4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Toyota Auris & Corolla

Bίοι παράλληλοι... από εδώ κι εμπρός

H είδηση είναι ότι πλέον η Tοyota θα συνεχίσει την πορεία της στη μικρομεσαία κατηγορία με δύο προτάσεις: το Auris στα χάτσμπακ και την Corolla στα σεντάν. Θα αποδώσει, άραγε, το ρίσκο;

ΓΝΩΡΙΜΙΑ
TOYOTA AURIS

Καθ’ όλα ευρωπαϊκή η προσέγγιση της Toyota στην κατηγορία των μικρομεσαίων χάτσμπακ.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΑΝΤΙΛΗΣ
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: BAΣIΛHΣ ΓIANNAKOΠOYΛOΣ

TΟ Auris σχεδιάστηκε, εξελίχθηκε και παράγεται στη γηραία ήπειρο (το 5θυρο σε Aγγλία και Tουρκία, ενώ το 3θυρο μόνο στη δεύτερη). To όνομα του αυτοκινήτου έχει τις ρίζες του στο λατινικό «χρυσός» (aurum). Όσο δε για την προφορά, οι άνθρωποι της εταιρείας επιμένουν στο μάλλον κακόηχο «άουρις» έναντι του πιο σικ «όρις». ¶σχετα, πάντως, με το πώς θα θέλατε να προφέρεται, το Auris είναι προφανές ότι θέλει να επεκτείνει (προς τα κάτω, φυσικά) το ηλικιακό προφίλ του κοινού στο οποίο απευθυνόταν μέχρι τώρα η Toyota. Oι κρίσεις σχετικά με την αισθητική ανήκουν σε εσάς· εμείς το μόνο που θα σημειώσουμε είναι η εντύπωση της κοντής και ψηλής σιλουέτας, που ενισχύθηκε από το πλατύτερο κάτω τμήμα και το στενότερο επάνω. Όλες οι διαστάσεις μεγάλωσαν και, παρά το γεγονός ότι το μεταξόνιο παρέμεινε αμετάβλητο, οι προσφερόμενοι χώροι για επιβάτες και αποσκευές (354 λίτρα) βελτιώθηκαν σημαντικά και βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο των πιο ευρύχωρων μοντέλων της κατηγορίας. O χώρος για το κεφάλι των πίσω επιβατών έπαψε να αποτελεί μειονέκτημα, χάρη στο μεγαλύτερο εσωτερικό ύψος αλλά και την πιο κεκλιμένη στάση του κορμού. Aξιοσημείωτη είναι η συνεισφορά του απόλυτα επίπεδου δαπέδου, ενώ στα πίσω καθίσματα υιοθετήθηκε το σύστημα Easy flat από τη Verso. Στο εσωτερικό, τα hi-tech όργανα και η κονσόλα κλέβουν την παράσταση, με τη δεύτερη να είναι αρκετά ογκώδης, καθώς μοιάζει με γέφυρα που συνδέει το ταμπλό με το χειρόφρενο. Έτσι, φέρνει τον επιλογέα του κιβωτίου σε μια πολύ βολική θέση για τον οδηγό, κάτι που ισχύει και για το σχεδιαστικά επιτηδευμένο χειρόφρενο. Yπό άλλες συνθήκες, κάτι ανάλογο θα επιδείνωνε την κατάσταση σε ό,τι αφορά τις θήκες για μικροαντικείμενα, όμως οι σχεδιαστές της Toyota φρόντισαν να σκορπίσουν τριγύρω δέκα διαφορετικών ειδών θήκες, συνολικής χωρητικότητας 32 λίτρων.

H ουσία
Kαλά όλα αυτά, όμως ένα μικρομεσαίο μοντέλο που θέλει να είναι σύγχρονο πρέπει να έχει και το ανάλογο υπόβαθρο. Kατ’ αρχάς, η πλατφόρμα στην οποία βασίζεται το Auris είναι εντελώς καινούργια. H στιβαρότητά της αποδείχτηκε ήδη από τη δοκιμή πρόσκρουσης, όπου αρίστευσε. Kαι όλα αυτά με μια λογική αύξηση στο βάρος, της τάξεως των 100 κιλών. Oι αναρτήσεις σχεδιάστηκαν εκ νέου, χωρίς όμως να αλλάξουν αρχιτεκτονική. Tα γόνατα εμπρός βασίζονται σε ένα βραχίονα σχήματος L (αντί για το κλασικό τριγωνικό ψαλίδι), o οποίος επέτρεψε την τοποθέτηση της πλήμνης πιο έξω, δίνοντας το περιθώριο για αύξηση του μετατροχίου. Προκειμένου να δημιουργηθεί το επίπεδο πάτωμα, ο ημιάκαμπτος άξονας πίσω τακτοποιήθηκε ανάμεσα στο ντεπόζιτο και στον εφεδρικό τροχό. Tα νέα, βέβαια, από το μέτωπο των αναρτήσεων δε σταματούν εδώ. Tο κορυφαίο μοντέλο με τον ντίζελ των 180 ίππων εξοπλίζεται με μια διάταξη διπλών ψαλιδιών στους πίσω τροχούς. Oι Iάπωνες μηχανικοί αναγνωρίζουν ότι αυτή η διάταξη εξυπηρετεί περισσότερες σπορτίφ επιδιώξεις, όμως, κατά πρώτον, δεν ήθελαν να επιβαρύνουν το μέσο αγοραστή με το επιπλέον οικονομικό κόστος και, κατά δεύτερον, πιστεύουν ότι ο ημιάκαμπτος άξονας προσφέρει ένα καλύτερο επίπεδο κύλισης από πλευράς κραδασμών και θορύβου, εφόσον συνδέεται με το αμάξωμα σε λιγότερα σημεία. Σε ό,τι αφορά τα μηχανικά σύνολα οι αλλαγές είναι πιο περιορισμένες, καθώς ο βενζινοκινητήρας των 1,4 λίτρων και των 97 ίππων και οι ντίζελ D-4D των 1,4 και 2,0 λίτρων, με 90 και 126 ίππους, αντίστοιχα, συνεχίζουν την καριέρα τους, ενώ στην κορυφή βρίσκεται ο 2.2 ντίζελ των 180 ίππων. Πάντως, το μεγαλύτερο (ελληνικό) ενδιαφέρον εστιάζεται στο νέο 1.600άρη βενζινοκινητήρα, ο οποίος με το σύστημα dual VVT-i (με ανεξάρτητη ρύθμιση του χρονισμού μεταξύ των εκκεντροφόρων εισαγωγής κι εξαγωγής) αποδίδει 124 ίππους.

Oι πρώτες εντυπώσεις
Kαθώς η ένατη γενιά της Corolla κλείνει τον κύκλο ζωής της, ίσως μόνο ένας ναυαγός σε κάποιο ερημονήσι θα μπορούσε πλέον να διασκεδάσει με την οδική συμπεριφορά της. Mε τόσο έντονο ευρωπαϊκό, και δη νεανικό, προσανατολισμό, το νέο μικρομεσαίο Toyota έπρεπε να είναι ανταγωνιστικό απέναντι σε καταξιωμένους αντιπάλους, όπως είναι το Focus και το Golf. Ύστερα από αρκετά χιλιόμετρα στους δρόμους γύρω από τη Bαρκελώνη, αμέσως διαπιστώνεις το άλμα βελτίωσης που επιτεύχθηκε. Aπόλυτα ικανοποιητική είναι η ποιότητα κύλισης. H στιβαρότητα των αναρτήσεων αντεπεξέρχεται σε οποιαδήποτε ανωμαλία, χωρίς ηχηρές αντιδράσεις. Στην κίνηση στον αυτοκινητόδρομο εντοπίσαμε κάποιους αεροδυναμικούς θορύβους, ενώ και ο 1.600άρης κινητήρας ακούγεται αρκετά μετά τις 4.000 σ.α.λ.. Στρίβοντας με το Auris στην πολύ καλή ισπανική άσφαλτο, διαπιστώνεις ότι έχουν εξαλειφθεί οι μαλθακές αντιδράσεις του προγόνου και ο εσωτερικός τροχός πολύ δύσκολα θα χάσει την πρόσφυσή του. Σε ρυθμούς που ξεφεύγουν από το μέσο όρο και με απόλυτα κριτήρια, το Golf αλλά και το Focus ίσως δίνουν το «κάτι παραπάνω» σε σπορτίφ αίσθηση, θα πρέπει όμως να περιμένουμε την απευθείας αντιπαράθεση επί ελληνικού εδάφους για πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε την κορυφαία έκδοση των 180 ίππων. Εξαιρετικός κινητήρας με τεράστια αποθέματα ροπής, αλλά δύσκολα θα έβαζες αυτήν την έκδοση απέναντι στα σύγχρονα GTi. Aπό εκεί και πέρα, στο Auris το γρήγορο τιμόνι (2,9 στροφές), πάντα με ηλεκτρική υποβοήθηση, έχει αποκτήσει αρκετό βάρος και αμεσότητα, ενώ τα φρένα είναι δυνατά και χωρίς αρχική νεκρή διαδρομή στο πεντάλ. H αίσθηση και το κούμπωμα του επιλογέα του χειροκίνητου 5τάχυτου κιβωτίου είναι απλώς απολαυστική. Ωστόσο, δε θα μπορούσαμε να πούμε κάτι ανάλογο και για το αυτοματοποιημένο κιβώτιο MMT. Δε συμπαθεί τη νευρική οδήγηση, κάτι, άλλωστε, που παραδέχεται και η ίδια η εταιρεία. Σίγουρα, δε φτάνει ούτε κατά διάνοια τη σχεδόν τέλεια λειτουργία ενός DSG της VW, θα πρέπει να σημειώσουμε, παρ’ όλα αυτά, και το κατά πολύ μικρότερο κόστος του (γύρω στα 900 ευρώ, όταν το DSG ξεπερνά τα 2.000 ευρώ). Διαθέτει δυνατότητα χειροκίνητης επιλογής των σχέσεων (και με πλήκτρα στο τιμόνι), ο αυτοματοποιημένος συμπλέκτης όμως έχει μια μικρή υστέρηση ανταπόκρισης, με αποτέλεσμα σύντομα ο οδηγός να αντιλαμβάνεται ότι με ένα πιο χαλαρό στιλ οδήγησης μπορεί να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα, από πλευράς τόσο λειτουργίας όσο και κατανάλωσης. Στην τελευταία βοηθά και το Shift indicator, που στην ουσία είναι ένα λίγο πιο εξελιγμένο οικονομόμετρο, καθώς προτείνει, μέσω φωτεινών ενδείξεων στο ταμπλό, πότε να ανεβάσεις και πότε να κατεβάσεις ταχύτητα (στο χειροκίνητο κιβώτιο, φυσικά). Kλείνοντας την ενότητα του Auris, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι πωλήσεις του στη χώρα μας θα ξεκινήσουν το Mάρτιο. Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν διαθέσιμη κάποια ενδεικτική τιμή, το κοστολόγιο όμως των εκδόσεων της Corolla (βλ. επόμενες σελίδες) μπορεί να δώσει μια τάξη μεγέθους._ Σ. Τ.

TOYOTA AURIS
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.4 1.6 D-4D 90 D-4D 125 D-4D 180
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.398 κ.εκ. 1.598 1.364 1.998 2.231
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 97 ίπποι/6.000 σ.α.λ. 124/6.000 90/3.800 126/3.600 177/3.600
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 13,3 χλγμ./4.400 σ.α.λ. 16/5.200 19,4/1.800-3.000 30,6/1.800-2.400 40,8/2.000-2.600
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Ψαλίδια βάσης, γόνατα ΜακΦέρσον, αντιστρεπτική ράβδος
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας Πολλαπλών συνδέσμων
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚΟΣxΠΛΑΤΟΣxΥΨΟΣ 4.220x1.760x1.515 (1.505: D-4D 180) χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.600 χλστ.
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 XΛM./ΩPA 13 δλ. 10,4 12 10,3 8,1
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 170 χλμ./ώρα 190 175 195 215

* TIMEΣ KATAΣKEYAΣTH


Ποιος θα το έλεγε, πριν από μερικά χρόνια, ότι ένα εσωτερικό με αυτές τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες θα συνόδευε το μικρομεσαίο μοντέλο της Toyota;

Κινητηρας DUAL VVTi
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας εστιάζεται στο νέο 1.600άρη κινητήρα, ο οποίος πλέον αποδίδει 124 ίππους. Καθώς η αύξηση του βάρους διατηρήθηκε σε λογικά επίπεδα, είναι αρκετά ζωντανός, προσφέροντας πολύ καλές επιδόσεις.

Το Auris ξεκινά την καριέρα του με πολλά αστέρια ασφάλειας στις αποσκευές του: 5, 4 και 3 για την προστασία επιβατών, παιδιών και πεζών, αντίστοιχα. Να σημειώσουμε ότι τους μετωπικούς, πλευρικούς και τύπου κουρτίνας αερόσακους συμπληρώνει αυτός για τα γόνατα του οδηγού.