4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Nissan 370Z

Με νέο και δυνατότερο κινητήρα, πιο επιθετική σχεδίαση και επιμέρους αλλαγές που ενισχύουν ακόμα περισσότερο το σπορτίφ χαρακτήρα του, το μεσαίο ιαπωνικό κουπέ κλείνει ξανά και με ιδιαίτερο νόημα το μάτι στον ανταγωνισμό!

Η περιορισμένη εμπορική απήχησή του στη χώρα μας ασφαλώς και δεν είχε να κάνει με το πραγματικό ποιόν του. Με αυτό, δηλαδή, που οι λάτρεις της σπορ οδήγησης εισέπρατταν στην πράξη κάθε φορά που είχαν την τύχη να βρίσκονται πίσω από το τιμόνι του. Πράγματι, το 350Ζ ήταν -και είναι μέχρι και σήμερα- ένα από τα πλέον απολαυστικά κουπέ του είδους, παραμένοντας πιστό στο απόλυτα οδηγοκεντρικό προφίλ που -κατά την άποψη πολλών, αλλά και της δικής μας ασφαλώς- οφείλουν να έχουν τα αυτοκίνητα του συγκεκριμένου είδους. Ακριβώς τα ίδια μονοπάτια ακολουθεί εν έτει 2009 ο αντικαταστάτης του, που πλέον ακούει στο όνομα «370Ζ». Ένα όνομα άμεσα συνδεδεμένο με την κινητήρια μονάδα των 3,7 λίτρων που γνωρίσαμε και στα μοντέλα της «δίδυμης» Infiniti, η οποία αποδίδει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 331 ίππους στις 7.000 σ.α.λ., μεταφέροντας την κίνηση -πού αλλού;- στους πίσω τροχούς του οχήματος, με τη βοήθεια μπλοκέ διαφορικού και 6τάχυτου ή 7τάχυτου πλέον αυτόματου κιβωτίου. Μπορεί να μην ενθουσιάζει τόσο πολύ, όσο τουλάχιστον ο προκάτοχός του, με την ηχητική απόδοσή του, παρ’ όλα αυτά ο νέος κινητήρας αποδεικνύεται εξαιρετικά «μεστός» και εύστροφος και με ικανά αποθέματα ισχύος σε όλο το εύρος της περιστροφής του, τα οποία του εξασφαλίζουν μια επιτάχυνση της τάξης των 5,9 δλ. για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα και τελική ταχύτητα 250 χλμ./ώρα. Διόλου άσχημα... δε νομίζετε; Ειδικά για την περίσταση, μάλιστα, οι Ιάπωνες συνδυάζουν το συγκεκριμένο σύνολο, και αποκλειστικά την έκδοσή του με το παραδοσιακά σφικτό σε αίσθηση χειροκίνητο «6άρι» κιβώτιο, με το νέο στις τάξεις της Nissan σύστημα Synchro Rev Control (SRC), το οποίο, εφόσον ενεργοποιηθεί μέσω του σχετικού μπουτόν, που βρίσκεται εμπρός από τον επιλογέα, «κρατά» τις στροφές του V6 στο επιθυμητό κάθε φορά επίπεδο. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια ιδιαίτερα χρήσιμη... εφαρμογή στη γρήγορη οδήγηση, ειδικότερα κατά τη διαδικασία του κατεβάσματος μίας ή και περισσότερων διαδοχικά σχέσεων.

Οπτικά, και όχι μόνο
Σχεδιαστικά, οι Ιάπωνες επενέβησαν σε συγκεκριμένα σημεία της εμφάνισης του 370Ζ ενισχύοντας το -ούτως ή άλλως- σπορτίφ προφίλ της κατασκευής. Καινούργια φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω σχήματος «L», ανασχεδιασμένοι προφυλακτήρες και μάσκα, νέο καπό στα πρότυπα του κορυφαίου GT-R αλλά και διαφορετική πλευρική «γραμμή» στο ύψος της οροφής είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που έρχονται να συνθέσουν, σε συνδυασμό με τα μεγαλύτερα τόξα των τροχών και το μικρότερο κατά 100 χλστ. μεταξόνιο, ένα προφίλ που σίγουρα τραβά το μάτι. Τώρα, το αν τελικά αρέσει σε όλους είναι σίγουρα διαφορετική υπόθεση. Από εκεί και πέρα, αλλαγές συναντάμε και στο εσωτερικό, και μάλιστα προς τη σωστή κατεύθυνση, σε επίπεδο τόσο ποιότητας (παρελθόν είναι πλέον τα σκληρά σε αφή πλαστικά στο ταμπλό) όσο και σχεδιασμού. Όσον αφορά, πάντως, το ίδιο το αμάξωμα, το οποίο είναι πιο άκαμπτο αλλά και πιο ελαφρύ κατά 26 κιλά, χάρη στις ενισχύσεις που έχει δεχθεί και στην εκτεταμένη χρήση αλουμινίου σε περισσότερα πλέον τμήματά του, κύριο χαρακτηριστικό είναι τα διευρυμένα εμπρός και πίσω μετατρόχια (+15 και +55 χλστ., αντίστοιχα), που υπόσχονται ακόμα μεγαλύτερη σταθερότητα στις στροφές. Τα φρένα, τόσο εμπρός όσο και πίσω, είναι τώρα μεγαλύτερα σε διάμετρο (+10%), με την ανάρτηση του ιαπωνικού κουπέ να διατηρεί τη γνώριμη διάταξή της (βλ. διπλά ψαλίδια εμπρός, πολλαπλών συνδέσμων πίσω), αλλά με νέα ρύθμιση πλέον σε ελατήρια/αμορτισέρ και χαμηλότερο βάρος, που εξασφαλίζουν, όπως διαπιστώσαμε στην πράξη, περισσότερη άνεση και βελτιωμένη ποιότητα κύλισης στον αυτοκινητόδρομο. Το καίριο ερώτημα, ωστόσο, είναι ένα: Πόσο σπορ παραμένει το 370Ζ; Με δεδομένη την ολιγόωρη επαφή μας μαζί του στα πέριξ του Παρισιού πριν από λίγες μόλις ημέρες, η απάντηση είναι απλή: Πολύ! Το τιμόνι παραμένει εξαιρετικά ακριβές κάτω από όλες τις συνθήκες, με το απόλυτα «ζυγισμένο» πλαίσιο να ξεδιπλώνει τις αρετές του κάτω από όλες τις συνθήκες. Οι έξτρα τροχοί των 19 ιντσών εξασφαλίζουν κορυφαία επίπεδα πρόσφυσης, ενώ μόνο στα... πολλά χιλιόμετρα η αναθεωρημένη σε ρύθμιση ανάρτηση δείχνει κάποιες μικρές τάσεις ταλάντωσης.
Το μόνο που μένει είναι να αποδειχτούν όλα αυτά, αλλά και οτιδήποτε άλλο σχετικό με τις δυνατότητες και τη συμπεριφορά του περί τα μέσα του προσεχούς καλοκαιριού, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο, οπότε το ιαπωνικό κουπέ αναμένεται και επίσημα στη χώρα μας. Ποιες θα είναι οι τιμές του; Αν και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, οι ιθύνοντες της ελληνικής αντιπροσωπίας εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να αποκλίνουν σημαντικά σε σχέση με του 350Ζ. Και αυτό είναι σίγουρα ακόμα ένα θετικό στοιχείο του ιαπωνικού κουπέ._ Χ. Α.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
NISSAN 370Z
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 3.7 V6
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 3.696 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 331 ίπποι/7.000 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 37,2 χλγμ./5.200 σ.α.λ.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Διπλά ψαλίδια, αντιστρεπτική δοκός
ΠΙΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική δοκός
ΦΡΕΝΑ
ΕΜΠΡΟΣ Αεριζόμενοι δίσκοι 355 χλστ. με 4πίστονες δαγκάνες
ΠΙΣΩ Αεριζόμενοι δίσκοι 350 χλστ. με 2πίστονες δαγκάνες
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚ.xΠΛ.xYΨ. 4.250x1.845x1.315 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.550 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.496 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 5,9 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 250 χλμ./ώρα
*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

Το 370Ζ παραμένει απολαυστικό και σπορτίφ στη γρήγορη οδήγηση, ενώ πλέον είναι και πιο ποιοτικό στον τρόπο που «πατά» και διαχειρίζεται τις ανωμαλίες των δρόμων.

Η σχεδίαση παραμένει ενδιαφέρουσα, με τις όποιες αλλαγές να αφορούν κυρίως την αναβάθμιση της απτής ποιότητας.

Ο 6κύλινδρος των 3,7 λίτρων αποδίδει κάτω από το καπό του «Ζ» 331 ίππους στις 7.000 σ.α.λ., και με τον τρόπο που αποδίδει ταιριάζει... γάντι στη φιλοσοφία της ιαπωνικής κατασκευής.