4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Saab 9-3X 2.0T ΧWD

Το εναλλακτικό...
Το plan B της καλοκαιρινής απόδρασης μάς οδηγεί μακριά από παραλίες και συνωστισμούς, με κατεύθυνση το βουνό. Ποιο άλλο μέσο, εκτός του εξίσου εναλλακτικού Saab 9-3X, να επιλέγαμε, δηλαδή;

ΔΕΝ το λες SUV, μα ούτε και σου κάνει για «απλό» στέισον. Είναι ένα τετρακίνητο «9-3» με ψηλωμένη ανάρτηση και 210 ίππους και συγκαταλέγεται σε αυτό που θα αποκαλούσαμε στα ελληνικά «κροσόβερ». H ίδια η Saab το αποκαλεί, πάντως, «Allrounder», και αυτό ακριβώς είναι: μια μίξη διαφορετικών κατηγοριών σε ένα ευρύχωρο αυτοκίνητο πολλαπλών χρήσεων, που αναμφίβολα έχει πέραση, αν κρίνουμε από τα παραδείγματα των Αllroad, Scout και XC60. Απορίας άξιο είναι το πώς η Saab, που τα χιόνια και τα στέισον εκεί στη Σουηδία τα τρώνε με την κουτάλα, μπήκε τόσο καθυστερημένα σε μια κατηγορία που θα έπρεπε να είναι βούτυρο στο ψωμί της. Οι κακές γλώσσες λένε πως η εταιρεία είχε εδώ και χρόνια αναπτύξει σχέδια ενός κροσόβερ, τα οποία είχαν απορριφθεί από τη μαμά GM. Με μια νέα σελίδα να ανοίγει στην ιστορία της (υπενθυμίζουμε ότι πλέον ανήκει στον ομοεθνή της κατασκευαστή υπεραυτοκινήτων Koenigsegg), η Saab είναι έτοιμη, απεγκλωβισμένη από τους περιορισμούς και τη δυσκινησία ενός πολυεθνικού γίγαντα, να αναπτυχθεί και να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα. Όσο για το σήμερα, ένας χάρτης της Στερεάς Ελλάδας μας αρκεί για να υλοποιήσουμε την -παράταιρη ίσως για καλοκαίρι, αλλά συνάμα άκρως ενδιαφέρουσα- απόδρασή μας στον Παρνασσό. Το δικό μας σχέδιο μιλάει για πορεία από την εθνική οδό μέχρι τον Ορχομενό, από εκεί επαρχιακός δρόμος για Χαιρώνεια, Τιθορέα, Αμφίκλεια, ανηφόρισμα έως τα χιονοδρομικά και επιστροφή από Λίλαια-Πολύδροσο.

Τα νέα...
Από τεχνική άποψη, κλειδί για την υλοποίηση του σχεδίου της Saab ήταν ένα σύστημα τετρακίνησης ικανό να προσφέρει το κάτι παραπάνω, σε σχέση με το κοινό Haldex. Το XWD (Cross-Wheel-Drive) είναι ακριβώς αυτό: αντί για έναν Haldex τέταρτης γενιάς, έχει δύο(!), με αποτέλεσμα τον έλεγχο όχι μόνο της ροπής που θα μοιραστεί στον εμπρός και τον πίσω άξονα, αλλά και εκείνης μεταξύ των δύο πίσω τροχών. Ουσιαστικά, πρόκειται για ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης που μπορεί να μεταφέρει έως και 50% της ροπής που φτάνει πίσω στον τροχό με τη μεγαλύτερη πρόσφυση. Η συγκεκριμένη διάταξη ήταν και η παρθενική για τον Haldex τέταρτης γενιάς (τα δεδομένα που συλλέγονται από τους 20 αισθητήρες με τους οποίους συνεργάζεται η τετρακίνηση ελέγχονται με συχνότητα 100Hz, ενώ ο χρόνος ανοίγματος της βαλβίδας του υδραυλικού συστήματος είναι μόλις 60 ms), με το συνδυασμό με το δεύτερο πολύδισκο συμπλέκτη να αποτελεί μέχρι σήμερα αποκλειστικότητα της Saab στο XWD.
Από εκεί και πέρα, οι διαφορές του 9-3Χ από μια απλή στέισον έκδοση βρίσκονται στην κατά 3,5 εκ. ψηλότερη ανάρτηση (με σύστημα διατήρησης σταθερής απόστασης από το έδαφος), στις μπάρες οροφής, στους νέους προφυλακτήρες, στα πλευρικά προστατευτικά και στις προστατευτικές ποδιές εμπρός και πίσω σε look αλουμινίου. Συνολικά, η αισθητική εκπέμπει δυναμισμό και είναι σύγχρονη.
Στο εσωτερικό δεν έχεις την παραμικρή αμφιβολία πως βρίσκεσαι σε Saab, από την εργονομία, τη θέση οδήγησης, τα γνωστά και οικεία χειριστήρια με την ποιότητα και τις όποιες σουηδικές ιδιαιτερότητές τους. Πρώτη στάση και πρώτο «κλικ» της φωτογραφικής μηχανής στη Χαιρώνεια, όπου ο σουηδικός εστεμμένος γρύπας συναντά το τοπικό λιοντάρι, που φυλάει τους Θηβαίους άνδρες του Ιερού Λόχου που έπεσαν στη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ.
Η δεύτερη στάση, για φωτογραφικούς λόγους, στο σιδηροδρομικό σταθμό της Δαύλειας μας φέρνει ανάμεσα σε παλιές Alfa Romeo, σε GTV και Τζουλιέτες, που εδώ και χρόνια κάνουν παρέα στα αγριόχορτα. Κάτω από τη σκιά ενός πλατάνου βρίσκουμε τον κυρ Γιάννη, που σκαλίζει ένα παλιό κόκκινο McCormick. «30.000 μου έχει στοιχίσει έως τώρα, όλα τα ανταλλακτικά αυθεντικά, από Αγγλία, Ιταλία, Αμερική», και μας προσκαλεί να μας δείξει το καμάρι του, τη Φλορέτα του, «που είναι 40 χρόνων, αλλά σαν να βγήκε από την έκθεση». Δε θα υπήρχε καλύτερο σκηνικό από τον αναπαλαιωμένο σταθμό της Δαύλειας γι’ αυτό το ταξίδι σε μια άλλη εποχή - η ελληνική Route 66 θα περνούσε σίγουρα από εκεί! Αποχαιρετούμε και συνεχίζουμε σε νωχελικούς ρυθμούς, βασιζόμενοι στη ροπή των 30,6 χλγμ./2.500 σ.α.λ., παρά στη δύναμη των 210 ίππων (στις 5.300 σ.α.λ.). Ο υπερτροφοδοτούμενος 4κύλινδρος τετράγωνης αρχιτεκτονικής (διάμετροςxδιαδρομή: 86x86 χλστ.) δεν οφείλει την επιπλέον ισχύ του στην αύξηση της πίεσης υπερπλήρωσης (φτάνει τα 0,85 bar), αλλά στην αυξημένη σχέση συμπίεσης, που πλέον βρίσκεται στο 9,5:1. Η ένδειξη χαμηλής πίεσης του εμπρός αριστερού ελαστικού μας αναγκάζει σε μια μη προγραμματισμένη στάση στο πρατήριο καυσίμων της Αγίας Παρασκευής, όπου ανακαλύπτουμε το καλύτερο μανόμετρο ελληνικού βενζινάδικου! Αξίζει πραγματικά να σταματήσετε για να το θαυμάσετε! Ο νέος δρόμος μας οδηγεί έξω από την κάτω Τιθορέα, η οποία έχει πλέον περισσότερες εξόδους και από το... Βερολίνο. Εμείς, πάντως, κατευθυνόμαστε προς την «¶νω» Τιθορέα, για να φωτογραφίσουμε έναν παλιό θαμώνα της πλατείας, τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, ενθυμούμενοι τα λόγια τοπικού ταβερνιάρη: «Δεν είμαστε εμείς άνω, αυτοί είναι κάτω!».

Επί του πρακτέου
Λίγο πριν από την Αμφίκλεια ακολουθούμε τις ταμπέλες για «Αμφίκαια» και ανακαλύπτουμε ένα αγρόκτημα χωμένο στους πρόποδες του Παρνασσού και ένα χωματόδρομο που μας εμπνέει... ¶μεση και χωρίς καθόλου σπινάρισμα των εμπρός τροχών γίνεται η μεταφορά της ροπής πίσω, αφού ο ηλεκτρονικός έλεγχος του συστήματος XWD και η άμεση ανταπόκρισή του φροντίζουν γι’ αυτό. Τα εύσημα ανήκουν, εκτός από το εν λόγω σύστημα, και στην ανάρτηση, που καταπίνει κάθε ανωμαλία, χωρίς να κουράζει, ενώ παράλληλα καταφέρνει να περιορίζει τις κλίσεις του αμαξώματος, και αυτό λέει πολλά για τη δουλειά που έγινε, αν συνυπολογίσουμε πως το αυτοκίνητο ζυγίζει 1.695 κιλά (σύμφωνα με τη μέτρησή μας). Οι Σουηδοί μηχανικοί κατάφεραν, χωρίς αλλαγές στη διάταξη, να εστιάσουν στην ουσία και, δίχως αμφιβολία, δημιούργησαν την καλύτερη ανάρτηση που έχουμε βρει σε Saab. Εver!
Από Αμφίκλεια παίρνουμε το φιδίσιο δρόμο προς βουνό σε μια μαγευτική διαδρομή που οδηγεί στα χιονοδρομικά. Στενή, με 2ες, μετά βίας 3ες, και φόντο τις καταπράσινες πλαγιές του Παρνασσού. Kαι πάλι η συνεργασία ανάρτησης-τετρακίνησης διαφοροποιεί το 9-3Χ από κάθε άλλο μοντέλο της εταιρείας, και δη δικίνητο. Παρελθόν το σπινάρισμα των τροχών, αντίο στο χάζεμα του εμπρός άξονα κατά την επιτάχυνση, ενώ το υδραυλικά υποβοηθούμενο τιμόνι δίνει αρκετή πληροφορία και είναι και γρήγορο, με 2,7 στροφές απ’ άκρη σ’ άκρη. Μένει η βελτίωση του ασαφούς και γερασμένου επιλογέα, και απορούμε για την επιλογή των... θεόμακρων σχέσεων, που προβληματίζουν στις κλειστές διαδρομές. Είναι δυσανάλογα μακριές, και, σε συνάρτηση με το βαρύ αμάξωμα, ο κινητήρας πρέπει να ξεπεράσει τις 3.000 σ.α.λ., για να αρχίσει να υπερνικά την αδράνεια, γεγονός που αποτυπώνεται γλαφυρά στις επιταχύνσεις εν κινήσει: 11,2 δλ. για τα 50-70 χλμ./ώρα με 5η, τη στιγμή που σε ψηλότερους ρυθμούς περιστροφής ο κινητήρας τα καταφέρνει καλύτερα, επιταχύνοντας από τα 80 στα 110 χλμ. με 3η σε 5,2 δλ. Με τη 2η να βγάζει 15,8 χλμ./ώρα στις 1.000 σ.α.λ και την 6η 43,4, ο μόνος λόγος που μπορούμε να φανταστούμε για την επιλογή τους είναι η διατήρηση της κατανάλωσης και συνεπώς και της εκπομπής ρύπων σε λογικά επίπεδα, αν και τα 13,4 λίτρα/100 χλμ. που είδαμε ως μέση κατανάλωση δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό. Πάντως, στις επιταχύνσεις από στάση το 9-3Χ τα καταφέρνει αρκετά καλύτερα, με 9,2 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα και 30,7 δλ. για την κάλυψη του χιλιόμετρου.
Τα τελευταία 1-2 χλμ. πριν από τη διασταύρωση που οδηγεί προς ¶νω Πολύδροσο (αυτοί εδώ είναι όντως «άνω») είναι το πιο ανοικτό κομμάτι της διαδρομής, κάτι που βολεύει το «9-3». Στις ψηλότερες στροφές λειτουργίας ο 4κύλινδρος ξεδιπλώνει τη δύναμή του, και η ουδέτερη οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου αποδεικνύει πως η εξαιρετική ανάρτηση αποδίδει εξίσου καλά και στην καλή άσφαλτο. Στρίβουμε αριστερά και ανηφορίζουμε. Το χιονοδρομικό κέντρο της Φτερόλακκας μοιάζει εγκαταλελειμμένο, ένα μοναχικό, βουνίσιο φάντασμα. Το 9-3Χ δεν έχει πρόβλημα να συνεχίσει προς την κορυφή, στην κακοτράχαλη και με άπειρες φυτευτές πέτρες διαδρομή ορειβατικού σκι, όπου μόνο οι τεράστιες ζάντες και τα ελαστικά διάστασης 235/45 ορίζουν τα όρια του αυτοκινήτου. Στη «φτωχότερη» έκδοση των 38.450 ευρώ (40.450 ευρώ η «δική» μας, πλούσια) οι ζάντες είναι 17 ιντσών με 50άρι λάστιχο και σίγουρα μεγαλύτερων ικανοτήτων, με δεδομένη πάντα την προθυμία τετρακίνησης-ανάρτησης για εκτός δρόμου διαδρομές. Το αλπικό ορεινό τοπίο εδώ θυμίζει λιγότερο Ελβετία και περισσότερο... Αφγανιστάν, και το δροσερό αεράκι είναι μια ευχάριστη ανάπαυλα στις υψηλές θερμοκρασίας της πόλης. Κατηφορίζουμε προς Αγόριανη και το παρακάνουμε, είναι η αλήθεια, αφού τα αποτελεσματικά, αλλά λίγο σπογγώδη σε αίσθηση φρένα (57,2 μ. χρειάζονται για την ακινητοποίηση από τα 120 χλμ./ώρα) αρχίζουν να διαμαρτύρονται, αποκαλύπτοντας ακόμα μία συνέπεια του μεγάλου βάρους του αυτοκινήτου. Καιρός για ξεκούραση και ανεφοδιασμό, στην Αγόριανη ασφαλώς, όπου μας περιμένουν... παϊδάκια.
Συνεχίζουμε χορτάτοι, αποτίοντας φόρο τιμής στη Λίλαια, άλλοτε έδρα του σέρβις παρκ και αργότερα της σούπερ ειδικής του Ακρόπολις, και περνάμε από Πολύδροσο, που σφύζει από ζωή. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως τα χωριά είναι γεμάτα κόσμο, γηγενείς παραθεριστές, οι οποίοι προφανώς προτιμούν τις καλοκαιρινές διακοπές στον τόπο καταγωγής τους, από το λαϊκό προσκύνημα στις παραλίες αλλά και την αντίστοιχη πολυκοσμία του χειμερινού, χιονοδρομικού τουρισμού. Για τους οπαδούς του σκι η Saab έχει φροντίσει να εξοπλίσει το 9-3Χ με θυρίδα στο πίσω κάθισμα για τη μεταφορά πέδιλων, ενώ κανένας επιβάτης δε θα μείνει παραπονεμένος από τα 477 διαθέσιμα λίτρα για αποσκευές, που αυξάνονται σε 1.331, με την αναδίπλωση του πίσω καθίσματος.

Ουδείς τέλειος
Παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής για Αθήνα διά μέσου εθνικής οδού και, απολαμβάνοντας την ποιότητα κύλισης του 9-3Χ, είμαστε έτοιμοι για ανακεφαλαίωση: Ξεχωριστό, με μία λέξη, μια πραγματική αντιπρόταση σε μεγάλα και συχνά δυσκίνητα SUV, που κάπου χάνουν, και κάπου κερδίζουν, λόγω αναλογιών και διαστάσεων. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πιο ισορροπημένη κατασκευή παντός εδάφους και χρήσης, που θα νιώσει το ίδιο άνετα σε άσφαλτο ή χώμα. Σίγουρα έχει τις ατέλειές της (πολύ μακρύ κιβώτιο, μεγάλο βάρος), αλλά δεν παύει να επιτυγχάνει το σκοπό της: Να είναι εναλλακτική._ 4Τ

«Οι Σουηδοί μηχανικοί κατάφεραν, χωρίς αλλαγές στη διάταξη, να εστιάσουν στην ουσία, και, δίχως αμφιβολία, δημιούργησαν την καλύτερη ανάρτηση που έχουμε βρει σε Saab. Εver!»

«Κατευθυνόμαστε προς την “¶νω” Τιθορέα, για να φωτογραφίσουμε έναν παλιό θαμώνα της πλατείας, τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, ενθυμούμενοι τα λόγια τοπικού ταβερνιάρη: “Δεν είμαστε εμείς άνω, αυτοί είναι κάτω!”.»