4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

BMW 3 Cabriolet

Τον προηγούμενο μήνα ο κ. Περίνι παρέθεσε τις πρώτες εντυπώσεις. Μιας, όμως, και η... ξεσκούφωτη «3άρα» μάς βάζει σε πολλές -και ευχάριστες- σκέψεις, πήραμε ιδίοις όμμασιν μια γεύση επί αμερικανικού εδάφους. Ακόμα, λοιπόν, ένα κάμπριο ή ΤΟ κάμπριο, ίσως μάλιστα και έναντι της κουπέ;

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΑΝΤΙΛΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: BMW

- Ένα κάμπριο είναι ωραίο, η υφασμάτινη οροφή όμως είναι ευπαθής.
- Από εδώ και πέρα, η «3άρα» έχει μεταλλική οροφή.
- Ναι, αλλά τα C+C θυσιάζουν κάτι από τη σχεδίαση (πίσω, κυρίως), προκειμένου να χωρέσει η οροφή.
- Αν οι φωτογραφίες δε σε πείθουν για το αντίθετο, περίμενε να τη δεις από κοντά.
- Η μεταλλική οροφή, όμως, ακυρώνει το πορτ μπαγκάζ.
- Όχι, αν τη «διπλώσεις» στα τρία και τη στριμώξεις σε μόλις 140 λίτρα.
- Τα 4θέσια κάμπριο, όμως, κάνουν μόνο για βόλτες.
- Για «3άρα» μιλάμε, όχι για ό,τι και ό,τι.
- ¶ντε, και με έπεισες. Τι να διαλέξω, κουπέ ή καμπριολέ;
- Τώρα, μάλιστα, αρχίζουμε και μιλάμε σοβαρά!

Η BMW ισχυρίζεται ότι καθένα από τα δύο μοντέλα έχει το δικό του χαρακτήρα και εν δυνάμει το δικό του κοινό. H κουπέ «3άρα» είναι ελαφρύτερη, πιο σπορτίφ, οριακά πιο ευρύχωρη και με ένα πάντα ελεύθερο πορτ μπαγκάζ. Η καμπριολέ, όμως, ξεχωρίζει περισσότερο (παραείναι, ίσως, κομψή και διακριτική η κλειστή) και αυτό από μόνο του είναι ικανό να πείσει τον οιονδήποτε ετοιμάζεται να... σπρώξει περίπου 4.000 ευρώ παραπάνω, όχι για ένα «value for money» όχημα, αλλά για ένα «value for prestige and technology»... τέχνημα.
Βέβαια, τα 200 κιλά της ζυγοσταθμικής διαφοράς δεν είναι διόλου αμελητέα. Σίγουρα, εάν είχαμε να κάνουμε με κάποιο άλλο αυτοκίνητο, όχι μόνο θα το σκεφτόμασταν, αλλά από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα αυτά θα μεταφράζονταν σε μαλθακότερες αντιδράσεις στις αλλαγές πορείας. Η BMW, όμως, έχει τον τρόπο της να τα κουκουλώνει... με την καλή έννοια. Ναι, η κάμπριο είναι πιο μαλακή από την κουπέ, αλλά αυτό φαίνεται πιο πολύ ως εσκεμμένη επιλογή, παρά ως αναπόφευκτη κατάληξη. Δεν έχει, λοιπόν, κανείς παρά να «ψωνίσει» μια πιο σκληρή ανάρτηση από τη μακροσκελέστατη λίστα των έξτρα και το ζήτημα πάει περίπατο για τους σπορτίφ. Τι γίνεται, όμως, με την ακαμψία; Με κλειστή την οροφή, δε στερείται τίποτα σε σύγκριση με την κουπέ. ¶σε που έχει αξιοζήλευτη ορατότητα, χάρη στα μεγάλα παράθυρα και τις -συγκριτικά- μικρές πίσω κολόνες, κάνοντάς μας έτσι να αποχαιρετάμε και τα όποια φαινόμενα κλειστοφοβίας. Με ανοιχτή την οροφή δίνει την αίσθηση ότι κάτι άλλαξε, αλλά μέχρις εκεί. Οι ενοχλητικές ταλαντώσεις που συναντάμε αλλού εδώ απουσιάζουν. Και το επιπλέον μπόνους έρχεται από την εξαιρετική αεροδυναμική. Βάζεις τον ανεμοθραύστη (και οι αυτοματισμοί έχουν τα όρια τους), σηκώνεις τα παράθυρα και αφήνεις τον αέρα να χαϊδεύει το τριχωτό της κεφαλής. Αν κάνει κρύο, τα θερμαινόμενα καθίσματα και ο πολύ καλός κλιματισμός αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα.
Και με τους κινητήρες τι γίνεται; Το νέο είναι ότι όλοι απέκτησαν σύστημα άμεσου ψεκασμού. Η «335» (που ήταν και η μοναδική που οδηγήσαμε) με τα δύο τούρμπο είναι μια εξαιρετική τεχνολογική σπουδή με ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ γραμμικότητα. Kάπου, όμως, αναρωτιέται κανείς εάν αξίζει για 33 άλογα την «τσιμπημένη» κατανάλωση, έναντι του ατμοσφαιρικού straight-six με τα 272 άλογα, που μας κερδίζει όπου τον συναντάμε. Θα διαλέγαμε την «325», αν είχε όντως τον πολύ καλό 2,5άρη και όχι μια πιο αποδυναμωμένη εκδοχή του 3λιτρου. Το ευχάριστο, βέβαια, είναι ότι η βασική «320» έχει, πλέον, 170 ίππους και δε βλέπουμε την ώρα να τη βάλουμε στο χέρι (μας είπαν ότι θα έρθει αργότερα από τον Απρίλιο, που είναι το ελληνικό λανσάρισμα των υπολοίπων). H 3λιτρη ντίζελ, πάλι, συνεχίζει να εμπίπτει στις ανεξήγητες «ελληνικές αμαρτίες».
Τι άλλο μένει ύστερα από όλα αυτά; Ένα μεγάλο ερωτηματικό. Γιατί πρέπει να ταξιδέψεις μέχρι την άλλη άκρη της γης, για να συρθείς με συν πλην 65 μίλια; Eκτός και αν παίξεις κορόνα γράμματα το δίπλωμα ή επενδύσεις σε πρόστιμα ένα σεβαστό μέρος από το συνάλλαγμά σου, αφού τα highway patrol ανθούν παντού, ενώ, ακόμα και αν νομίζεις ότι δε σε βλέπει κανείς, παραμονεύουν τα ελικόπτερα. Cruising μπορείς να κάνεις παντού, αυτό που χρειάζεται είναι να ανεβάσεις το ρυθμό, χωρίς κατάχρηση και ανούσια ρίσκα - και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ιδανικά σε πολλά μέρη της Mεσογείου. Αυτά από οδηγική άποψη, γιατί ως περιβάλλον η Αριζόνα προσφέρει το κάτι διαφορετικό. Ακόμα και η έρημος έχει τη γοητεία της, ενώ η περιοχή της Σεντόνα είναι ένα ξεχωριστό θέαμα._ Σ. T.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 320i 325i 330i 335i 330d

ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.995κ.εκ. 2.996 2.996 2.979 2.993
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 170 ίπποι/6.700 σ.α.λ. 218/6.100 272/6.700 306/5.800 231/4.000
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 21,3 χλγμ./4.250 σ.α.λ. 27,4/2.400 32,5/2.750 40,6/1.300 50,7/1.750

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ. 4.580x1.782x1.384 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.760 χλστ.

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 9,1 δλ. 7,6 6,7 5,8 7,1
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 228 χλμ./ώρα 245 250 250 245

*TIMEΣ KATAΣKEYAΣTH