4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Η μάχη για την... ισχύ

Το 2005 ήταν μια ξεχωριστή χρονιά για πολλούς λόγους... Ωστόσο, αυτό που τη σημάδεψε είναι το ότι για πρώτη φορά στην 55ετή ιστορία του σπορ μια αυτοκινητοβιομηχανία κατέκτησε το πρωτάθλημα! Παραδοσιακά, οι ομάδες της Formula 1 αποτελούσαν ανεξάρτητες εταιρείες οι οποίες είχαν ως κύρια απασχόληση το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Όμως με τη γιγάντωση των πάσης φύσεως απαιτήσεων από τις ομάδες, η παράδοση αυτή άρχισε να σπάει σιγά σιγά... Αν συγκρίνει κανείς τα ονόματα των ομάδων που αγωνίζονταν πριν από μια δεκαετία και τη φετινή παράταξη, θα αντιληφθεί ότι οι ομάδες που έχουν παραμείνει είναι μόλις... τρεις (!): η Ferrari, η McLaren και η Williams. Αυτό δε σημαίνει ότι όλες οι υπόλοιπες ομάδες εξαφανίστηκαν. Οι περισσότερες από αυτές αγοράστηκαν και μετονομάστηκαν, όπως συνέβη φέτος με την BAR (την οποία αγόρασε η Honda) και τη Sauber (την οποία κατέλαβε η BMW). Ακολούθως, το μισό grid φέτος θα αποτελείται από ομάδες αυτοκινητοβιομηχανιών!
Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι οι ομάδες έχουν μεταβληθεί πλέον σε εταιρείες αποτελούμενες, σε μερικές περιπτώσεις, από 800 άτομα, με ετήσια budget που ξεπερνούν τα 400 εκατ. δολάρια! Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τους πολυάριθμους περιορισμούς στους κανονισμούς που σπανίως αφήνουν χώρο για καινοτομίες συντέλεσαν στο να μη στηρίζεται πλέον η μάχη για την κορυφή στην ευρηματικότητα μερικών ανθρώπων-κλειδιών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά στη σωστή οργάνωση (και διόγκωση) αυτών των εταιρειών. Οι συγκεκριμένες συνθήκες κάνουν τη Formula 1 βιώσιμη μονάχα σε άτομα ή εταιρείες που προτίθενται να ξοδεύουν ανάλογα ποσά κάθε χρόνο...
Επίσης, η εμπλοκή των αυτοκινητοβιομηχανιών επέφερε και την (όχι πρωτοφανή, καθώς έχει επαναληφθεί στο παρελθόν) αμφισβήτηση της εξουσίας της FIA. Είναι γεγονός ότι ο Mπέρνι Eκλεστόουν (πρώην ιδιοκτήτης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και νυν διαχειριστής τους) με το επιχειρηματικό του δαιμόνιο εξύψωσε το στάτους της Formula 1 στα δυσθεώρητα ύψη που βρίσκεται σήμερα. Γεγονός είναι επίσης ότι η FIA έχει αυξήσει την ασφάλεια των μονοθεσίων σε αφάνταστα επίπεδα (αν και πολλές λανθασμένες και αχρείαστες κινήσεις της έχουν στηριχθεί σε αυτό το επιχείρημα). Για αυτό το λόγο τα τελευταία χρόνια, οι Eκλεστόουν και Μόσλεϊ (πρόεδρος της FIA από το 1993) διαχειρίζονταν όπως επιθυμούσαν τη Formula 1. Με την ολοένα αυξανόμενη εμπλοκή των αυτοκινητοβιομηχανιών, ωστόσο, η εξουσία τους άρχισε να αμφισβητείται, και ιδίως της FIA. Όποιος παρακολουθεί τα δρώμενα του σπορ γνωρίζει πολύ καλά τις πολυάριθμες αλλαγές κανονισμών που έχουν θεσμοθετηθεί από τη FIA τα τελευταία χρόνια στο όνομα της ασφάλειας και της μείωσης του κόστους. Θα γνωρίζει επίσης τη μηδενική (στην πλειονότητά τους) αποτελεσματικότητα των αλλαγών αυτών (οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις οδήγησαν στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα)... Με αφορμή την αδιαλλαξία της FIA, όσον αφορά τα όρια της εξουσίας της, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα σύνδεσμο (GPMA), ο οποίος θα αναλάμβανε τη δημιουργία ενός καινούργιου πρωταθλήματος, αν τα μέλη του δεν κατάφερναν να έρθουν σε συμφωνία με τη FIA. Τα 5 μέλη τους μάλιστα υπέγραψαν μια συμφωνία που τους απαγορεύει να αποχωρήσουν από το σύνδεσμο πριν από τον Οκτώβριο του 2006! Από την άλλη πλευρά, έξι ομάδες έχουν ήδη δεσμευτεί να αγωνιστούν στη Formula 1 πέραν του 2008, χρονιά που αναμένεται να φέρει δραστικές αλλαγές στο άθλημα, καθώς η FIA θέλει να το αναδιαμορφώσει έτσι, ώστε να γίνει πιο οικονομικό και θεαματικό.
Παρ’ όλα αυτά, ο τρόπος με τον οποίο η FIA επιθυμεί να διασφαλίσει τις αλλαγές αυτές αλλά και τη συμπλήρωση του grid του 2008 αποδεικνύει ότι η αναδιαμόρφωση της Formula 1 έχει έναν απώτερο σκοπό πέραν των προαναφερθέντων στόχων... Τα λόγια του Μόσλεϊ δεν αφήνουν χώρο για αμφιβολίες: η FIA θα αποφασίσει πώς θα είναι το μέλλον της Formula 1! Όποιος θέλει να συνεχίσει να αγωνίζεται σε αυτή θα πρέπει να βάλει το κεφάλι κάτω και να παραδεχτεί ότι η συγκεκριμένη επιθυμία του σημαίνει δίχως αμφισβήτηση υποταγή σε αυτούς που κυβερνούν το σπορ... Διότι, ουσιαστικά, ο μεγαλύτερος φόβος των Eκλεστόουν και Μόσλεϊ ήταν ανέκαθεν αυτός: η απώλεια της εξουσίας που χαίρουν. Για πρώτη φορά από το 1981, όταν ο πόλεμος FISA-FOCA βρισκόταν στο απόγειό του (κατά τον οποίο οι Eκλεστόουν και Μόσλεϊ ήταν στην αντίθετη από τη FISA παράταξη), μια ομάδα συμμετεχόντων στο πρωτάθλημα κατάφερε να συμμαχήσει και να αποτελέσει την ισχυρότερη απειλή που έχει εμφανιστεί κατά τα χρόνια της εξουσίας τους. Φυσικά, οι δύο άντρες δεν είναι διατεθειμένοι να δουν την εξουσία τους να φθίνει... To μόνο που θα πρέπει να αναρωτηθούν είναι τι αποτελέσματα θα έχουν οι πράξεις τους και αν πραγματικά, μετά την επίλυση όλων των πολιτικών διαφωνιών (αν ποτέ επιτευχθεί κάτι τέτοιο...), ο θεσμός θα δικαιολογεί όντως το όνομα Formula 1.