4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Πρόγραμμα 2006

Το καλαντάρι του 2006

12 Μαρτίου Μπαχρέιν Σακχίρ
19 Μαρτίου Μαλαισία Σεπάνγκ
02 Απριλίου Αυστραλία ¶λμπερτ Παρκ
23 Απριλίου Σαν Μαρίνο Ίμολα
07 Μαΐου Ευρώπη Νίρμπουργκρινγκ
14 Μαΐου Ισπανία Βαρκελώνη
28 Μαΐου Μονακό Μόντε Κάρλο
11 Ιουνίου Μ. Βρετανία Σίλβερστοουν
25 Ιουνίου Καναδάς Μόντρεαλ
02 Ιουλίου ΗΠΑ Ινδιανάπολη
16 Ιουλίου Γαλλία Μανί-Κουρ
30 Ιουλίου Γερμανία Χοκενχάιμ
06 Αυγούστου Ουγγαρία Oυγγαρόρινγκ
27 Αυγούστου Τουρκία Iστανμπούλ
10 Σεπτεμβρίου Ιταλία Μόντσα
01 Οκτωβρίου Κίνα Σαγκάη
08 Οκτωβρίου Ιαπωνία Σουζούκα
22 Οκτωβρίου Βραζιλία Ιντερλάγκος

1 Μπαχρέιν 12 Μαρτίου
Bahrain International Circuit: Σακχίρ
Μήκος πίστας Συνολική απόσταση 57 γύροι/308,523 χλμ.
2005 1 Aλόνσο - 1:29:18.513 (207,082 χλμ./ώρα)
Ταχύτερος γύρος: Nτε λα Pόζα - 1:31.447 Q Pole: Aλόνσο - 3:01.902 (άθροισμα χρόνων)

Το Μπαχρέιν παίρνει την παραδοσιακή θέση της Αυστραλίας ως τόπου διεξαγωγής της πρεμιέρας της σεζόν του 2006.
Οι ομάδες θα εισέλθουν στο «άγνωστο», καθώς η δυνατότητα να βασιστούν σε δεδομένα προηγούμενων σεζόν έχει εξαλειφθεί, λόγω των καινούργιων κανονισμών.
Τα ελαστικά θα αποτελέσουν μείζον ζήτημα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της άμμου της ερήμου.

Δεδομένα & αριθμοί
Κατανάλωση καυσίμου χλγμ./γύρο
Τέρμα γκάζι % ανά γύρο
Μεγαλύτερη περίοδος δλ.
Επίπεδο πρόσφυσης
ΧΑΜΗΛΟ ΥΨΗΛΟ
Επίπεδο κάθετης δύναμης

To 2005...

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Ταχύτητα
Πλευρική επιτάχυνση
Σχέση κιβωτίου
Τομέας χρονομέτρησης
Σημείο μέτρησης ταχύτητας
Αριθμός στροφής

2 Μαλαισία 19 Μαρτίου
Sepang: Κουάλα Λουμπούρ

Χωρίς διάλειμμα μεταξύ των δύο πρώτων αγώνων, οι ομάδες θα έχουν πολύ λίγο χρόνο να διορθώσουν τυχόν προβλήματα που θα έχουν παρουσιαστεί στο Μπαχρέιν.
Η ζέστη και η υγρασία της Μαλαισίας θα αποκαλύψουν πόσο καλή δουλειά έκαναν οι τεχνικοί των κινητήρων, καθώς η Μαλαισία αποτελεί αγώνα αντοχής για κινητήρες και οδηγούς. Η ψυχραιμία των τελευταίων θα είναι ζωτικής σημασίας.

3 Αυστραλία 2 Απριλίου
Albert Park: Μελβούρνη

Οι αργές στροφές του Albert Park οδηγούν σε έναν υψηλό αριθμό ζωνών επιτάχυνσης. Αν και αυτές απαιτούν σύντομα ξεσπάσματα μέγιστης ιπποδύναμης, το ποσοστό τέρμα γκαζιού είναι ένα από τα υψηλότερα της σεζόν.
Μέγιστης σημασίας θα είναι και η απόδοση των ελαστικών στο γλιστερό οδόστρωμα του Albert Park.

4 Σαν Μαρίνο 23 Απριλίου
Circuito Enzo e Dino Ferrari: Ίμολα

Όπως πάντα, το Σαν Μαρίνο καλωσορίζει τις ομάδες στην Ευρώπη. Στα κερμπ της Ίμολα οι αναρτήσεις δοκιμάζονται στα άκρα τους. Το γεγονός αυτό επιφέρει αρνητικές συνέπειες σε πολλά άλλα μηχανικά μέρη (ειδικά το κιβώτιο και τα ημιαξόνια), καθώς τεράστια κύματα κραδασμών διαπερνούν το μονοθέσιο.

5 Ευρώπη 7 Μαΐου
Nurburgring: Nίρμπουργκ

Χαραγμένο στα βουνά ¶ιφελ της Γερμανίας, το Nurburgring συχνά διεξάγεται σε απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες. Το αυξημένο υψόμετρο προκαλεί πτώση της απόδοσης του κινητήρα κατά 5% και επιδρά αρνητικά στο στήσιμο του μονοθεσίου, αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας του. Σαν να μην έφτανε αυτό, συνήθως υπάρχουν έντονες εναλλαγές θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα και στο οδόστρωμα κατά τη διάρκεια της ημέρας...

6 Ισπανία 14 Μαΐου
Circuito de Catalunya: Βαρκελώνη

To μόνο σίγουρο είναι ότι ο πυρετός της F1 θα χτυπάει... κόκκινο στη Βαρκελώνη, με τον Φερνάντο Aλόνσο να επιστρέφει στην πατρίδα του ως ο πρώτος πρωταθλητής από τους συμπατριώτες του!
Η Βαρκελώνη θα δοκιμάσει στα όριά τους τα ελαστικά... Ο φθοροποιός ασφαλτοτάπητας και οι τεράστιες φορτίσεις στις οποίες υπόκεινται τα ελαστικά σίγουρα θα τιμωρήσουν επιθετικά μονοθέσια και οδηγούς.
Όσον αφορά το στήσιμο του μονοθεσίου, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η επιλογή των σωστών σχέσεων στο κιβώτιο. Λάθη σε αυτόν τον τομέα (εκτός από μειωμένη απόδοση) μπορεί να καταπονήσουν τον κινητήρα.

7 Μονακό 28 Μαΐου
Circuit de Monaco: Μόντε Κάρλο

Το Μονακό παραμένει, φυσικά, ο πιο χλιδάτος αγώνας του πρωταθλήματος. Ουσιαστικά χωρίς ευκαιρίες για προσπεράσματα, οι κατατακτήριες δοκιμές είναι κρίσιμες σε αυτούς τους στενούς, γεμάτους στροφές και ανομοιομορφίες δρόμους. Ένα από τα πλεονεκτήματα του Μονακό είναι ότι ο κινητήρας χρησιμοποιείται μόλις κατά το 43% του γύρου, αν και αυτό προκαλεί προβλήματα στους μηχανικούς, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν την ευρύτερη περιοχή λειτουργίας της σεζόν. Οι κινητήρες πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν πιο ομαλή καμπύλη ροπής, διατηρώντας την, ωστόσο, σε ικανοποιητικό επίπεδο στις χαμηλές στροφές, έτσι ώστε τα μονοθέσια να είναι ανταγωνιστικά, αλλά και σταθερά, διευκολύνοντας τους οδηγούς να... αποφεύγουν τις μπαριέρες!

8 Μεγάλη Βρετανία 11 Ιουνίου
Silverstone: Σίλβερστοουν

Το μόνο που είναι εγγυημένο στο Silverstone είναι ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τον καιρό! Το μεγαλύτερο πρόβλημα των μονοθεσίων είναι, ωστόσο, οι παράπλευροι άνεμοι που αναπτύσσονται σε αυτό το πρώην αεροδρόμιο και προκαλούν μεγάλες διαταραχές στην αεροδυναμική απόδοσή τους. Οι συχνές και απρόβλεπτες αλλαγές κατεύθυνσης του ανέμου σημαίνουν ότι οι οδηγοί πρέπει συνεχώς να προσαρμόζονται στις αντιδράσεις του μονοθεσίου και να ψάχνουν το όριο.

9 Καναδάς 25 Ιουνίου
Circuit Gilles Villeneuve: Μόντρεαλ

Το Μόντρεαλ, με τις υπερβολικά ταχείς ευθείες του, θα αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα δοκιμασία για τους V8 κινητήρες. Οι χαμηλότερες τελικές ταχύτητες, ωστόσο, ίσως βοηθήσουν τα φρένα, τα οποία συνήθως πρέπει να λειτουργούν υπό τα πιο ακραία φορτία.
Κάθε γύρος απαιτεί καλή επιτάχυνση και υψηλές τελικές ταχύτητες, ακολουθούμενες από απότομα και δραστικά φρεναρίσματα για τις στενές, αργές στροφές.
Αν και οι οδηγοί θα αισθανθούν την πίεση μέχρι και 5,5 g στο πιο ισχυρό φρενάρισμα, μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα προκαλούνται από τους δυνατούς μετωπικούς ανέμους, οι οποίοι αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στην πίσω ευθεία και διαταράσσουν το κρίσιμο αεροδυναμικό ζύγισμα των μονοθεσίων.

10 ΗΠΑ 2 Ιουλίου
Indianapolis Motor Speedway: Ινδιανάπολη

Μπορεί αυτός ο αγώνας να αποβεί πιο δραματικός από τον περσινό; Η... διχασμένη προσωπικότητα της πίστας απαιτεί μισό γύρο υψηλής ταχύτητας και μισό γύρο πρόσφυσης στις χαμηλές ταχύτητες. Το γεγονός αυτό αποτελεί μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τους μηχανικούς παρά για τους οδηγούς, καθώς πρέπει να ανταλλάξουν τη μια ανάγκη για την άλλη.
Περισσότερη ταχύτητα στο γρήγορο τομέα θα κοστίσει χρόνο στο αργό κομμάτι και αντίστροφα. Οι μηχανικοί πρέπει να υπολογίσουν ποιος συμβιβασμός θα ταιριάζει καλύτερα στο μονοθέσιό τους, βελτιστοποιώντας την απόδοση.
Το διάρκειας 22 δλ. κομμάτι με τέρμα γκάζι μετά τη στροφή 11 πάντοτε προκαλεί τα όρια των κινητήρων.

11 Γαλλία 16 Ιουλίου
Circuit de Nevers: Μανί-Κουρ

H γαλλική πίστα έχει παράξενα και μοναδικά χαρακτηριστικά. Το οδόστρωμα φημίζεται για τη λεία επιφάνειά του, αλλά η απόκρισή του αλλάζει αισθητά, σύμφωνα με τον καιρό.
Καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται στο Μανί-Κουρ, το επίπεδο πρόσφυσης μειώνεται. Συμβαίνει, δηλαδή, το αντίθετο απ’ ό,τι συνήθως!
Πρόβλημα αποτελούν και τα κερμπ. Οι ομάδες πρέπει να προνοήσουν, ρυθμίζοντας έτσι τους κινητήρες τους, ώστε να μην υπερβαίνουν το ανώτατο όριο στροφών καθώς περνούν πάνω από τα κερμπ, ιδίως στο τελευταίο σικέιν.

12 Γερμανία 30 Ιουλίου
Hockenheimring: Χοκενχάιμ

Με φήμες για απόσυρση του Michael Schumacher να πλανώνται στον αέρα, θα καταφέρει η Ferrari να του προσφέρει άλλη μια νίκη εμπρός από τους συμπατριώτες του, ωθώντας τον να παρατείνει την καριέρα του;
To Χοκενχάιμ είναι μια «μέση» πίστα, όσον αφορά τις απαιτήσεις από οδηγούς και μονοθέσια.
Το «κλειδί» για έναν καλό χρόνο είναι η αποτελεσματική επιτάχυνση μετά τις αργές στροφές, κάτι που απαιτεί καλή ροπή κινητήρα και αξιόπιστη γόμα ελαστικών.

13 Ουγγαρία 6 Αυγούστου
Hungaroring: Βουδαπέστη

Με 16 στροφές σε κάτι παραπάνω από 4 χλμ., αφόρητη ζέστη και σκονισμένο οδόστρωμα, το Hungaroring δεν είναι η πιο φιλική προς τους οδηγούς πίστα!
Η ροή του γύρου σημαίνει ότι ένα γλίστρημα σε μια στροφή έχει συνέπειες στις επόμενες τρεις με τέσσερις και κοστίζει πολύ χρόνο. Επίσης, αν και η αγωνιστική γραμμή προσφέρει ικανοποιητική πρόσφυση, εκτός αυτής το οδόστρωμα είναι ιδιαίτερα σκονισμένο και μπορεί να καταστρέψει έναν ολόκληρο γύρο προτού τα ελαστικά καθαριστούν ξανά. Λόγω των περιορισμένων πιθανοτήτων προσπεράσματος, μια καλή θέση εκκίνησης είναι κρίσιμη στην Ουγγαρία.

14 Τουρκία 27 Αυγούστου
Istanbul Park Circuit: Κωνσταντινούπολη

Το Istanbul έγινε πέρυσι η τρίτη καινούργια πίστα που εισήλθε στο καλαντάρι τα τελευταία δυο χρόνια.
Είναι αριστερόστροφη, με 14 στροφές και ευθεία εκκίνησης/τερματισμού 655,5 μ. Οι ταχύτητες αναμένεται να φτάσουν τα 330 χλμ./ώρα στην πίσω ευθεία, η οποία, με μήκος 720 μ., αποτελεί τη μεγαλύτερη της πίστας.

15 Ιταλία 10 Σεπτεμβρίου
Autodromo Nazionale di Monza: Μόντσα

Το μείζον θέμα για τις ομάδες είναι οι υψηλότατες απαιτήσεις από τους κινητήρες, καθώς πάνω από το 70% της πίστας διανύεται με τέρμα γκάζι.
Ταυτόχρονα, οι κινητήρες πρέπει να προσφέρουν καλή ροπή στην έξοδο από τα αργά σικέιν, τα οποία αποτελούν άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα...
Εκτός από την καταπόνηση των αναρτήσεων, οι κραδασμοί που παράγονται από τα κερμπ επηρεάζουν αρνητικά και άλλα εξαρτήματα, όπως τις τρόμπες λαδιού και νερού.

16 Κίνα 1 Οκτωβρίου
Shanghai International Circuit: Σαγκάη

Η Κίνα φιλοξενεί το τρίτο της Grand Prix στην καθιερωμένη, πλέον, πίστα της Σαγκάης.
Oι ομάδες γνωρίζουν πια πώς συμπεριφέρονται τα μονοθέσιά τους και, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες από τις προηγούμενες σεζόν και τα δεδομένα της τηλεμετρίας, θα πρέπει να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν έναν ικανοποιητικό ρυθμό από τις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής.

17 Ιαπωνία 8 Οκτωβρίου
Suzuka International Racing Course: Σουζούκα

H Σουζούκα, με τη χάραξη σχήματος «8» που παρουσιάζει, αποτελεί δημοφιλή πίστα μεταξύ των οδηγών. Tα απαιτητικά «S curves» έρχονται σε αντίθεση με το υψηλής ταχύτητας τμήμα μετά τη Spoon Curve, για να σχηματίσουν έναν προκλητικό γύρο.
Η διάρκειας 16 δλ. περίοδος με τέρμα γκάζι μετά τη Spoon συμβάλλει, μαζί με την επιτάχυνση στην έξοδο των αργών στροφών, στην άνοδο της κατανάλωσης καυσίμου στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της σεζόν. Κάθε 10 χλγμ. καυσίμου κοστίζουν 0,5 δλ. ανά γύρο!
Η ομαλή λειτουργία κινητήρα και κιβωτίου είναι επίσης κρίσιμη για τη διατήρηση ικανοποιητικού ρυθμού στο γύρο.

18 Βραζιλία 22 Οκτωβρίου
Autodromo Jose Carlos Pace: Ιντερλάγκος

Λόγω της τοποθεσίας του Ιντερλάγκος (700 μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας), ο αραιός αέρας του προκαλεί μια μείωση της τάξης του 8% στην απόδοση των κινητήρων. Επιπλέον, μείωση στην απόδοση προκαλεί και η αυξημένη υγρασία που επικρατεί συνήθως.
Σε μερικά σημεία οι ανομοιομορφία του οδοστρώματος κάνει τους πίσω τροχούς να χάνουν επαφή με το έδαφος, χρήζοντας επιπλέον προσοχή στις συνηθισμένες ρυθμίσεις που αποτρέπουν τον κινητήρα να υπερβεί το ανώτατο όριο στροφών του.
Η ανομοιομορφία του οδοστρώματος αποσταθεροποιεί, επίσης, τα μονοθέσια κατά το φρενάρισμα...