4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Εφημερίδα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ο «θρόνος» της Times Square

Στο θάλαμο αναμονής υπήρχαν τηλεόραση με γιγαντοοθόνη, τζάκι, λευκοί στιλάτοι καναπέδες και πίστα χορού για τα παιδιά. Όταν έφτανε η σειρά του, ο επισκέπτης έμπαινε στο λευκό θρόνο και ζούσε το όνειρο, έστω για πέντε λεπτά. Ήταν η μεγαλύτερη ατραξιόν στην περίφημη Times Square της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών. Ο «λευκός θρόνος» ήταν δημόσια τουαλέτα.
Πρόκειται για διαφημιστικό τρικ της Charmin, εταιρείας χαρτιού υγείας, που άνοιξε τις πόρτες του την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και γνώρισε την αποθέωση: 50.000 επισκέψεις την πρώτη εβδομάδα και -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων- πάνω από 300.000 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Οι 30 υπάλληλοι που είχαν αναλάβει τον καθαρισμό του χώρου επί 24ώρου βάσεως είχαν πολλή δουλειά.
«Ήταν η πιο περίεργη εμπειρία της ζωής μου. Σε κάνει να χαμογελάς», δήλωσε στην εφημερίδα New York Daily News ο Bρετανός τουρίστας Alex Lofthouse, μετά το πέρας της επίσκεψής του.

Καππαδοκία 1

ΑΝΤΙ-ΤΑΞΙΔΙ

Καππαδοκία: ένας έρχεται, πάρα πολλοί πηγαίνουν

Μπορεί η γενέτειρα του Aϊ-Βασίλη, η Καισάρεια, να μη λέει πολλά πράγματα, αλλά η ευρύτερη περιοχή αποζημιώνει τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Ας ακολουθήσουμε την αντίστροφη διαδρομή.

Η Καισάρεια ονομάζεται σήμερα Kayseri και δεν έχει κάτι αξιόλογο ώστε να την επισκεφθεί κάποιος. Είναι μια βιομηχανική πόλη 500.000 κατοίκων, αρκετά συντηρητική, χωρίς ιδιαίτερα αξιοθέατα. Η ευρύτερη περιοχή, ωστόσο, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας. Περισσότεροι από 800.000 ξένοι επισκέπτες συρρέουν κάθε χρόνο, για να θαυμάσουν τους περίφημους ηφαιστιογενείς βράχους της. Φτάνοντας, μπορεί να απογοητευτείτε, καθώς θα αντικρίσετε μια απέραντη ερημιά με μικρούς διάσπαρτους οικισμούς. Αν το εξετάσουμε... επιφανειακά, η Καππαδοκία ήταν ανέκαθεν έρημη κι αδιάφορη. Κάτω από το έδαφος, ωστόσο, μέσα στους βράχους και τα βουνά της, έζησαν διάφοροι πολιτισμοί: από τους Χετταίους και τους Πέρσες μέχρι τους Έλληνες και τους Τούρκους.
Το όνομά της το οφείλει στους Πέρσες, οι οποίοι την αποκαλούσαν Katpatuka, δηλαδή «γη των όμορφων αλόγων». Η μοναδική μορφολογία της είναι αποτέλεσμα των εκρήξεων τριών διαφορετικών ηφαιστείων.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Αν είστε κλειστοφοβικοί, μην κάνετε τον κόπο να πάτε στην Καππαδοκία. Αν όχι, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τις εντυπωσιακές υπόγειες πόλεις Kaymakli και Derinkuyu, στις οποίες κατέφευγαν οι κάτοικοι της περιοχής σε περιόδους πολέμων. Στην πραγματικότητα, είναι μεγάλοι, στενόχωροι, υπόγειοι λαβύρινθοι που σε προβληματίζουν για τις συνθήκες ζωής των κατοίκων τους, κυρίως όμως για τη... σωματοδομή αυτών! Μόνο τα παιδιά μπορούν να προχωρήσουν όρθια.
Στους μοναστικούς οικισμούς της κοιλάδας του Goreme και της κοιλάδας του φαραγγιού Ihlara θα κατανοήσετε γιατί η Καππαδοκία φημίζεται για τους ασκητές και τους ιεράρχες της. Οι εκκλησίες είναι αναρίθμητες και ορισμένες απ’ αυτές χρονολογούνται από τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού. Είναι όλες σκαμμένες μέσα ή κάτω από βράχους, γεγονός που διευκόλυνε τους χριστιανούς να διαφεύγουν κατά τους ρωμαϊκούς διωγμούς.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Οι κάτοικοι της περιοχής ζούσαν μέσα στους βράχους μέχρι το 1953, οπότε το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε πως οι οικισμοί αυτοί έχουν ιστορική (και τουριστική) αξία. Επέτρεψε, ωστόσο, τη μετατροπή ορισμένων σε ξενοδοχεία. Εξωτερικά μοιάζουν με σπηλιές, μέσα, όμως, είναι εξοπλισμένα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις: δορυφορική τηλεόραση, τζακούζι, ακόμα και ασύρματη σύνδεση Internet.
Μπορείτε, επίσης, να μείνετε στο παλιό ελληνικό χωριό Mustafapasa (Σινασσός). Οι σημερινοί -Τούρκοι- κάτοικοί του κατάγονται από την Καστοριά. Μπορείτε να επισκεφθείτε τις εκκλησίες του χωριού, καθώς και ένα παλιό ελληνικό αρχοντικό του 1900 το οποίο διατηρείται σε άψογη κατάσταση κι έχει μετατραπεί σε μικρή αγορά χαλιών και κεντητών. Θα δείτε, επίσης, πολλές ελληνικές πινακίδες που οδηγούν σε μοναστήρια κι εκκλησίες.

ΦΑΤΕ, ΠΙΕΙΤΕ ΚΑΙ... ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ

Η περιοχή είναι φημισμένη για τον παστουρμά της. Ο θρύλος λέει πως οι Τούρκοι της περιοχής μετέφεραν κρεμασμένα στη σέλα τους σακούλια με φέτες κρέατος, καθώς ίππευαν. Το κρέας πιεζόταν και, μ’ αυτόν τον τρόπο, παρασκευάστηκε ο πρώτος παστουρμάς. Η ονομασία του προέρχεται από τη φράση «basturma et», που σημαίνει «πεπιεσμένο κρέας». Ο παστουρμάς της Καισάρειας είναι πολύ πικάντικος.
Τα κρασιά Turasan είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στην περιοχή. Οι περισσότεροι τουρίστες περνούν από το εργοστάσιο της εταιρείας και το... τσούζουν λιγάκι, δοκιμάζοντας τις διάφορες ποικιλίες. Το σήμα της είναι ένας δικέφαλος αετός χωρίς στέμμα, που, αντί για την υφήλιο και το ξίφος, κρατά στα νύχια του ένα τσαμπί σταφύλια.
Τα χωριουδάκια της Καππαδοκίας δε φημίζονται για τη νυχτερινή ζωή τους, οπότε μετά τον παστουρμά... κατευθείαν για ύπνο.

ΟΙ ΕΤΕΡΟΙ ΚΑΠΠΑΔΟΚΕΣ

Ο ¶γιος Βασίλειος ήταν επίσκοπος Καισάρειας. Γεννήθηκε γύρω στο 330 και πέθανε την 1η Ιανουαρίου του 379. Δεν ήταν ο μοναδικός άγιος της οικογενείας, καθώς ο ¶γιος Γρηγόριος Νύσσης ήταν αδερφός του. Ένας άλλος Γρηγόριος, ο Ναζιανζηνός, ήταν φίλος του και μέλος της γνωστής τριάδας των Ιεραρχών (ο τρίτος ήταν ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος).
Η Θεοδώρα, αντίθετα με τις συνήθειες της, δεν τα πήγαινε καλά με τους άντρες της περιοχής, καθώς είχε έντονη αντιπαράθεση τόσο με τον ιστοριογράφο Προκόπιο όσο και με το στενό πολιτικό σύμβουλο του Ιουστινιανού Ιωάννη Καππαδόκη.
Από την Καισάρεια «έρχεται» και ο Οθωμανός αρχιτέκτονας Μιμάρ Σινάν. Εργάστηκε για τέσσερις σουλτάνους κι έχτισε, μεταξύ πολλών άλλων, το Σουλεμαϊνιγιέ Τζαμί.
Σύγχρονοι Καππαδόκες είναι ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, και ο μεγιστάνας Σακούπ Σαμπαντζί, ιδρυτής μιας από τις πιο πλούσιες οικογένειες (μαζί με τους Κοτς) της Τουρκίας._ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ

Ποιος είναι ποιος
Από πού έρχεται ο Aϊ-Βασίλης; Από την Καισάρεια ή από τη... Λαπωνία; Πώς λέγεται, τέλος πάντων; ¶γιος Βασίλειος, ¶γιος Νικόλαος, Πατέρας των Χριστουγέννων ή Σάντα Κλάους; Μήπως όλ’ αυτά είναι, τελικά, ένα διαφημιστικό κολπάκι της Coca-Cola; Κάθε λαός έχει τη δική του εκδοχή γι’ αυτόν. ¶λλοτε είναι ψηλός και ισχνός, άλλοτε κοντός και παχουλός. Πότε φοράει πράσινα, πότε γαλάζια και πότε κόκκινα ρούχα. Κάποιες φορές είναι σοφός γέρος και άλλες απόκοσμο ξωτικό.
Η σημερινή του μορφή διαδόθηκε από την Coca-Cola - αλλά δεν είναι δικό της δημιούργημα. Η εταιρεία δανείστηκε το 1931 την κόκκινη εκδοχή του Αγίου, για να πείσει το κοινό πως το αναψυκτικό της πίνεται όλον το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι. Η συγκεκριμένη εμφάνιση του Αγίου ήταν ήδη διαδεδομένη στη Νέα Υόρκη, η οποία, ψάχνοντας στις ολλανδικές ρίζες της, τον δημιούργησε από ένα κράμα ιστοριών του Αγίου Νικολάου (ο οποίος είναι επίσης κράμα δύο άλλων αγίων με το ίδιο όνομα).
Τι άλλο πίνει ο ¶γιος, εκτός από Coca-Cola; Ένα βρετανικό βιβλίο του 1652 παρουσιάζει τον Πατέρα των Χριστουγέννων να εύχεται καλά και οινοπνευματώδη Χριστούγεννα (Μerry, alcoholic Christmas). Είναι γεγονός ότι ο Μέγας Βασίλειος πέθανε από αρρώστια του συκωτιού. Καμία πηγή, ωστόσο, δεν αναφέρει ότι ο λιτοδίαιτος Πατέρας το «έτσουζε».

ΜΑΡΚΟΥΣ ΒΟΛΦ & ΠΑΡΙΣ ΘΙΟΝΤΟΡ

Κατάσκοποι στα μέρη μας

Εκτός από τον Λιτβινένκο, δύο διάσημοι κατάσκοποι πέθαναν τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με έγκυρα ΜΜΕ, και οι δύο είχαν δοσοληψίες με την Ελλάδα.

Κακορίζικος μήνας ο Νοέμβριος για πράκτορες. Τα διεθνή ΜΜΕ αφοσιώθηκαν στο βίαιο θάνατο του Ρώσου κατασκόπου Λιτβινένκο, αλλά δύο άλλοι κατάσκοποι, που άφησαν την τελευταία τους πνοή τον ίδιο μήνα, από φυσικά αίτια, θα έπρεπε να είχαν απασχολήσει περισσότερο την ελληνική κοινή γνώμη, αφού μερικά από τα ανδραγαθήματά τους είχαν λάβει χώρα επί ελληνικού εδάφους...
Στις 9 Νοεμβρίου απεβίωσε στο Βερολίνο, σε ηλικία 83 ετών, ο Μάρκους Βολφ, ο άνθρωπος που διηύθυνε περισσότερες από τρεις δεκαετίες τη φοβερή ανατολικογερμανική Στάζι.
Εμβληματική φιγούρα του Ψυχρού Πολέμου, έγινε επικεφαλής της οργάνωσης σε ηλικία 29 ετών! Σύμφωνα με τη Monde, όταν, το 1986, εγκατέλειψε την υπηρεσία, άφησε πίσω του ένα δίκτυο 4.000 κατασκόπων σε όλον τον κόσμο - κάποιους εκ των οποίων στην Ελλάδα. Σε μια από τις διάσημες επιτυχίες του (ξεσκεπάστηκε το 1989), ο Βολφ είχε στήσει ένα μηχανισμό στις Βρυξέλες που επί μία δεκαετία μετέδιδε στο Βερολίνο και στη Μόσχα εμπιστευτικά έγγραφα για την άμυνα της Γερμανίας, της Τουρκίας και της... Ελλάδας.
Η χώρα μας μπερδεύτηκε και σε άλλες δουλειές της Στάζι, με πιο γνωστές τις υποθέσεις της τρομοκρατίας (ιδίως του ΕΛΑ) και την κατηγορία για κατασκοπεία (η οποία τέθηκε στο αρχείο) κατά του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη.
Το πρόσωπο του «Aνθρώπου χωρίς Πρόσωπο» (τίτλος της αυτοβιογραφίας του) έγινε γνωστό το 1979, όταν δημοσιεύτηκε φωτογραφία του στο περιοδικό Spiegel.
Μερικές μέρες αργότερα, στις 27 Νοεμβρίου, απεβίωσε στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 63 ετών, ο Πάρις Θίοντορ, πιο άσημος από τον Βολφ, αλλά εξίσου μυθιστορηματικός. Αν ο Q (ο εφευρέτης κατασκοπευτικών γκάτζετ που χρησιμοποιούσε ο Τζέιμς Μποντ) υπήρχε, θα ήταν ο Θίοντορ. Σε όλη του τη ζωή σχεδίαζε θαυμαστά εργαλεία με τον ίδιο πάντα σκοπό: να σκοτώνουν χωρίς ίχνος... Κιάλια που πυροβολούσαν, σουγιάδες που κρύβονταν στη σόλα του παπουτσιού, εκρηκτικά που έσκαγαν μέσα σε απόλυτη σιωπή. Και -πάνω απ’ όλα- το ASP, ένα περίστροφο 9 mm που χρησιμοποιήθηκε από υπηρεσίες σε όλον τον κόσμο.
Αλλά και ο Θίοντορ μπλέκει με τη χώρα μας, και μάλιστα στην πιο ταραχώδη φάση της ζωής του: στη νεκρολογία του στην εφημερίδα New York Sun αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Λίγο μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Μπράουνινγκ, ο Θίοντορ προσελήφθη από υπηρεσίες που δραστηριοποιούνταν εκτός νόμου. Παρ’ ότι τίποτα δεν έχει αποδειχθεί, ιστορίες από εκείνα τα χρόνια [μέχρι το 1975] τον φέρουν πρωταγωνιστή σε βίαια επεισόδια στην Ελλάδα, την Αφρική και το Βιετνάμ...»

ΠΟΛΩΝΙΟ 210

Όλοι έχουμε λίγο μέσα μας...

Ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά για το νέο όπλο που προστέθηκε στον πόλεμο των κατασκόπων. Ο θάνατος του Ρώσου πράκτορα Λιτβινένκο από πολώνιο 210 έκανε πασίγνωστο το ραδιενεργό αυτό δηλητήριο.
Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι το πολώνιο το έχουμε όλοι μέσα μας, αρκετοί σε μεγάλες δόσεις.
Δημιουργείται από το φυσικό ουράνιο που υπάρχει στο έδαφος και, ως εκ τούτου, είμαστε μόνιμα εκτεθειμένοι σε λήψη μικρών δόσεων πολωνίου, μέσω του αέρα που αναπνέουμε και ορισμένων τροφίμων.
Το σοβαρότερο, όμως, είναι ότι υπάρχει, σε μεγάλες δόσεις, στον καπνό του τσιγάρου, τον οποίο εισπνέουν όχι μόνο οι ενεργητικοί αλλά και οι παθητικοί καπνιστές.
Η διαφορά είναι πως ένα άτομο που καπνίζει ένα έως δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα εκτίθεται σε 100-10.000 περισσότερη ακτινοβολία σε σχέση με έναν μη καπνιστή.
Ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι η αλλοίωση των κυττάρων των πνευμόνων, που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, κίνδυνος που δεν περιορίζεται από τα φίλτρα των τσιγάρων, όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

Ούτε γάτα ούτε Siemens

Την πιο πειστική άμυνα έναντι των κατηγοριών ότι δωροδόκησε αξιωματούχους των Ολυμπιακών Αγώνων επέλεξε η γερμανική εταιρεία.

Μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου, η γερμανική Siemens, κατηγορείται ότι είχε στήσει ένα σύστημα δωροδοκιών ξένων κυβερνήσεων, προκειμένου να κερδίζει δημόσια έργα. Η κατηγορία, βασισμένη στις έρευνες της εισαγγελίας του Μονάχου, είχε σοβαρό ελληνικό ενδιαφέρον. Σημαντικό μέρος των ποσών που διακινούνταν από το μαύρο ταμείο της Siemens πιθανόν να είχε (μέσω των μάνατζερ της ελληνικής θυγατρικής της) κατάληξη τις τσέπες Eλλήνων αξιωματούχων. Το θέμα έπαιξε στις ελληνικές εφημερίδες - έστω ως απλή αναπαραγωγή των γραφομένων στις γερμανικές.
Πώς απάντησε η Siemens στις καταγγελίες;
Το σκάνδαλο ξέσπασε Παρασκευή 18/11. Οι ελληνικές εφημερίδες το είχαν Σάββατο (με την Ελευθεροτυπία να το κάνει πρώτο θέμα). Η ελληνική Siemens ούτε ανακοίνωση έβγαλε ούτε στα ΜΜΕ βγήκε να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Και ξάφνου, την επομένη, η εταιρεία είχε αγοράσει διαφημιστικό χώρο σε όλες τις κυριακάτικες εφημερίδες! Το φαινόμενο επαναλήφθηκε και τις επόμενες ημέρες. Σωρηδόν ολοσέλιδες καταχωρίσεις με σλόγκαν «Πάνω από 100 χρόνια Siemens στην Ελλάδα». Συμβολική ήταν η πρώτη φράση της ρεκλάμας: «Η Siemens εισάγει τεχνογνωσία και καινοτομία στη χώρα μας και τη μετατρέπει σε εθνικό κεφάλαιο». Έχουν χιούμορ, τελικά, οι Γερμανοί...
Επί της ουσίας, πάντως, έχουν άδικο: μπορεί η Siemens να βρίσκεται πάνω από έναν αιώνα στη χώρα μας, αλλά το «μπαξίσι» και η «μίζα» είναι λέξεις πολύ αρχαιότερες... Όταν αυτοί έρχονταν, εμείς πηγαίναμε.
Για όσους δεν έπιασαν το υπονοούμενο, μια εταιρεία που κατηγορείται από τα ΜΜΕ ότι κάτω από το τραπέζι χρηματοδοτεί πολιτικούς για να τους εξαγοράσει, τώρα, μέσω της νόμιμης (και τόσο αναγκαίας για την επιβίωση των ΜΜΕ) διαφήμισης, χρηματοδοτεί τα ίδια ΜΜΕ που την κατηγορούν...
Η τακτική αυτή δεν αποτελεί καινοτομία της Siemens. Το ίδιο είχε κάνει λίγες μέρες νωρίτερα η Carrefour, όταν ένα σουπερμάρκετ της στον Πειραιά σφραγίστηκε, επειδή βρέθηκαν σ’ αυτό ληγμένα και ακατάλληλα τρόφιμα. Αλλά και η Vodafone, μέσα στο 2006, χρονιά του σκανδάλου των υποκλοπών, αφιέρωσε το μεγαλύτερο διαφημιστικό μπάτζετ των τελευταίων ετών σε καταχωρίσεις στα ΜΜΕ - συνήθως σ’ εκείνα που έχουν το χούι της κριτικής και της αποκάλυψης. Π.χ., ανοίγοντας την ιστοσελίδα της σατιρικής εφημερίδας ΠΟΝΤΙΚΙ, παρατηρούμε ότι η πρώτη και μοναδική ρεκλάμα του site ανήκει στη Vodafone.
Γάτα!

ΣΟΥΗΔΙΑ / ΒΟΣΝΙΑ

Αλλού η δράση κι αλλού η δίκη

Ο Γιάκι ¶ρκλεβ δικάζεται από σουηδικό δικαστήριο για εγκλήματα κατά πολιτών και φυλακισμένων στον πόλεμο της Βοσνίας.
Το γεγονός είναι μοναδικό. Μέχρι σήμερα, δίκες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας γίνονται στη χώρα όπου αυτά διαπράχθηκαν, εφόσον, βέβαια, επικρατήσει η αντίπαλη πλευρά (διότι, διαφορετικά, αν επικρατήσουν οι ημέτεροι, παρασημοροφούνται κιόλας). Η συμβολή άλλων χωρών περιορίζεται μόνο στην έκδοση του υποδίκου, εφόσον τους ζητηθεί.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο Γιάκι, που ομολόγησε την ενοχή του για σωρεία εγκλημάτων, έχει διπλή υπηκοότητα: εκτός από Γιουγκοσλάβος, είναι και Σουηδός. Παρουσιάζει, λοιπόν, ενδιαφέρον το γεγονός ότι μια χώρα δικάζει πολίτη της για εγκλήματα που διέπραξε σε άλλη χώρα κατά τη διάρκεια πολέμου.

ΜΕΛΙΣΣΕΣ

ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αστυνομικές μέλισσες

Όλοι και όλα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Δε γλίτωσαν ούτε οι εργατικές μελισσούλες, οι οποίες αποτελούν το τελευταίο «όπλο» των βρετανικών δυνάμεων ασφαλείας στην προσπάθεια για τον εντοπισμό ύποπτων ουσιών σε αεροδρόμια και αεροσκάφη. Θεωρείται, μάλιστα, ότι υπερέχουν έναντι των αστυνομικών σκύλων, διότι, ενώ οι σκύλοι χρειάζονται εκπαίδευση αρκετών μηνών, για τις μέλισσες απαιτείται πολύ λιγότερος χρόνος.
Για παράδειγμα, αν το μέρος που πρέπει να ερευνηθεί είναι αεροσκάφος, το προσωπικό ασφαλείας κρατά τις μέλισσες κλεισμένες σ’ ένα κουτί δίπλα στο ύποπτο αντικείμενο.
Περισσότερα δε γνωρίζουμε για το πώς οι μέλισσες αντιδρούν σε περίπτωση που εντοπίσουν απαγορευμένες ουσίες, ξέρουμε όμως πολύ καλά πώς αντιδρούν αν... ξεφύγουν απ’ το κουτί. Χωρίς, λοιπόν, να θέλουμε να υποτιμήσουμε τη νέα αντιτρομοκρατική μέθοδο, δε θα θέλαμε να ταξιδεύουμε μ’ εκείνο το αεροσκάφος.

ΡΙΜΕΪΚ

Υπόθεση Κάλε Τζόνσον

Με την υπόθεση Κάλε Τζόνσον, του νεαρού Σουηδού ο οποίος το 2001 κατηγορήθηκε για απόπειρα δολοφονίας στην Κω, ο «Aντίλογος» έχει ασχοληθεί στο παρελθόν (τεύχη Μαΐου 2005 και Αυγούστου 2004). Είχε τότε προφυλακιστεί επί πέντε μήνες και ο σουηδικός Τύπος είχε εξαπολύσει εκστρατεία δυσφήμισης της Ελλάδας, τόσο για τις συνθήκες κράτησής του -μιλούσαν για «Εξπρές του Mεσονυχτίου»- όσο και για μεροληπτική αστυνομική έρευνα.
Δικάστηκε από δικαστήριο της Ρόδου, όπου αθωώθηκε. Τώρα, όμως, ο ¶ρειος Πάγος αναψηλάφησε την υπόθεση κι έκρινε ότι υπήρχαν δικονομικές παραλείψεις σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχεία. Έτσι, η δίκη θα επαναληφθεί πάλι από δικαστήριο της Ρόδου, αλλά με διαφορετική σύνθεση δικαστών και άλλους ενόρκους.
Τα σουηδικά ΜΜΕ προχώρησαν κι αυτά σε... αναψηλάφηση της υπόθεσης και οι κατηγορίες για την ποιότητα της ελληνικής δικαιοσύνης δίνουν και παίρνουν.

ΑΡΡΩΣΤΙΑ / ΚΑΙΡΟΣ

ΚΛΙΜΑ

Αρρώστια... θερμοκηπίου

Η αλλαγή του κλίματος, εκτός από τις άλλες απειλές που συνεπάγεται, ευθύνεται και για την εμφάνιση μιας νέας ασθένειας (και ποιος ξέρει πόσων άλλων στο μέλλον;).
Εμφανίστηκε φέτος το καλοκαίρι, ονομάζεται Vibrio Chloerae και σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε τους ασθενείς ακόμη και στο θάνατο. Όλοι τους ήταν κάτοικοι βόρειων χωρών και τα συμπτώματά τους εμφανίστηκαν ύστερα από θαλασσινό μπάνιο.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εκδήλωση της ασθένειας οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το βακτηρίδιο Vibrio Chloerae, το οποίο προκαλεί την ασθένεια, εμφανίστηκε στη Γερμανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, την Αγγλία και τη Σκανδιναβία, χωρίς να... καταδεχτεί να κατέβει στο νότο, καθώς δεν είναι ανθεκτικό στον πολύ δυνατό ήλιο. Φαίνεται, επίσης, ότι και η περιεκτικότητα του νερού σε αλάτι συμβάλλει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την ανάπτυξή του. Το βακτηρίδιο δείχνει προτίμηση στις θάλασσες του βορρά, που παρουσιάζουν περιεκτικότητα από 0,4 έως 1,7 τοις χιλίοις, ενώ στη Μεσόγειο το νερό έχει περισσότερο αλάτι.

ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Το σεξ υποχωρεί

Η σεξουαλική επανάσταση σε κρίση. Ο ερωτισμός ανθεί περισσότερο εντός των συζυγικών πλαισίων παρά στις ελεύθερες σχέσεις, σύμφωνα με παγκόσμια επιστημονική έρευνα.

Η επικρατούσα άποψη ότι ζούμε την εποχή του αχαλίνωτου σεξ, που συχνά πυκνά πληγώνει την εμπιστοσύνη στην ανδρικότητα ή στη θηλυκότητά μας, είναι ένας μύθος. Ένας μύθος που κατέρριψε το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Lancet, με τη δημοσίευση μιας μεγάλης έρευνας για τη σεξουαλική συμπεριφορά σε όλον τον πλανήτη.
Η έρευνα κάλυψε 59 χώρες και κατέδειξε πως, αν μη τι άλλο, η αντίληψή μας για τη διαθεσιμότητα του σεξ στην αγορά των ανθρώπινων σχέσεων απέχει μακράν της πραγματικότητας. Πραγματικότητα είναι (ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας) ότι οι νέοι σήμερα επιβιβάζονται στο πλοίο της πλήρους ενεργούς σεξουαλικής δραστηριότητας σε ηλικίες μεγαλύτερες σε σχέση με το παρελθόν.
Η πραγματικότητα λέει, επίσης, ότι οι παντρεμένοι έχουν σαφώς μεγαλύτερη σεξουαλική δραστηριότητα από τους ανύπαντρους, ενώ ιδιαιτέρως αξιοσημείωτο είναι το συμπέρασμα πως το φαινόμενο του σεξουαλικού εκτραχηλισμού είναι χαρακτηριστικό κυρίως των βιομηχανικά ανεπτυγμένων κοινωνιών και λιγότερο των αναπτυσσόμενων χωρών. Η επιστημονική αυτή διαπίστωση εν πολλοίς ακυρώνει τη διαδεδομένη (ακόμα και στους επιστημονικούς κύκλους) δοξασία ότι η δυσανάλογα έντονη διάδοση του ιού του AIDS στις αφρικανικές χώρες οφείλεται στην έλλειψη μέτρου στη σεξουαλική ζωή των ντόπιων πληθυσμών.
Αυτή, άλλωστε, είναι μια από τις βασικές παρατηρήσεις στις οποίες προέβη ο Στιβ Βέσελινγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Burnet, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας: «Η αντίληψη ότι τα αφροδίσια νοσήματα εξαπλώνονται με ταχύτητα στα φτωχότερα κράτη, επειδή εκεί οι άνθρωποι έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους, είναι λανθασμένη. Οφείλεται (σ.σ.: η εξάπλωση σεξουαλικών νοσημάτων) κυρίως στην έλλειψη παιδείας και στη μη λήψη προφυλακτικών μέτρων».

KABANTZA

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ

Οι τυφλοπόντικες του χρυσού

Ζουν λαθραία στα έγκατα της Γης και δουλειά τους είναι να οικειοποιούνται ποσότητες χρυσού από τα αχανή ορυχεία της Νότιας Αφρικής.

Επί χρόνια, η ύπαρξή τους παρέμενε στη σφαίρα της φημολογίας και στις αφηγήσεις των χρυσωρύχων της Νότιας Αφρικής. Κανείς δεν τους είχε δει ποτέ.
Ζουν στα έγκατα της Γης μήνες ολόκληρους, χωρίς να βγαίνουν στην επιφάνεια. Ένα φευγαλέο φως στο βάθος του ορυχείου, άδεια κουτάκια αναψυκτικών σε χώρους που δε χρησιμοποιούν οι πιστοποιημένοι εργαζόμενοι, πρόχειρα κρεβάτια φτιαγμένα από χαρτόνι και παράξενοι ήχοι επιβεβαιώνουν κατά καιρούς ότι στο βρόμικο, σκοτεινό εργασιακό περιβάλλον τους οι χρυσωρύχοι δεν είναι μόνοι.
Μια μέρα, το πτώμα ενός άγνωστου άντρα βρέθηκε τυχαία κοντά στον αναβατήρα. Ήταν το πτώμα ενός πειρατή χρυσού.
Εκτιμάται ότι οι πειρατές των ορυχείων στη Νότια Αφρική καταφέρνουν να οικειοποιηθούν χρυσό αξίας 250 εκατ. ευρώ ετησίως! Τα περιθώρια κέρδους με τα οποία «δουλεύουν» τους δίνουν τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται με τους μεταλλωρύχους, ώστε να εξασφαλίζουν τις προμήθειές τους.
Τους λένε «Ζάμα Ζάμα». Στη γλώσσα των Ζουλού είναι οι άνθρωποι που θα ’καναν τα πάντα για να επιβιώσουν. Δουλεύουν με τον ελάχιστο εξοπλισμό, εκτεθειμένοι σε τοξικά αέρια και θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 30° C. Χωρίς ειδικές συσκευές ανίχνευσης, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πού υπάρχουν εκρηκτικά αέρια, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει ν’ ανάβουν φωτιές ή, αν αισθανθούν ότι απειλούνται, να κάνουν χρήση εκρηκτικών.
«Χρησιμοποιούν εκρηκτικά για την κατασκευή παγίδων και αυτοσχέδιων χειροβομβίδων με τις οποίες απειλούν τους εργαζομένους και το προσωπικό ασφαλείας. Μια αυτοσχέδια χειροβομβίδα μπορεί να τινάξει όλο το ορυχείο στον αέρα», εξηγεί ο Μάικ Φράιερ, επικεφαλής ειδικής μονάδας που έχει συσταθεί για την εξολόθρευσή τους. Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν στις αρχές του 2006 και μέχρι στιγμής έχουν οδηγήσει στη σύλληψη 60 ατόμων.
Σε βάθος χιλιομέτρων, το κυνήγι των πειρατών έχει όλα τα στοιχεία ενός θρίλερ και extreme περιπέτειας μαζί. Εξουδετέρωση αυτοσχέδιων εκρηκτικών παγίδων, πέρασμα υπόγειων υδάτων, διάβαση -έρποντας- τούνελ δεκάδων μέτρων.
Κατά τη διάρκεια μιας επιτυχημένης επιχείρησης στις 18 Αυγούστου, οι αρχές συνέλαβαν 23 άτομα. Πάνω τους βρέθηκαν 23 αυτοσχέδιες βόμβες και σχεδόν 400 κιλά χρυσού.
Υπολογίζεται ότι είναι εκατοντάδες, στην πλειονότητά τους συνδεδεμένοι με το οργανωμένο έγκλημα, στο οποίο συμμετέχουν και ξένοι υπήκοοι από τις γειτονικές Ζιμπάμπουε και Μοζαμβίκη. Πολλοί είναι πρώην χρυσωρύχοι, που «γλυκάθηκαν» και πέρασαν στην άλλη πλευρά.

GOOD DEALS

SOS: ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ
ΚΑΛΕΙ ΑΘΗΝΑ

Η φιλάνθρωπος Ελλάς τείνει χείρα οικονομικής βοηθείας στην πτωχή αμερικανική πολεμική βιομηχανία, αγοράζοντας αεροπλάνα που το Πεντάγωνο αποσύρει...

Φιλί της ζωής στο Πεντάγωνο και στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία δίνει η φτωχή Ελλάδα!
Δεν είναι υπερβολή: σύμφωνα με ανάλυση των New York Times, οι πωλήσεις αμερικανικών όπλων διπλασιάστηκαν πέρυσι - και αυτό οι ΗΠΑ το οφείλουν στις απλόχερες παραγγελίες χωρών σαν την Ελλάδα. Σύμφωνα με την κυνική αναφορά της εφημερίδας, «σε περιπτώσεις όπως τα αεροσκάφη F-16 Fighting Falcon, οι πωλήσεις στο εξωτερικό είναι ένας τρόπος να σωθεί η γραμμή παραγωγής, που αλλιώς θα σταματούσε, λόγω έλλειψης ζήτησης από το Πεντάγωνο». Φυσικά, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που ψωνίζει από... σβέρκο: F-16 αγόρασαν το 2005 άλλες δύο χώρες-δορυφόροι της Ουάσιγκτον, η Τουρκία, μια στρατιωτική δημοκρατία, και το Πακιστάν, μια στρατιωτική δικτατορία.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, το κόστος των 30 νέων μαχητικών που παράγγειλε η κυβέρνηση κυμαίνεται μεταξύ 2,7 και 3,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό δε συμπεριλαμβάνει την προμήθεια πυρομαχικών για τα μαχητικά (άλλα 3 δισ.!), γιατί δεν υπάρχουν άλλα χρήματα - δηλαδή πληρώνουμε δισεκατομμύρια για άοπλα πολεμικά αεροσκάφη!
Αυτά τα χρήματα η χώρα μας τα προσφέρει στην κατασκευάστρια κοινοπραξία (Lockheed Martin, JSF κ.ά.) για την αγορά ενός μοντέλου «που η αμερικανική αεροπορία αποσύρει» («phasing out» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται). Και το όφελος για τον πωλητή (ή η ζημία για τον αγοραστή, αν το δει κανείς από την ελληνική πλευρά) δε σταματά εκεί: κάθε φορά που μια χώρα αγοράζει ένα οπλικό σύστημα, είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει να πληρώνει για τα ανταλλακτικά ή την αναβάθμισή του επί χρόνια μετά την αγορά.
Το επιμύθιο των New York Times είναι ευρηματικό: «Οι πωλήσεις στο εξωτερικό συμβάλλουν στην επιβίωση όπλων υπό εξαφάνιση!»

ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Κολλημένοι με τα προβλήματα του πλανήτη

Δεν είναι όλα τα video games βίαια, χαζά και αντιδραστικά. Η νέα τάση απευθύνεται σε μικρούς ακτιβιστές και περιλαμβάνει παιχνίδια με οικολογικές, ειρηνιστικές και αντιρατσιστικές προδιαγραφές.

Ο χάρτης των προβλημάτων που απειλούν τον πλανήτη απλώνεται μπροστά στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή σε 64.000 χρώματα! Ο παίκτης καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για να εξασφαλίσει τη δυνατότητα πρόσβασης στην επόμενη πίστα, να σώσει από βέβαιο θάνατο εκατομμύρια παιδιά που λιμοκτονούν στις υποσαχάριες περιοχές, να σφραγίσει με επιτυχία την πορεία των διαπραγματεύσεων για μια μόνιμη λύση στο Μεσανατολικό, να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα που απειλούν να καταστρέψουν τον οργανισμό του...
Τα «Σοβαρά Παιχνίδια» (Serious Games) είναι η τελευταία τάση στο σχεδιασμό παιχνιδιών (video games) για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Πρωτοεμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας και εξαπλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Κάτι σαν το γνωστό War of Warcraft, με κοινωνικό, αυτήν τη φορά, περιεχόμενο. Το περιοδικό Time τα χαρακτήρισε «Παιχνίδια των Kαλών» (The Do-Gooder Games).
«Παιχνίδια βγαλμένα απ’ τη ζωή», φανταζόμαστε το trailer τηλεοπτικής διαφήμισης για τα Serious Games. Στο συνέδριο του κλάδου, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, συμμετείχαν περισσότεροι από 500 σύνεδροι. Ο αριθμός των παιχνιδιών έχει ήδη φτάσει το 50, καθώς το ενδιαφέρον παρόχων και πελατών είναι τεράστιο.

Πεθαίνοντας στο Νταρφούρ
Μια ομάδα φοιτητών του πανεπιστημίου Southern Carolina σχεδίασε το παιχνίδι Dying in Darfur, με βάση την εμπειρία της ανθρωπιστικής καταστροφής που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στο δυτικό Σουδάν. Οι παίκτες ζουν σε ένα στρατόπεδο προσφύγων, συγκεντρώνουν τρόφιμα, χτίζουν καταλύματα κι εξερευνούν τις γύρω περιοχές για νερό. Προσφέρουν κοινωνικό έργο και κερδίζουν πόντους. Το παιχνίδι προσφέρεται δωρεάν στην ιστοσελίδα www.dyingindarfur.com και αποδεικνύεται ιδιαιτέρως δημοφιλές: τους πρώτους έξι μήνες (κυκλοφόρησε στα μέσα του 2006) παίχτηκε πάνω από 2.000.000 φορές, ενώ τους τελευταίους μήνες προσήλκυε σε μηνιαία βάση 100.000 νέους παίκτες απ’ όλον τον κόσμο.

Αγρότης του Τρίτου Κόσμου
Το 3rd World Farmer είναι ένα ακόμα προϊόν φοιτητικής δημιουργίας, αυτήν τη φορά από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Οι παίκτες καλούνται να συντηρήσουν εαυτούς και οικογένεια, διαχειριζόμενοι ένα κομμάτι γης μέσα στη φτώχεια της εμπόλεμης Αφρικής. Θα σπείρουν το χωράφι τους, ελπίζοντας σε μια καλή σοδειά, και, αν σταθούν τυχεροί, ίσως αποταμιεύσουν κάποια χρήματα για ν’ αγοράσουν ένα φτυάρι που θα τους χρειαστεί στην επόμενη... πίστα. Οι δυσκολίες της πραγματικής ζωής στην αφρικανική ήπειρο μεταφέρονται στην οθόνη, δίνουν γνώση και αυξάνουν το βαθμό δυσκολίας της αποστολής. Ξηρασία μπορεί να καταστρέψει τη σοδειά, επιδημίες να σκοτώσουν το κοπάδι κι ένας εμφύλιος μπορεί να ανατρέψει την εικονική ευτυχία του τριτοκοσμικού αγρότη και να φέρει την... ήττα.

Ο ειρηνοποιός
Το παιχνίδι The Peacemaker καλείται να επιλύσει ένα από τα σημαντικότερα διεθνή ζητήματα των τελευταίων 60 χρόνων. Ο παίκτης καλείται να διαπραγματευθεί την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αναλαμβάνοντας τη θέση είτε του πρωθυπουργού του Ισραήλ είτε του Παλαιστίνιου ομολόγου του. Στρατιωτικές επιχειρήσεις, επιθέσεις αυτοκτονίας και διάλογος με τους πολιτικούς ηγέτες οκτώ άλλων χωρών αποτελούν μέρος του μενού. Οι δύο πρωθυπουργικοί ρόλοι διαφέρουν σημαντικά στα features, δηλαδή ως προς τα «όπλα» που έχει ο κάθε παίκτης στη διάθεσή του.

Χημειοθεραπεία και αυτοπειθαρχία
Το Re-mission σχεδιάστηκε από μια μη κερδοσκοπική οργάνωση (HopeLab) ειδικά για παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Ο στόχος είναι σαφής: να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να διαχειριστούν την ασθένειά τους. Ο παίκτης έχει υπό τον έλεγχό του ένα μικρορομπότ (nanobot) το οποίο εισάγεται στον οργανισμό και καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα. Παράλληλα, παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας του ασθενούς και αναφέρει τα ύποπτα συμπτώματα στον Dr West, το γιατρό του video game. Στην πορεία των είκοσι επιπέδων, ο παίκτης ενημερώνεται για τις υπάρχουσες μορφές θεραπείας, για το πώς λειτουργούν, αλλά και για το πόσο κρίσιμο είναι για έναν ασθενή να ακολουθήσει πιστά το πρόγραμμα αποθεραπείας.

Squeezed
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το www.mtvu.com παρουσίασε ένα νέο video game όπου πρωταγωνιστές είναι βατράχια, γαϊδούρια και έντομα τα οποία ζουν σε μια φάρμα και καλούνται, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, να φέρουν εις πέρας μια σειρά από αγροτικές εργασίες. Οι εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου παίζουν το ρόλο μεταναστών από τη Λατινική Αμερική και το ζητούμενο είναι η ενημέρωση για τον τρόπο ζωής, τα προβλήματα και τις σκληρές συνθήκες κάτω από τις οποίες οι μετανάστες παλεύουν να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Τον περασμένο Αύγουστο, το MTVu.com προκήρυξε διαγωνισμό προς αναζήτηση της καλύτερης ιδέας για ένα νέο video game με θέμα το AIDS._ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΕΦΑΝΤΗΣ

ΚΡΥΦΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ειδήσεις που διέφυγαν -κατά λάθος ή επίτηδες- την προσοχή των ελληνικών ΜΜΕ ή που άξιζαν μεγαλύτερη δημοσιότητα.

1. ΑΝΑΣΦΑΛΗ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ
Από την Πρωτοχρονιά, τα νέα ηλεκτρονικά διαβατήρια γίνονται υποχρεωτικά. Κόστισαν πανάκριβα (στα κράτη και τους πολίτες), αλλά υποτίθεται ότι θα μας προστάτευαν από την τρομοκρατία. Ισχύει το αντίθετο: μια εταιρεία στην Ολλανδία, ευρωπαϊκές εφημερίδες, ακτιβιστές στις ΗΠΑ και άλλοι πολλοί «έσπασαν» τον κώδικα ασφάλειας και απέδειξαν ότι εύκολα μπορεί ο «τρομοκράτης» να τα πλαστογραφήσει και να μπαινοβγαίνει σε όποια χώρα θέλει.
Πηγή: εφημερίδα Guardian (Βρετανία)
http://www.guardian.co.uk/idcards/story/0,,1950226,00.html

2. ΧΕΙΜΕΡΙΑ... ΝΑΡΚΗ
Ήταν το ηπιότερο φθινόπωρο στη δυτική Ευρώπη από το 1950. Όσο ο χειμώνας αργεί, τόσο τα ζώα δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη ή δε μεταναστεύουν. Αυτό ίσως είναι ευεργετικό: τα πουλιά δυναμώνουν πριν το μακρύ ταξίδι, τα ζώα μαζεύουν περισσότερη τροφή πριν από τη νάρκη. Από την άλλη, σε άλλες περιοχές πολλά μένουν νηστικά, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το ένα τρίτο των ειδών των πτηνών της Ευρώπης ίσως εξαφανιστούν, αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,2 βαθμούς.
Πηγή: εφημερίδα Liberation (Γαλλία)
http://www.liberation.fr/actualite/terre/221008.FR.php?utk=00079da2

3. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ» ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ
Το δικαστήριο του Στρασβούργου καταδίκασε την Ελλάδα σε αποζημίωση 35.000 ευρώ, επειδή το 1995 κάτοικοι της Φλώρινας λεηλάτησαν (με την ενθάρρυνση ΜΜΕ και εκκλησίας) τα γραφεία του «Ουράνιου Τόξου» (οργάνωσης της «μακεδονικής μειονότητας»). Με αυτό το ποσό, η οργάνωση θα επανεκδώσει το «μακεδονικό» αναγνωστικό του 1925 (έκδοσης της ελληνικής κυβέρνησης!) και θα το μοιράσει -υποστηρίζει- στους «σλαβόφωνους Έλληνες».
Πηγή: Courrier International (Γαλλία), αναδημοσίευση από το περιοδικό Forum (ΠΓΔΜ)
http://www.courrierinternational.com/article.asp?obj_id=67801

4. ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Ο νέος πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα είναι Παλαιστίνιος και μουσουλμάνος! Ονομάζεται Αλί Γιαχία και ανήκει στο 20% του πληθυσμού του Ισραήλ που είναι ¶ραβες οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν τις εστίες τους το 1948. Συμβολική λεπτομέρεια: ο Γιαχία γεννήθηκε το 1947, λίγους μήνες πριν την «Καταστροφή». Ήταν ο πρώτος ¶ραβας που μπήκε στο διπλωματικό σώμα και, φυσικά, από τους απειροελάχιστους με σημαντικό πολιτικό αξίωμα στο Ισραήλ.
Πηγή: European Jewish Press
http://www.ejpress.org/article/news/11890

5. ΦΥΓΑΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Το ¶γιον Όρος καταφύγιο για έναν εγκληματία πολέμου; Σύμφωνα με φωτογραφίες και πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα του Σαράγεβο Dnevni Avaz, ο Στόγιαν Ζουπλιάνιν, Βοσνιοσέρβος καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου εναντίον μουσουλμάνων και Κροατών στη Βοσνία από το 1992 ως το 1995, κρυβόταν το 2002 στη σερβική Μονή Χιλανδαρίου. Ο Κάρατζιτς και ο Μλάντιτς;
Πηγή: Πρακτορείο Reuters, εφημερίδα Dnevni Avaz (Βοσνία)
http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/L16550273.htm

6. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
Στην Ουγκάντα οι πιο φτωχές οικογένειες αναγκάζονται να πωλούν τα παιδιά τους στην εβδομαδιαία αγορά... ζώων του χωριού τους. Τιμή, από 2 έως 16 ευρώ το ένα, που σημαίνει περί τα 160 ευρώ κέρδος για το μεσάζοντα. Προτιμούνται κορίτσια, τα οποία συνήθως καταλήγουν σε φάρμες ή ως οικιακές βοηθοί σε πλούσιες οικογένειες της Ουγκάντας και της Κένιας.
Πηγή: μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children
http://www.savethechildren.org/countries/africa/uganda.html

7. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΜΟΓΙΟ Ή ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ
Ο Spyro Contogouris ήταν χρηματοοικονομικός σύμβουλος του εφοπλιστή Μανιού στο Μανχάταν. Μέχρι που το αφεντικό ανακάλυψε ότι το πατριωτάκι τού έφαγε 5 εκατ. δολάρια. Η είδηση δεν είναι ότι τώρα ο Κοντουγούρης κατηγορείται κι από άλλη εταιρεία για χρηματιστηριακά κόλπα (έριχνε τη μετοχή, εκβίαζε στελέχη της εταιρείας κτλ.), αλλά ότι αποδεικνύεται πως ο Spyro είναι επίσης «συνεργάτης» του FBI!
Πηγές: New York Times, New York Post (ΗΠΑ)
http://www.nytimes.com/2006/11/15/business/15hedge.html?ex=1321246800&en=005463ab29883ac8&ei=5088&partner=rssnyt&emc=rss
http://www.nypost.com/seven/09292006/business/fbis_secret_source_business_roddy_b