4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Φάκελος Αston Martin

The legend lives on!

Ταξιδεύουμε στη γηραιά Αλβιώνα, και συγκεκριμένα στην έδρα της Aston Martin, για να γνωρίσουμε από κοντά τα προϊόντα αλλά και τη φιλοσοφία που διέπει σήμερα τη διάσημη βρετανική φίρμα.

Η αρχικά φαινομενική δίνη στην οποία εισήλθε η διάσημη βρετανική εταιρεία από την Γκέιντον το 2007 με αφορμή την οριστική διάρρηξη των έως τότε στενών δεσμών της με τη μαμά Ford -κίνηση, όμως, που αισίως και σε σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε σε μια ιστορία με... happy end, με την εξαγορά της από ένα υψηλής «βαρύτητας» κονσόρτσιουμ κουβεϊτιανών επενδυτικών οίκων- δείχνει να έχει μπει πλέον για τα καλά στο χρονοντούλαπο της σύγχρονης αυτοκινητικής ιστορίας. Τα πάντα στην ειδυλλιακά γραφική επαρχία του Γουόργουικσαϊρ, εκεί δηλαδή όπου βρίσκονται η έδρα αλλά και η κύρια κατασκευαστική μονάδα της Aston Martin, φαίνονται να κυλούν... ήσυχα και -πλέον- με ισχυρά και σίγουρα οικονομικά θεμέλια, που έχουν ήδη εξασφαλίσει αφενός τη βιωσιμότητα της μάρκας σε βάθος χρόνου, ως ανεξάρτητου μάλιστα κατασκευαστή, αφετέρου όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και ευημερία.
Ίσως την καλύτερη απόδειξη της ομολογουμένως έντονης δραστηριότητας αλλά και του αισιόδοξου κλίματος που επικρατεί σήμερα στους κόλπους της Aston Martin, που πλέον εκπροσωπείται σε 32 χώρες -ενώ λίαν συντόμως αναμένεται να δραστηριοποιηθεί και στη χώρα μας, χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του ομίλου Δάβαρη-, αποτελούν η πρόσφατη και δυναμική είσοδός της στην απαιτητική κατηγορία των πολυτελών σεντάν (βλ. Rapide), αλλά και η επερχόμενη σε εκείνη των αυτοκινήτων πόλης, με το πρωτότυπο μέχρι και αυτήν τη στιγμή Cygnet! Εις οιωνός άριστος, λοιπόν, και, πάρα το βαρύ οικονομικό κλίμα των ημερών μας, που κάθε άλλο παρά ευνοεί την ύπαρξη και προώθηση μοντέλων σαν και αυτών που επί δεκαετίες ξέρει να κατασκευάζει με ένα μοναδικό τρόπο η Aston Martin, το μέλλον των διαφορετικών αυτών Βρετανών φαντάζει κάτι παραπάνω από αισιόδοξο.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής μας στα... ενδότερα της εταιρείας, είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια πρώτη και σύντομη γεύση από τα σπορτίφ σε χαρακτήρα και πάντοτε κομψά σε σχεδίαση μοντέλα της γκάμας των Βρετανών. Πρώτη μας γνωριμία η εντυπωσιακή Vantage V12, ένα από τα ομορφότερα -κατά την προσωπική μας άποψη- κουπέ της αγοράς, αλλά σίγουρα το πιο συναρπαστικό από οδηγική σκοπιά στην γκάμα της εταιρείας. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα αυτοκίνητο με περιορισμένο κύκλο ζωής, καθώς η παραγωγή του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιθυνόντων της Aston Martin, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις συνολικά 1.000 μονάδες.
Ας είναι, σκεφτόμαστε, και προχωρούμε στο παρασύνθημα! Παρά τον αδιάφορο χαρακτήρα της μικρού μήκους διαδρομής που ειδικά για την περίσταση της εν λόγω παρουσίασης είχαν επιλέξει οι ιθύνοντες της βρετανικής φίρμας, όντας πίσω από το τιμόνι της 12κύλινδρης αυτής καλλονής με τα... εξωτικά υλικά τόσο στις εξωτερικές όσο και στις καλά κρυμμένες επιφάνειές της, δεν μπορείς παρά να εκτιμήσεις τις αρετές του διαμαντιού που φιλοξενείται εμπρός σου (σ.σ.: κάθε Aston Martin διατηρεί στο ακέραιο το... δόγμα της πατροπαράδοτα σπορτίφ διάταξης, που θέλει τον κινητήρα τοποθετημένο εμπρός και την κίνηση να μεταφέρεται στους πίσω τροχούς). Χωρίς να διαθέτει τα γνωστά ξεσπάσματα ισχύος που συναντάς στα αντίστοιχα μηχανικά σύνολα ιταλικής καταγωγής, με φυσική ασφαλώς και εδώ αναπνοή (βλ. Ferrari 599), o 6λιτρος των ¶γγλων χαρακτηρίζεται από μία και μόνο λέξη: ΡΟΠΗ! Και μάλιστα εν αφθονία, ανεξάρτητα από την επιλεγείσα σχέση στο 6τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων - χειροκίνητο ή σειριακό. Ο ήχος που εκπέμπει, ήδη από τις 1.000 σ.α.λ., φαντάζει με εκείνον ενός βραχνού και στακάτου βρυχηθμού, που συνάδει απόλυτα με το χαρακτήρα μιας σικάτης, αλλά και σπορτίφ συνάμα κατασκευής, όπως είναι σήμερα η κορυφαία Vantage.
Εννοείται, βέβαια, πως σε καμία περίπτωση δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε στο 100% τις δυνατότητες του εν λόγω κινητήρα (όχι ότι δε θα το θέλαμε, φυσικά, αλλά δυστυχώς οι συνθήκες δε μας το επέτρεψαν...), που αποδίδει ούτε λίγο ούτε πολύ 517 ίππους στις 6.500 σ.α.λ. και περισσότερα από 58 χλγμ. ροπής, εξασφαλίζοντας μια τελική ταχύτητα της τάξης των 305 χλμ./ώρα και επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 4,2 δλ. Ωστόσο, τα στοιχεία που από την πρώτη κιόλας στιγμή ήταν ξεκάθαρα ήταν η «συμπαγής» αίσθηση του πλαισίου, οι σφιχτές σε ρύθμιση αναρτήσεις αλλά και το άμεσο-κοφτερό σε αίσθηση σύστημα διεύθυνσης, που έρχεται με τη σειρά του να ενισχύσει τον απόλυτα οδηγοκεντρικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης κατασκευής.
Για τη συνέχεια, σειρά είχε η άρτι παρουσιασθείσα Vantage N420. Μη σας παραξενεύει η ονομασία, αφού πίσω από αυτήν κρύβεται μια ακόμα πιο ειδική έκδοση του γνωστού μεσαίου (;) 8κύλινδου κουπέ της Aston Martin. Και, για να έχετε μια πιο πλήρη εικόνα του χαρακτήρα του, σημειώστε πως πίσω από το γράμμα «Ν» κρύβεται η μαγική λέξη «Nurburgring», και συγκεκριμένα ο αντίστοιχος 24ωρος αγώνας αντοχής (και ο νοών νοείτω!), ενώ πίσω από τον αριθμό «420» η ισχύς του αναβαθμισμένου σε απόδοση κινητήρα των 4,7 λίτρων των Βρετανών. Για την περίσταση, μάλιστα, το καλλίγραμμο αμάξωμα της «μικρής» Vantage έχει υποστεί μια προσεκτική δίαιτα, που είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του βάρους κατά 27 κιλά.
Αυτό είναι όλο; Όχι βέβαια, μιας και η Ν420 διαθέτει -πέρα από τις... προβλεπόμενες μικροαλλαγές στην εξωτερική της περιβολή- νέες, πιο σκληροπυρηνικές ρυθμίσεις στην ανάρτηση, τροποποιημένες αντιστρεπτικές δοκούς και νέο, ακόμα πιο εύηχο σύστημα εξαγωγής του κινητήρα. Και, για όσους αναζητούν την πολεμική αύρα που προσφέρει η συγκεκριμένη έκδοση, σε ένα ακόμα πιο... ευάερο όμως πακέτο, αξίζει να σημειώσουμε πως θα διατίθεται και σε ανοιχτή έκδοση. Πώς μας φάνηκε στην οδήγηση; Έχοντας οδηγήσει πριν από μόλις λίγες στιγμές τη θηριώδη 12κύλινδρη αδελφή της, στεκόμαστε στη συγκριτικά καλύτερη ευστροφία του V8 κινητήρα, αλλά κυρίως στην υπακοή του πλαισίου στις εντολές που μεταφέρει ο οδηγός του μέσω του βαρύτερου και πιο σπορτίφ σε αίσθηση πηδαλίου.
Για επιδόρπιο, διαλέγουμε να φιλοξενηθούμε (πάντοτε όμως προς τη... λάθος μεριά της καμπίνας) στην προκλητική (!) DBS. Για τους γνώστες, πρόκειται για ένα πολυσχιδές σε χαρακτήρα κουπέ, το οποίο καταφέρνει να συνδυάζει μια πλειάδα αρετών: από τη μία μεριά, τη γνώριμη πολυτέλεια και φινέτσα που χαρακτηρίζει σήμερα κάθε Aston Martin και, από την άλλη, όλα εκείνα τα στοιχεία που συνοδεύουν ένα άνετο, πλην όμως... εξωφρενικά ταχύ κουπέ επιδόσεων. Κι αυτό, γιατί και η DBS κινείται από το 12κύλινδρο κινητήρα της κορυφαίας Vantage, με τη διαφορά όμως εδώ να εντοπίζεται στις πιο... αρχοντικές διαστάσεις του αμαξώματος και στις διαφορετικές ρυθμίσεις της ανάρτησης, που σε συνδυασμό μπορούν δικαίως να της απονείμουν τον τίτλο του κορυφαίου GT. Μπορεί με τον παραπάνω... βαρύ χαρακτηρισμό πολλοί να διαφωνήσουν, να είστε βέβαιοι όμως πως αντικατοπτρίζει με τη δέουσα σαφήνεια την πραγματικότητα, αλλά και ό,τι πρεσβεύει σήμερα με τη δυναμική της η σύγχρονη DB9!

Aston Martin V12 Vantage
* Κυβισμός: 5.935 κ.εκ. * Ισχύς: 517 ίπποι/6.500 σ.α.λ. * Ροπή: 57,9 χλγμ./5.750 σ.α.λ. * Βάρος: 1.680 κιλά * 0-100 χλμ./ώρα: 4,2 δλ. * Τελική ταχύτητα: 305 χλμ./ώρα * Διαστάσεις: 4.380x1.865x1.241 χλστ.
Aston Martin DBS
* Κυβισμός: 5.935 κ.εκ. * Ισχύς: 517 ίπποι/6.500 σ.α.λ. * Ροπή: 57,9 χλγμ./5.750 σ.α.λ. * Βάρος: 1.695 κιλά * 0-100 χλμ./ώρα: 4,3 δλ. * Τελική ταχύτητα: 307 χλμ./ώρα * Διαστάσεις: 4.721x1.905x1.280 χλστ.

Εντός έδρας!
Η έδρα και συγχρόνως η βασική παραγωγική μονάδα της Aston Martin βρίσκεται στη μικρή πόλη (σχεδόν χωριό, θα λέγαμε) Γκέιντον, στην επαρχία του Γουόργουικσαϊρ, μόλις 150 χλμ. μακριά από την πρωτεύουσα της χώρας. Με υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις και σε έναν ιδιαίτερα προσεγμένο από κάθε σκοπιά χώρο, καταμεσής της γνώριμης και καταπράσινης βρετανικής υπαίθρου, η Aston Martin κατασκευάζει σήμερα σε ετήσια βάση περί τις 5.000 μονάδες. Αν μη τι άλλο, το στοιχείο που κυριαρχεί και μεμιάς αποτελεί το σημείο αναφοράς του συγκεκριμένου χώρου είναι το γεγονός πως κάθε ανοιχτή ή κλειστή DB9, DBS και V8 Vantage κατασκευάζεται στο... χέρι με μια εντυπωσιακά αργή γραμμή παραγωγής!
Ο απαστράπτων και ιδιαίτερα ευχάριστος και φωτεινός χώρος του εργοστασίου είναι δομημένος σε μια πλειάδα ανεξάρτητων σταθμών, όπου κάθε τεχνίτης έχει έναν απόλυτα εξειδικευμένο ρόλο στην κατασκευαστική αλυσίδα του μοντέλου που βρίσκεται εμπρός του. Παρά το γεγονός ότι οι σύγχρονες Aston Martin δε... γεννιούνται πλέον σε περιορισμένο αριθμό, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, ο τρόπος με τον οποίο συνεχίζουν να «δημιουργούνται» μέχρι και σήμερα απέχει πολύ, ώστε να μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει τη βρετανική εταιρεία εν έτει 2010 ως «έναν ακόμα κατασκευαστή μαζικής παραγωγής». Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν απόλυτα προσηλωμένο στις παραδοσιακές αρχές του κατασκευαστή, όπου το ανθρώπινο στοιχείο και η προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια εξακολουθούν να διαδραματίζουν τον πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο. Χαρακτηριστικά, ο χρόνος που απαιτείται για τη βαφή, τη λείανση αλλά και το τελικό γυάλισμα-φινίρισμα όλων των εξωτερικών επιφανειών κάθε Aston Martin (και εδώ, φυσικά, όλη η επεξεργασία γίνεται χειρωνακτικά, από έμπειρους τεχνικούς!) απαιτεί κατά μέσο όρο, και ανάλογα με τις ειδικές απαιτήσεις του αγοραστή, κάτι περισσότερο από 50 εργατοώρες!
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο «δένονται» και όλα τα μηχανικά μέρη των αυτοκινήτων. ¶ξιο ξεχωριστής μνείας είναι επίσης το γεγονός πως σε έναν ειδικά σχεδιασμένο χώρο τεχνίτες με... μεράκι κατασκευάζουν με την ίδια πάντα μέθοδο κάθε πτυχή του εσωτερικού των αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των δερμάτινων επενδύσεων σε καθίσματα, ταμπλό και πόρτες. Και, για να έχετε μια ακόμα πιο πλήρη και κατατοπιστική εικόνα της πραγματικά αυτοματοποιημένης στο ελάχιστο δυνατό δουλειάς που συντελείται σήμερα στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, αρκεί και μόνο να αναφέρουμε πως συνολικά για κάθε ένα αυτοκίνητο ξεχωριστά απαιτούνται -ούτε λίγο ούτε πολύ- περί τις 500 εργατοώρες!

Aston Martin Rapide: Το μεγάλο στοίχημα
Η νέα Rapide, η -όπως και νά ’χει- καινοτομική για τα σύγχρονα δεδομένα της εταιρείας πρόταση των Βρετανών της Aston Martin, καλείται να σηκώσει σήμερα στους ώμους της ένα ομολογουμένως πολύ βαρύ φορτίο. Και μάλιστα σε ένα εξόχως ανταγωνιστικό τερέν, όπου οι Ιταλοί της Maserati με την αειθαλή Quattroporte και οι Γερμανοί της Porsche με τη φρέσκια και πολυσχιδή σε χαρακτήρα Panamera προβάλλουν ως οι σημαντικότατοι και πλέον ισχυροί αντίπαλοί της. Ατού της Rapide ο 6λιτρος -12κύλινδρος, ασφαλώς- αλουμινένιος κινητήρας της (όμοιος με εκείνον της DB9), ο οποίος αποδίδει 477 ίππους, συνδυαζόμενος με ένα γρήγορο και αποτελεσματικό αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων, με paddle στο τιμόνι, αλλά και κοντύτερη σε σχέση με την κουπέ αδελφή της τελική σχέση μετάδοσης. Παραδοσιακά, η πολυτέλεια βρίθει στο εσωτερικό και αυτής της Aston Martin, με τη σχεδίασή του να είναι έως και... φουτουριστική. Όσο για τους χώρους -ας μην ξεχνάμε πως ένα από τα πλέον πρωταρχικά ζητούμενα για όσους τυχερούς είναι η πρακτικότητα της διαφορετικής αυτής Aston Martin-, η εικόνα είναι λίαν ικανοποιητική για τους πίσω, σε αντιδιαστολή όμως με το χώρο φόρτωσης, που με τη σειρά του εξασφαλίζει μόλις 301 λίτρα αποθηκευτικής ικανότητας.

Αριθμοί με σημασία: * Ισχύς: 477 ίπποι/6.000 σ.α.λ. * Ροπή: 61,1 χλγμ./5.000 σ.α.λ. * Βάρος: 1.950 κιλά * 0-100 χλμ./ώρα: 5,3 δλ.

Cygnet Concept: Revolution!
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή για τα δεδομένα της διάσημης βρετανικής εταιρείας κίνηση (σ.σ.: και για πολλούς άλλους, βέβαια, ακόμα πιο παραδοσιακούς λάτρεις της, ένα αρκετά απρόσμενο εγχείρημα, αν όχι και ανορθόδοξο, με δεδομένη την παράδοση του ονόματός της...), καθώς το πρωτότυπο -προς το παρόν- Cygnet εισάγει την Aston Martin σε μια νέα, καλώς εννοούμενη περιπέτεια. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ιθυνόντων της, μεσοπρόθεσμος στόχος τους, από τη στιγμή που το νέο Cygnet πάρει το δρόμο για τη γραμμή παραγωγής της Aston Martin στο Γκέιντον, είναι η διάθεση του εν λόγω «μικρού», το οποίο, όπως είναι προφανές, βασίζεται στο γνωστό και μη εξαιρετέο Toyota iQ, σε νυν ιδιοκτήτες Aston Martin, σε 2.000 ή και περισσότερες (σε ιδανικές συνθήκες) μονάδες. Αν μη τι άλλο, η τιμή του Cygnet δε θα έχει απολύτως καμία σχέση με εκείνη του ιαπωνικού αδελφού του (σ.σ.: ήδη στα στελέχη της εταιρείας εκτιμούν ότι θα αγγίζει τα 30.000 ευρώ!). Καμία σχέση, ωστόσο, δεν αναμένεται να έχει και ο εσωτερικός του διάκοσμος, ο οποίος θα κληρονομεί όλα τα γνώριμα χαρακτηριστικά πολυτέλειας και... χλιδής των «μεγάλων» Aston Martin. Πιο συγκεκριμένα, τα πάντα στη 2θεσια, 3θέσια ή και 4θεσια καμπίνα του Cygnet θα είναι «καλυμμένα» με δέρμα κορυφαίας ποιότητας, ενώ ο εξοπλισμός αναμένεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια πλειάδα ηλεκτρονικών gadget, άμεσα συνδεδεμένων με τη διασκέδαση και την επικοινωνία των εκάστοτε επιβατών του.
Έχοντας ως μοναδικό σημείο αναφοράς το πρωτότυπο μοντέλο που είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Μάρτιο, στα μηχανικά μέρη του Cygnet (που στα ελληνικά μεταφράζεται σε νεαρό κύκνο!) ξεχωρίζουν ο γνώριμος 1.300άρης κινητήρας των 101 ίππων καθώς και το σύστημα μετάδοσης, που αποτελείται είτε από ένα χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, είτε από ένα αντίστοιχο, με συνεχώς μεταβαλλόμενες σχέσεις (CVT).

Aston Martin One-77: Επίδειξη ισχύος...
... αλλά και δυνατοτήτων, θα προσθέσουμε, καθώς το έως τώρα πρωτότυπο One-77 αντικατοπτρίζει με τον πλέον δυναμικό τρόπο την τεχνολογική ανωτερότητα των μοντέλων της μάρκας, καταδεικνύοντας την ίδια στιγμή και τη σχεδιαστική κατεύθυνση των επερχόμενων, στο εγγύς μέλλον, μοντέλων της. Θυμίζουμε ότι το ντεμπούτο του One-77 πραγματοποιήθηκε εν έτει 2008 στην Έκθεση του Παρισιού, με την... επαναληπτική ωστόσο επάνοδό του στην περυσινή Γενεύη να αποδεικνύεται ακόμα πιο αποκαλυπτική όσον αφορά τις προδιαγραφές του. Ανάμεσα στα τεχνολογικά highlight του βρετανικού υπερκουπέ, το οποίο θα διατεθεί αρχής γενομένης από τον προσεχή Οκτώβριο σε μόλις 77 συλλεκτικά αντίτυπα, ξεχωρίζουν το πλαίσιο, το οποίο είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ανθρακονήματα για υψηλότερη αντοχή και περιορισμό του βάρους (σ.σ.: δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 1.500 κιλά), το αμάξωμα, το οποίο αποτελείται από χειροποίητα αλουμινένια τμήματα (!), καθώς βέβαια και ο θηριώδης V12 ατμοσφαιρικός κινητήρας των 7,3 λίτρων, ο οποίος αποδίδει περισσότερους από 700 ίππους. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, η τελική ταχύτητα θα ξεπερνά τα 220 μίλια (350+ χλμ./ώρα), ενώ η επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα δε θα διαρκεί περισσότερο από μόλις 3,5 δλ. Για την επιβράδυνση θα φροντίζουν τέσσερις ευμεγέθεις κεραμικοί δίσκοι, ενώ για το... βάδισμα του One-77 οι ρυθμιζόμενες καθ’ ύψος αναρτήσεις της Aston Martin, που εξελίχθηκαν σε συνεργασία με την Bilstein, αλλά και τα ειδικά εξελιγμένα ελαστικά της Pirelli, που φιλοξενούνται σε ζάντες 20 ιντσών.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το One-77 βρίσκεται μέχρι και αυτήν τη στιγμή στην ύστατη φάση του σταδίου της εξέλιξής του, με τις τελευταίες δοκιμές να πραγματοποιούνται στη διάσημη ιταλική πίστα υψηλών ταχυτήτων στο Ναρντό. Για ακαδημαϊκούς -και όχι μόνο- λόγους, να αναφέρουμε πως η τιμή της μοναδικής αυτής κατασκευής θα είναι 1,5 εκατ. βρετανικές λίρες (αφήνουμε σε εσάς τη μετατροπή του ποσού σε ευρώ!). Πάντως, όπως μας διαβεβαίωσαν με σιγουριά οι ιθύνοντες της Aston Martin, χρόνος (βλ. διαθεσιμότητα) για την απόκτηση της εντυπωσιακής One-77 ακόμη υπάρχει!

DB9R!
Το όνομα της Aston Martin είναι εδώ και σχεδόν 90 χρόνια άμεσα συνδεδεμένο με τους αγώνες. Από τα πρώτα κιόλας βήματά της, εν έτει 1914, όταν οι ιδρυτές της, Λάιονελ Μάρτιν και Ρόμπερτ Μπάμφορντ, συνειδητοποίησαν τα οφέλη από τη συμμετοχή της μάρκας σε μια πλειάδα αγωνιστικών δραστηριοτήτων, η βρετανική εταιρεία δίνει με κάθε κόστος αλλά και με χαρακτηριστικό πάντα... σθένος το «παρών» σε κάθε λογής δραστηριότητα. Σήμερα, στις αγωνιστικές δραστηριότητές της κυρίαρχος είναι ο ρόλος της Aston Martin Racing, που συστάθηκε σε συνεργασία με την επίσης βρετανική Prodrive το 2005, έχοντας ως βασικό της εκπρόσωπο στην κατηγορία GT1 την εντυπωσιακή DB9R. Παράλληλα, οι Βρετανοί δίνουν το «παρών» και στις κατηγορίες GT2, GT3 και GT4 με τις Vantage GT2, DBRS9 και Vantage GT4, αντίστοιχα.