4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Citroen C-Cactus

Το C-Cactus είναι η πρόταση της Citroen για το καθαρό αυτοκίνητο του μέλλοντος.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΙΝΑΙ γεγονός ότι η παρουσίαση οικολογικών προτάσεων από τις αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκεται σε έξαρση φέτος. Η αποκορύφωση ήρθε στην Έκθεση της Φρανκφούρτης, όπου σχεδόν στο σύνολό τους οι εταιρείες παρουσίασαν τουλάχιστον από ένα μοντέλο ανάλογης φιλοσοφίας. Η κινητοποίηση αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μόδα, αλλά ως αφύπνιση από τον κώδωνα του κινδύνου που κρούει το περιβάλλον. Δεν πρόκειται για ευαισθητοποίηση με ημερομηνία λήξης, για ακόμα μια ημέρα ανησυχίας. Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και η ανάγκη για λύσεις επιτακτική. Σε αυτήν την κλήση, τη μεγαλύτερη ανταπόκριση από τις βαριές βιομηχανίες έχουν επιδείξει οι εταιρείες αυτοκινήτου.
Η πρόταση της Citroen, που αφορά το μέλλον στην πραγματική του διάσταση, ακούει στο όνομα «Citroen C-Cactus». Mόλις δύο μέρες πριν αυτό επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που έχει προορισμό το Τόκιο και την ομώνυμη έκθεση αυτοκινήτου, βρεθήκαμε πίσω από το τιμόνι του, αναζητώντας την ταυτότητά του.
Μην ψάχνετε για κάτι περισπούδαστο, με στόχο τον εντυπωσιασμό, σε επίπεδο τεχνολογίας. Σ’ αυτόν τον τομέα τα φώτα συγκεντρώνει η σχεδίαση, που στέλνει το C-Cactus απλώς σε άλλη διάσταση. Εδώ η Citroen καταθέτει μια πρόταση άμεσα υλοποιήσιμη, την οποία δημιούργησε με έτοιμες «πρώτες ύλες», που διέθετε στα ράφια της. Η υβριδική τεχνολογία που χρησιμοποιεί είναι λίγο πολύ γνωστή, με τις πρωτοπόρες εταιρείες να έχουν σβήσει ήδη τα δέκα κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων τους.
Τη βάση για τα υβριδικά μοντέλα αποτελούν ένας ηλεκτροκινητήρας και ακόμα ένας βενζίνης, ως είθισται. Το τονίζουμε αυτό, διότι εδώ έγκειται η διαφορά της Citroen από τους υπόλοιπους κατασκευαστές. Η δεδομένη υπεροχή της, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, στους κινητήρες πετρελαίου αποτέλεσε το έναυσμα αλλά και το κίνητρο ώστε να δουλέψει πάνω σ’ αυτήν τη βάση. Έτσι, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κινητήρας που συνεργάζεται με τις μπαταρίες δεν είναι βενζίνης, αλλά πετρελαίου. Πολύ καλύτερα, αφού αυτό που επιζητάται είναι η μειωμένη κατανάλωση και σ’ αυτόν τον τομέα η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά των ντίζελ.
Οι τιμές που ανακοινώνει η εταιρεία για το C-Cactus είναι απλώς εντυπωσιακές και επιβεβαιώνουν με το παραπάνω τη θεωρία, αφού στο μικτό κύκλο μετρήσεων η κατανάλωση ανέρχεται στα 2,9 λίτρα/100 χλμ. και οι εκπομπές CO2 μόλις στα 78 γρ./χλμ.! Από εκεί και πέρα, το C-Cactus μπορεί να σας ταξιδέψει αθόρυβα μέσα στην πόλη, κάνοντας αποκλειστική χρήση του ηλεκτροκινητήρα, ή ακόμα και να καλύψει μεγάλες αποστάσεις, θέτοντας σε αυτήν την περίπτωση σε λειτουργία και τους δύο κινητήρες. Σε μέγιστο φορτίο και πλήρη ισχύ αποδίδει 100 ίππους (70 από τον ντίζελ και 30 από τις μπαταρίες), με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται στα 150 χλμ./ώρα, στοχεύοντας στις περιβαλλοντικές επιδόσεις, και όχι στις απόλυτες.
Σημαντική παράμετρος που διαμορφώνει καταστάσεις σχετικά με τις επιδόσεις, την κατανάλωση και, κατ’ επέκταση, την εκπομπή ρύπων αποτελεί το βάρος. Αυτό οι Γάλλοι το γνωρίζουν καλά και, δουλεύοντας σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση και με έμφαση στο δεύτερο τομέα, κατάφεραν να μειώσουν δραστικά την τιμή του, διαμορφώνοντάς την τελικά στα 1.109 κιλά, μαζί με τις μπαταρίες. Μια αναγωγή στο βάρος των κυρίως ανταγωνιστών, που έχουν ξεπεράσει όμως το στάδιο του πρωτοτύπου και βρίσκονται κανονικά στην παραγωγή, του Toyota Prius και του Honda Civic Hybrid, που ζυγίζουν 1.260 και 1.300 κιλά, αντίστοιχα, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα. Η εξοικονόμηση αυτή προέκυψε από την απλοποίηση αρκετών υλικών και εξαρτημάτων ή την ομαδοποίηση αυτών σε ένα αλλά και την αφαίρεση άλλων, που όμως εντέλει δεν επηρέασαν τη λειτουργικότητα και την άνεση του μοντέλου. Χαρακτηριστικό δείγμα των παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι, για την κατασκευή του εσωτερικού, χρησιμοποιήθηκαν τα μισά υλικά απ’ όσα χρειάζεται ένα μοντέλο της αντίστοιχης κατηγορίας. Έτσι, στο εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο, εσωτερικό του C-Cactus δε θα βρείτε ταμπλό με τη συμβατική μορφή του. Θα βρείτε, ωστόσο, όλα τα όργανα και επιπλέον ένα εξελιγμένο σύστημα πλοήγησης όπως και αυτόματο κλιματισμό. Όλα αυτά έχουν μετακομίσει στην κεντρική κονσόλα, ανάμεσα σε οδηγό και συνοδηγό, έχοντας τώρα μια ιδιότυπη διάταξη. Μια οθόνη αφής που παρέχει αρκετές πληροφορίες δεσπόζει εκεί, ενώ εκατέρωθεν αυτής βρίσκονται δύο ηχεία, που τοποθετήθηκαν σ’ αυτό το σημείο για να μειώσουν τα μέτρα καλωδίωσης και, κατ’ επέκταση, το βάρος. Το χαρακτηριστικό τιμόνι με το σταθερό ομφαλό που γνωρίσαμε στην C4 υπάρχει κι εδώ, σε μια πιο φουτουριστική μορφή, μαζί με όλα τα καλούδια του, όπως cruise control με περιοριστή ταχύτητας και τα χειριστήρια του ηχοσυστήματος και του κλιματιστικού. Επίσης, εκεί φιλοξενείται και το ταχύμετρο, οι ενδείξεις του οποίου προβάλλουν μπροστά, στο οπτικό πεδίου του οδηγού.
Με 4,2 μ. μήκος, 1,8 μ. πλάτος και 1,5 μ. ύψος, το C-Cactus είναι ικανό να προσφέρει αντίστοιχο αέρα ευρυχωρίας με μοντέλων της ίδιας κατηγορίας. Η διαρρύθμιση στο εσωτερικό είναι 4θέσια, με τα λεπτά καθίσματα να ακολουθούν τη μινιμαλιστική φιλοσοφία που διακρίνει το μοντέλο, κάτι που σε καμία περίπτωση δε βαίνει εις βάρος της εικόνας, η οποία είναι ευχάριστη σε κάθε περίπτωση, με τα παστέλ χρώματα και τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες να πρωταγωνιστούν.
Σχεδιαστικά, η υπερβολή αποκτά διαφορετικό νόημα, όταν αναφερόμαστε σε μια πρωτότυπη κατασκευή, και το C-Cactus, κάνοντας χρήση του δικαιώματός του σ’ αυτήν την κατηγορία, ξεφεύγει από καθετί συμβατικό. Οι καμπύλες είναι έντονες και κυριαρχούν στο σύνολο των ευθειών. Οι μεγάλοι κύκλοι στη μετόπη του αυτοκινήτου έρχονται σε αρμονία με τα φωτιστικά σώματα, ενώ μέρος της παράστασης φιλοδοξούν να κλέψουν οι τεράστιοι τροχοί 21 ιντσών. Οι τέσσερις πόρτες και το σχεδόν κάθετο τελείωμα, που, με λίγη φαντασία, παραπέμπει στη μικρή C4 Picasso, είναι ίσως τα συμβατικότερα στοιχεία της σχεδίασης του εν λόγω πρωτοτύπου, που μπορεί να μην περάσει ποτέ τη γραμμή παραγωγής σε αυτήν τη μορφή, αλλά σίγουρα θα αποτελέσει το φάρο για τις εξελίξεις.
Το πρώιμο στάδιο εξέλιξης του μοντέλου δε μας έδωσε το δικαίωμα για συμπεράσματα που αφορούν, κατά κύριο λόγο, τη συνεργασία των κινητήρων και κατόπιν την οδική συμπεριφορά του. Εξάλλου, δεν είναι αυτό το ζητούμενο, όταν έχουμε να κάνουμε με ένα πρωτότυπο, αφού η ουσία κρύβεται κάτω από το περιτύλιγμα. Η υλοποίηση πολλών εκ των προαναφερθέντων στη C4 μόνο ως ουτοπική δε μοιάζει, αν συνυπολογίσουμε ότι το κόστος εξέλιξης του C-Cactus διατηρήθηκε πολύ χαμηλά, με τη θεωρητική τιμή του, αν περνούσε στην παραγωγή, να μην υπερβαίνει την αντίστοιχη ενός οικογενειακού μοντέλου._ Γ. Καλ.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
CITROEN C-CACTUS *
Ισχύς (ίπποι) 100 (70 ντίζελ, 30 ηλεκρικός)
Ρύποι CO2 (γρ./χλμ.) 78
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 150
Μέση κατανάλωση (λίτρα/100 χλμ.) 2,8
Διάσταση τροχών 205/50 R 21

* OI TIMEΣ ΠOY AΠOYΣIAZOYN ΔEN EXOYN ANAKOINΩΘEI AΠO TON KATAΣKEYAΣTH

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
CATHAL LOUGHNANE
Ένα ψηλό παιδί, με baby face, καμπαρτίνα και γυαλιά. Πρέπει να είναι της υποδοχής, σκεφτόμαστε, συνυπολογίζοντας το μόνιμο χαμόγελο που είναι ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του. Πόσο λάθος μπορεί να κάνεις μερικές φορές στις εκτιμήσεις σου... Πρόκειται για τον κ. Λόουνεϊν, τον υπεύθυνο εσωτερικού σχεδιασμού του C-Cactus. Γεννήθηκε στο Γκάλγουεϊ της Ιρλανδίας, είναι μόλις 30 χρονών, αλλά έβαλε τη ζωή του στο fast forward, από τη στιγμή που απόκτησε συνείδηση. Αποφοίτησε από το Ινστιτούτο του Δουβλίνου ως μηχανολόγος, αλλά η κλίση του στο σχέδιο και η μοίρα ίσως τον έφεραν πολύ νωρίς, μόλις στα 22 του χρόνια, και πριν ακόμα αποφοιτήσει στη Citroen. Από σχολή σχεδιασμού δεν έχει περάσει ούτε απέξω, αλλά αυτό δε στάθηκε εμπόδιο στο να αναλάβει και να βάλει την υπογραφή του στο σχεδιασμό του εσωτερικού του πρωτότυπου C-Cactus.
Το αποτέλεσμα, αν μη τι άλλο, είναι εντυπωσιακό για το κοινό και ελπιδοφόρο για το λαμπρό αυτό νέο. Δραττόμαστε της ευκαιρίας και καλούμε τον εν λόγω προσηνή επιστήμονα σε μια βόλτα με το δημιούργημά του. Η συνέντευξη είναι απλώς η αφορμή.
Πόσες πιθανότητες έχει το C-Cactus να περάσει τη γραμμή παραγωγής;
Βασικά, ο σκοπός δεν είναι αυτός. Το C-Cactus αποτελεί ένα demo car, στο οποίο παρουσιάζουμε τις ιδέες μας αλλά και τη νέα τεχνολογία. Είναι, όμως, γεγονός ότι αρκετά από αυτά που βλέπετε εδώ μπορούν να βρουν εφαρμογή σε μοντέλα παραγωγής που διαθέτουμε ήδη στην γκάμα μας.
«Η οικονομία σε πρώτο πλάνο!» Θα μπορούσε να είναι αυτός ο τίτλος της νέας σας φιλοσοφίας;
Σε γενικές γραμμές, είναι αυτό που διέπει τη φιλοσοφία κατασκευής μας. Ωστόσο, δεν τέθηκαν περιορισμοί, σχετικά με το κόστος, γιατί κάτι τέτοιο θα μας αποπροσανατόλιζε. Ξέρετε, πολλές φορές το φθηνό είναι φτηνιάρικο, όπως θα λέγαμε στην καθομιλουμένη, και αυτό δεν το θέλουμε σε καμία περίπτωση. Στόχος μας ήταν να φτιάξουμε κάτι καλό. Αν αυτό θα ήταν και οικονομικό, τότε θα είχαμε πετύχει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.
Πώς μεταφράζεται, λοιπόν, στην πράξη η οικονομία;
Διά της αφαιρετικής μεθόδου. Χωρίς να κάνουμε σκόντο στην ποιότητα, προσθέσαμε... τρύπες. Δώσαμε σχήμα σ’ αυτές, κι έτσι έχουμε λουλούδια στο εσωτερικό, που κάνουν την ατμόσφαιρα πιο όμορφη και μειώνουν το κόστος και το βάρος. Επιλέξαμε επενδύσεις από φυσική τρίχα προβάτου αλλά και φελλό που παίρνουμε από δένδρα που δεν καταστρέφουμε.
Επομένως, η οικονομία δεν περιορίζεται στα χρήματα;
Φυσικά και όχι. Ένα οικολογικό αυτοκίνητο πρέπει προπάντων να είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Δείτε τις πόρτες, που είναι από αλουμίνιο. Επιλέξαμε να μην τις βάψουμε όχι για εικαστικούς λόγους, αλλά για οικονομία στη διαδικασία. Θα είναι πολύ πιο εύκολο να ανακυκλωθούν, όταν το αυτοκίνητο θα αποσυρθεί. Το ίδιο συμβαίνει και με την πλειονότητα των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί.
Ο αερόσακος του συνοδηγού έπεσε θύμα της οικονομίας;
Δεν είναι έτσι ακριβώς. Από τη στιγμή που η απόσταση ανάμεσα στο συνοδηγό και στο παρμπρίζ είναι μεγάλη, οι πιθανότητες επαφής, σε περίπτωση σύγκρουσης, είναι μηδενικές. Εξάλλου, ο προεντατήρας της ζώνης θα φροντίσει να κρατήσει τον επιβάτη στη θέση του. Σας διαβεβαιώνουμε ότι εκπτώσεις σε θέματα ασφάλειας δε γίνονται.