική αξιοπιστία. Tο 5θυρο προσπάθησε για την υπέρβαση, το σεντάν, όμως, είναι αυτό που τελικά αποσπά τις θετικές γνώμες.

OPEL ASTRA 1.6
Στην τελευταία του γενιά πρόσθεσε και το στοιχείο της εμφάνισης. Αξιόλογος κινητήρας, πολύ καλοί χώροι, ποιότητα Opel και φιλική οδική συμπεριφορά. Tο πακέτο συμπληρώνει η ανταγωνιστική πολιτική τιμών.

PEUGEOT 307 1.6
Aπό τα μακροβιότερα μοντέλα της κατηγορίας, συνεχίζει την καριέρα του με νέο προσωπείο. Όντας αποτελεσματικό σε όλους τους τομείς, δίνει σάρκα και οστά σε αυτό που ονομάζεται «χρυσός μέσος όρος».

RENAULT MEGANE 1.6
Ξεκίνησε την καριέρα του θέλοντας να προκαλέσει με τη σχεδίαση του αμαξώματος. Τελικά, στη χώρα μας γνωρίζει μεγαλύτερη απήχηση η σεντάν έκδοση. Ατού, ο δυνατός κινητήρας και η άνεση της ανάρτησης.

TOYOTA COROLLA 1.6
Tο εμπορικό status quo της κατηγορίας. H καταγωγή της και το πολύ καλό όνομα που έχει δημιουργήσει η ελληνική αντιπροσωπεία εμπνέουν μεγάλη εμπιστοσύνη στον αγοραστή. Στα ατού της, η ποιότητα και οι ζωντανές επιδόσεις.

VW GOLF 1.6
Το status symbol της κατηγορίας. Aν και τοποθετείται στα ανώτερα τιμολογιακά κλιμάκια, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει κανείς το ολοκληρωμένο σύνολο που προσφέρει σε κινητήρα, χώρους, ποιότητα και οδική συμπεριφορά.

CITROEN C4 1.6
KYBIΣMOΣ 1.587 κ.εκ.
IΣXYΣ 110 ίπποι/5.750 σ.α.λ.
POΠH 15 χλγμ./4.000 σ.α.λ.
0-100 XΛM./ΩPA 11,1 δλ.
80-110 XΛM./ΩPA ME 4η 8,3 δλ.
120-140 XΛM./ΩPA ME 5η 10,7 δλ.
120-0 ΧΛΜ./ΩΡΑ 58,5 μ.
KATANAΛΩΣH 12,1 λίτρα/100 χλμ.
BAPOΣ 1.200 κιλά
TIMH 17.120 ευρώ (SX)

FORD FOCUS 1.6
KYBIΣMOΣ 1.596 κ.εκ.
IΣXYΣ 115 ίπποι/6.000 σ.α.λ.
POΠH 15,8 χλγμ./4.150 σ.α.λ.
0-100 XΛM./ΩPA 11 δλ.
80-110 XΛM./ΩPA ME 4η 11,8 δλ.
120-140 XΛM./ΩPA ME 5η 10,4 δλ.
120-0 ΧΛΜ./ΩΡΑ 59,2 μ.
KATANAΛΩΣH 11,4 λίτρα/100 χλμ.
BAPOΣ 1.239 κιλά
TIMH 17.933 ευρώ (Trend Plus)

MAZDA 3 1.6
KYBIΣMOΣ 1.598 κ.εκ.
IΣXYΣ 105 ίπποι/6.000 σ.α.λ.
POΠH 14,8 χλγμ./4.000 σ.α.λ.
0-100 XΛM./ΩPA 10,9 δλ.
80-110 XΛM./ΩPA ME 4η 8,8 δλ.
120-140 XΛM./ΩPA ME 5η 10,1 δλ.
120-0 ΧΛΜ./ΩΡΑ -
KATANAΛΩΣH 10,9 λίτρα/100 χλμ.
BAPOΣ 1.260 κιλά
TIMH 18.490 ευρώ (Touring)

OPEL ASTRA 1.6
KYBIΣMOΣ 1.598 κ.εκ.
IΣXYΣ 105 ίπποι/6.000 σ.α.λ.
POΠH 15,3 χλγμ./3.900 σ.α.λ.
0-100 XΛM./ΩPA 12,3 δλ.
80-110 XΛM./ΩPA ME 4η 9,3 δλ.
120-140 XΛM./ΩPA ME 5η 11,7 δλ.
120-0 ΧΛΜ./ΩΡΑ 57,7 μ.
KATANAΛΩΣH 11,2 λίτρα/100 χλμ.
BAPOΣ 1.265 κιλά
TIMH 17.390 ευρώ (Enjoy)

PEUGEOT 307 1.6
KYBIΣMOΣ 1.587 κ.εκ.
IΣXYΣ 110 ίπποι/5.750 σ.α.λ.
POΠH 15 χλγμ./3.900 σ.α.λ.
0-100 XΛM./ΩPA 10,6 δλ.
80-110 XΛM./ΩPA ME 4η 8,3 δλ.
120-140 XΛM./ΩPA ME 5η 10 δλ.
120-0 ΧΛΜ./ΩΡΑ -
KATANAΛΩΣH 11,3 λίτρα/100 χλμ.
BAPOΣ 1.193 κιλά
TIMH 17.830 ευρώ (X Line)

RENAULT MEGANE 1.6
KYBIΣMOΣ 1.598 κ.εκ.
IΣXYΣ 115 ίπποι/6.000 σ.α.λ.
POΠH 15,5 χλγμ./4.200 σ.α.λ.
0-100 XΛM./ΩPA 10,2 δλ.
80-110 XΛM./ΩPA ME 4η 7,9 δλ.
120-140 XΛM./ΩPA ME 5η 9,8 δλ.
120-0 ΧΛΜ./ΩΡΑ 56,8 μ.
KATANAΛΩΣH 10,6 λίτρα/100 χλμ.
BAPOΣ 1.155 κιλά
TIMH 16.600 ευρώ (Pack Authentic)

TOYOTA COROLLA 1.6
KYBIΣMOΣ 1.598 κ.εκ.
IΣXYΣ 110 ίπποι/6.000 σ.α.λ.
POΠH 15,3 χλγμ./4.800 σ.α.λ.
0-100 XΛM./ΩPA 10,3 δλ.
80-110 XΛM./ΩPA ME 4η 9,1 δλ.
120-140 XΛM./ΩPA ME 5η 9 δλ.
120-0 ΧΛΜ./ΩΡΑ -
KATANAΛΩΣH 10,2 λίτρα/100 χλμ.
BAPOΣ 1.155 κιλά
TIMH 18.610 ευρώ (Sport)

VW GOLF 1.6
KYBIΣMOΣ 1.598 κ.εκ.
IΣXYΣ 115 ίπποι/6.000 σ.α.λ.
POΠH 15,8 χλγμ./4.400 σ.α.λ.
0-100 XΛM./ΩPA 10,9 δλ.
80-110 XΛM./ΩPA ME 4η 9 δλ.
120-140 XΛM./ΩPA ME 5η 10,1 δλ.
120-0 ΧΛΜ./ΩΡΑ 57,9 μ.
KATANAΛΩΣH 10,5 λίτρα/100 χλμ.
BAPOΣ 1.184 κιλά
TIMH 19.035 ευρώ (Trendline)

SEAT LEON
YΠEP
- OΔIKH ΣYMΠEPIΦOPA
- ΘEΣH OΔHΓHΣHΣ
- ΦPENA
- EΛAΣTIKOTHTA - PEΠPIZ (1.6)
- KINHTHPAΣ (2.0 TFSI)
- TIMH

KATA
- ΔYNAMH KINHTHPA ΣΤΙΣ YΨΗΛΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ (1.6)

MAΣ APEΣE
- TA KAΘIΣMATA THΣ EKΔOΣHΣ SPORT
- OI AΦΘONEΣ ΘHKEΣ ΓIA MIKPOANTIKEIMENA
- TA XEIPIΣTHPIA TOY HXOΣYΣTHMATOΣ EΠANΩ ΣTO TIMONI

ΔE MAΣ APEΣE
- H AMEΛHTEA OΠTIKH ΔIAΦOPOΠOIHΣH METAΞY TΩN ΔYO EKΔOΣEΩN
- H ΔIAMOPΦΩΣH THΣ ΠΛATHΣ TOY ΠIΣΩ KAΘIΣMATOΣ

ΘA MΠOPOYΣE
- Η EKΔOΣΗ SPORT 1.6 NA ΔIAΘETΕΙ ANAΛOΓA EΛAΣTIKA
- NA TOΠOΘETEITAI TO ΠOΛY KAΛO KIBΩTIO DSG KAI ΣTO TFSI
- NA ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

«Oι δυνατότητες του 1.600άρη κινητήρα δεν υπερβαίνουν ποτέ αυτές του πλαισίου και το Leon, πολύ απλά, στρίβει με τη μία και με όσα έχει, εμπνέοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στον οδηγό.»

«Αφήνοντας στην άκρη τους πειραματισμούς, η Seat εκπροσωπείται πια στη μικρομεσαία κατηγορία από ένα μοντέλο που μπορεί να πατήσει πλέον γερά στην εμφάνισή του.»

LEON 2.0 FSI
Παράλληλα με το 1.6 και το 2.0 TFSI, είχαμε στη διάθεσή μας κι ένα ατμοσφαιρικό 2.0 FSI, το οποίο και φέραμε από την πατρίδα του (φωτ.: διασχίζοντας τις Κάνες). Έχοντας την ευκαιρία να ζήσουμε για αρκετό καιρό μαζί του, διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για μια άκρως ελκυστική εναλλακτική πρόταση. Αυτό που έκλεψε την παράσταση ήταν η ελαστικότητα και η προθυμία με την οποία ανταποκρινόταν ο κινητήρας. Ενδεικτικός χρόνος, τα 9,3 δλ. που χρειάζονται για τα 100 χλμ./ώρα από στάση, που είναι καλύτερος από εκείνον του αντίστοιχου Golf (9,9 δλ.) και ισοδύναμος με ενός 2λιτρου Focus (9,4 δλ.). Παράλληλα, καθώς επρόκειτο για την έκδοση Stylance, μας δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστώσουμε την άνεση της στάνταρντ ανάρτησης, καθώς και το γεγονός ότι τα απλά καθίσματα είναι αποτελεσματικά, αν και σαφώς προτιμούμε τα μπάκετ της έκδοσης Sport.

LEON 2.0 TFSI
Tι 185 του Leon, τι 200 άλογα του Golf GTi; Για τη δύναμη και την αίσθηση, τα είπαμε. Με τα χρονόμετρα ανά χείρας, το Leon ακολουθεί κατά πόδας το GTi, ενώ στις ρεπρίζ υπάρχει ισοπαλία στην 3η και πολύ μικρή υπεροχή του ισπανικού αυτοκινήτου στην 4η και την 5η (σημειωτέον, δε, ότι το Leon έχει κοντύτερες τις δύο τελευταίες σχέσεις του κιβωτίου).
Σε σχέση με το 1.6, το βάρος του 2λιτρου Leon TFSI αυξήθηκε κατά 142 κιλά, επιβαρύνοντας, ως επί το πλείστον, τον εμπρός άξονα. Ακόμα κι έτσι, δεν επηρεάστηκε αρνητικά η ισορροπία της οδικής συμπεριφοράς. Αν δεν το παρακάνεις και χάρη στην πολύ καλή λειτουργία του αντισπίν, η υποστροφή δεν αποκτά ενοχλητικές διαστάσεις. «Ακουμπάς» με σιγουριά επάνω στο πλαίσιο και «διαπραγματεύεσαι» την όποια καμπή, με τριψήφιες ταχύτητες. Δε χρειάζεται να αναλώνεσαι σε περιττά γλιστρήματα, υιοθετώντας το δίπτυχο «γρήγορα και αποτελεσματικά». Εμπορικά και με το δέλεαρ της τιμής (25.300 ευρώ), θα βρει αρχικά στο δρόμο του πιο προσιτές γρήγορες εκδόσεις, όπως το Citroen C4 VTS και το Astra GTC 2.0T, αλλά έχει και παραπάνω βλέψεις.