4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Final Cut

Μη αναστρέψιμες

Η σύγκρουση του πολιτισμού μας με τη Γη έχει συνέπειες που σε λίγα χρόνια θα είναι μη αναστρέψιμες.

Παρ’ ότι φέτος βραβεύθηκε με το Όσκαρ Kαλύτερου Nτοκιμαντέρ, ήταν από αυτές τις ταινίες που οι διανομείς τους θεωρούν ότι δεν πρόκειται να έχουν τύχη στις ελληνικές αίθουσες. Έτσι, πέρα από κάποιες αποσπασματικές προβολές (μια από τις οποίες είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ο Παύλος Λάσκαρις στο Kέντρο Γαία και όπου αναφέρθηκε, με μεγάλο ενθουσιασμό, από τη στήλη του), το An Inconvenient Truth του Αλ Γκορ σύντομα βρέθηκε και στα ράφια των βιντεοκλάμπ. Όπως -ίσως- θα έχετε ακούσει, αυτή η ταινία καταπιάνεται με το ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Από κινηματογραφική άποψη, το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ δεν παρουσιάζει κάτι το ξεχωριστό, μιας και, ουσιαστικά, σε μεγάλο μέρος του καταγράφει μια ομιλία του Αλ Γκορ, του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Όμως αυτή η ομιλία, που εξηγεί βήμα βήμα το πρόβλημα της ανόδου της θερμοκρασίας της Γης, καθηλώνει. Το «slide show», όπως αποκαλεί ο ίδιος την παρουσίασή του, το έχει παρουσιάσει σε περισσότερες από 1.000 πόλεις, μέσα κι έξω από την Αμερική (και πρόσφατα στη χώρα μας), προσπαθώντας να κινητοποιήσει το κοινό ώστε να αλλάξει συνήθειες, προτού οι συνέπειες των πράξεών μας δεν έχουν πλέον αναστρέψιμο χαρακτήρα. Κι αν δεν ήσασταν από τους τυχερούς που είχαν την ευκαιρία να τον παρακολουθήσουν από κοντά στο Μέγαρο της Μουσικής, δεν έχετε παρά να νοικιάσετε την ταινία του. Ξαφνιάζεσαι και ίσως στην αρχή παραμένεις δύσπιστος, αφού δεν είναι εύκολο να έχεις μεγάλες προσδοκίες από έναν πολιτικό που το 2000 παραλίγο να βρεθεί στο τιμόνι της χώρας εκείνης που συμβάλλει τα μέγιστα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Κι όμως, η πειστικότητα του λόγου του, η επικριτική στάση του απέναντι στην ίδια του την πατρίδα και το γεγονός ότι τα περίπου 25 χρόνια της πολιτικής του καριέρας τα έχει αφιερώσει στην προστασία του περιβάλλοντος διαλύουν τις όποιες αμφιβολίες.
Βέβαια, υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι η Γη είναι τόσο μεγάλη, που δεν μπορεί να διαταραχτεί η ισορροπία της. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι που ήδη έχουμε... καταφέρει και δεν υπάρχει ούτε μία επιστημονική μελέτη που να το αμφισβητεί. Η αιτία για την ολοένα αυξανόμενη θερμοκρασία της Γης είναι η έκλυση CO2, ενός ρύπου που συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση ενέργειας. Κι αυτό δεν το προκάλεσε μόνο η τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων ετών. Eξίσου συνέβαλε και το γεγονός ότι μέσα σε μία γενιά υπερτετραπλασιάστηκε ο πληθυσμός του πλανήτη!
Όσο για τις επιπτώσεις; Αυτές τις βιώνουμε ήδη μέσα από ακραία καιρικά φαινόμενα, που ποτέ πριν δεν είχαν παρατηρηθεί:
- Οι 10 θερμότερες χρονιές στην Αμερική σημειώθηκαν τα τελευταία 14 χρόνια.
- Το 2003, εξαιτίας του καύσωνα στην Ευρώπη, χάθηκαν 35.000 ζωές.
Και η κατάσταση σταδιακά θα επιδεινώνεται. Στα επόμενα 50 χρόνια το 40% του πληθυσμού θα αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας. Παράλληλα με την ξηρασία, θα εμφανιστούν και καταστροφικές βροχοπτώσεις, ενώ στις επιπτώσεις των κλιματολογικών αλλαγών προσθέστε και την εξαφάνιση πολλών μορφών ζωής και τη ραγδαία εξάπλωση ασθενειών.
Φυσικά, υπάρχουν κι εκείνοι που τους συμφέρει να σπέρνουν την αμφιβολία. «Είναι δύσκολο να κάνεις κάποιον να καταλάβει αν ο μισθός του εξαρτάται από το να μην καταλάβει...» σχολιάζει ο Αλ Γκορ.
Όμως, ακόμα και σήμερα υπάρχει ελπίδα η κατάσταση να αντιστραφεί. Κι αυτό είναι υπόθεση όλων μας. «Είναι η ώρα ο καθένας από εμάς, με τη στάση του, τη δράση του και τις επιλογές του, να συμβάλει στη λύση του προβλήματος.» Κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ενεργειακή ζήτηση χαμηλότερη από εκείνη της δεκαετίας του ’70.
Ίσως δεν υπάρχει καταλληλότερη παραίνεση για τη λήψη άμεσων μέτρων από τη ρήση του Ουίνστον Τσόρτσιλ στις 12 Νοεμβρίου του 1936, στην προσπάθειά του να κινητοποιήσει τον πολιτικό κόσμο της εποχής για την επερχόμενη... καταιγίδα των ναζί: «Η εποχή της αναβλητικότητας, των ημιμέτρων, του καθησυχασμού, των εύκολων διαψεύσεων και των καθυστερήσεων φτάνει στο τέλος. Αντ’ αυτής, εισερχόμαστε σε μια περίοδο συνεπειών»..._ Μ. Σ.