4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

F1 2006: οι στιγμές της χρονίάς

2006: η χρονιά της F1!

Το 2006 ήταν μια απρόβλεπτη και θεαματική χρονιά, με συνεχείς ανακατατάξεις, αλλαγές κανονισμών και ένταση μέχρι τον τελευταίο αγώνα. Ήταν η χρονιά που σηματοδοτήθηκε με την αποχώρηση σημαντικών ανθρώπων και παραγόντων. Ήταν μια από τις χρονιές που έχουν αναγάγει τη Formula 1 σε κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

KEIMENO: ΦAMΠPITΣIO ΛAZAKIΣ
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: AUTOMEDIA, REPORTER IMAGES

Οι μονομαχίες
Πολλές κι εντυπωσιακές ήταν οι μονομαχίες που έλαβαν χώρα φέτος, ειδικά μεταξύ των δύο διεκδικητών του τίτλου. Η σεζόν άνοιξε με μια από αυτές στο Μπαχρέιν, η οποία κρίθηκε υπέρ του Αλόνσο, λόγω στρατηγικής αλλά και μιας πολύ καλής κίνησης υπεράσπισης της πρωτοπορίας τη στιγμή εξόδου του από τα πιτ. Μόλις τρεις αγώνες μετά, στο Σαν Μαρίνο, πραγματοποιήθηκε μια δεύτερη, εκπληκτική, πανομοιότυπη με την περσινή στην ίδια πίστα, αλλά με αντεστραμμένους ρόλους. Ο Σουμάχερ επικράτησε του Αλόνσο, χρησιμοποιώντας το μικρό πλάτος της πίστας, ενώ το αποτέλεσμα κρίθηκε στο δεύτερο ανεφοδιασμό των δύο πιλότων, όταν στον κρίσιμο γύρο ο Σουμάχερ κινήθηκε ξαφνικά 2 δλ. ταχύτερα από το μέσο ρυθμό του. Η στρατηγική της Ferrari υπερίσχυσε στην Ευρώπη, όπου ο Ρος Μπρον, υπολογίζοντας την ποσότητα καυσίμου που έλαβε ο πρωτοπόρος Αλόνσο στο πρώτο του pit stop, ανεφοδίασε ανάλογα το Σουμάχερ, δίνοντάς του πλεονέκτημα. Αντιθέτως, στην Τουρκία το τραγικό λάθος που έφερε και τις δύο Ferrari ταυτόχρονα στα πιτ επέτρεψε στον Αλόνσο να περάσει μπροστά από τον Σουμάχερ και να διατηρηθεί εκεί με εκπληκτικό τρόπο, «παίζοντας» με το ανώτατο όριο στροφών του κινητήρα του στα κατάλληλα σημεία της πίστας. Η τελευταία μονομαχία (και συνάμα η μάχη για τον τίτλο) έληξε στον 37ο γύρο του αγώνα της Ιαπωνίας, όπου ο κινητήρας του Σουμάχερ παρέδωσε το πνεύμα.

Η ώρα των νέων
Το 2006 ήταν η χρονιά που δύο νέοι οδηγοί κατέκτησαν τις πρώτες τους νίκες, και μάλιστα σε συνεχόμενους αγώνες: αρχικά, ο Τζένσον Μπάτον στην Ουγγαρία (υπό εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες) και, στη συνέχεια, ο Φελίπε Μάσα στην Τουρκία. Αντίστοιχα, στην Ουγγαρία ο Ρόμπερτ Κούμπιτσα έκανε ένα εκπληκτικό ντεμπούτο (αντικαθιστώντας τον Βιλνέβ) και τερμάτισε 7ος, αλλά ακυρώθηκε. Ο Πολωνός, ωστόσο, δεν πτοήθηκε και ανέβηκε στο βάθρο στον τρίτο του αγώνα στην F1, στη Μόντσα. Εντυπωσιακό ντεμπούτο έκανε και ο Νίκο Ρόζμπεργκ στο Μπαχρέιν, όπου κέρδισε 2 βαθμούς (αν και είχε ξεκινήσει από την τελευταία θέση) και σημείωσε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα.

Μας έφτιαξε
-Η εκκίνηση του Αλόνσο στη Μαλαισία και το προσπέρασμα και των δύο Williams από την εξωτερική στην πρώτη στροφή.
-Η κατάρριψη του ρεκόρ του ¶ιρτον Σένα όσον αφορά τις pole position από τον Σουμάχερ στην Ίμολα.
-Η άψογη οδήγηση του Αλόνσο στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στον ασφαλτοτάπητα του Μόντρεαλ.
-Η διαίσθηση του Πατ Σίμοντς, ο οποίος εφοδίασε τη Renault με μια ιδανική γόμα για τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Σίλβερστοουν.
-Η μαεστρία του Αλόνσο στο βρεγμένο Ουγγαρόρινγκ.
-Το γεγονός ότι η Ferrari δε θυσίασε τον Μάσα κατά τον ταυτόχρονο πρώτο ανεφοδιασμό των πιλότων της (λόγω αυτοκινήτου ασφαλείας) στην Τουρκία, αν και το έκανε επειδή πίστευε ότι ο Σουμάχερ δε θα είχε πρόβλημα να επικρατήσει.
-Το προσπέρασμα του Σουμάχερ επί του Φιζικέλα στην Κίνα, όπου ο Γερμανός κατάφερε να προσπεράσει τη Renault τοποθετώντας σχεδόν ολόκληρο το μονοθέσιό του εκτός πίστας.
-Η ψυχραιμία του Σουμάχερ μετά την εγκατάλειψή του στη Σουζούκα, όπου, γνωρίζοντας ότι ο τίτλος είχε χαθεί, χαιρέτισε έναν έναν τους μηχανικούς της Ferrari.
-Ο εκπληκτικός τελευταίος αγώνας του Σουμάχερ, στη Βραζιλία. Το προσπέρασμα επί του Ράικονεν δύο γύρους πριν από τον τερματισμό ήταν μνημειώδες, ενώ το γεγονός ότι ο προτελευταίος γύρος του στο σπορ ήταν ο ταχύτερος του αγώνα απλώς συγκλονιστικό.
-Η αξιέπαινη ανάκαμψη της Renault μετά την απώλεια του συστήματος αναρτώμενης μάζας. Η γαλλική ομάδα κατάφερε να ξαναβρεί την απόδοση του μονοθεσίου της, ακόμη και σε μια περίοδο που απαγορεύονταν οι δοκιμές.
-Η απόδοση του Μάσα στο δεύτερο μισό της χρονιάς, καθώς και η βελτίωση που παρουσίασε η BMW Sauber μέσα στη χρονιά.
-Το γεγονός ότι η Honda κατάφερε να επιστρέψει στις νίκες, αν και οι προσδοκίες πριν από την αρχή της σεζόν ήταν πολύ μεγαλύτερες.
-Η απόδοση της Toro Rosso, η οποία, με τον 1 βαθμό που κατέκτησε, αναδείχτηκε η κορυφαία των ουραγών.
-Ο ταχύτατος ρυθμός εξέλιξης της Super Aguri, παρά τον περιορισμένο αριθμό χιλιομέτρων ιδιωτικών δοκιμών.

Μας χάλασε
-Η κίνηση του Σουμάχερ στο Μονακό, όπου ο Γερμανός... πάρκαρε το μονοθέσιό του στη Rascasse στα τελευταία δευτερόλεπτα των κατατακτήριων δοκιμών, για να προστατέψει την pole του. Ήταν ίσως το «χαμηλότερο» σημείο της σεζόν.
-Οι δηλώσεις του Αλόνσο ότι δε θεωρεί πια τη Formula 1 ως σπορ και οι υπαινιγμοί του Μπριατόρε για στημένο πρωτάθλημα στην Ιταλία δε βοήθησαν την εικόνα του αθλήματος. Kακή εντύπωση έκαναν, επίσης, τα παράπονα του Αλόνσο για την ομάδα του λίγο πριν την Ιαπωνία.
-Η συντηρητική προσέγγιση της Michelin στον αγώνα της Ινδιανάπολης μετά τα συμβάντα του 2005, όπου δεν ήταν ικανή να εγγυηθεί για την ασφάλεια των ελαστικών της.
-Το γεγονός ότι η McLaren διήνυσε την πρώτη της σεζόν χωρίς νίκη από το 1996 και η κακή εικόνα της Williams.
-Η χαμηλή απόδοση του Μοντόγια λίγο πριν από την αποχώρησή του.
-Το γεγονός ότι η Toyota αναγκάστηκε, για ακόμη μια σεζόν, να σχεδιάσει και να κατασκευάσει δύο μονοθέσια. Για το λόγο αυτό, ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Μάικ Γκασκόιν, απομακρύνθηκε από το πόστο του.
-Το γεγονός ότι η Red Bull σταμάτησε την εξέλιξη του μονοθεσίου της πριν από τη μέση της σεζόν, για να επικεντρωθεί στη δημιουργία του νέου, του 2007.
-Η ροπή του Νίκο Ρόζμπεργκ προς τα ατυχήματα κατά τον πρώτο γύρο, ιδίως στο πρώτο μισό της σεζόν.
-Η πώληση της ομάδας της MF1 μόλις ενάμιση χρόνο μετά την αγορά της από τον Ρώσο ¶λεξ Σνάιντερ.
-Οι αργοί, άπειροι και, μερικές φορές, επικίνδυνοι Ιάπωνες πιλότοι της Super Aguri.

Τα λάθη...
-Η επιλογή της Ferrari στην Αυστραλία να μη δοκιμάσει καν τα ελαστικά που οδήγησαν την Toyota στο βάθρο.
-Η επιμονή του Σουμάχερ να παραμείνει στην πίστα της Ουγγαρίας με ακατάλληλα ελαστικά. Τελικά, συγκρούστηκε με τους Nτε λα Ρόζα και Χάιντφελντ, στην απελπισμένη προσπάθειά του να υπερασπιστεί τη θέση του, και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, χάνοντας την ευκαιρία να κερδίσει μερικούς πολύτιμους βαθμούς.
-Το οδηγικό λάθος στις κατατακτήριες δοκιμές και η μικρή έξοδος στον αγώνα κόστισαν τελικά στο Σουμάχερ τη νίκη στην Τουρκία.
-Η απόφαση του Αλόνσο να αντικαταστήσει μόνο τα ελαστικά του εμπρός άξονα κατά τον πρώτο του ανεφοδιασμό στην Κίνα, η οποία αποδείχτηκε λανθασμένη, αναγκάζοντας τον Ισπανό να χάνει μέχρι και 4 δλ. στο γύρο.
-Η πρόσκρουση του Ράικονεν στο πίσω μέρος της Toro Rosso του Λιούτζι στην Ουγγαρία αποτέλεσε ένα από τα «παιδαριώδη» λάθη της σεζόν.

Αναξιοπιστία
-Οι τέσσερις κινητήρες της Ferrari που χρειάστηκαν αντικατάσταση, λόγω ρωγμών στα πιστόνια, στην αρχή της χρονιάς.
-Το προβληματικό μπουλόνι του Αλόνσο στην Ουγγαρία.
-Η παρουσίαση του κινητήρα R26D στην πλάτη του Αλόνσο στην Ιταλία ήταν ίσως βεβιασμένη κίνηση από την πλευρά της Renault.
-H Ferrari, στην Κίνα, αντιμετώπισε προβλήματα αξιοπιστίας με τον κινητήρα του Μάσα, στην περιοχή των βαλβίδων εισαγωγής. Ένα παρόμοιο πρόβλημα προκάλεσε την κρίσιμη αστοχία εκείνου του Σουμάχερ στην Ιαπωνία.
-Οι συχνές αστοχίες του κινητήρα της McLaren στέρησαν από τον Ράικονεν την ευκαιρία να παίξει σημαντικό ρόλο στο πρωτάθλημα.

Οι χειρισμοί της FIA
Δυστυχώς, φέτος η διεθνής ομοσπονδία έδειξε και πάλι τον κακό εαυτό της... Ζητήματα όπως η «ελαστικότητα» των αεροτομών (το οποίο, στην ουσία, δεν επιλύθηκε ποτέ), οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε δύο περιπτώσεις στο καινούργιο σύστημα κατατακτήριων δοκιμών αλλά και η αιώνιες διαπραγματεύσεις για το πάγωμα της εξέλιξης των κινητήρων φανέρωσαν ότι η FIA προσπαθούσε με σπασμωδικές αντιδράσεις να χειριστεί θέματα η επίλυση των οποίων χρειάζεται διαφορετικούς χειρισμούς. Επίσης, λίγο μετά τη μέση της χρονιάς, όταν η βαθμολογική διαφορά του Αλόνσο είχε αγγίξει τους 25 βαθμούς, ξεκίνησε η περίεργη αντιμετώπιση της Renault και του Ισπανού. Όταν η Ferrari κατέθεσε την καταγγελία της εναντίον της χρήσης των συστημάτων αναρτώμενης μάζας, η FIA «έπιασε από τα μαλλιά» την ευκαιρία για να προσδώσει λίγο... σασπένς στο πρωτάθλημα, απαγορεύοντας τη χρήση του εν λόγω συστήματος (πάνω στο οποίο η Renault στήριζε το στήσιμο της R26) ακριβώς πριν από την παύση των δοκιμών εξέλιξης. Στην Ουγγαρία, ο Αλόνσο δέχτηκε ποινή 2 δλ. στο χρόνο του στις κατατακτήριες δοκιμές, λόγω προσπεράσματος υπό καθεστώς κίτρινης σημαίας (η οποία διήρκεσε 15 δλ...) και μιας χειρονομίας προς τον Ντόορνμπος στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής. Η επόμενη ημέρα έδωσε την ευκαιρία στη FIA να δώσει ποινή 2 δλ. και στο Σουμάχερ, ο οποίος, όμως, είχε διαπράξει σοβαρότερο παράπτωμα, προσπερνώντας δύο μονοθέσια υπό καθεστώς κόκκινης σημαίας. H FIA υπήρξε αυστηρή και με τον Σουμάχερ και τη Ferrari στο Μονακό, καθώς η παράβαση σε εκείνη την περίπτωση ήταν προκλητική... Στην Ουγγαρία, ωστόσο, κοίταξε να «ισοφαρίσει» τις ποινές, αδιαφορώντας για τη διαφορετική φύση των συμβάντων. Η ποινή που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε στη Μόντσα, όπου ο Αλόνσο δέχτηκε άλλα 2 δλ. στο χρόνο που σημείωσε στις κατατακτήριες δοκιμές, λόγω παρεμπόδισης του Μάσα κατά τη διάρκειά τους, τη στιγμή που ο Ισπανός προσπαθούσε να προλάβει το χρόνο για να σημειώσει έναν τελευταίο γρήγορο γύρο! Παραδεχόμενη το λάθος της, η FIA τροποποίησε μετέπειτα τους κανονισμούς που αφορούν ανάλογα περιστατικά.

Οι αποχωρήσεις
Από όλες τις αποχωρήσεις σημαντικών παραγόντων που πραγματοποιήθηκαν φέτος, μόνο αυτή του Σουμάχερ ήταν ειρηνική, καθώς ο Γερμανός επέλεξε την Ιταλία και τους tifosi για να το ανακοινώσει, χαρίζοντάς τους πρώτα μια σπουδαία νίκη. Ο Μοντόγια έφυγε... νύχτα για την Αμερική, και συγκεκριμένα για τους αγώνες Nascar, ενώ η BMW Sauber χρησιμοποίησε ως δικαιολογία ένα ατύχημα του Ζακ Βιλνέβ στη Γερμανία για να τον αντικαταστήσει με τον Κούμπιτσα. O πιο επιτυχημένος και ιστορικός κατασκευαστής κινητήρων του σπορ, η Cosworth, έμεινε χωρίς... συνεργάτες για το 2007 στη Βραζιλία, ενώ η Michelin είχε ανακοινώσει από πέρυσι ότι θα αποχωρήσει, καθώς είχε έντονες αντιρρήσεις στον τρόπο χειρισμού του σπορ από τη FIA.

Kαι τα απαράδεκτα
Η απονομή των νικητών αποτέλεσε το μελανό σημείο του τουρκικού γκραν πρι, καθώς ο πρόεδρος του κατεχόμενου ψευδοκράτους της Κύπρου, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κλήθηκε να παραδώσει το τρόπαιο του νικητή στον Μάσα. Η Τουρκία δέχτηκε για το συμβάν πρόστιμο 5 εκατ. δολαρίων.