4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Oδοιπορικό στην Πελοπόννησο με το Νissan Qashqai 2.0

Ανένταχτο!

Αλωνίζουμε την Αρκαδία με το 2λιτρο Qashqai, ένα μοντέλο που αρνείται να ενταχθεί σε οποιαδήποτε από τις υπάρχουσες κατηγορίες αυτοκινήτων.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΙ είναι το Qashqai; Το ερώτημα αυτό με το οποίο πολύ έξυπνα η Nissan λάνσαρε το αυτοκίνητο αυτό στην ελληνική αγορά αποτελεί συγχρόνως και το εύλογο ερώτημα του υποψήφιου αγοραστή, του δημοσιογράφου που καλείται να το αξιολογήσει, ακόμα και του γραφειοκράτη στο Υπουργείο Μεταφορών, όταν θα έρθει η ώρα να το ταξινομήσει σε μια κατηγορία. Και η αλήθεια είναι ότι κάθε αξιολόγηση περιλαμβάνει εξ ορισμού κάποιου είδους σύγκριση. Όμως το Qashqai δεν μπορεί να συγκριθεί άμεσα με κάποιο άλλο αυτοκίνητο, γιατί δεν ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία, ούτε θα λέγαμε, από την άλλη, ότι δημιουργεί μια καινούργια. Οι δημιουργοί του αποφεύγουν έντεχνα τη λέξη «συμβιβασμός», όταν προσπαθούν να περιγράψουν τα χαρίσματά του, τα οποία συνδυάζουν γνωρίσματα από τις κατηγορίες C, C MPV, D και SUV. Το Qashqai κλέβει τα καλύτερα στοιχεία απΆ όλες αυτές τις κατηγορίες και τα προσφέρει κάτω από ένα περιτύλιγμα που θα μπορούσε να περιγραφεί κάλλιστα μέσα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητήρα του ή τις διαστάσεις του αμαξώματος, αλλά μάλλον θα το αδικούσαμε. Κι αυτό γιατί το αποτέλεσμα είναι ένα αυτοκίνητο που μπορεί μεν να σου ταιριάζει με βάση τη λογική, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα το επιλέξεις επειδή σου κάνει «κλικ» για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι το όνομα με το οποίο το βάφτισε η Nissan προέρχεται από μια νομαδική φυλή στα νοτιοδυτικά του Ιράν, θέλοντας έτσι να τονίσει τον ελεύθερο και αντισυμβατικό χαρακτήρα του.

ΑφΆ υψηλού
Η πρώτη μας επαφή με το Qashqai πραγματοποιήθηκε στη δημοσιογραφική παρουσίαση του αυτοκινήτου στην Πελοπόννησο, μια καλή αφορμή για ένα σύντομο οδοιπορικό στην Αρκαδία, αλλά κυρίως για να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που κάνουν το Qashqai επιθυμητό. Οι σχεδιαστές τού προσέδωσαν τα βασικά γνωρίσματα ενός SUV, την υψηλή θέση οδήγησης και μια ικανή απόσταση από το έδαφος. Τα στοιχεία αυτά από μόνα τους καλύπτουν το 99% των αναγκών ενός κατόχου «τζιπ»: να νιώθει ασφαλής, να εποπτεύει την κίνηση αφΆ υψηλού, ε, και να καβαλάει κάνα πεζοδρόμιο πού και πού. Το υπόλοιπο 1% αξιοποιεί και την τετρακίνηση ανεβαίνοντας σε κάνα χιονοδρομικό. Κι εδώ το 2λιτρο Qashqai δεν απογοητεύει, αφού προσφέρει ένα ικανοποιητικό σύστημα τετρακίνησης, για τις πιο light συνθήκες κίνησης με περιορισμένη πρόσφυση. Εντούτοις, οι άνθρωποι της Nissan σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι το Qashqai δεν είναι SUV. Βέβαια, θα αρκούσε μια πιο κοφτή ουρά (ίσως και η τοποθέτηση της ρεζέρβας στην πίσω πόρτα), ώστε να αλλάξει η σκοπιά απΆ όπου ο καταναλωτής βλέπει τα πράγματα. Φυσικά, κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να είναι στα πλάνα της Nissan, καθώς θα κανιβάλιζε τις πωλήσεις του X-trail, το οποίο τώρα όμως διαθέτει σημαντικά μεγαλύτερες διαστάσεις, αυξάνοντας έτσι και την απόσταση μεταξύ των δύο μοντέλων.

Στο δρόμο. Επιτέλους!
Είναι χαρά για το δημοσιογράφο αυτοκινήτου να συναντά πού και πού κάτι διαφορετικό, έτσι ώστε οι περιγραφές του να μην επαναλαμβάνονται. Εντούτοις νιώθουμε ότι φλυαρούμε και πως θα πρέπει να περάσουμε στις πρώτες μας εντυπώσεις. Κινούμαστε, λοιπόν, στην εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου, ένα τμήμα του οδικού μας δικτύου που χαρακτηρίζεται από τους έντονους πλευρικούς ανέμους. Το Qashqai, παρά το ύψος του, δείχνει σταθερό, ακόμα και στις πολύ υψηλές ταχύτητες. Στις αρχικές εντυπώσεις συγκαταλέγεται η πολύ καλή ποιότητα κύλισης, αλλά και η συνολική αίσθηση ποιότητας σε σχέση τόσο με τα υλικά που έχουν επιλεγεί για το εσωτερικό του όσο και με τη συμπαγή δομή του αμαξώματος. Μελετημένη εργονομία και καλή αίσθηση όλων των χειριστηρίων συμπληρώνουν την εικόνα.
Προσπερνάμε την Τρίπολη και κατευθυνόμαστε προς τη Μεγαλόπολη. Στην Ασέα, περίπου στο μέσο της απόστασης, βγάζουμε αριστερό φλας, για τις πρώτες μας φωτογραφίες στο σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού. Έπειτα από αρκετή ώρα και κάμποσα Mbyte συνεχίζουμε την πορεία μας. Στόχος η Βυτίνα, ακολουθώντας μετά τη Μεγαλόπολη το δρόμο προς Καρύταινα, Στεμνίτσα και Δημητσάνα, ο οποίος προσφέρεται για οδήγηση, αλλά και πιο ενδελεχή αξιολόγηση του αυτοκινήτου.
Ο 2λιτρος κινητήρας με τους 140 ίππους επιταχύνει με ικανοποιητικό τρόπο τα 1.484 κιλά του αμαξώματος. Τα 100 χλμ. έρχονται περίπου σε 10,2 δλ., μισό δλ. λιγότερο από την εργοστασιακή ένδειξη και κάτι παραπάνω από 1 δλ. πιο γρήγορα από την έκδοση των 1.600 κ.εκ. Περίπου αυτή η διαφορά εντοπίζεται και στις τυποποιημένες μας ρεπρίζ. Η μικρή απόσταση στις επιδόσεις των δύο αυτοκινήτων επιτυγχάνεται χάρη στις κοντύτερες σχέσεις του μικρού Qashqai, με την αναμενόμενη, βέβαια, επιβάρυνση στον τομέα του θορύβου. Στον τομέα αυτό, το 2λιτρο Qashqai κερδίζει και από την καλύτερη ηχομόνωση. Τα επιπλέον κυβικά και η τετρακίνηση προσθέτουν περί τα 150 κιλά στο συνολικό βάρος, σε σχέση με το 1.600άρι Qashqai. Κυβισμός και τετρακίνηση ευθύνονται επίσης (εξ ημισείας) για τα επιπλέον 7.000 ευρώ στην τιμή της 2λιτρης έκδοσης. Η τελευταία διαφοροποιείται στον τομέα της μετάδοσης.
Οι 140 ίπποι του 2λιτρου κινητήρα μεταφέρονται στους εμπρός ή στους 4 τροχούς, αυτόματα, υιοθετώντας το σύστημα μετάδοσης του X-trail. Και μπορεί να μην είχαμε βαρύ χειμώνα, αλλά το Μαίναλο στις αρχές -ακόμα- της άνοιξης μάς επεφύλασσε μερικά κομμάτια κατάλευκου τοπίου, προκειμένου να διαπιστώσουμε τα προτερήματα της τετρακίνητης εκδοχής του Qashqai. Αφήνουμε, λοιπόν, πίσω τη Βυτίνα και ακολουθούμε το δρόμο προς Αλωνίσταινα, λοξοδρομώντας στη συνέχεια προς το χιονοδρομικό κέντρο. Ένας απάτητος χωματόδρομος, καλυμμένος με 10 εκ. χιόνι, δε δείχνει να μας προβληματίζει στο παραμικρό. Καλοκαίρι, λοιπόν, ή χειμώνα, η χώρα μας φαίνεται να προσφέρει επιπλέον ευκαιρίες για τον ιδιοκτήτη ενός 4κίνητου, όταν σχεδόν στο σύνολο της υπόλοιπης Ευρώπης απαγορεύεται να πατήσουν χώμα οι τροχοί του αυτοκινήτου. Επομένως, δεν είναι περίεργο που στην Ελλάδα τα 4κίνητα Qashqai αντιστοιχούν στο 50% των πωλήσεων, όταν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες περιορίζονται στο 25%. Κλείνοντας τον τομέα της μετάδοσης, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η 2λιτρη έκδοση συνδυάζεται με ένα ιδιαίτερα εύχρηστο και θετικό κιβώτιο 6 σχέσεων (το 1.600 διαθέτει «5άρι»).
Το τέλος της ημέρας μας βρίσκει στη Στεμνίτσα. Το ξημέρωμα μάς επιφυλάσσει μια καταπληκτική εικόνα, με τις καμινάδες του ατμοηλεκτρικού σταθμού της Μεγαλόπολης να προβάλλουν από το νεφοσκεπή κάμπο. Το Ναύπλιο είναι ο τελευταίος σταθμός μας πριν από την επιστροφή στην Αθήνα. Η Μεγαλόπολη παρεμβάλλεται και πάλι στην πορεία μας, αλλά αυτήν τη φορά δεν περνά από την Καρύταινα, αλλά μέσα από την οδηγικά πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή που συνδέει τα χωριά Χρυσοβίτσι, Λυκόχια και Τρίλοφο. Όπως ήδη επισημάναμε, με αφορμή το μικρότερο αδελφάκι του, το Qashqai εμπνέει τον οδηγό να απολαύσει τη χάραξη του δρόμου, χάρη στην πολύ καλή θέση οδήγησης και το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι, το οποίο παρέχει καλή πληροφόρηση (αν και μερικές φορές μας φάνηκε μια ιδέα πιο βαρύ για τα προσωπικά μας γούστα). Η ανάρτηση με τις μεγάλες διαδρομές συνδυάζει την άνεση με πολύ καλό έλεγχο του αμαξώματος, παρΆ ότι του επιτρέπει να παίρνει πιο έντονες κλίσεις, ενώ στους επαναλαμβανόμενους κυματισμούς της ασφάλτου παρατηρούνται ταλαντώσεις. Τέλος, τα φρένα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και με απόσταση ακινητοποίησης τα 53,4 μ. από τα 120 χλμ./ώρα, αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικά από εκείνα του μικρότερου Qashqai (55,5 μ.).

Αποφασίζοντας
Τι είναι, λοιπόν, το Qashqai; Ίσως αυτό που… φαίνεται: ένα υπερυψωμένο μικρομεσαίο μοντέλο! Όμως ο αγοραστής, πριν το τοποθετήσει δίπλα σε οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο, θα πρέπει να επιλύσει πρώτα το δίλημμα «1.600 ή 2.000 κ.εκ.;». Αναμφίβολα το 2λιτρο ταξιδεύει πιο ήσυχα και διαθέτει κάποιες αυξημένες ικανότητες κίνησης σε ολισθηρό οδόστρωμα, αλλά δεν καταφέρνει να προσφέρει σημαντικά καλύτερες επιδόσεις. Με απόλυτα λογικά κριτήρια, συνυπολογίζοντας δηλαδή το επιπλέον κόστος των περίπου 7.000 ευρώ και την κατά 25%-30% αυξημένη κατανάλωση, η έκδοση των 1.600 κ.εκ. είναι η πιο συμφέρουσα. Από την άλλη, όμως, το Qashqai δεν το επιλέγεις μόνο με λογικά κριτήρια. Ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, είναι το καλύτερο Nissan που οδηγήσαμε μετά το 350Ζ…_ Μ. Σ.

«Το Qashqai είναι το καλύτερο Nissan που οδηγήσαμε μετά το 350Ζ.»

Η 4κίνηση του 2λιτρου Qashqai παρέχει αυξημένες δυνατότητες κίνησης σε δύσβατα εδάφη.

Χάρη στην καλή κλιμάκωση του κιβωτίου και την καλύτερη ηχομόνωση, το 2λιτρο Qashqai είναι πιο ήσυχο στο ταξίδι.

Ο κινητήρας των 140 ίππων εξασφαλίζει στο Qashqai πολύ καλές επιδόσεις, αν και η διαφορά από το εξίσου καλό 1.600άρι δεν είναι σημαντική.

Nissan Qashqai 2.0

ΚΟΣΤΟΣ
ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 25.340¤

TEXNIKA

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός (κ.εκ): 1.997
Κύλινδροι: 4 σε σειρά
Μέγ. Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.): 140/6.000*
Μέγ. Ροπή (χλγμ./σ.α.λ.): 20,0/4.800*

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση: Στους 4 τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός: Γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια
Βάσης, αντιστρεπτική ράβδος
Πίσω: Πολλαπλών συνδέσμων,
Αντιστρεπτική ράβδος

ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω: Δίσκοι

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Τελ. Ταχύτητα (χλμ/ώρα): 190*
0-100 χλμ/ώρα (δλ): 10,2*/10,6**
Ρεπρίζ 50-80 με 3η (δλ): 4,9**
Ρεπρίζ 80-110 με 4η (δλ): 7,2**
Ρεπρίζ 120-140 με 5η/6η (δλ): 8,4/11,5**
Φρενάρισμα 120-0 χλμ/ώρα (μ): 53,4**
Μέση Κατανάλωση (λίτρα/100 χλμ): 12,6**

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος (χλστ): 4.315
Πλάτος (χλστ): 1.783
Ύψος (χλστ): 1.606
Μεταξόνιο (χλστ): 2.631
Βάρος (κιλά): 1.415*/1.494**

*Τιμή 4Τ
**Τιμή κατασκευαστή