4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Citroen DS5

Οδηγήσαμε την τρίτη DS από την γκάμα δορυφορικών μοντέλων της Citroen, η οποία δείχνει να ολοκληρώνεται... προς το παρόν! Σαφώς πιο ενδιαφέρουσα η υβριδική τετρακίνητη εκδοχή της.

Η ΝΟΡΜΑΛ γκάμα της γαλλικής εταιρείας απέκτησε και τρίτο... δορυφόρο στο πρόσωπο της DS5. Το πρωτότυπο C-SportLounge πίσω στη Φρανκφούρτη του 2005 είχε δείξει το δρόμο για το μεγαλύτερο -προς το παρόν- μέλος της οικογένειας DS. Οι φανατικοί Citroenάκηδες φοβόμαστε πως θα έχουν βγάλει αφρούς ήδη... πριν από τη δική μας επαφή με το αυτοκίνητο, καθώς είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για αναβίωση της υδροενεργητικής ανάρτησης ακριβώς σε αυτό το μοντέλο, τη ναυαρχίδα των DS. Εμείς, πέρα από ένα ιστορικό «κρίμα», είμαστε υποχρεωμένοι να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος.
Η αλήθεια είναι ότι η DS5 δεν πατάει καν στο πάτωμα της C5, όπως συμβαίνει με τις DS3 (C3) και DS4 (C4). Η μεγάλη DS βασίζεται στο πλαίσιο της C4 Picasso. Κάτι τέτοιο σημαίνει εντελώς συμβατικές λύσεις στην ανάρτηση, δηλαδή γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και ημιάκαμπτος άξονας πίσω. Το λίγο αλατοπίπερο στο θέμα της ανάρτησης, και για κλείσουμε την γκρίνια εδώ, μπαίνει στην έκδοση HYbrid4, η οποία έπρεπε να καταργήσει τον ημιάκαμπτο πίσω για λόγους χωροταξίας. Βλέπετε, ηλεκτροκινητήρας και σύστημα μετάδοσης για τον πίσω άξονα έπρεπε κάπου να χωρέσουν. Έτσι, συναντούμε μια σχεδιασμένη για την περίσταση υλοποίηση τύπου multilink που κατασκευάζεται σε ειδική γραμμή παραγωγής στη Μυλούζ και κατόπιν τοποθετείται στο σασί στο εργοστάσιο της Σοσό, όπου συναρμολογείται η DS5.

Πρωτότυπη ή overdesigned;
Όπως είναι φυσικό, οι απόψεις διίστανται. Ναι, η DS5 είναι φορτωμένη με σχεδιαστική λεπτομέρεια που μπορεί να σου... κουράσει το μάτι, αν αρχίσεις να τη σκαλίζεις με το μεγεθυντικό φακό. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι αρκούντως αρμονικό και με βεβαιότητα εντυπωσιακό, όπως συμβαίνει και με τις μικρότερες αδελφές της. Το αυτοκίνητο δείχνει -και είναι- περισσότερο ογκώδες, παρά μεγάλο. Το μήκος του ίσα που ξεπερνά τα 4,5 μ., αλλά είναι το ύψος και το φάρδος που δημιουργούν τις εντυπώσεις. Φυσικά, η δουλειά που έχει γίνει στη σήραγγα δικαιώνει τους Γάλλους, αφού η «5» έχει συντελεστή αεροδυναμικής αντίστασης που δεν ξεπερνά το 0,30, τιμή εξαιρετική, αν συνυπολογίσει κανείς το SUVοειδή χαρακτήρα του οχήματος.
Μέσα συναντά κανείς αυτό που περιμένει -και ακόμα περισσότερα- από τη ναυαρχίδα μιας «ειδικής» σειράς. Ήδη η DS4 είχε δώσει δείγματα... Σταρ Τρεκ σε ό,τι αφορά την εικόνα, την ποιότητα και τον εξοπλισμό ακόμα και της βασικής έκδοσης, οπότε από την «5» είναι λογικό να περιμένεις ότι θα μπεις στο κόκπιτ του Εντερπράιζ. Κι αυτή ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες. Οι Γάλλοι έχουν δώσει, πραγματικά, τον καλύτερο εαυτό τους σε επίπεδο υλικών και συναρμογής, ενώ για τον εξοπλισμό και τις ηλεκτρονικές ευκολίες θα χρειαζόμασταν πολυσέλιδες λίστες, αν θέλαμε να είμαστε ακριβείς και να μην ξεχάσουμε κάτι.

Πλήρης γκάμα με το «καλημέρα»
Έχουμε και λέμε: δύο πετρελαιοκινητήρες (110 και 163 ίπποι), βενζινοκινητήρας 1.6 με 156 ή 200 ίππους (το λατρεύουμε αυτό το μοτέρ) και μια αξιοσημείωτη υβριδική έκδοση. Σε τι διαφέρει από το δικό σας... Lexus RX; Ναι, την ιδέα για τετρακίνηση που τους πίσω τροχούς «οδηγεί» ο ηλεκτροκινητήρας την είχε η Toyota, αλλά εδώ ο θερμικός κινητήρας είναι ντίζελ και το κιβώτιο δεν είναι CVT, που ακυρώνει εν μέρει την οικονομική λειτουργία με τις απώλειές του, αλλά ένα μηχανικό 6άρι, στο οποίο η λειτουργία σύμπλεξης και αποσύμπλεξης πραγματοποιείται ρομποτικά. Το σύνολο αποδίδει -συνδυασμένα- 200 ίππους, αν και όχι σε όλα τα mode. Ο κινητήρας είναι ο HDi των 163 ίππων της απλής έκδοσης, με κάποιες τροποποιήσεις στο software, ώστε να συνεργάζεται με το υπόλοιπο υβριδικό σύστημα. Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 27 ίππους σταθερά από τις 1.290 έως τις 7.500 σ.α.λ. και έως 37 ίππους στιγμιαία, ενώ η ροπή του ξεπερνά τα 20 χλγμ. (peak). Τροφοδοτείται από μια μπαταρία νικελίου-υδριδίου μετάλλου (NiMH) των 31 kW και δίνει κίνηση στους πίσω τροχούς μέσω ενός κιβωτίου υποπολλαπλασιασμού με σχέση μετάδοσης που προσφέρει κάτι πάνω από 16 χλμ./ώρα ανά 1.000 σ.α.λ., ενώ αποσυνδέεται από το σύστημα σε ταχύτητες άνω των 120 χλμ./ώρα. Η DS5 HYbrid4 μπορεί να οδηγηθεί ως όχημα μηδενικών ρύπων μόνο με ηλεκτρική πρόωση για ταχύτητες έως 60 χλμ./ώρα για 4 χιλιόμετρα απόσταση. Αξιοσημείωτο είναι ότι η συνολική συνδυασμένη ροπή ξεπερνά τα 40 χλγμ.

Νίκαια-Μονακό-Αντίβες
Τις οδηγήσαμε -θηλυκά είναι- στη νότια Γαλλία, στο φυσικό τους περιβάλλον, εκεί μεταξύ Νίκαιας, Μονακό και πιο δυτικά προς Αντίβες, όπου και καταλήξαμε ώστε να κουβεντιάσουμε με τους ειδικούς. Μας αρέσει η επικοινωνία με αυτούς τους Γάλλους, όπως μας άρεσε και πριν από 10-15 χρόνια με τους άλλους της Peugeot. Σήμερα η σχέση μας με τους «παγκόσμιους» πλέον δεν έχει να κάνει με το WRC, αλλά με την γκάμα DS, όπως απόλυτα σωστά μας τη σύστησαν με την ευκαιρία του απόλυτα επιτυχημένου DS3. Με την DS4, που οδηγούμε πάντως με συνέπεια, μας μπέρδεψαν σε ό,τι αφορά το concept, οπότε, όντας επηρεασμένοι και μην έχοντας πλήρη εικόνα μετά τη Φρανκφούρτη και το Τάνις, συλληφθήκαμε επιφυλακτικοί. Όταν, όμως, σε συνοδεύει ένας κύριος του χώρου, άνθρωπος που συνεργάστηκες και έχεις εξαιρετική άποψη για τις γνώσεις του (σ.σ.: μόρφωση!) και την αγωγή του, όπως είναι ο κ. Ιάκωβος Κρομμύδας, όπλο του Ομίλου Συγγελίδη πλέον, οφείλεις να κοιμίσεις το μίζερο και γκρινιάρη και να φορέσεις ένδυμα αισιοδοξίας, και μάλιστα στη σωστή, στην ειλικρινή εκδοχή, με το σωστό χρώμα, που είναι το γαλάζιο, για διάφορους λόγους.

Με τη 200άρα...
Όταν την ανακοίνωσαν αναρωτήθηκες πώς αυτό το τέλειο σχεδιαστικά όπως είναι η C5 θα εξελιχθεί σε DS5 και θα παραμείνει ένα γοητευτικό σύνολο. Τα κατάφεραν! Αυτός ο Zαν Πιερ Προυέ και η ομάδα του κάνουν εξαιρετική δουλειά, και κρίμα που δεν πρόλαβαν να σφραγίσουν το «508», αλλά ευτυχώς έγραψαν σε λευκό χαρτί και προέκυψε το «208»! Η DS5, αρέσει δε αρέσει, σε προκαλεί (αν αρχίσεις να το πολυψάχνεις εξωτερικά, συνειδητοποιείς πως θα χάσεις την ουσία) και «βουτάς» μέσα, εντυπωσιάζεσαι με το εσωτερικό επιπέδου Panamera, όπως γράψαμε και στην αρχική ανάλυση, και εντέλει πιάνεις πηδάλιο. Από το 200άρη κινητήρα εισπράττεις το αναμενόμενο, όπως είναι οι σωστές επιδόσεις σε κάθε διαδικασία, ενώ δεν έχεις να ζητήσεις τίποτα από τα φρένα, υπογράφοντας θετικά και για το σύστημα διεύθυνσης με τις σωστές αναλογίες και το επίσης σωστό ποσοστό υδραυλικής υποβοήθησης. Η κύλιση είναι Citroen στο καλό οδόστρωμα, σκληρούτσικη στο κακό, στο χαλασμένο και, αν θα θέλαμε κάτι άλλο, θα είχε να κάνει με περισσότερη άνεση ευρύτερα, αφού αυτό το σύνολο μας θύμισε την Pallas της πρώτης μας οικογένειας σε εξελιγμένη διάσταση.
Είναι σαφές ότι επί του προκειμένου τους ταλαιπώρησε η αναλογία «σφικτή-άνετη» ανάρτηση, ώστε να τα κάνει όλα παντού σωστά, μέσα στo πλαίσιo του χαρακτήρα που πρέπει και έχει μια σύγχρονη DS!

Με τη σωστή...
Δεν έχουμε θέμα ψυχολογικού άλλοθι σε σχέση με τα υβριδικά. Ορισμένα, όπως το Auris, μας αρέσουν, άλλα, όπως διάφορα θηριώδη τζιπ, μας εκνευρίζουν... Δουλευόμαστε μεταξύ μας, αφού τα θεωρούμε επιεικώς υπερεκτιμημένα εν συγκρίσει με ό,τι υποτίθεται πως προστατεύουν, όπως το περιβάλλον, ή περιορίζουν, όπως την κατανάλωση.
Η συγκεκριμένη πρόταση, η Citroen DS5 HYbrid, πέρα του ότι μας αρέσει και ως απάντηση στην κρίση -κοιτάζοντας μάλιστα και από ψηλά ως κλάση-, μας άρεσε και ευρύτερα ως αυτοκίνητο, εκτιμώντας ότι «αυτή είναι η σωστή».
Πατάει όπως πρέπει και, κυρίως, πάει αέρα, όποιο πρόγραμμα και αν έχεις επιλέξει. Θετικά στη γενική εικόνα λειτουργεί και το περίπου αυτόματο κιβώτιο στην καλύτερή του εκδοχή, με τον ηλεκτρικό κινητήρα να παίζει θετικό ρόλο στα κενά από αλλαγή σε αλλαγή, χωρίς όμως να το βαθμολογούμε με άριστα. Γενικότερα, πρόκειται για τις περιπτώσεις που λοξοκοιτάς και προσπερνάς τα όποια περίπου κατά, αξιολογώντας τα πολλά υπέρ που δημιουργούν τη συνολικά εξαιρετική εικόνα.

Διά ταύτα
Ούτε να την περιμένουμε εδώ, ούτε να τη δοκιμάσουμε πάλι εκεί. Εξαιρετική η HYbrid, κερδίζει την ψήφο μας σε διάφορες διαδικασίες, τυπικά και άτυπα, και δε μας επηρέασαν ούτε το tres chic Grand Hotel, ούτε η ιδιαίτερα γοητευτική και αποτελεσματική κ. Μπετίνα Πετς, Αυστριακή γαρ. Το αυτοκίνητο σε κερδίζει. Κερδίζει τη μονοτονία τέτοιων κατασκευών όπως είναι τα σεντάν, και μάλιστα με διάφορους τρόπους. Περίπτωση που η εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα σε σχέση με το «όλα ίδια». Κυρίως στις προτάσεις τριών όγκων, ή περίπου έτσι._ Σ. Χ.

Οι τεράστιοι τροχοί των 19 ιντσών είναι σήμα κατατεθέν της DS5. Τα 99 γρ. CO2/χλμ., ωστόσο, επιτυγχάνονται μόνο με τροχούς 17 ιντσών.

Οι ηλεκτρονικές ευκολίες στο σαλόνι είναι... άπειρες, τα ακριβά υλικά πανταχού παρόντα και η προσοχή στη λεπτομέρεια εμφανής.

Τα τέσσερα mode λειτουργίας του HYbrid4
Ο περιστροφικός διακόπτης στην κεντρική κονσόλα δίνει το λόγο του στον οδηγό ως προς τον τρόπο λειτουργίας του υβριδικού συστήματος με τέσσερις επιλογές:
• AUTO: Επιλέγεται αυτόματα κατά το ξεκίνημα. Οι ταχύτητες αλλάζουν με εντελώς αυτόματο τρόπο και πάντα προς όφελος της κατανάλωσης. Ο ηλεκτροκινητήρας επεμβαίνει στη διάρκεια των αλλαγών, ώστε αυτές να γίνονται χωρίς καμία διακοπή ισχύος να περνά στους επιβάτες, ενώ, ανάλογα με το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, το αυτοκίνητο «ρολάρει» μόνο με ηλεκτρική ισχύ όσο συχνά γίνεται. Η συνολική ισχύς σε αυτό το mode είναι 163 ίπποι.
• SPORT: Ο ηλεκτροκινητήρας χρησιμοποιείται επικουρικά στο ντίζελ για μέγιστη απόδοση, οι αλλαγές σχέσεων γίνονται πιο γρήγορα και η χαρτογράφηση της μονάδας του γκαζιού αλλάζει για πιο γρήγορη απόκριση.
• 4WD: Η DS5 χρησιμοποιεί «έξυπνα» το ESP, ώστε να ξελασπώσει τον οδηγό από κάποια δύσκολη κατάσταση. Η Citroen σημειώνει ότι η εκκίνηση είναι δυνατή, ακόμα και σε ανωφέρεια με κλίση 25%. Οι πίσω τροχοί, για να ενισχυθεί η τετρακίνητη αίσθηση σε ακραίες περιπτώσεις, παίρνουν υποβοηθητική ισχύ και από το μοτέρ του Start & Stop (επιπλέον 11 ίπποι).
• ZEV: Είναι το μόνο mode με το οποίο η DS5 HYbrid4 είναι πρακτικά... πισωκίνητη. Ο πετρελαιοκινητήρας μπαίνει στο παιχνίδι, ακυρώνοντας την επιλογή του οδηγού για καθαρή ηλεκτροκίνηση, αν η ταχύτητα ξεπεράσει τα 60 χλμ./ώρα, σε περίπτωση που το υψόμετρο είναι άνω των 1.500 μ. ή αν μπει σε λειτουργία η θέρμανση των παρμπρίζ. Σημειώνουμε ότι δεν είναι δυνατόν το όχημα να εκκινήσει με ZEV, όταν η θερμοκρασία είναι κάτω του μηδενός.


CITROEN DS5
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.6 ΤΗΡ155 1.6 ΤΗΡ200 e-HDi 110 HDi 160 HYbrid4
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.598 κ.εκ. 1.598 1.560 1.997 1.997
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 156 ίπποι/6.000 σ.α.λ. 200/6.800 112/3.600 163/3.750 163/3.850
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ Η/Κ - ίπποι - - - 37
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 24,5 χλγμ./1.400 σ.α.λ. 28,0/1.700 29,1/1.750 34,7/2.000 30,6/1.750
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ Η/Κ - χλγμ. - - - 20,4
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον, ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας, αντιστρεπτική (HYbrid4: πολλαπλών συνδέσμων)
ΦΡΕΝΑ
ΕΜΠΡΟΣ ΑΔ 302x26 χλστ. ΑΔ 340x30 ΑΔ 302x26 ΑΔ 340x30 ΑΔ 340x30
ΠΙΣΩ Δ 283x12 χλστ. Δ 290x12 Δ 268x12 Δ 268x12 Δ 290x12
ΔIAΣTAΣEIΣ
MHK.xΠΛ.xYΨ. 4.530x1.871x1.513 χλστ.
METAΞONIO 2.727 χλστ.
BAPOΣ 1.420 κιλά 1.430 1.420 1.530 1.660
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 9,7 δλ. 8,2 12,4 8,8 8,6
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 202 χλμ./ώρα 235 191 215 211
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ** 7,1 λίτρα/100 χλμ. 6,7 4,4 4,9 3,8
ΕΚΠΟΜΠΗ CO2 165 γρ./χλμ. 155 114 129 99
*TIMEΣ KATAΣKEYAΣTH
**ΜΕ ΤΡΟΧΟΥΣ 17 ΙΝΤΣΩΝ