4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Ζαν Πιέρ Πλουέ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟY PSA PEUGEOT CITROEN GROUP

Ξεκάθαροι ρόλοι

Αποτελώντας μέλος της ηγετικής ομάδας που χαράσσει τη στρατηγική για την επόμενη ημέρα του ομίλου PSA, ο Πλουέ διαμόρφωσε μια ξεκάθαρη σχεδιαστική γλώσσα τόσο για τη Citroen όσο και για την Peugeot, ώστε οι ρόλοι τους να είναι στο μέλλον διακριτοί όσο ποτέ άλλοτε.

Όντας υπεύθυνος για το σχεδιασμό των αυτοκινήτων τόσο της Peugeot όσο και της Citroen, πώς θα περιγράφατε τη σχεδιαστική ταυτότητα που θέλετε να προσδώσετε στην κάθε φίρμα και πότε περιμένετε να ολοκληρωθεί το έργο της διαφοροποίησης;
Θεωρούμε ότι η διαφοροποίηση υπάρχει, αλλά θα είναι ολοένα και πιο έντονη. Τη σχεδιαστική γλώσσα της Citroen θα χαρακτηρίζουν η ρευστότητα, ο ισχυρός και εύκολα αναγνωρίσιμος χαρακτήρας και η μαγεία -μέσα από τα υλικά και το φωτισμό-, ενώ τα αυτοκίνητα της Peugeot θα διαθέτουν κομψότητα και σαγήνη, θα είναι αποδοτικά και εκλεπτυσμένα, και θα διαθέτουν φυσικά υλικά, όπως αλουμίνιο, ξύλο κτλ. Οι γραμμές ενός Citroen θα είναι περισσότερο ανάγλυφες, ενώ του Peugeot πιο λιτές - πιο καθαρές. Στο εσωτερικό ο πίνακας οργάνων του Peugeot θα περιβάλλει τον οδηγό -που θα είναι πιο συμμετοχικός με τη «μηχανή» και θα κάθεται σε μπάκετ καθίσματα-, ενώ για τον οδηγό της Citroen θα προσφέρονται περισσότεροι αυτοματισμοί και θα έχει μεγαλύτερη επαφή με το συνεπιβάτη του.

Μήπως το ανάγλυφο στο σχεδιασμό των νέων Citroen δημιουργεί ένα πιο φλύαρο αποτέλεσμα;
Εξαρτάται... Υπάρχουν δύο φιλοσοφίες για το μέλλον της Citroen. Η σειρά DS θα χαρακτηρίζεται από ρευστές γραμμές με έντονο γαλλικό άρωμα, ενώ κάποια άλλα μοντέλα, όπως το C3 Picasso, ή μελλοντικά, όπως το Cactus, θα είναι πιο απλά, στη λογική του iPod. ¶ρα για τη Citroen υπάρχουν δύο κατευθύνσεις, η μία με πιο καθαρές γραμμές, όπως της παλιάς DS και του 2CV, και η άλλη πιο «οργανική» και τεχνοκρατική, ενώ για την Peugeot μία και μοναδική.

Αναφέρατε το 2CV και την DS, εντούτοις στην εταιρεία υπάρχει μια... ψύχωση να μην κοιτάτε προς τα πίσω.
Όντως. Ή, για την ακρίβεια, ήταν έτσι, όμως τώρα το σύγχρονο πρόσωπο της εταιρείας ωρίμασε, και έχει καλή υποδοχή από το αγοραστικό κοινό, γι’ αυτό και νιώθουμε πιο άνετα πλέον να μιλάμε για το παρελθόν. Εντούτοις, το να αναπαράγουμε παλιές φόρμες είναι έξω από τις προθέσεις μας. Μπορεί να δανειστούμε κάποιες γραμμές, όπως στο πρωτότυπο Revolte, ή το πνεύμα ενός προηγούμενου μοντέλου, αλλά δεν πρόκειται να αντιγράψουμε ένα παλιό σχέδιο.

Μιλώντας για το Revolte, τι αντιπροσώπευαν αυτό και η κουπέ εκδοχή του, που ακολούθησε;
Θα μπορούσε να είναι ο προπομπός του DS2 ή, πολύ απλά, να δίνει το στίγμα του σχεδιαστικού DNA της σειράς DS.

Απ’ ό,τι γνωρίζουμε, δεν εμπλέκεστε μόνο στο σχεδιασμό των αυτοκινήτων, αλλά έχετε και την ευθύνη για την ποιοτική άνοδο των αυτοκινήτων της εταιρείας.
Σαφώς! Πιστεύω ότι πρωταρχικά ένα προϊόν πρέπει να κρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζεται και ότι ο αγοραστής δεν απολαμβάνει μόνο ένα καλό ντιζάιν, αλλά τη συνολική αίσθηση ποιότητας (φινίρισμα, αξιοπιστία) που προσφέρει ένα αυτοκίνητο.

Η επίτευξη ενός ξεχωριστού ντιζάιν βασίζεται περισσότερο στην έμπνευση. Η υλοποίηση ενός ποιοτικού προϊόντος από τι εξαρτάται;
Είναι θέμα εμπειρίας, αλλά και αποφασιστικότητας. Πρέπει, λοιπόν, να ξέρεις πού θες να πας, αλλά βέβαια είναι και ζήτημα κόστους.

Ποια προσόντα πρέπει να διαθέτουν οι συνεργάτες σας;
Εξαρτάται από το τμήμα όπου θα απασχολούνται. Με ένα σχεδιαστή θα ήθελα να βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο κάτι που μοιράζομαι μαζί του, να φέρνει καινούργιες ιδέες, και οπωσδήποτε είναι σημαντικό να μπορεί να αποτελεί μέλος μιας ομάδας. Βέβαια, ένας σχεδιαστής συνήθως διαθέτει μια ισχυρή προσωπικότητα, όμως, για να φτάσεις σε ένα στόχο, δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου - πρέπει να συμμετέχεις σε μια ομάδα.

Από πού παίρνει σήμερα έμπνευση ένας σχεδιαστής αυτοκινήτων;
Όταν σχεδίαζα ο ίδιος, εμπνεόμουν από τη φύση, από την αρχιτεκτονική, από στιγμές της καθημερινότητας. Ο σχεδιαστής είναι ένα είδος φίλτρου. Παρατηρεί πράγματα, συναισθήματα και τα συνθέτει σε κάτι που καταλήγει το DNA της φίρμας.

Είπατε ότι παίρνετε ιδέες από τη φύση. Το πρωτότυπο Survolt δεν έχει έντονα βιομηχανικό ντιζάιν;
Διαφωνώ, το Survolt, που είναι η σπορ έκδοση του Revolte, έχει φυσικότητα, ρευστότητα, γαλλική κουλτούρα...

Προετοιμάζοντας τα νέα μοντέλα της, η PSA λειτουργεί ως Γάλλος ή ως παγκόσμιος κατασκευαστής;
Ο στόχος μας είναι πλέον περισσότερο παγκόσμιος, στοχεύοντας και στις αγορές της Κίνας και της Ν. Αμερικής, στις οποίες θέλουμε να έχουμε ισχυρή παρουσία. Γι’ αυτό και έχουμε ένα σχεδιαστικό κέντρο στη Σανγκάη και ένα μικρότερο στο Σάο Πάολο, με τα οποία βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία.

Μπορείτε να μαγειρέψετε ένα φαγητό που να σας εκφράζει και να αρέσει τόσο σε έναν Ευρωπαίο όσο και σε έναν Κινέζο;
Ίσως... Όντως, είναι δύσκολο να είσαι Citroen ή Peugeot και να είσαι αποδεκτός από έναν Κινέζο αγοραστή, για παράδειγμα. Είναι κάτι που θα συμβαίνει όλο και περισσότερο, όμως ακόμη υφίστανται διαφορές στις ανάγκες των αγοραστών από τη μία περιοχή του κόσμου στην άλλη. Εντούτοις, υπάρχουν και ομοιότητες, όπως η αγορά της Κίνας με εκείνη της Αμερικής και της Ν. Αμερικής με της Ευρώπης. Η αγορά της Ευρώπης είναι πιο ώριμη, ενώ στην Κίνα οι ανάγκες είναι ανάλογες με εκείνες που είχαμε εμείς πριν από αρκετά χρόνια.

Με ποιο τρόπο οι αγοραστές σε αυτές τις περιοχές αντιλαμβάνονται διαφορετικά το ντιζάιν;
Παρ’ ότι πιστεύουμε το αντίθετο, ο Ευρωπαίος αγοραστής είναι πολύ προχωρημένος. Σκεφθείτε ότι στον υπόλοιπο κόσμο το κυρίαρχο προφίλ ενός αυτοκινήτου είναι αυτό των τριών όγκων, κάτι που εδώ δεν αρέσει. Στην Ευρώπη κυριαρχούν επίσης τα αυτοκίνητα ντίζελ, ενώ στις άλλες ηπείρους τα βενζινοκίνητα.

Με ποιο τρόπο τα εκτός Γαλλίας στούντιο μεταφέρουν τις προτιμήσεις του αντίστοιχου κοινού;
Ανάλογα με το project, τα σχεδιαστικά μας κέντρα διαγωνίζονται μεταξύ τους καταθέτοντας τις δικές τους, ξεχωριστές προτάσεις, και επιλέγεται η καλύτερη. Κάποιες φορές εργάζονται σε αποκλειστικά δικά τους project, όπως το πρωτότυπο Metropolis, που δημιούργησε το κινέζικο στούντιο για τη Έκθεση της Σανγκάης.

Αναφερθήκατε κάποια στιγμή στον εσωτερικό σχεδιασμό και στο πώς θα διαφοροποιείται η μία εταιρεία από την άλλη. Πώς θα αντιμετωπίσετε το εργονομικό χάος που προκαλούν οι ολοένα αυξανόμενες ευκολίες για τον οδηγό (συστήματα πλοήγησης, αυτοματισμοί κτλ.);
Υπάρχουν διάφορες προτάσεις ώστε να αποφευχθεί η πολυπλοκότητα που δημιουργούν οι διακόπτες. Θα μπορούσαν στο μέλλον οι εντολές να δίδονται σε κάποιο σύστημα φωνητικής αναγνώρισης, με νεύματα ή με την κίνηση των ματιών!

Ο υπεύθυνος για τη στρατηγική της PSA ανέφερε ότι κοντά στο 2025 αναμένεται μια συνολική ανατροπή στη μορφή που θα έχει το αυτοκίνητο. Εσείς πώς προετοιμάζεστε για αυτήν την αλλαγή;
Το ντιζάιν δεν είναι αυτό που θα προκαλέσει την αλλαγή, και βρισκόμαστε τόσο μακριά, ώστε είναι αδύνατο οι σχεδιαστές να προβλέψουν την αισθητική εκείνης της εποχής. Όμως, οι τεχνολογικές αλλαγές συμβαίνουν σιγά σιγά, με απώτερο σκοπό ένα σημαντικά πιο καθαρό αυτοκίνητο..._ Μ. Σ.

«Ο σχεδιαστής είναι ένα είδος φίλτρου. Παρατηρεί πράγματα, συναισθήματα, και τα συνθέτει σε κάτι που καταλήγει το DNA της φίρμας.»

Ποιος είναι
O Zαν Πιερ Πλουέ γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1962 και σπούδασε σχεδιασμό προϊόντων και αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων στη σχολή Eφαρμοσμένων Tεχνών στο Παρίσι. Στο διάστημα 1985-1995 εργάστηκε στη διεύθυνση βιομηχανικού σχεδιασμού της Renault, όπου και διακρίθηκε, αφού τιμήθηκε με βραβείο σχεδιασμού για τη δημιουργία του Twingo (1992) και του πρωτοτύπου Argos (1993). Τα επόμενα τρία χρόνια εργάστηκε στο σχεδιαστικό κέντρο της VW στη Bαρκελώνη και την περίοδο 1998-2000 ήταν επικεφαλής σχεδιαστής της Ford. Το 2000 ανέλαβε επικεφαλής του σχεδιαστικού κέντρου της Citroen, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2008 ανέλαβε τη διεύθυνση. O Zαν Πιερ Πλουέ είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Το Metropolis είναι ένα πρωτότυπο σχεδιασμένο από το στούντιο της εταιρείας στη Σανγκάη και αναζητεί τις ανάγκες της υπεραναπτυσσόμενης κινεζικής αγοράς.

Μέσα από το ηλεκτρικό πρωτότυπο Citroen Survolt, η εταιρεία ανιχνεύει νέα σχεδιαστικά μονοπάτια, που θα ακολουθηθούν τα επόμενα χρόνια από τα μοντέλα παραγωγής.