4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Χαμηλό βαρομετρικό

Όταν το κλείσιμο μια έκθεσης αυτοκινήτων γίνεται πρώτο θέμα στις ειδήσεις, προοιωνίζεται την επερχόμενη καταιγίδα ή πρόκειται για ακόμα ένα φαινόμενο εκμετάλλευσης στο βωμό της τηλεθέασης;

Όταν γίνεται αναφορά στην κρίση στο χώρο του αυτοκινήτου, οι περισσότεροι στρέφουν το βλέμμα τους στην αυτοκινητοβιομηχανία. Το πρόσφατο «κανόνι» έκθεσης των βορείων προαστίων, πέρα από τη μάλλον υπερβολική δημοσιότητα που γνώρισε, υπήρξε μια καλή αφορμή να συνειδητοποιήσουμε ότι τα νέα οικονομικά δεδομένα δεν κάνουν διακρίσεις και μπορούν να πλήξουν ολόκληρη την αλυσίδα, από την κατασκευή μέχρι την πώληση ενός τετράτροχου. Σχετικά με τις εξελίξεις στη λιανική αλλά και το πώς αντικρίζει την επόμενη ημέρα, δεν υπάρχει ίσως καταλληλότερος από τον Σπύρο Παζαρόπουλο για να καταθέσει τις απόψεις του, έχοντας διαγράψει μια διαδρομή 25 ετών στο συγκεκριμένο χώρο. Ο Νίκος Τσάδαρης και ο Μιχάλης Σταυρόπουλος εκμεταλλεύονται την περίσταση για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση μαζί του σε σχέση με το σήμερα και το αύριο της αγοράς αυτοκινήτου.
Σήμερα ο όμιλος, αν και ταυτισμένος στη συνείδηση του αγοραστικού κοινού με τη VW και την Audi, εκπροσωπεί 10 φίρμες μέσα από 18 καταστήματα, έχοντας -μεταξύ άλλων- την αποκλειστική αντιπροσώπευση της Abarth στη νότια Ελλάδα.
Η εμπλοκή του με το αυτοκίνητο ξεκίνησε πολύ νωρίς, τη δεκαετία του ’80, οπότε εισήγαγε από τη Γερμανία μια BMW 315 για προσωπική του χρήση. Όταν στην πορεία την πούλησε με αρκετά καλό κέρδος, είδε την προοπτική που είχε εκείνη την εποχή η εμπορία αυτοκινήτων. Έτσι, τελειώνοντας το λύκειο, στράφηκε στο συγκεκριμένο επαγγελματικό τομέα, εισάγοντας από το εξωτερικό επιβατικά αυτοκίνητα αλλά και αρκετά ελαφρά φορτηγά, ως επί το πλείστον Transit και Transporter, που ήταν η αφορμή για τη μετέπειτα συνεργασία με τη Volkswagen. Ήταν η εποχή των γραμματίων. «Παρά τα υψηλά επιτόκια, δεν υπήρχαν πολλοί κακοπληρωτές τότε» μας λέει. «Ούτε τώρα υπάρχουν. Πρέπει να βλέπεις όλες τις δουλειές με κέρδη και ζημιές. Δίνω καταναλωτικά δάνεια 55 εκατ. το χρόνο και δε γνωρίζω να έχει γυρίσει κάποιο πίσω.» Επισημαίνει πως άλλο τα αυτοκίνητα που βγαίνουν σε κατάσχεση, και άλλο το πόσα κατάσχονται τελικά, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες τους σπεύδουν να καλύψουν τις όποιες οικονομικές εκκρεμότητες.
Την κρίση την αντιμετωπίζει με αισιοδοξία. «Σε μια χώρα με 30% δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους η πτώση σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους» υποστηρίζει. «Εντούτοις, ο κόσμος δεν αγοράζει όπως πριν, κι ας μην αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα. Είμαστε λαός των άκρων. Εκεί που είχαμε ξεχάσει να μαγειρεύουμε, τώρα δε βγαίνουμε καθόλου έξω... Φυσικά, θα κλείσουν εταιρείες, αλλιώς τι κρίση θα είχαμε; Και δεν είναι μόνο τι θα δούμε τους επόμενους μήνες. Ήδη πολλές εκθέσεις έχουν βάλει λουκέτο, αλλά δεν ασχολήθηκε κανένας, επειδή δεν είχαν μεγάλο όνομα. Στη Γρ. Λαμπράκη, όπου έχω τη Fiat, έχουν κλείσει πάνω από 10 εκθέσεις. Ωστόσο, η ιστορία του “υπεράνω πάσης υποψίας” Κώστα Απέργη κλόνισε την εμπιστοσύνη των συναλλασσομένων, ακόμα και απέναντι στις μεγάλες αντιπροσωπίες.»
Θεωρεί ότι οι τράπεζες κινούνται εν πολλοίς με βάση την «ψυχολογία», και θα έπρεπε να ψάχνουν περισσότερο το υπόβαθρο των εταιρειών με τις οποίες συνεργάζονται. Το ίδιο θέλει για τους πελάτες του, «να πηγαίνουν και αλλού για σέρβις τα αυτοκίνητά τους, ώστε να βλέπουν τη διαφορά...».
Πώς ένας επιχειρηματίας θα μπορέσει αντιμετωπίσει την κρίση; «Ουσιαστικά, πρέπει να δούμε ποιος είναι αυτός ο επιχειρηματίας και τι έχει κάνει μέχρι σήμερα. Βλέπεις, αυτοκινητοβιομηχανίες που είχαν βάση, ποιότητα, ουσία, ήταν τίμιες σε σχέση με το τι προσέφεραν στον πελάτη τους, είχαν παροχές κτλ., όπως τη VW και την Audi, δεν αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα. Την ίδια φιλοσοφία ακολουθεί η KOSMOCAR, που, για μένα, είναι μία από τις καλύτερες αντιπροσωπίες, με εξίσου καλά στημένο δίκτυο. Όλοι εμείς έχουμε επενδύσει στις ίδιες αξίες. Δεν είναι τυχαίο το σλόγκαν μας “έτσι είναι οι φίλοι”. Το έβγαλα γιατί έτσι το αισθάνομαι. Όταν λέει “αυτοκίνητα Παζαρόπουλος”, είναι το όνομά μου, και όχι μια απρόσωπη εμπορική φίρμα. Φυσικά, με τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων, χάθηκε λίγο η προσωπική επαφή, μιας και δεν επισκέπτομαι όλα τα καταστήματα όσο τακτικά θα ήθελα. Όταν ήμασταν 100-200, γνώριζα έναν προς έναν τους υπαλλήλους μου και τις οικογένειές τους. Τώρα υπάρχουν κάποιοι που, κακώς, δεν τους ξέρω. Οι εταιρείες, λοιπόν, που έχουν γερές βάσεις θα βγουν μέσα από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και θα δεχθούν μικρότερο κλυδωνισμό.»
Στο ερώτημά μας «γιατί κάποιες εταιρείες αυτοκινήτου έχουν πληγεί περισσότερο;» απαντά ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι στήριζαν τις πωλήσεις τους σε προσφορές. «Τώρα που τα λεφτά δεν είναι το ίδιο εύκολα, ο υποψήφιος αγοραστής γίνεται πιο επιλεκτικός. Με ένα καλό αυτοκίνητο, θα έχει τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Στην άλλη περίπτωση, δεν ισχύει το “φθηνό το πήρα, φθηνά το δίνω”. Δε θα το δώσει ποτέ... Ο κόσμος κατάλαβε που πρέπει να τοποθετήσει τα χρήματά του.» Θεωρεί, λοιπόν, τον εαυτό του τυχερό που έχει μάρκες που παρουσιάζουν είτε μικρή μείωση είτε ακόμα και αύξηση. «Δεν είναι μόνο να είσαι τυχερός, αλλά και να βλέπεις την τύχη. Το μαγαζί στη Φιλοθέη, που έγινε το 1997, ήταν το 10ο στον κόσμο που διέθετε αποκλειστικά αυτοκίνητα της Audi. Σήμερα δικαιωνόμαστε για αυτήν την επένδυση.»
Εντούτοις, τώρα δε θεωρεί ότι είναι εποχή για ανοίγματα. «Στο χώρο δεν υπάρχουν ευκαιρίες με την έννοια της τοποθέτησης χρημάτων με μεγάλη απόδοση. Προς το τελείωμα του ξεκαθαρίσματος της κατάστασης θα υπάρξουν. Το θέμα είναι πόσο μπορείς να κρατηθείς σε αυτήν την περίοδο.»
Πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση; «Το γρανάζι έχει ήδη κάνει ένα “κλικ” προς τα μπροστά, αντί να είναι σε ελεύθερη πτώση, πολλά όμως θα κριθούν στην ελληνική οικονομία από την έκβαση και της τουριστικής κίνησης.»
Πώς θα εξελιχθεί στη συνέχεια η αγορά αυτοκινήτου; «Για να μην είναι στρεβλή η αγορά, θα πρέπει να αφαιρέσουμε 20.000-30.000 οχήματα από ενοικιάσεις και χρονομισθώσεις, που ήταν αποτέλεσμα μιας υπερβολής, όπως υπερβολικά ήταν τα δάνεια αλλά και οι συμπεριφορές κατοχής τριών και τεσσάρων αυτοκινήτων. Φτάσαμε να θεωρούμε παλιό ένα μοντέλο πενταετίας. Η κρίση θα προσγειώσει τον Έλληνα από τη ματαιοδοξία του. Ουσία θα έχει μια αγορά 220.000-230.000. Φέτος, πάντως, βλέπω να κινείται περίπου στα 200.000 οχήματα.»
Αντίστοιχα, για τις εξελίξεις στην αγορά του μεταχειρισμένου, επισημαίνει ότι: «Απούλητα είναι τα αυτοκίνητα της υπερβολής. Όσα βρίσκονται μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ πάντα θα είναι περιζήτητα. Θα πέσουν φέτος λίγο οι τιμές τους, γιατί οι έμποροι, προσπαθώντας να ρευστοποιήσουν, θα πουλήσουν φθηνότερα».
Συνεχίζει σχολιάζοντας τις αλλαγές που βιώνουμε: «Σ’ αυτήν την περίοδο θα αναγκαστούμε όλοι να κάνουμε υποχωρήσεις. Δεν πρέπει να πάμε για μεγάλα κέρδη».
Αναρωτηθήκαμε τι θα γίνει, αν ένας ντίλερ προσπαθήσει να βγάλει τα σπασμένα, επιβαρύνοντας εκεί που μπορεί τον πελάτη, όπως στο σέρβις που υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. «Αν πάει να κάνει κάτι τέτοιο, θα χάσει. Λέω στους υπεύθυνους των συνεργείων ότι δε θέλουμε το “ένα 100άρικο”, αλλά τα “δέκα 10άρικα”. Επιθυμούμε δέκα ευχαριστημένους πελάτες, παρά έναν που να έχει την αίσθηση ότι τον έχουμε απομυζήσει. Το διαπιστώνει και ο πελάτης ότι του κάνουμε κάποιες εκπτώσεις εκεί που δεν τις ζητάει και του προσφέρουμε μια κάρτα Visa με τη χρήση της οποίας θα κερδίσει μέσω των προνομίων που διαθέτει. Του δίνουμε, επίσης, αυτοκίνητο αντικατάστασης. Προσπαθούμε μέσα σ’ αυτήν την κρίση να σταθούμε δίπλα στους δικούς μας ανθρώπους.» Και ολοκληρώνει με το μότο βάσει του οποίου έχτισε όλη την εταιρεία: «Κοινός νους χρειάζεται, φέρσου όπως θες να σου φερθούν...»._ Μ. Σ.

Όμιλος Παζαρόπουλου (www.pazaropoulos.gr)
Ο Σπύρος Παζαρόπουλος, ιδρυτής του ομίλου, γεννήθηκε το 1967. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με το εμπόριο αυτοκινήτων, κάνοντας αρχικά εισαγωγές από τη Γερμανία, οπότε και διαπίστωσε τις υψηλές παροχές προς τον πελάτη σε μια εποχή που δεν υπήρχε στην Ελλάδα αντίστοιχο επίπεδο υπηρεσιών. Έτσι, είδε ότι μετά την απόσυρση το μέλλον θα ήταν στις κάθετες μονάδες. Η αρχή έγινε με τη VW, μιας και ήθελε μια μάρκα που να έχει στην γκάμα της και ελαφρά φορτηγά. Σήμερα ο όμιλος, που απασχολεί 520 άτομα, εκπροσωπεί 10 μάρκες (Abarth, Alfa Romeo, Audi, Fiat, Ford, Lancia, Opel, Seat, Skoda και VW), ενώ δραστηριοποιείται και σε μια σειρά από άλλους τομείς, όπως είναι οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων, οι δερμάτινες επενδύσεις καθισμάτων, η ναύλωση σκαφών, οι τηλεπικοινωνίες, οι κατασκευές και τα έπιπλα γραφείου Κριμιτζάς.