4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Mini Countryman

Τετράθυρο και τετρακίνητο, το Countryman κάνει σαφές με τον τρόπο του ότι θα κινηθεί και πέρα από το δρόμο που χάραξαν τα υπόλοιπα Mini.

ΤΟ Countryman είναι μια έκδοση που ξεπερνά πολλά δεδομένα από την έως τώρα γκάμα του Mini. Μέχρι σήμερα οι πέντε εκδοχές του Mini (μαζί με τα πρωτότυπα Roadster και Coupe) διατηρούσαν διαστάσεις πράγματι μίνι. Το Countryman για πρώτη φορά υπερβαίνει έστω και οριακά τα 4 μ., ενώ ταυτόχρονα όγκος και βάρος (πάνω από 1.300 κιλά στην τετρακίνητη έκδοση Cooper S) κάνουν limit-up. Φυσικά, πρωτόγνωρα είναι τόσο η 4θυρη σιλουέτα όσο και το αυξημένο ύψος από το έδαφος, αλλά κυρίως η ουσία της έκδοσης, που επιχειρεί να επεκτείνει το πεδίο της φιλοσοφίας του Mini και εκτός ασφάλτου.
Η εξέλιξη των ειδών είναι αναπόφευκτη, και στην προκειμένη περίπτωση μοιάζει πολύ λογική η νέα κατεύθυνση που δίνει η εταιρεία στην γκάμα της, αφού σχεδόν έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατές παραλλαγές του «κλασικού» Mini με τις τρεις υπάρχουσες εκδόσεις και τα δύο πρωτότυπα. Από την άλλη, τα κροσόβερ αποτελούν τη νέα τάση πραγμάτων, στην οποία το «trendy» στοιχείο είναι κυρίαρχο. Τι πιο λογικό, λοιπόν, και εμπορικά από τη σύνδεση της αίγλης που εκπέμπει το όνομα «Mini» με τα χαρακτηριστικά των κροσόβερ; Αρκεί, βέβαια, ο εν λόγω συνδυασμός να μην αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά που έκαναν αυτό το μικρό να αγαπηθεί και να γίνει μόδα και στοιχείο life-style.
Εδώ η εταιρεία φαίνεται ότι έδωσε την απαραίτητη προσοχή. Η εικόνα του αποτελεί και την πρώτη απόδειξη. Το σχήμα κάνει... μπαμ εμπρός και πίσω ότι είναι Mini. Η ανάπτυξη των διαστάσεων προς όλες τις κατευθύνσεις δεν εμπόδισε τους σχεδιαστές να διατηρήσουν καμπύλες και γραμμές που αποτελούν σφραγίδα για όλα τα μοντέλα της γκάμας. Όσο για το εσωτερικό, διατηρήθηκε η γνωστή εικόνα. Φυσικά, και η ποιότητα κατασκευής στην πράξη δεν αλλάζει, πέραν της λίγο διαφορετικής υφής του πλαστικού στο ταμπλό, κάτι που έγινε ώστε να εναρμονιστεί προφανώς με το διαφορετικό χαρακτήρα του Countryman.

Επί της ουσίας
Πρωτόγνωρα είναι το επίπεδο άνεσης που παρέχεται στους πίσω επιβάτες, αλλά και η γενικότερη πρακτικότητα. Το Countryman διατίθεται σε 4θέσια διάταξη, ενώ είναι στη διακριτική ευχέρεια του αγοραστή η 5θέσια επιλογή, η οποία δεν έχει επιπλέον χρέωση. Στην 4θέσια εκδοχή, λοιπόν, την οποία είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε, η άνεση είναι εντυπωσιακή. Τα περιθώρια για τα γόνατα και το κεφάλι είναι μεγάλα, ενώ τα ανεξάρτητα πίσω καθίσματα σύρονται (130 χλστ. εμπρός-πίσω), γεγονός που αυξάνει, αν χρειαστεί, το χώρο αποσκευών από τα 350 έως τα 442 λίτρα, ενώ η μεταφορική δυνατότητα του Countryman μπορεί να φτάσει έως τα 1.170 λίτρα, αν κανείς ρίξει όλα τα καθίσματα.
Οι κινητήρες που δίνουν «ζωή» στο Countryman είναι τρεις βενζινοκινητήρες όμοιας χωρητικότητας, ωστόσο διαφορετικής απόδοσης. Οι ατμοσφαιρικοί αποδίδουν 98 και 122 ίππους, αντίστοιχα, ενώ ο υπερτροφοδοτούμενος, μετά τις τελευταίες περιποιήσεις των μηχανικών της εταιρείας, παράγει ισχύ 184 ίππων. Διαφορετικό κυβισμό δε θα βρείτε ούτε στους ντιζελοκινητήρες. Και αυτοί 1.600άρηδες, αποδίδουν ισχύ 90 και 112 ίππων, με τον τελευταίο και δυνατότερο εκ των δύο να συνδυάζεται προαιρετικά με σύστημα τετρακίνησης ALL4, όπως μπορεί να συμβεί και με τον υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο χαρακτήρας του Countryman ισχυροποιείται, αλλά μη φανταστείτε κάτι extreme.

Το «διαφορετικό»
Το Countryman απέχει μόλις 149 χλστ. από το έδαφος. Το μοδάτο κροσόβερ, άλλωστε, προορίζεται να πατήσει και εκτός ασφάλτου, αλλά πάντα στον ίσιο δρόμο. Με άλλα λόγια, να κατακτήσει παραλίες ή να συναντηθεί με βατούς χωματόδρομους, όπως αυτοί στο off-road park λίγο έξω από το Αμβούργο, όπου είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε την έκδοση Cooper S ALL4. Σε αυτό το τερέν αποδεικνύεται τίμιο. Εξασφαλίζει ένα καλό επίπεδο άνεσης για τους επιβάτες, τη στιγμή που στα χέρια του οδηγού δε φτάνουν έντονες αντιδράσεις από το εμπρός σύστημα. Συνολικά, ακόμα και σε τέτοιες συνθήκες το Countryman αποδεικνύεται ποιοτικό σε ό,τι έχει να κάνει με την κύλιση. Στην άσφαλτο τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά, ωστόσο, καθώς οι ταχύτητες ανεβαίνουν, προστίθενται νέα στοιχεία. Φυσικά, κυλάει και εδώ με ποιότητα και είναι άνετο, αρχίζει όμως να έχει συμμετοχή και ένας σχετικός θόρυβος από την κύλιση (τουλάχιστον επί της «άγριας» γερμανικής ασφάλτου) και λίγο αργότερα κάποιοι αεροδυναμικοί. Το θετικό είναι, πάντως, ότι δε φτάνει να γίνει κουραστικό.
Κατά τα άλλα, παρά το ότι οι διαδρομές της ανάρτησης είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι στα «νορμάλ» Mini και το βάρος πλέον αρκετό, το Countryman εξακολουθεί να είναι ένα ευχάριστο αυτοκίνητο. Διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την ευελιξία και την αμεσότητα στις αντιδράσεις που έχουν και τα πιο... καθωσπρέπει αδέρφια του. Είναι ζυγισμένο, τα χειριστήρια έχουν πολύ καλή αίσθηση και γενικότερα εμφανίζει έναν οδηγικό χαρακτήρα που μπορεί να θεωρηθεί άρτιος. Την ίδια στιγμή, ο 1.6Τ αποδεικνύεται δυνατός και έχει το μπρίο που απαιτείται ώστε να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο η εικόνα.
Για τους ενδιαφερόμενους, το Countryman αναμένεται στην Ελλάδα τον Οκτώβριο και το βασικό ερώτημα είναι οι τιμές, οι οποίες ωστόσο δεν είναι ακόμη προσδιορισμένες. Πάντως, η ελληνική αντιπροσωπία κάνει λόγο για έκπληξη. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπολογίζει κανείς μια εύλογη αύξηση συγκριτικά με τις κλασικές εκδόσεις του Mini με τους αντίστοιχους κινητήρες και, φυσικά, κάτι επιπλέον για τις τετρακίνητες εκδόσεις._ Σ. Σ.

Από τεχνική σκοπιά
Ο εξελιγμένος υπερτροφοδοτούμενος 1.600άρης κινητήρας και το σύστημα τετρακίνησης είναι τα δύο στοιχεία που εκ των πραγμάτων κυριαρχούν από τεχνικής πλευράς. Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα, πρόκειται για μια μονάδα της οποίας η λειτουργία στηρίζεται σε ένα σύμπλεγμα που έχουμε δει και στην BMW 5GT. ¶μεσος ψεκασμός, Valvetronic (πλήρως μεταβαλλόμενος χρονισμός και βύθισμα βαλβίδων εισαγωγής) και υπερτροφοδότηση αποδίδουν 184 ίππους και 24,5 χλγμ. ροπής ήδη από τις 1.700 σ.α.λ. Το τούρμπο, τεχνολογίας twin scroll (διπλής σπείρας), επιτρέπει στη φτερωτή να περιστρέφεται έως τις 210.000 σ.α.λ., ενώ η μέγιστη πίεση της τουρμπίνας αγγίζει το 0,8 bar ήδη από τις 1.600 σ.α.λ. Η τετρακίνηση βασίζεται σε έναν ηλεκτρομαγνητικό συμπλέκτη ο οποίος είναι τοποθετημένος εμπρός από το πίσω διαφορικό.

Εσωτερικά η εικόνα είναι γνώριμη. Το Countryman είναι Mini τόσο στη σχεδίαση όσο και στην ποιότητα κατασκευής.

Τα 350 λίτρα του χώρου αποσκευών είναι ένα από τα σημεία που μαρτυρούν ότι αυτό το Mini δεν είναι διαφορετικό.

Σε ήπιους χωματόδρομους το τετρακίνητο Countryman κυλάει ποιοτικά, εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη άνεση.

Ο υπερτροφοδοτούμενος 1.600άρης διαθέτει αρκετές τεχνολογικές αιχμές και αποδίδει πλέον 184 ίππους.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ One Cooper Cooper S
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.598 κ.εκ. 1.598 1.598
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 98 ίπποι/6.000 σ.α.λ. 122/6.000 184/5.500
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 15,6 χλγμ./3.000 σ.α.λ. 16,3/4.250 24,5/1.600-5.000
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
ΚΙΝΗΣΗ Εμπρός Εμπρός Εμπρός (προαιρετικά στους 4 τροχούς)
ΚΙΒΩΤΙΟ Μηχανικό 6 σχέσεων (προαιρετικά αυτόματο 6 σχέσεων)
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον με σύστημα αντιβύθισης
ΠΙΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ. 4.097x1.789x 1.561 χλστ. (Cooper S: 4.110 χλστ.)
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.595 χλστ.
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 χλμ./ώρα 11,9 δλ. 10,5 7,6 (ALL4: 7,9)
ΤΕΛ. ΤΑΧΥΤΗΤΑ 173 χλμ./ώρα 190 215 (ΑLL4: 210)

MINI COUNTRYMAN WRC

Επιστροφή στο παρελθόν!

Η Mini πραγματοποιεί το μεγάλο comeback και, έπειτα από σαράντα χρόνια, επιστρέφει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ με το νέο Countryman WRC!

ΓΙΑ κάποιους φίλους της αυτοκίνησης, το λιλιπούτειο Mini του Σερ ¶λεκ Ισιγόνη είναι συνυφασμένο με τη μετακίνηση στην πόλη, αφού, όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό αρκετές δεκαετίες πριν, όλοι είδαν σε αυτό ένα καθημερινό μεταφορικό μέσο, το οποίο έθετε νέα στάνταρντ αναφορικά με το μέγεθός του. Κάποιοι άλλοι, όμως, το ξεχώρισαν και στη συνέχεια τους έκλεψε την καρδιά για την οδική συμπεριφορά του και την ταχύτητα με την οποία μπορούσε να κινηθεί σε δρόμους με διαδοχικές στροφές. Κάπως έτσι, το Mini βρέθηκε σε χωμάτινες και ασφάλτινες ειδικές διαδρομές, κερδίζοντας αγώνες όπως το Μόντε Κάρλο και το Ακρόπολις (!), και μαζί μία θέση στη βίβλο των αγώνων.
Επειδή το αίμα νερό δε γίνεται, έπειτα από φήμες αρκετών μηνών και ανάλογες συζητήσεις, η Mini ανακοίνωσε και επίσημα την επιστροφή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, με το νέο Countryman να αποτελεί τη βάση του αυτοκινήτου που θα εκπροσωπήσει τη γερμανική εταιρεία στο θεσμό. Όλα ξεκίνησαν σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα, όταν ο πρόεδρος της Prodrive, Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, αναζητούσε τρόπο να επαναφέρει την ομάδα του στο WRC, μετά την αποχώρηση της Subaru από το θεσμό. Οι πρώτες συζητήσεις άφηναν τη Mini εκτός, αφού το λιλιπούτειο Cooper δεν κάλυπτε τις απαιτήσεις αναφορικά με τις διαστάσεις του. Το σκηνικό, όμως, άλλαξε άρδην όταν η γερμανική εταιρεία γνωστοποίησε ότι θα παρουσιάσει το νέο Countryman. Έτσι, από τον Οκτώβριο του 2009 ξεκίνησε η σχεδίαση του αυτοκινήτου, με στόχο ένα χρόνο αργότερα να βγει για πρώτη φορά σε ε.δ. στο πλαίσιο δοκιμών εξέλιξης.
Το νέο Countryman WRC βρίσκεται ήδη στα αρχηγεία της Prodrive στο Μπάνμπουρι, και το μόνο που απομένει είναι ο κινητήρας των 1.600 κ.εκ. Και αυτό, διότι η καρδιά του νέου Mini WRC θα κατασκευάζεται στα αρχηγεία της BMW, και από εκεί θα οδηγείται στην Prodrive, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του υπόλοιπου αυτοκινήτου. Όπως όλα δείχνουν, το 2011 θα είναι μια μεταβατική χρονιά, όπου το Μini θα εμφανιστεί σε επιλεκτικούς αγώνες του WRC, και συγκεκριμένα σε όσους πραγματοποιούνται στην Ευρώπη. Το ντεμπούτο του αναμένεται να γίνει στο Ράλλυ Σαρδηνίας, ενώ πιθανότατα να το δούμε και στο δικό μας Ακρόπολις, αφού παραδοσιακά η Prodrive επιλέγει τον εθνικό μας αγώνα για να δοκιμάσει την αξιοπιστία των αυτοκινήτων της.
Ο Ρίτσαρντς δεν έχει καταλήξει ακόμη στο δίδυμο των οδηγών της ομάδας, αλλά τα πρώτα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι αυτά των Μάρκους Γκρένχολμ, Μάρκο Μάρτιν, Περ Γκούναρ ¶ντερσον, Κρις Μικ και Ματς Όστμπεργκ. Βέβαια, εκείνο που πρέπει να περιμένουμε να δούμε είναι το μέγεθος του προϋπολογισμού που θα διαθέσει η BMW στο πρόγραμμα του Mini WRC, αφού, κακά τα ψέματα, οι Γάλλοι της Citroen έχουν βάλει τον πήχη πολύ ψηλά, και όποιος άλλος θέλει να διακριθεί είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να επενδύσει._ Π. Τ.