4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Seita Kanai, Διευθυντής Έρευνας και Εξέλιξης Mazda

Seita Kanai
Διευθυντής Έρευνας και Εξέλιξης

«Ως μηχανικός δεν μπορώ να εγκαταλείψω τα υγρά καύσιμα!»

Ποια είναι η στρατηγική της Mazda όσον αφορά την εξέλιξη αυτοκινήτων μειωμένης και μηδενικής εκπομπής ρύπων; Υδρογόνο και ηλεκτρισμός αποτελούν σημαντικά κεφάλαια της έρευνας και της εξέλιξης. Ωστόσο, μέχρι το 2015 τουλάχιστον, θα ακολουθήσουμε τη στρατηγική μείωσης της κατανάλωσης και εκπομπής ρύπων, μέσω της βελτίωσης των κινητήρων εσωτερικής καύσης, τόσο βενζίνης όσο και πετρελαίου, της εξέλιξης αυτόματων κιβωτίων και της συστηματικής μείωσης του βάρους των αυτοκινήτων.
Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης έχει ακόμα περιθώρια εξέλιξης; Ασφαλώς, και μάλιστα, αντίθετα απ’ ό,τι πιστεύεται, με όχι απαραίτητα μεγαλύτερο κόστος. Τεχνολογίες νανο-υλικών, όπως αυτή που χρησιμοποιούμε στους καταλύτες μας, μειώνουν την απαιτούμενη ποσότητα ευγενών υλικών, και άρα μειώνουν το τελικό κόστος.
Υβριδικά ή ντίζελ;
Πιστεύω ότι οι κινητήρες ντίζελ έχουν ακόμα αρκετά περιθώρια εξέλιξης, για παράδειγμα με τη χρήση πιεζοηλεκτρικών μπεκ και τούρμπο δύο σταδίων. Μετά το 2015 και με την πρόοδο της τεχνολογίας θα μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε για πραγματική εξέλιξη των υβριδικών αλλά και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Γιατί επιλέξατε το εν σειρά υβριδικό σύστημα στο Premacy;
Δοκιμάσαμε διάφορες εναλλακτικές συνδυασμού του περιστροφικού κινητήρα σε υβριδικά συστήματα, και είδαμε ότι το εν σειρά σύστημα ανταποκρίνεται σε αυτό που ζητούσαμε. Φυσικά, υπάρχουν υπέρ και κατά, τόσο για τα εν σειρά όσο και για τα παράλληλα συστήματα. Εμείς καταφέραμε, αφενός, να διατηρήσουμε την αίσθηση που προσφέρει ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, αφετέρου, να σχεδιάσουμε ένα σύστημα το οποίο εύκολα εξελίσσεται σε plug-in υβριδικό, αλλά και -αφαιρώντας τον περιστροφικό κινητήρα- σε ηλεκτρικό.

Η μετατροπή της μηχανικής ενέργειας του κινητήρα σε ηλεκτρική δε μειώνει το βαθμό απόδοσης;
Ο βαθμός απόδοσης της μετατροπής είναι αρκετά υψηλός και, αν το δείτε συνολικά, όποιο σύστημα και αν επιλέξει κανείς, δε θα διαπιστώσει μεγάλες διαφορές στο βαθμό απόδοσης.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα συνθετικά καύσιμα και τους κινητήρες CCS (Combined Combustion System) που προωθούνται από τους Γερμανούς κατασκευαστές;
Σίγουρα, υπάρχουν ακόμα αρκετές προκλήσεις και θέματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν, αλλά, μιλώντας γενικά, αποτελούν ένα σοβαρό τρόπο προσέγγισης για το μέλλον του κινητήρα εσωτερικής καύσης, με στόχο τη συνέχιση χρήσης υγρών καυσίμων.

Πειραματίζεστε και στη Mazda σε αυτούς τους τομείς;
Ναι. Θέτουμε την ερώτηση ποια θα είναι η εναλλακτική ενέργεια κίνησης σε μια εποχή χωρίς ορυκτά καύσιμα. Και υπάρχουν τρεις πιθανότητες: Ηλεκτρισμός, υδρογόνο ή υγρά καύσιμα. Ο κόσμος αναρωτιέται αν θα επικρατήσει ο ηλεκτρισμός ή το υδρογόνο, αλλά, ως μηχανικός, δεν μπορώ να εγκαταλείψω τα υγρά καύσιμα! Η ενεργειακή τους απόδοση είναι πολύ υψηλή. Η αυτοκίνηση, τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα, οι μεταφορές χρειάζονται την ενέργεια που μόνο τα υγρά καύσιμα μπορούν να προσφέρουν. Μπορείτε να φανταστείτε αεροπλάνα να κινούνται με ηλεκτρισμό; Το ίδιο ισχύει και για τα αυτοκίνητα! Με μπαταρίες είναι βαριά, με υδρογόνο επίσης, λόγω του ρεζερβουάρ, το οποίο επιπροσθέτως απαιτεί τεράστιο χώρο. Χρειαζόμαστε κάτι ελαφρύ και μικρών διαστάσεων. Ελπίζω όλες οι βιομηχανίες να κατανοήσουν και να συμφωνήσουν για τη σημασία της αυτοκίνησης, ώστε να διασφαλίσουν την παροχή ορυκτών καυσίμων. Ίσως ακούγεται εγωιστικό, αλλά νομίζω ότι είναι λογικό... Μιλώντας για το όνειρό μου, αυτό είναι μια διαδικασία που θα επιτρέπει τη συλλογή του CO2 που εκλύεται στην ατμόσφαιρα και την ανακύκλωσή του σε ενέργεια, όπως ακριβώς κάνουν τα φυτά. «Τεχνητή φωτοσύνθεση» ονομάζεται, και κάποιοι επιστήμονες δουλεύουν πάνω σ’ αυτό, χωρίς όμως επιτυχία, προς το παρόν τουλάχιστον.
Και το υδρογόνο; Είναι εφικτή, στο άμεσο μέλλον, μια κοινωνία βασισμένη σε αυτό;
Μόνο σε συγκεκριμένα σημεία του κόσμου, όπως το νορβηγικό παράδειγμα του Hynor.

Σε τεχνικό επίπεδο, προτιμάτε κινητήρα εσωτερικής καύσης από ενεργειακές κυψέλες;
Στην πρακτική χρήση τους οι ενεργειακές κυψέλες έχουν προβλήματα κόστους και αξιοπιστίας. Αντίθετα, οι τεχνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε κινητήρες εσωτερικής καύσης υδρογόνου -και ιδιαίτερα στον περιστροφικό κινητήρα- είναι πολύ μικρότερες. Αν, λοιπόν, υπάρξει ζήτηση, μπορούμε εύκολα να ανταποκριθούμε με ευρεία παραγωγή.

Ας υποθέσουμε ότι έχετε μια χρονομηχανή και ταξιδεύετε 50 έτη στο μέλλον, και το όνειρό σας έχει γίνει πραγματικότητα. Τί είδους κινητήρες θα έχουν τα αυτοκίνητα;
Πραγματικά, δεν έχω ιδέα! Ίσως κάποιους κινητήρες που θα καταναλώνουν ελάχιστες ποσότητες στερεών καυσίμων. Το ζήτημα, όμως, και αυτό που θέλω να ελπίζω είναι πως η οδήγηση θα είναι το ίδιο απολαυστική όπως σήμερα.