4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Opel Meriva

Πέρα από την απτή πρακτικότητα του συστήματος FlexDoors, οι αντίθετα ανοιγόμενες πίσω πόρτες λειτουργούν, πάνω απ’ όλα, και σε επίπεδο εντυπώσεων.

ΕΙΝΑΙ περίπου σαν τη μόδα. Επανέρχονται. Ο λόγος για τις πλευρικές πόρτες του Meriva, που ανοίγουν αντίθετα. H ιδέα δεν είναι νέα. Η Opel την υιοθέτησε στο Kadett του ’38 και τη διατήρησε μέχρι τη δεκαετία του ’60. Όπως συμβαίνει, όμως, σε κάθε ανάλογη περίπτωση που η ιστορία επαναλαμβάνεται, έτσι κι εδώ τα δεδομένα έχουν προσαρμοστεί στο νέο χωροχρόνο όπου καλούνται να λειτουργήσουν. Δεν τίθεται θέμα μπερδέματος. Αφενός είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται κάτι ανάλογο σε MPV, αφετέρου λειτουργικά το σύστημα είναι προσαρμοσμένο όσο απαιτείται στις σημερινές συνθήκες. Δε γνωρίζουμε πόσο λειτουργικό ήταν το άνοιγμα των πίσω θυρών του Kadett στα 1938, το σύστημα FlexDoors, όπως αποκαλείται του νέου Meriva, πάντως δίνει τη δυνατότητα ανοίγματος σε τέσσερα στάδια και έως τις 84ο, που σημαίνει σχεδόν κάθετα ως προς το αμάξωμα. Η εξέλιξή του (ξεκίνησε το 2005!) έφερε και κάτι άλλο μαζί. Επέβαλε την αύξηση του μεταξονίου στα 2.644 χλστ., ώστε ο θόλος του πίσω τροχού να τραβηχτεί και να μην επηρεάζει το σχήμα της πόρτας. Καθαρό και σχεδόν ορθογώνιο το σχήμα, αφήνει ένα ανάλογο αποτύπωμα ως άνοιγμα, το οποίο πράγματι δημιουργεί ευκολία στο μπες/βγες, ενώ είναι πολύ βολική η θέση της χειρολαβής κάθετα στη μεσαία κολόνα.
Αφού μπεις, λοιπόν, και καθίσεις, αντικρίζεις ένα γνώριμο αισθητικά εσωτερικό, που, ακόμα και αν δεν ξέρεις πού βρίσκεσαι, θα έβαζες στοίχημα ότι είναι Opel. Λίγο Astra, ελαφρώς πιο στενό, αλλά ο γνωστός σύγχρονος αέρας της εταιρείας είναι διάχυτος. Ωστόσο, αν και τα πλαστικά είναι καλά, σε γενικές γραμμές η συναρμογή έχει μικροατέλειες, που προφανώς οφείλονται στο... πρόωρο της κατασκευής των αυτοκινήτων της παρουσίασης. Πάνω σ’ αυτό το ζήτημα η τελική κρίση θα γίνει άμα τη αφίξει του αυτοκινήτου στην Ελλάδα.
Κατά τα άλλα, συναντάς το ηλεκτρονικό πλέον χειρόφρενο πάνω στην κονσόλα, εκεί όπου το εκτόπισε η υιοθέτηση ενός άλλου συστήματος του οποίου το δεύτερο συνθετικό είναι... rail. Όλο μαζί... FlexRail. Δύο σειρές ράγες, οι οποίες δίνουν ελευθερία κίνησης εμπρός-πίσω στις θήκες/ποτηροθήκες ή σε ένα κουτί όπου μπορούν να τοποθετηθούν μικροαντικείμενα και ταυτόχρονα να λειτουργεί ως υποβραχιόνιο. Σημειώνουμε, ωστόσο, εδώ ότι οι ράγες αυτές φτάνουν τόσο πίσω, που δεν αποκλείεται να «υποχρεώσουν» το μεσαίο επιβάτη σε μια άβολη θέση, με τα πόδια ανοιχτά. Αν περιοριστείς στους τέσσερις επιβάτες, το επίπεδο άνεσης δε σηκώνει κριτική. Το FlexSpace φροντίζει να αφήσει έτσι κι αλλιώς αρκετό χώρο για τα γόνατα ή ακόμα μεγαλύτερο, αν φέρεις τις ακραίες θέσεις προς το κέντρο και πίσω, ενώ παράλληλα το ψηλό αμάξωμα εξασφαλίζει χώρο για το κεφάλι. Αρμοδιότητα του συστήματος των καθισμάτων είναι να δίνει χώρο στο πορτ μπαγκάζ, όταν απαιτείται, σε ένα εύρος από 400 έως 1.500 λίτρα.
Το Meriva παίρνει ζωή από τρεις κινητήρες βενζίνης - αποκλειστικά 1,4 λίτρων. Ατμοσφαιρικός ο πρώτος και υπερτροφοδοτούμενοι οι άλλοι δύο, αποδίδουν αντίστοιχα 100, 120 και 140 ίππους. Η μεσαία και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για την ελληνική αγορά έκδοση ήταν αυτή από την οποία αντλήσαμε τις πρώτες εντυπώσεις για το μοντέλο κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του στο Αμβούργο. Το ιδιαίτερα μακρύ κιβώτιο (45 χλμ./ώρα για κάθε 1.000 σ.α.λ., σύμφωνα με τις ενδείξεις στροφόμετρου και ταχύμετρου) δεν αφήνει τον κινητήρα να αναδείξει τη σπιρτάδα που υπόσχονται οι προδιαγραφές του. Είναι, πάντως, γραμμικός και ροπάτος, με αποτέλεσμα να κινεί αρκετά άνετα και, κυρίως, χωρίς κόπο το Meriva. H ποιότητα κύλισης και η άνεση της ανάρτησης δείχνουν σε πρώτη φάση να είναι τα ατού του μοντέλου, ενώ κατά τ’ άλλα η συμπεριφορά του είναι εντός του νέου πλαισίου της Opel όπως αυτό «ορίστηκε» με τα κινητικά χαρακτηριστικά του Astra: Είναι σταθερό, τα χειριστήρια έχουν καλή αίσθηση, με το -ηλεκτροϋδραυλικό πλέον- τιμόνι να είναι μάλλον βαρύ στις μικρές ταχύτητες και στους επιτόπιους ελιγμούς, αλλά ακριβές, ενώ ο επιλογέας είναι βελτιωμένος σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε από το προηγούμενο Meriva.
Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει οριστεί ο πλήρης τιμοκατάλογός του, ενδεικτικά πάντως η έκδοση Edition 1.4 (100 PS) θα κοστίζει 15.400 ευρώ, ενώ η κορυφαία εκδοχή Cosmo της υπερτροφοδοτούμενης έκδοσης 1.4 Τ (120 PS) θα φτάνει τα 17.300 ευρώ. Περισσότερα για το νέο B MPV της Opel τον Ιούνιο, οπότε επισήμως φτάνει στην ελληνική αγορά._ Σ. Σ.

O 1.400άρης, κυρίως με ευθύνη του κιβωτίου, δεν παρουσιάζεται όσο νευρώδης θα περίμενε κανείς. Είναι, όμως, δυνατός και ταξιδεύει με υψηλές ταχύτητες το Meriva.

Σχεδίαση 100% Opel, με στοιχεία από το Astra - όπως ο πίνακας οργάνων.

Το σύστημα FlexDoοrs προτείνει μια όχι νέα, ωστόσο ασυνήθιστη συνταγή για τα σημερινά δεδομένα, που δεν περνά απαρατήρητη.

OPEL MERIVA
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.4 1.4T (120 PS) 1.4T (140 PS)
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.398 κ.εκ. 1.364 1.364
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 100 ίπποι/6.000 σ.α.λ. 120/4.800-6.000 140/4.900-6.000
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 13,12 χλγμ./4.000 σ.α.λ. 17,8/1.750-4.800 20,4/1.850-4.900
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας αντιστρεπτική ράβδος
ΔIAΣTAΣEIΣ
MHK.xΠΛ.xYΨ. 4.288x1.812x1.615 χλστ.
METAΞONIΟ 2.644 χλστ.
BAPOΣ Από 1.360 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 13,9 δλ. 11,5 10,3
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 177 χλμ./ώρα 188 196
*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ