4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

WRC: Ράλλυ Ιορδανίας & Τουρκίας

Ηλίου φαεινότερον. Citroen και Ford κάνουν «κουμάντο» στο WRC, την ώρα που ο Σεμπαστιάν Λεμπ λειτουργεί αντίστοιχα στις ειδικές διαδρομές...

ΠΟΛΛΕΣ φορές αυτό που χρειάζεται για να ξεσπάσει η φωτιά είναι μια μικρή σπίθα. Οι τακτικές και η στρατηγική που ακολουθούνται στους χωμάτινους αγώνες έχουν αποτελέσει εδώ και αρκετό καιρό σημείο τριβής ανάμεσα σε ομάδες, οδηγούς αλλά και απλούς φίλους του σπορ, στους οποίους δεν αρέσει η θέα των αυτοκινήτων που σταματούν λίγο πριν από το τέλος των ε.δ. Στην Ιορδανία, όμως, οι επικεφαλής των ομάδων ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Η εικόνα οδηγών όπως του Οζιέ και του Χίρβονεν να μπαίνουν με προπορεία (!) σε ειδική δεχόμενοι ποινή χρόνου, έτσι ώστε να εκκινούν μπροστά, για να καθαρίσουν το δρόμο για οδηγούς της ομάδας τους, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες και, όσο διάστημα μεσολάβησε από την Ιορδανία μέχρι και τον αγώνα της Τουρκίας, οδηγοί αλλά και ομάδες ζητούσαν επίμονα την απάντηση της Ομοσπονδίας. Η FIA τηρούσε σιγήν ιχθύος, τουλάχιστον μέχρι λίγες ώρες πριν από την πανηγυρική εκκίνηση του τουρκικού αγώνα. Εκεί, με ένα δελτίο πληροφοριών, ενημέρωσε τους αγωνιζομένους ότι οι αγωνοδίκες έχουν το δικαίωμα να τιμωρήσουν, χωρίς να διευκρινίζεται το πώς, όποιον θεωρούν ότι βλάπτει με τις ενέργειές του το σπορ! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή Ράλλυ προσπάθησε να βρει μια λύση, αλλά, επειδή δεν κατέληξε σε κάτι καλύτερο, προχώρησε στη συγκεκριμένη απειλή. Οι επικεφαλής των ομάδων απλώς χαμογέλασαν στην ανάγνωση του παραπάνω δελτίου και, διά στόματος Ολιβιέ Κεσνέλ και Μάλκολμ Γουίλσον, δήλωσαν ότι μία εβδομάδα πριν από τον αγώνα είχαν κάνει μεταξύ τους «συμφωνία κυρίων», όπως τη χαρακτήρισαν, για να μη δούμε ξανά αντίστοιχες επιλογές. Ουσιαστικά, έχοντας καταλάβει ότι η Ομοσπονδία αδυνατεί να πάρει μια σημαντική και δυναμική απόφαση, έδωσαν μόνοι τους τη λύση. Έτσι, αν κάτσουμε και αναλογιστούμε διάφορα γεγονότα, όπως την καθυστέρηση της οριστικοποίησης των τεχνικών κανονισμών και του προγράμματος της νέας χρονιάς, θα συμπληρώσουμε τα κομμάτια του παζλ και θα δούμε ότι εντέλει αυτοί που κάνουν κουμάντο στο σπορ είναι οι δύο μεγάλοι κατασκευαστές...
Εν ολίγοις, κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνει ο Σεμπαστιάν Λεμπ στο αγωνιστικό μέρος. Μετά τον αγώνα της Σουηδίας, που οι περισσότεροι βάλθηκαν να υποστηρίξουν ότι ο Χίρβονεν είναι έτοιμος να «κλέψει» τον τίτλο του Πρωταθλητή, ο Γάλλος απλώς χαμογέλασε. Ακύρωσε το πρόγραμμα συμμετοχής του στο Λε Μαν, έλαβε μέρος σε περισσότερες δοκιμές με τη C4 και έκανε το «3 στα 3» στις μέχρι τώρα χωμάτινες συναντήσεις. Και μάλιστα σχεδόν με τον ίδιο τρόπο. Κάνοντας υπομονή στο πρώτο σκέλος, «πυροβολώντας» στο δεύτερο και κατακτώντας τη νίκη στο τρίτο. Ο «Σεμπ» είναι το αφεντικό του θεσμού, και πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες το μήνυμα σε όσους τόλμησαν να τον αμφισβητήσουν...

Νέες ισορροπίες...
Οι δύο χωμάτινοι αγώνες σε Ιορδανία και Τουρκία, ωστόσο, σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα στο Μεξικό, άλλαξαν τις ισορροπίες αναφορικά με όσα αναμένεται να δούμε μέσα στη χρονιά. Ποιος είναι ο λόγος; Καταρχήν, η υπεροχή των C4 έναντι των Focus, αφού, πέρα από τις επιδόσεις, η γαλλική ομάδα έχει σπουδαίους οδηγούς στις τάξεις της, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει με ένα επιπλέον άγχος τη Ford. Φυσικά, αναφερόμαστε στον Πέτερ Σόλμπεργκ, ο οποίος, με τρεις συνεχόμενους τερματισμούς στο βάθρο, αποδεικνύει ότι έχει επιστρέψει στη μάχη της κορυφής, μοιάζοντας ικανός να διεκδικήσει ακόμα και τον τίτλο! Κάτι πολύ δύσκολο, αν αναλογιστούμε ότι η ομάδα του είναι καθαρά ιδιωτική και δεν έχει καμία σχέση με την Kronos-Citroen του 2006, με την οποία ο Λεμπ κατέκτησε τον τίτλο Οδηγών, αφού τότε η εργοστασιακή ομάδα των Γάλλων είχε απλώς αλλάξει χρώματα για να τον στηρίξει. Σίγουρα, ο Μάλκολμ Γουίλσον θα έχει μετανιώσει για την απόφασή του να μην κάνει μια καλή προσφορά στον Νορβηγό, την ώρα που ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2003 με τις επιδόσεις του εκθέτει την πρώην ομάδα του (Subaru) αναφορικά με το αυτοκίνητο που του παρείχε τόσα χρόνια. Στη Ford ψάχνουν τρόπο να αντιδράσουν. Το επιπρόσθετο άγχος δε λειτουργεί ευεργετικά για τους δύο Φινλανδούς, με τον Χίρβονεν να δείχνει πως ακόμη αναζητά τον καλό του εαυτό. Λάθη σε Ιορδανία αλλά και Τουρκία δεν του επέτρεψαν να διεκδικήσει τη νίκη, την ώρα που οι επιδόσεις του δε θυμίζουν τον οδηγό του δεύτερου μισού της περσινής χρονιάς. Βέβαια, και το 2009 είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχο ξεκίνημα, και κατάφερε στη συνέχεια να αναστρέψει την κατάσταση, αλλά ποιος λέει ότι ο Λεμπ θα κάνει και φέτος δύο συνεχόμενα λάθη; Πάντως, ο Λάτβαλα δείχνει αναγεννημένος, αφού στην Ιορδανία προσπάθησε να κερδίσει τον αγώνα από τον Λεμπ, την ώρα που ένα λάθος στην Τουρκία (για το οποίο ίσως να μην έχει την απόλυτη ευθύνη) δεν του επέτρεψε να συνεχίσει το σερί των επιτυχημένων αποτελεσμάτων. Κάτι που ισχύει και για τον Σεμπαστιάν Οζιέ, του οποίου το άστρο έλαμψε και στους δύο αγώνες του Απριλίου. Ο νεαρός Γάλλος θυσιάστηκε στο βωμό της τακτικής στην Ιορδανία, ενώ ένα κλατάρισμα τον έθεσε εκτός διεκδίκησης της νίκης στην Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, οι επιδόσεις του ήταν επιπέδου κορυφής, και πολλοί -δικαίως- θεωρούν ότι είναι ικανός ακόμα και για νίκη μέσα στο 2010! Γεγονός που έχει προσθέσει ένα επιπλέον άγχος στον Ντάνι Σόρντο, ο οποίος αισθάνεται να απειλείται η θέση του στην εργοστασιακή ομάδα της Citroen, ειδικά από τη στιγμή που ο Ολιβιέ Κεσνέλ δεν έχει κρύψει ότι ο νεαρός Γάλλος αποτελεί σημαντική επένδυση για την ομάδα του.
Σε κάθε περίπτωση, η χρονιά θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον - τουλάχιστον όσο ο Γάλλος έξι φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής το επιτρέψει. Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον κατακρίνουν που κερδίζει «με ένα χέρι», με αποτέλεσμα να μην έχουν συναγωνισμό οι αγώνες. Το ότι είναι καλύτερος όλων, όμως, δεν είναι μόνο δική του ευθύνη..._ Π. Τ.

Τρίτη συνεχόμενη και 57η νίκη της καριέρας του. Σε συνδυασμό με τους τέσσερις ασφάλτινους αγώνες που περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα και τη διαφορά των 40 βαθμών από το 2ο, εύκολα καταλαβαίνετε ότι ο Γάλλος είναι εκείνος που ορίζει πλέον τους κανόνες του παιχνιδιού.

Στην Ιορδανία προσπάθησε ο Λάτβαλα να κυνηγήσει τον Λεμπ, ενώ στην Τουρκία ήταν η σειρά του Χίρβονεν. Σε κάθε περίπτωση, στο στρατόπεδο της Ford (και, ακόμα περισσότερο, ο Μίκο) πρέπει να βρουν τρόπο να αντιδράσουν γρήγορα, αφού πλέον ο Λεμπ έχει αρχίσει να απομακρύνεται επικίνδυνα...

Ίσως και να διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του. Ο Πέτερ Σόλμπεργκ έχει επιστρέψει στο προσκήνιο, και με τον τρίτο συνεχόμενο τερματισμό του στο βάθρο έχει περάσει πλέον στη 2η θέση της βαθμολογίας!

ΙΝ & ΟUT από Ιορδανία μεριά...
Η Νεκρά Θάλασσα ήταν και πάλι το επίκεντρο του Ράλλυ Ιορδανίας, κάτι που σημαίνει ότι η σχεδίαση του αγώνα ήταν αντίστοιχη με αυτήν που είδαμε το 2008.
Ωστόσο, οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή πριν από μερικούς μήνες είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή των δρόμων!
Μάλιστα, για την επισκευή του χρειάστηκε να επιστρατευτεί και ο βασιλικός στρατός, ύστερα από εντολή του Βασιλιά, Αμπντουλάχ-Χουσεΐν του Β΄.
Θυμίζουμε ότι ο Βασιλιάς της Ιορδανίας είναι θαυμαστής των αγώνων ράλλυ, ενώ στο παρελθόν έχει λάβει και ο ίδιος μέρος!
Στην Ιορδανία, όμως, βρέθηκε και ο πρόεδρος της FIA, Ζαν Τοντ, ο οποίος έγινε μάρτυρας του θεάτρου με τις τακτικές των ομάδων.
Οι πρώτοι που αντέδρασαν ήταν οι οδηγοί, οι οποίοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να κάνουν και προτάσεις στη FIA!
Συγκεκριμένα, πρότειναν το shakedown να αποκτήσει χαρακτήρα κατατακτήριων δοκιμών, με τους ταχύτερους να αποφασίζουν και να επιλέγουν τη σειρά εκκίνησης για κάθε σκέλος.
Φυσικά, κανείς δεν τους άκουσε, την ώρα που ο επικεφαλής της Citroen Racing, Ολιβιέ Κεσνέλ, τάχθηκε από την πρώτη στιγμή ενάντια στις τακτικές.
Εντύπωση, όμως, προκάλεσε η αντίδραση του Μάλκολμ Γουίλσον, που δήλωσε ότι αυτού του είδους οι τακτικές δίνουν ομορφιά στο θεσμό!
Την ώρα, μάλιστα, που ο διευθυντής της Ford Motorsport Europe, Γκέραρντ Κουίν, υποστήριζε ότι η Ford θέλει να κερδίζει, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο...
Πάντως, άπαντες έμειναν ικανοποιημένοι από τον αγώνα της Ιορδανίας, και ακριβώς για αυτόν το λόγο, όπως όλα δείχνουν, θα περιλαμβάνεται στο καλαντάρι του 2011!
Ο Κίμι Ράικονεν έγινε ο πρώτος οδηγός της Formula 1, μετά τον Κάρλος Ρόιτεμαν, που κατέκτησε βαθμούς στο WRC τερματίζοντας 8ος στην Ιορδανία.

Το μέλλον τού ανήκει. Ο Οζιέ έχει αποδείξει με τις επιδόσεις του ότι δεν πρόκειται για ακόμα έναν οδηγό της... σειράς. Ο Γάλλος έχει στόφα πρωταθλητή, και ο Ολιβιέ Κεσνέλ τον έχει ήδη χρίσει πρωταθλητή του αύριο.

Ίσως αυτή να είναι η πιο δύσκολη περίοδος της συνεργασίας του με τη Citroen, αφού ο Ντάνι Σόρντο αισθάνεται έντονα την απειλή του Οζιέ. Αν μέσα στη χρονιά υπάρξει εσωτερική αλλαγή (σε Red Bull και Junior Team) ανάμεσα στους δύο, μη σας φανεί περίεργο.

Μονομάχοι ντύθηκαν οι πρωταγωνιστές του WRC λίγο πριν από την έναρξη του Ράλλυ Ιορδανίας. Από τη φωτογραφία, όμως, λείπουν οι επικεφαλής των ομάδων, οι οποίοι θα ήταν ντυμένοι στρατηγοί...

Στην Τουρκία βρέθηκαν οι επικεφαλής της North One Sport και της Επιτροπής Ράλλυ, Σάιμον Λονγκ και Μορίς Σάντλερ. Οι δυο τους είχαν πολλά να πουν, αλλά για ακόμα μία φορά δεν έλυσαν το γόρδιο δεσμό του προγράμματος του 2011.

ΙΝ & ΟUT από Τουρκία μεριά...
Στην Κωνσταντινούπολη μεταφέρθηκε το επίκεντρο του αγώνα.
Ουσιαστικά, ο αγώνας της Τουρκίας ήταν το γνωστό μας από το ERC και το IRC Fiat Rally.
Έτσι, ο αγώνας ήταν τελείως διαφορετικός, κάτι που σημαίνει ότι άλλαξε ουσιαστικά και ο χαρακτήρας του, έχοντας μάλιστα πολύ μεγαλύτερη μέση ωριαία ταχύτητα.
Βέβαια, κάποιες ειδικές ήταν αρκετά σκληρές, και μάλιστα οι ομάδες ζήτησαν την ακύρωση του δεύτερου περάσματος σε μερικές από αυτές.
Όμως, τα προβλήματα δεν έλειψαν, αφού έντονες βροχοπτώσεις το Σάββατο το βράδυ είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση δύο ειδικών της Κυριακής, λόγω υπερβολικής λάσπης!
Μάλιστα, η ακύρωση των ε.δ. έγινε επειδή δεν μπορούσαν να περάσουν όχι τα αγωνιστικά, αλλά τα αυτοκίνητα ασφαλείας, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από τους οδηγούς!
Τα παράπονα των οδηγών, όμως, δε σταμάτησαν εκεί, αφού, σύμφωνα με τους ίδιους, οι ε.δ. είχαν αλλαγές σε σχέση με ό,τι είχαν δει στις αναγνωρίσεις!
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οργανωτές επιδιόρθωσαν και πάλι τις ε.δ. με γκρέιντερ μετά τις αναγνωρίσεις, με αποτέλεσμα να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά τους.
Μάλιστα, κάποιοι ανέφεραν ότι αυτός ήταν και ένας από τους κυριότερους λόγους που ο Λάτβαλα βγήκε από το δρόμο!
Βόλτα στο Βόσπορο πήγε ολόκληρος ο θίασος του WRC, με την εκκίνηση να πραγματοποιείται μπροστά στην Αγιά Σοφιά.
Ο Κίμι Ράικονεν κατάφερε να σημειώσει το καλύτερο του αποτέλεσμα στο WRC, τερματίζοντας 5ος! Τουλάχιστον μέχρι το επόμενο...
Ο ¶αρον Μπουρκάρτ ήταν ο μεγάλος νικητής στον πρώτο γύρο του «φτωχού» σε συμμετοχές φέτος Πρωταθλήματος Νέων.

ΡΑΛΛΥ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ
3ος γύρος
1-3 Απριλίου 2010
21 Ε.Δ.: 339,48 χλμ.
Συνολικά: 911,78 χλμ.
Εκκίνησαν/Τερμάτισαν: 32/27
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1 Λεμπ-Ελενά Citroen C4 WRC A/8 3:51:35.9
2 Λάτβαλα-Αντίλα Ford Focus RS WRC ’09 A/8 3:52:11.7
3 Π. Σόλμπεργκ-Μιλς Citroen C4 WRC A/8 3:52:47.7
4 Σόρντο-Μαρτί Citroen C4 WRC A/8 3:53:25.3
5 Γουίλσον-Μάρτιν Ford Focus RS WRC ’08 A/8 4:00:00.2
6 Οζιέ-Ινγκρασία Citroen C4 WRC A/8 4:02:02.3
7 Βιλάγκρα-Κομπάνκ Ford Focus RS WRC ’08 A/8 4:03:03.9
8 Ράικονεν-Λίντστρομ Citroen C4 WRC A/8 4:04:06.9
9 Χ. Σόλμπεργκ-Μάινορ Ford Focus RS WRC ’08 A/8 4:05:44.5
10 Πονς-Χάρο Ford Fiesta S2000 (1οι SWRC) N/4 4:10:09.8
11 Φλόντιν-Μπέργκστεν Subaru Impreza N2010 N/4 4:10:42.9
ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ
Κοσιούσκο-Σεπάνιακ (Ford Fiesta) 16η Έξοδος
ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑ Ε.Δ.
1η-2η Λάτβαλα, 3η Σόρντο, 4η-10η Λάτβαλα, 11η-21η Λεμπ
ΝΙΚΗΤΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ
Λεμπ 9, Π. Σόλμπεργκ 5, Λάτβαλα 5, Σόρντο 1, Οζιέ 1
ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑ Ε.Δ. SWRC
1η-2η ¶ντερσον, 3η-4η Αλ-Ατίγια, 5η-6η Κοσιούσκο, 7η-9η Σόουζα, 10η-21η Πονς
ΝΙΚΗΤΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ SWRC
Αλ-Ατίγια 10, ¶ντερσον 7, Πονς 3, Κετομά 1
ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑ Ε.Δ. PWRC
1η-2η Φλόντιν, 3η Αραούγιο, 4η-5η Φλόντιν, 6η Αραούγιο, 7η-21η Φλόντιν
ΝΙΚΗΤΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ PWRC
Φλόντιν 14, Σέμεραντ 4, Αραούγιο 3

ΡΑΛΛΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
4ος γύρος
16-18 Απριλίου 2010
23 Ε.Δ.: 358,84 χλμ.
Συνολικά: 1.104,15 χλμ.
Εκκίνησαν/Τερμάτισαν: 36/32
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1 Λεμπ-Ελενά Citroen C4 WRC A/8 3:01:38.7
2 Π. Σόλμπεργκ-Μιλς Citroen C4 WRC A/8 3:02:33.2
3 Χίρβονεν-Λέχτινεν Ford Focus RS WRC ’09 A/8 3:03:22.1
4 Οζιέ-Ινγκρασία Citroen C4 WRC A/8 3:05:24.7
5 Ράικονεν-Λίντστρομ Citroen C4 WRC A/8 3:08:23.0
6 Βιλάγκρα-Ντίαζ Ford Focus RS WRC ’08 A/8 3:09:35.4
7 Γουίλσον-Μάρτιν Ford Focus RS WRC ’08 A/8 3:10:08.5
8 Λάτβαλα-Αντίλα Ford Focus RS WRC ’09 A/8 3:21:22.9
9 Κούιπερς-Μίκλοτ Ford Fiesta S2000 N/4 3:25:00.9
10 Μπουρκάρτ-Κάχελ (1οι JWRC) Suzuki Swift S1600 A/6 3:28:43.4
ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ
Σόρντο-Μαρτί (Citroen C4) 21η Ανάρτηση
ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑ Ε.Δ.
1η Π. Σόλμπεργκ, 2η Χίρβονεν, 3η-14η Οζιέ, 15η-23η Λεμπ
ΝΙΚΗΤΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ
Λεμπ 7, Π. Σόλμπεργκ 5, Οζιέ 5, Χίρβονεν 3, Σόρντο 1
ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑ Ε.Δ. JWRC
1η-3η ¶μπρινγκ, 4η-23η Μπουρκάρτ
ΝΙΚΗΤΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ JWRC
Μπουρκάρτ 9, ¶μπρινγκ 7, Νόιβιλ 3, Μπρόκολι 1, Σλάβοφ 1
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΟΔΗΓΩΝ: Λεμπ 93, Π. Σόλμπεργκ 53, Χίρβονεν 52, Λάτβαλα 47, Οζιέ 45
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ: Citroen Total 126, BP Ford 111, Citroen Junior 75, Stobart Ford 56, Munchi’s Ford 26
SWRC: Πονς 50, ¶ντερσον 40, Μπρίνιλτσεν 40, Πρόκοπ 33, Σάντελ 22
PWRC: Αραούγιο 58, Φλόντιν 50, Γκρόνταλ 18, Αράι 18, Λινάρι 16
JWRC: Μπουρκάρτ 25, Μπρόκολι 18, ¶μπρινγκ 15, Σλάβοφ 12