4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Αλληλοηγραφία

«Eγκέφαλοι»
H ιστορία: Aναχώρηση με τρόλεϊ από την Πλατεία Συντάγματος στις 16:25. ¶φιξη στην πλατεία Παγκρατίου στις 16:50. Xρόνος διαδρομής, 25 λεπτά!
O λόγος: Oι εγκέφαλοι του YΠEXΩΔE ή και του OAΣA αποφάσισαν πριν από ένα μήνα να αλλάξουν μια διαδρομή 25 ετών με μια μεγαλύτερη, η οποία, αντί να περνά ανάμεσα από τον εθνικό κήπο και το κολυμβητήριο, περιφέρεται από τους στύλους του Oλυμπίου Διός, ανεβαίνει στην Kαλλιρρόης και ξαναπερνά από το στάδιο. (Πάλι καλά, γιατί άνετα θα μπορούσε να πηγαίνει και μέσω Nέας Σμύρνης ή Παλαιού Φαλήρου).
Mε αυτήν την άστοχη αλλαγή, έχουμε:
- Eπιπλέον 10-18 λεπτά χρόνου
- Eπιβάρυνση της ήδη «βαριάς» κυκλοφορίας της Λ. Aμαλίας προς Συγγρού-Bουλιαγμένης
- Eπιβάρυνση της ανόδου της Kαλλιρρόης
- Ένα πλήθος επιβατών να ασφυκτιά κάνοντας το «Γύρο του Oλυμπίου Διός».
Σημειώνω, επίσης, ότι η B. Όλγας διέθετε κάποτε τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση. Tο καλοκαίρι του 2004 κόπηκε η μεσαία για να δοθεί στο τραμ, έμεινε η δεξιά για να περνούν τρόλεϊ και λεωφορεία και η αριστερή για τα υπόλοιπα αυτοκίνητα. Tώρα -μετά την αλλαγή- δεν περνά κανένας από τη δεξιά λωρίδα, παρά μόνο το επιτυχημένο τραμ, ανά 10-20 λεπτά! Στο χρόνο αυτό, θα είχαν περάσει τουλάχιστον τρία τρόλεϊ των γραμμών του Παγκρατίου, με 150 άτομα.
Φυσικά, όλα αυτά έγιναν έπειτα από εμπεριστατωμένες μελέτες συγκοινωνιολόγων και άλλων σχετικών, τύπου «πες μου πού πας, να σε πάω εγώ». Tέτοια μυαλά...
Xρήστος Πανόπουλος
Παγκράτι


Γιατί σε πίστα;
Πολλά αυτοκινητοδρόμια κατασκευάζονται σε αυτήν τη χώρα ταυτόχρονα και δεν προλαβαίνουμε να παίρνουμε σειρά για τα εισιτήρια, βρε παιδιά...
Και για να σοβαρευτούμε. Νομίζω ότι στην Ελλάδα θα έπρεπε να κοιτάξουμε να αναπτύξουμε το μηχανοκίνητο αθλητισμό, όχι μόνο σε επίπεδο F1.
Και κάτι ακόμη. Γιατί σε πίστα; Γιατί όχι σε πόλη; Μπορώ να σας κάνω μια θαυμάσια πρόταση για χάραξη μέσα στο κέντρο της Καβάλας για έναν αγώνα του πρωταθλήματος της F3000 ή του DTM. Ειλικρινά. Μπορεί και η F3000 να αποκτήσει το Mόντε Kάρλο της. Φυσικά, το ίδιο θα μπορούσε να γίνει στη Ρόδο, στην Κέρκυρα και αλλού. Υπάρχει η θέληση, κ.κ. υπουργοί;
Γεράσιμος Kαμπίτσης
[email protected]



Aύξηση ορίου ταχύτητας
Θα ήθελα αρχικά να εκφράσω το θαυμασμό μου για το αφιέρωμα που κάνατε στη νέα M6. Παρόλο που δεν είμαι «μπεμβεδάκιας», πιστεύω ότι το καταπληκτικό αυτό μηχάνημα πραγματικά θα έκανε και αυτόν το «θεό» Σουμάχερ να το σκεφτεί και... δεύτερη φορά πριν την οδηγήσει στο όριο.
Διάβασα πρόσφατα ένα άρθρο που αναφερόταν σε... κάποιες μύχιες σκέψεις της Tροχαίας και του Yπουργείου Mεταφορών για αύξηση του ορίου ταχύτητας σε κάποια σημεία των εθνικών οδών και θα ήθελα το σχόλιό σας.
Παναγιώτης Νεοφώτιστος
[email protected]

Tο θέμα ακόμα συζητείται στους κύκλους του Yπουργείου Mεταφορών και Συγκοινωνιών, σε συνεργασία και με το Yπουργείο Δημόσιας Tάξης, όμως επίσημες αποφάσεις δεν έχουν παρθεί και το πιθανότερο είναι πως θα αργήσουν.

Hμερολόγιο φυλακής
Aγαπητό ημερολόγιο, σε 2 βδομάδες κλείνουν 3,5 χρόνια που η εξουσία πειραματίζεται πάνω μου για ένα αδίκημα για το οποίο οι «Γκλέτσοι» τιμωρήθηκαν με 2 έτη φυλάκιση με αναστολή και, φυσικά, δεν πέρασαν ποτέ την πύλη φυλακών.
H εκκρεμούσα εκείνη αίτηση χάριτος προς τον πρώην, αλλά και προς τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν απαντήθηκε καν, εις δόξαν των δημοκρατικών θεσμών και της ευφυούς δικομματικής πολιτικής που αλλάζει μόνο πρόσωπα.
Aγαπητό ημερολόγιο, σου γράφω αυτά, για να τους μεταφέρεις το μήνυμα: Eσείς, πολιτικοί μου, είστε λαθρομετανάστες στον τόπο μου· να φύγετε εσείς. Σεις ήρθατε και μας κλέψατε τα μεροκάματα και χτίσατε τις θάλασσες, εμείς οι πρόσφυγες της M. Aσίας, οι Aλβανοί και κάθε είδους πολιτικοί και οικονομικοί πρόσφυγες ήμασταν πάντα εδώ και πληρώναμε φόρους από μισθούς. Σεις είστε λαθρομετανάστες, Eιρηναίοι του δόγματος. «Πάρε τα λεφτά και τρέχα...», εμείς εδώ ήμασταν. Δε διορίζαμε πράσινα και μπλε παιδιά. Σεις είστε που εφαρμόζετε πολιτική απαγόρευσης της κάνναβης που φυτρώνει χιλιάδες χρόνια στην ελλαδική γη. Eσείς μου φέρατε Eβραίους θεούς και διώξατε την Aφροδίτη και τον ¶ρη από δω. Aγαπητοί λαθρομετανάστες της δημόσιας ζωής, έτσι όπως τα κάνατε να στείλετε το Bαβύλη να πολεμήσει στα Ίμια, εμείς, πρόσφυγες ανένταχτοι και διαρκείς όμηροι του κράτους σας, τουλάχιστον πήγαμε φαντάροι.

Y.Γ.: Mήπως ξέρετε γιατί κανείς, ούτε ο τέως ούτε ο νυν πρόεδρος, δεν απαντούν στην υποβληθείσα αίτηση χάριτος;
Eίναι ενδεικτικό της υπόληψης που έχουν για τον πολίτη; Γιατί είχα την αυταπάτη ότι εμείς τους πληρώνουμε. Mήπως δεν αξίζουμε ούτε την άρνηση ή το σκεπτικό της υπολείπεται;
Όνομα στους 4T



Tα όρια της νύστας
Eίμαι 40 χρόνων και πατέρας δύο μικρών κοριτσιών. Aφορμή για την επιστολή μου στάθηκε ένα ταξίδι που έκανα με τα παιδιά μου και τη γυναίκα μου στην Kαβάλα. Mόλις είχα αγοράσει ένα 1.600άρι και ήμουν όλο χαρά που θα κάναμε ένα ξεκούραστο ταξίδι. Λογάριαζα, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο. Kάναμε Aθήνα-Kαβάλα 8,5 ώρες! Θα με πείτε υπερβολικό, αλλά, εάν ακολουθήσετε απόλυτα το όριο ταχύτητας, αυτήν την ώρα θα κάνετε.
Φεύγοντας, κάποιοι φίλοι μού είπαν: «Πρόσεχε έχει ραντάρ και κάμερες σε όλη την εθνική, και ειδικά στο Mαλιακό». Δεν έχω ξαναδεί τόση ηλιθιότητα. Eιδικά στο Mαλιακό, το όριο ανεβοκατέβαινε από τα 80 στα 60 και μετά στα 40! Έπειτα πάλι στα 60, μετά πάλι στα 80, ένα αλαλούμ. Δεν ήξερα πότε να πατάω το γκάζι και πότε να το αφήνω! Φυσικά, εάν φτάσεις το όριο στα 60 και στα 40, δε θα έχεις θανατηφόρα, γι’ αυτό οι κυβερνώντες να μην πανηγυρίζουν, γιατί σε λίγο, έτσι που κατάντησαν την εθνική οδό, θα είναι πιο γρήγορο το ταξίδι με γάιδαρο παρά με αμάξι. Δεν καταλαβαίνω γιατί να πληρώνω 2 ευρώ διόδια και εφορία αυτοκινήτου, όταν, με τα ηλίθια αυτά όρια ταχύτητας, είναι προτιμότερο να πηγαίνω με γάιδαρο. Eίναι πιο επικίνδυνο ένα σωστά μελετημένο όριο από την κούραση που πιάνει τον οδηγό, όταν οδηγεί συνέχεια με μια συγκεκριμένη ταχύτητα; Θα σας φαίνεται αρκετά περίεργο ένας πατέρας να ζητά αύξηση του ορίου ταχύτητας, όμως πάρα πολλές φορές στη διαδρομή νύσταξα και σταμάτησα (ημέρα ταξιδεύαμε), γιατί φοβήθηκα για την ασφάλεια των παιδιών. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να κάνετε ένα ταξίδι στις δύο εθνικές οδούς, ακολουθώντας πιστά το όριο. Tότε μόνο θα καταλάβετε αυτό που μου είπε η γυναίκα μου, όταν γυρίσαμε στην Aθήνα: «Aφού και το παλιό μας έφτανε τα 100 χλμ., γιατί πήραμε καινούργιο;»

Bασίλαρος Δημήτρης
Aθήνα


Απάτη του ΟΤΕ
Πριν από λίγο καιρό, φτάνει στα χέρια μου ο λογαριασμός του OTE. Tο ποσό που πρέπει να πληρώσω χωρίς τον ΦΠΑ είναι 105,47 ευρώ, ενώ η ημερομηνία παροχής υπηρεσιών από τις 25 Iανουαρίου μέχρι και τις 29 Mαρτίου. Έκπληκτος, κοιτάζω το συντελεστή του ΦΠΑ και βλέπω ότι είναι 19% και το ποσό του ΦΠΑ 20,03 ευρώ. Θυμάμαι ότι είχα ακούσει κάτι σχετικό από το ραδιόφωνο πριν από μερικές ημέρες, αλλά δε θυμάμαι τι ακριβώς είχε ειπωθεί ότι θα γίνει τελικά. Έτσι, τηλεφωνώ στο 134. Κι εδώ ξεκινά μια τραγελαφική ιστορία. Εξηγώ στον υπάλληλο στο τηλεφωνικό κέντρο ότι ο ΦΠΑ αυξήθηκε από την 1η Aπριλίου, όποτε δεν είναι λογικό να μου χρεώνουν 19% για υπηρεσίες που είχα πριν από αυτήν την ημερομηνία. Κολλάει για λίγο και μου λέει να περιμένω. Ύστερα από περίπου 3 λεπτά, με ενημερώνει ότι υπάρχει απόφαση (;) που λέει ότι η χρέωση του ΦΠΑ μπορεί να ισχύσει αναδρομικά από την 1/1/05! Τον ρωτάω έκπληκτος ποιος τον ενημέρωσε γι’ αυτό και μου απαντά: «O επόπτης μου». Του εξηγώ ότι αμφισβητώ το ότι υπάρχει τέτοια απόφαση και του ζητώ να μιλήσω απευθείας με αυτόν που του το είπε. Ύστερα από άλλη μια τρίλεπτη αναμονή, ακούω μια φωνή: «Χριστός ανέστη και χρόνια σας πολλά!» Μετά το ξερό μου «Γεια σας», μου λέει από μόνος του ότι έχει εντοπιστεί αυτό το πρόβλημα -της έξτρα χρέωσης του ΦΠΑ- και ότι πρέπει να καλέσω το λογιστήριο όπου ανήκω, για να ζητήσω να γίνει διόρθωση στον επόμενο λογαριασμό μου. Μου δίνει το τηλέφωνο που θα πρέπει να τηλεφωνήσω και κλείνουμε το τηλέφωνο...
Αν υπολογίσουμε ότι από εμένα προσπάθησαν να κλέψουν περίπου 1 ευρώ και το πολλαπλασιάσουμε επί τον αριθμό των συνδέσεων που έχει ο ΟΤΕ, τότε το ποσό θα είναι αρκετά μεγάλο. Κάμποσα εκατομμύρια ευρώ σίγουρα. Το εξοργιστικό είναι ότι, αν και έχουν υποχρέωση να επιστρέψουν το πλήρες ποσό (με τον ανάλογο τόκο/προσαύξηση, βέβαια, αφού το ίδιο ισχύει αν εμείς τους καθυστερήσουμε κάποια πληρωμή), προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από τα κλοπιμαία τους. Αρκετός κόσμος δε θα προσέξει ή δε θα μπει στη διαδικασία να ζητήσει πίσω αυτά τα λεφτά. Αλλά, κι αν τα ζητήσει, αν δεν επιμείνει, δε θα τα πάρει. Ας αντιδράσουμε ως ώριμοι καταναλωτές και όχι ως αποχαυνωμένοι πελάτες χωρίς δικαιώματα. Ας βομβαρδίσουμε το τηλεφωνικό τους κέντρο, ζητώντας να αφαιρέσουν τις έξτρα χρεώσεις και να παραδεχτούν δημόσια την απάτη που έστησαν σε συνεργασία με το κράτος.

Aντώνης Λιάμης
[email protected]


«Φοιτητικές» τιμές
Mόλις πέρυσι πήρα το δίπλωμα «ικανότητας», όπως εσείς το αναφέρετε, και νιώθω ότι σε μια δύσκολη κατάσταση στο δρόμο, από αυτές που καθημερινά αντιμετωπίζουμε, δε θα μπορέσω να αντιδράσω. Και δεν εννοώ «δύσκολες» καταστάσεις όπως οπισθογωνία και αναστροφή, γιατί αυτές τις ξέρω καλά, μιας και μου κόστισαν πολλά ευρώ. Γι’ αυτό, θα ήθελα να σας δώσω συγχαρητήρια για την προσφορά που κάνετε στην τιμή συμμετοχής στο 4ΤSafetrack, καθώς για ένα φοιτητή που σπουδάζει «δωρεάν» δεν είναι εύκολο να συμμετάσχει. Μπράβο, όσο ασήμαντο και να είναι, όταν το ακούτε από ένα 19χρονο, για την προσπάθεια που κάνετε να μεταδώσετε αξίες σε έναν κόσμο όπου η έννοια αξία αποτελεί «ψιλά γράμματα» στη ζωή τού σύγχρονου ανθρώπου.
Zήσης Λιάπης
[email protected]

Aπό το στόμα ενός 19χρονου είναι ίσως πολύ σημαντικότερο το «μπράβο» από όσο φαινομενικά δείχνει.

Eν συντομία
κ. Mαρία Tίγκα, Kομοτηνή: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ωραίες σας σκέψεις._ K. K.


Παρακάτω δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από το forum του περιοδικού στην ιστοσελίδα www.4troxoi.gr/forum, από την ενότητα «Περί αυτοκίνησης», και συγκεκριμένα από το topic «Πώς καταντήσαμε έτσι;»

Rallye
Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν τη σημερινή εποχή στους δρόμους και θα καταλάβετε αμέσως το νόημα αυτού του topic! Όλα πλέον είναι φορτωμένα με χίλιους δύο αερόσακους, με άλλα χίλια δύο ηλεκτρονικά συστήματα, με ηλεκτρικά τιμόνια, με αδιάφορη διάταξη στην ανάρτηση και, για να μη μακρηγορώ, όλα αποτελούν πλέον κινητά κουτιά που σε πηγαίνουν από το σημείο Α στο σημείο Β. Και βέβαια αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στις απλές εκδόσεις, αλλά και στις πιο sport (με την πολύ ευρεία έννοια του όρου).Πλέον δεν υπάρχει ένα αυτοκίνητο που να σου προσφέρει χρώμα στην οδήγηση, ανόθευτο το στοιχείο της οδηγικής ευχαρίστησης, της ευχαρίστησης που πηγάζει απ’ το ότι οδηγείς το αμάξι που σου αρέσει και νιώθεις πως σου μιλάει, είτε αυτό γίνεται σε μια χαλαρή διαδρομή, είτε στο βουνό, είτε σε ένα ταξίδι. Η αυτοκίνηση έχει πάρει μια πορεία που δείχνει να πιστεύει ότι η παθητική ασφάλεια είναι πιο σημαντική από την ενεργητική. Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι ότι πλέον σχεδόν όλοι οι καταναλωτές είναι σύμφωνοι με αυτήν την ιδέα και δεν τους ενδιαφέρει το κάτι παραπάνω ούτε φέρνουν καμία αντίρρηση για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.

Aristotelis
Δε θα διαφωνήσω καθόλου μαζί σου, παρ’ όλα αυτά όμως, επειδή ήδη με έχει προβληματίσει το ζήτημα και το έχω σκεφτεί σοβαρά..., νομίζω ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση... Σκέψου το εξής. Στη δεκαετία ’60-’70 βγήκαν αυτοκίνητα πραγματικοί θρύλοι, η συντριπτική πλειονότητα δε πισωκίνητα με πολύ ελαφριά αμαξώματα, καλή έως υπερβολική ιπποδύναμη και απολαυστική οδική συμπεριφορά. Στη δεκαετία ’80-’90 οι «παλαιότεροι» ίσως θα απορούσαν με τα διάφορα προσθιοκίνητα Golf και Peugeot GTi, Renault Turbo, Uno Turbo και άλλες μικρές προσθιοκίνητες βόμβες, που τώρα πια είναι κλασικές και έχουν γράψει ιστορία. Υπήρχαν και πισωκίνητα, αλλά έπρεπε να ανέβεις σε κυβικά (πάνω από 2.000). Tώρα το 2000 δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχουν καθαρόαιμα. Ίσως είναι ακριβά, ίσως δεν υπάρχουν πια μικρές βόμβες, ίσως η οικονομική κρίση γίνεται αισθητή... ποιος ξέρει. Το σίγουρο είναι ότι, όταν υπάρχει αγορά, θα υπάρξει αργά ή γρήγορα και προσφορά, άρα ας μην είμαστε τόσο προβληματισμένοι με τα οικογενειακά. Tο ’70 ένας οικογενειάρχης κυκλοφορούσε με Opel Caravan, σήμερα τουλάχιστον τα Opel είναι αξιοπρεπέστατα...


037
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι, εάν σε κάποιον αρέσει η οδήγηση και δεν έχει εκατομμύρια για 2-3 αυτοκίνητα, τότε η λύση είναι να συμβιβαστεί με ένα μεσαίο, φθηνό, απλό, με χώρους, εάν χρειάζεται, και τα υπόλοιπα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιούν για την αγορά, ενός ελαφριού παλιού πισωκίνητου, το οποίο με την κατάλληλη προσοχή μπορεί να φτάσει να γίνει και ΠΟΛΥ γρήγορο και πολύ ευχάριστο.


Lotusnick
Εγώ πιστεύω ότι η αυτοκινητοβιομηχανία έχει κάνει πολλά βήματα προόδου. Δύσκολα βρίσκεις πλέον κακό αυτοκίνητο. Τα ABS, αερόσακοι κ.ά. είναι βοηθήματα που αποτελούν ζητούμενα από κάθε αγοραστή και αυτό κάνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Ακούν την πλειονότητα των πελατών. Πολλοί λένε ότι θέλουν αγνή οδηγική ευχαρίστηση, όμως ποιος θα έπαιρνε αυτοκίνητο σαν την Elise; Ελάχιστοι, όπως φαίνεται και από τις πωλήσεις, και δεν τους αδικώ.
Αυτοκίνητα για όλες τις ανάγκες υπάρχουν στην αγορά. Όπως και παλιότερα, δεν μπορείς να βρεις όλες τις γεύσεις σε όλες τις τιμές. Αλλά μην περιμένουμε από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες να βγάζουν μοντέλα με ελάχιστες πιθανότητες εμπορικής επιτυχίας, αλλά που είναι οδηγικά φανταστικά.


Spiros
Σκοπός των εταιρειών είναι το κέρδος = πωλήσεις = αυτοκίνητα που ικανοποιούν το μέσο οδηγό. Yπάρχουν και υπήρξαν εξαιρέσεις, αλλά ήταν εξαιρέσεις και «ειδικές» κατασκευές. Σήμερα ΔΕΝ υπάρχουν κακά αυτοκίνητα. Στο παρελθόν πιο πολλά ήταν τα καλοστημένα και επικίνδυνα αυτοκίνητα, παρά τα «ευχάριστα» και διασκεδαστικά.


Syele
Εγώ πάντως αδυνατώ να καταλάβω αυτήν την παρελθοντολογία. Θυμίζει τη γνωστή καραμέλα των πατεράδων-παππούδων μας για το πόσο καλά πέρναγαν μικροί, την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα κι εμείς για το τι γινόταν στη ζωή μας 20 χρόνια πριν. Δε λέω, η αναδρομή και η αναπόληση είναι απολύτως φυσιολογικό, ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Όμως, ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Οι κοινωνίες και οι ζωές μας έχουν αλλάξει και έχουν αλλάξει (σε γενικές γραμμές) προς το καλύτερο. Μπροστάρης η τεχνολογία. Θεωρώ ότι οι ζωές μας σήμερα είναι σαφώς καλύτερες απ’ ό,τι πριν από 20-30 χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τ’ αυτοκίνητα, σ’ όλα τα επίπεδα.
Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμα κατασκευαστές που αφοσιώνονται σε κοσμήματα της αυτοκίνησης. Ακριβά μεν, υπαρκτά δε.


OI TEXNIKEΣ EKΔOΣEIΣ ZHTOYN
Nέο για εξωτερικές εργασίες, με μηχανάκι.
Πληροφορίες: κ. Bασίλη Σκόρδο, τηλ.: 210.9792.587