4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Mazda 3

Με χαμηλών τόνων βελτιώσεις και αλλαγές, το νέο Mazda 3 επαναπροσδιορίζει με περισσότερες αξιώσεις και δυναμική τη θέση του στην πλέον ανταγωνιστική -σήμερα- κατηγορία της αγοράς.

ΜΠΟΡΕΙ να μην πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα μοντέλα του είδους σε επίπεδο πωλήσεων (σ.σ.: πολύ περισσότερο δε για ένα από τα πιο... φανταχτερά), κατά γενική ομολογία όμως το Mazda 3 από το 2003 -οπότε παρουσιάστηκε για πρώτη φορά- έως και σήμερα ήταν και είναι ένας καθ’ όλα... δυνατός και υπολογίσιμος «παίκτης» στην κατηγορία των μικρομεσαίων. Και αυτό γιατί πρόκειται για ένα «ικανότατο» οικογενειακό σε επίπεδο χώρων, που διαθέτει ιαπωνική ποιότητα κατασκευής -με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται- και, βέβαια, για όσους πιστούς, για ένα αυτοκίνητο της κατηγορίας C, τόσο στην 5θυρη όσο και στην 4θυρη εκδοχή του, με σπορτίφ προσωπικότητα σε επίπεδο οδικών χαρακτηριστικών. Ακολουθώντας ακριβώς την ίδια φιλοσοφία και με δεδομένη την ισχυροποίηση των... γνωστών αγνώστων (βλ. νέο Megane, Golf κ.ο.κ.), οι Ιάπωνες έβαλαν το κεφάλι κάτω, παρουσιάζοντας τη δεύτερη κατά σειρά γενιά της μικρομεσαίας πρότασής τους, την οποία είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε σε μια σύντομη, ομολογουμένως, επαφή μαζί της στη Μαγιόρκα.

Zoom zoom!
Σχεδιαστικά, χωρίς να ανατρέψουν το γνώριμο προφίλ του μοντέλου τους, οι ιθύνοντες της ιαπωνικής εταιρείας προσπάθησαν να ενισχύσουν το δυναμισμό που αποπνέουν οι ανανεωμένες -πλέον- εξωτερικές επιφάνειες του νέου «3». Τα νέα φωτιστικά σώματα, το πιο χαμηλό καπό και η μετατοπισμένη προς τα κάτω μάσκα δημιουργούν στο εμπρός μέρος μια αρεστή, πιο φρέσκια και πιο εκφραστική -θα λέγαμε- εικόνα, η οποία μάλιστα συνάδει ακόμα περισσότερο με εκείνη των υπόλοιπων μελών της οικογένειας Mazda. Στο πλάι οι ακμές κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ενώ στο πίσω μέρος κυριαρχούν η νέα αισθητική της πίσω πόρτας στην 5θυρη έκδοση και τα νέα και πιο «τονισμένα» φώτα. Ειδικά στην περίπτωση της 4θυρης έκδοσης, η εικόνα θυμίζει... υπερβολικά Mazda 6, κάτι όμως που μόνο αρνητικό δεν μπορεί να θεωρηθεί. Από εκεί και πέρα, από πλευράς διαστάσεων, οι σχεδιαστές απέφυγαν τις υπερβολές, με το μήκος της πιο οικογενειακής παραλλαγής του «3» να είναι μεγαλύτερο κατά 90 χλστ. και του πιο νεανικού χάτσμπακ κατά μόλις 45 χλστ. «Συγκρατημένοι» αποδείχθηκαν και στη χρήση... βαριών υλικών, καθώς το βάρος όλων των εκδόσεων είναι μειωμένο κατά 15 κιλά σε σχέση με των αντίστοιχων του απερχόμενου «3».
Το εσωτερικό του αυτοκινήτου, χάρη σε... κινήσεις όπως είναι η χρήση υλικών με μαλακή αφή, η υιοθέτηση καθισμάτων με καλύτερη στήριξη, η μετακίνηση του επιλογέα πιο κοντά στον οδηγό και η τοποθέτηση της νέας οθόνης πολλαπλών ενδείξεων στο άμεσο οπτικό πεδίο του τελευταίου, δημιουργεί μια ευχάριστη και ποιοτική εικόνα, εφάμιλλη -αν όχι καλύτερη σε επιμέρους τομείς- εκείνης πολλών ανταγωνιστών του. Σχεδιαστικά, η κεντρική κονσόλα ακολουθεί τα πρότυπα του μεγαλύτερου «6» (όπως και το σχήμα του τιμονιού), με τα στρογγυλά-χωνευτά όμως όργανα να εξακολουθούν να δεσπόζουν εμπρός από τον οδηγό.

Διορθωτικές κινήσεις
Χωρίς αλλαγές στη βασική δομή του πλαισίου (σ.σ.: παρ’ ότι πιο άκαμπτο πλέον -περίπου κατά 10%-, παραμένει το ίδιο με εκείνο του Mazda 3 Mark I), το ιαπωνικό μοντέλο αντιπαρατάσσει γνώριμες λύσεις, τόσο στη μετάδοση και στους κινητήρες όσο και στην ανάρτηση. Όσον αφορά τους βενζινοκινητήρες, την αφετηρία της γκάμας αποτελεί πλέον ο γνωστός 1.600άρης MZR των 105 ίππων, με τον επίσης γνώριμο 2.0 ΜΖR των 150 να ακολουθεί, σε συνδυασμό με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Mazda, η νέα γενιά κινητήριων συνόλων, που θα υιοθετούν την τεχνολογία του άμεσου ψεκασμού βενζίνης, αλλά και η παρουσίαση ενός κιβωτίου διπλού συμπλέκτη δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν πριν από τα τέλη της επόμενης χρονιάς και, ενδεχομένως, ανάλογα με τις εξελίξεις και τις ανάγκες, όχι πριν από το 2011. Από εκεί και πέρα, τώρα, επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, «αφανής», πλην όμως σημαντική δουλειά έχει γίνει στην ανάρτηση και στα υποπλαίσιά της (γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και πολλαπλών συνδέσμων πίσω), με στόχο τη βελτίωση παραμέτρων, όπως είναι η σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες και η άνεση. Όπως διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια της (πολύ) σύντομης επαφής μας με το νέο «3», και συγκεκριμένα με την έκδοση των 1,6 λίτρων, που μοιραία συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη χώρα μας, τα σχόλιά μας συνάδουν με τους ισχυρισμούς των ανθρώπων της Mazda, χωρίς μάλιστα να αλλοιώνουν τα θετικά στοιχεία του απερχόμενου μοντέλου σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς, όπως την αμεσότητα του ηλεκτρο-μηχανικού πλέον συστήματος διεύθυνσης, τη «συμπαγή» αίσθηση του πλαισίου αλλά και τις περιορισμένες-λογικές κλίσεις του. Βέβαια, ο «μικρός» 1.600άρης MZR των Ιαπώνων, παρ’ ότι πολιτισμένος στον τρόπο που λειτουργεί αλλά και αρκούντως εύστροφος, εξακολουθεί να μην εντυπωσιάζει τον οδηγό του με τα αποθέματα ισχύος, με δεδομένα μάλιστα τα... επιτεύγματα πολλών εκ των υπερτροφοδοτούμενων και μη ανταγωνιστών του είδους.
Για περισσότερες πληροφορίες και εντυπώσεις, αντίστοιχα, ως προς τις «δυνατότητες» του αυτοκινήτου επί ελληνικού εδάφους αλλά και την τιμολογιακή τοποθέτησή του, υπομονή μέχρι την προσεχή άνοιξη, και συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη Απριλίου με τις αρχές Μαΐου, οπότε το ιαπωνικό μοντέλο αναμένεται επίσημα και στη χώρα μας._ Χ. Α.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
MAZDA 3
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.6 2.0
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.598 κ.εκ. 1.999
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 105 ίπποι/6.000 σ.α.λ. 150/6.500
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 14,7 χλγμ./4.000 σ.α.λ. 19/4.000
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον, αντιστρεπτική δοκός
ΠΙΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική δοκός
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚ.xΠΛ.xYΨ. 4.460x1.755x1.470 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.640 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.170 κιλά 1.260
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 12,2 δλ. 10,6
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 188 χλμ./ώρα 210
*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΑΤΣΜΠΑΚ

Ο μικρός 1.600άρης MZR των 105 ίππων αποτελεί πλέον την αφετηρία στη βενζινοκίνητη γκάμα του νέου «3». Πολιτισμένος και εύστροφος μεν, εξακολουθεί όμως να μην εντυπωσιάζει με τα αποθέματα της ισχύος του.

Οι τροποποιήσεις στην ανάρτηση δείχνουν να έχουν βελτιώσει ακόμα περισσότερο την άνεση και την ποιότητα κύλισης του «3», χωρίς μάλιστα να... πλήττουν τα σπορτίφ χαρακτηριστικά του.

Η απτή ποιότητα, η προσεγμένη εργονομία και ο συγκρατημένα σπορτίφ σχεδιασμός αποτελούν τα κυρίαρχα γνωρίσματα στο εσωτερικό του νέου «3».