4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Citroen DS4 THP 200 - Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170PS - Mini Countryman Cooper S

«Γούστα» είπε ο πίθηκος κι έφαγε το σαπούνι. Αλλιώς, η ομορφιά βρίσκεται πάντα στο μάτι του παρατηρητή. Εμείς βάζουμε σε ένα οδηγοκεντρικό μικροσκόπιο τρία fashion μοντέλα της αγοράς, με επίκεντρο την ολόφρεσκη Citroen DS4.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ των «θεών» (θηλ.) της Citroen μόλις απέκτησε και δεύτερο μέλος. Τη μικρή DS3 ακολούθησε πρόσφατα η DS4 και σύντομα αναμένεται η μεγάλη DS5, που έκανε την πρωτιά της στην Έκθεση της Σανγκάης. Η συνταγή «DS» έχει ως εξής... Κατ’ αρχάς, βάζουμε το σχεδιαστικό team να ετοιμάσει κάτι πρωτότυπο, που να μην ανήκει, κατ’ ανάγκην, στην κατηγορία από την οποία προήλθε. Για παράδειγμα, η DS3 βασίζεται στη C3 και παραμένει σουπερμίνι, όπως το... μητρικό μοντέλο, αλλά η DS4 είναι αρκετά ψηλωμένη και κουπέ στο πίσω μέρος, σε σχέση με τη συντηρητική πια C4, φέρνοντας λίγο σε μικρομεσαίο και λίγο σε σπορ crossover. Η DS5 θα πάει ακόμα πιο μακριά τη διαφορά από τη C5, αλλά αυτό είναι στο επόμενο κεφάλαιο. Αφού, λοιπόν, οι σχεδιαστές κάνουν τη δουλειά τους μέσα-έξω, παίρνουμε τα ήδη υπάρχοντα πατώματα, σκαλίζουμε την ανάρτηση λίγο προς το σπορ και φοράμε στο αυτοκίνητο τα κινητήρια σύνολα που έχουν φτιάξει από κοινού οι Γάλλοι του PSA και οι Γερμανοί της BMW (Mini) - τον 1.6 σε διάφορες εκδοχές απόδοσης δηλαδή. Τέλος, φορτώνουμε το μοντέλο με εξοπλισμό, αποκλείοντας ταπεινούς όρους όπως «βασική έκδοση» από τον τιμοκατάλογο, και το ρίχνουμε στην αγορά με αλμυρή τιμή, για να παλέψει με τον όποιο ανταγωνισμό... μοδάτων αυτοκινήτων. Μάλιστα...
Μη γελιέστε, δεν είναι μόνη της η Citroen σε αυτό το παιχνίδι. Η BMW... χμ... η Mini ήταν η πρώτη διδάξασα, η Fiat ακολούθησε με την αναβίωση του «500», VW πουλά ένα πανάκριβο ολοστρόγγυλο Golfάκι και το λέει «Beetle». Οι απορίες που προκύπτουν, λοιπόν, είναι οι εξής: «για ποιο λόγο να πάρω ένα αυτοκίνητο της μόδας, που κοστίζει και ακριβά για την κατηγορία του;», «τι μου προσφέρει πέρα από -αμφιλεγόμενο για κάποιους- look;», «θα μου δώσει το κάτι παραπάνω οδηγικά ή θα το κλείσω στο σαλόνι για έπιπλο; ». Εμείς αφήσαμε τους τιμοκαταλόγους στο συρτάρι, πήραμε τρία αυτοκίνητα με μεγάλο συντελεστή κεφαλογυρίσματος, ήπιαμε ένα διπλό εσπρέσο και ανεβήκαμε στα βουνά της Βοιωτίας για ένα οδηγικό συγκριτικό με τον πήχη ψηλά. Ναι, η Giulietta κοστίζει σχεδόν 10 ολόκληρα χιλιάρικα λιγότερο από ένα Countryman S με ίδιο εξοπλισμό, αλλά είναι κούκλα, είναι το πιο σπορτίφ μικρομεσαίο (μέχρι να βάλουμε στο χέρι το Focus με τη σπορ ανάρτηση τον επόμενο μήνα) και δεν περνά απαρατήρητη πουθενά.

Αυχενικό σύνδρομο
Οδηγώντας αυτοκίνητα όπως αυτά της δοκιμής μας, δεν απορεί κανείς γιατί οι πωλήσεις των fashion μοντέλων κρατούν καλά, δεδομένης και της κρίσης. Την Giulietta τα κεφάλια των περαστικών την ακολουθούν με θαυμασμό, το Countryman με ζήλια και τη νεοφερμένη DS4 με περιέργεια, καθώς ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα με τις κοφτερές γραμμές της και τις επιθετικές λεπτομέρειες, ενώ, επιπλέον, ελάχιστοι τη γνωρίζουν προς το παρόν. Εν ολίγοις, αν θέλετε να περνάτε απαρατήρητοι, επ’ ουδενί μη διαλέξετε κανένα από τα τρία ως το επόμενο αυτοκίνητό σας. Εμείς βρίσκουμε ολίγον over-designed σε κάποια σημεία και τα τρία, αλλά προφανώς αυτό δεν έχει συμβεί κατά λάθος από τα σχεδιαστικά team των εταιρειών και σίγουρα είναι κάτι απαραίτητο, αν θέλεις το προϊόν σου να τοποθετηθεί στη fashion πλευρά της αγοράς. Μικρές λεπτομέρειες που διαταράσσουν τη συνολική εικόνα βρίσκει κανείς, αν θέλει οπωσδήποτε να ασκήσει κριτική, όπως τους υπερμεγέθεις εμπρός προβολείς της Citroen και το τεράστιο σήμα της Mini στην πίσω πόρτα του Countryman, που φιλοξενεί το άνοιγμα του πορτ μπαγκάζ. Στην Giulietta τα φώτα ημέρας LED είναι τοποθετημένα ψηλά και χτυπούν στο μάτι από πολλά μέτρα μακριά. Ας αφήσουμε, όμως, τα… στιλιστικά, που -ούτως ή άλλως- είναι θέμα γούστου, κι ας περάσουμε στο οδηγικό κομμάτι, από όπου μπορούν να βγουν πιο αντικειμενικά συμπεράσματα.

Καθημερινή συμβίωση
Όσο κι αν η ομορφιά και η διαφορετικότητα είναι τα ζητούμενα στα αυτοκίνητα της δοκιμής μας, πρέπει να δούμε πώς ανταποκρίνονται σε καθημερινούς ρυθμούς, μιας και η τιμή τους δεν τα αφήνει ακριβώς να χαρακτηριστούν ως δεύτερα αυτοκίνητα «ελεύθερου χρόνου». Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι να υπογραμμίσουμε ότι θεωρούμε μεγάλο φάουλ τα πίσω παράθυρα της DS4, που απλώς... δεν ανοίγουν, πέφτοντας θύματα του σχεδιασμού των πίσω θυρών του αυτοκινήτου. Στο πίσω κάθισμα της Citroen βολεύονται με άνεση δύο επιβάτες, ενώ και τα τέσσερα καθίσματα είναι πανέμορφα και άνετα, ακόμα και ύστερα από πέντε ώρες ταξίδι.
Το Countryman, από την άλλη μεριά, είναι το μόνο μοντέλο της γκάμας της Mini που μπορεί να μεταφέρει αξιοπρεπώς τέσσερις επιβάτες - στην έκδοση της δοκιμής μας με τη διαμήκη ράγα, που φιλοξενεί ποτηροθήκες, θήκη για γυαλιά και βάση για κινητό/MP3 player. Φυσικά, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι όλα αυτά τα έξτρα πλαστικά κατά μήκος του σαλονιού θα τρίξουν στην πρώτη ελληνική λακκούβα.
Η κόκκινη Ιταλίδα έχει το πιο συμβατικό σαλόνι της παρέας. Παρά τις εντυπωσιακές λεπτομέρειες, δεν μπορούμε να μη σταθούμε στο γεγονός ότι το τιμόνι και οι μοχλοδιακόπτες είναι πανομοιότυποι σε ακόμα τέσσερα, πέντε μοντέλα του Gruppo Fiat. Περιμέναμε μεγαλύτερη φαντασία από τους Ιταλούς, ειδικά στο μοντέλο που φτιάχτηκε για να σηκώσει στην πλάτη του μεγάλο μέρος των πωλήσεων της Alfa Romeo.
Οι χώροι αποσκευών και των τριών αυτοκινήτων κυμαίνονται περίπου στα 350 λίτρα, με το Mini να είναι το μόνο που δε φέρει ρεζέρβα, παρά μόνο κιτ επισκευής ελαστικού. Αν πρέπει να μιλήσουμε για ποιότητα κατασκευής, σημειώνουμε ότι η Citroen έχει πατήσει τέρμα το γκάζι σε αυτόν τον τομέα. Το ταμπλό είναι κατασκευασμένο από εξαιρετικής ποιότητας αφρώδες πλαστικό στην έκδοση της δοκιμής μας ή, εναλλακτικά, είναι εξ ολοκλήρου ντυμένο με δέρμα στην πιο ακριβή έκδοση. Τα δερμάτινα καθίσματα είναι στάνταρντ εξοπλισμός και όλα τα χειριστήρια αποπνέουν πολυτέλεια, ποιότητα και εξαιρετική συναρμογή. Η Giulietta έχει μικρές λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να χαλάσουν την πολύ καλή γενική εικόνα του σαλονιού της και, τέλος, το πρωτότυπο και ευχάριστο εσωτερικό του Mini πάσχει εργονομικά στα σημεία, ενώ, όπως είπαμε, οι τριγμοί είναι στην ημερήσια διάταξη.

Τα άλλα είναι πιο αδύναμα...
Συγχωρήστε μας που διαλέξαμε την έκδοση της DS4 με τους 200 ίππους. Βλέπετε, η «μικρή» των 156 ίππων δεν ήταν ακόμη διαθέσιμη, ενώ προσφέρεται μόνο με το -αποδεδειγμένα ράθυμο- ημιαυτόματο ρομποτιζέ κιβώτιο, που θα μας χαλούσε τη χαρά. Δεν πειράζει, όποιος οδηγεί τα... αδύναμα θα κουραστεί λίγο περισσότερο. Και, από την άλλη, τόσο το Mini όσο και η Alfa στρίβουν θαυμάσια. Αν είναι να φανούν διαφορές, θα είναι μόνο στην ανηφόρα. Ε, φάνηκαν. Στην Εθνική όλα καλά. Και τα τρία αυτοκίνητα έχουν τα 200+ την ώρα ψωμοτύρι, αν ξεχαστείς στο γκάζι. Το μικρό (1.368 κ.εκ.) μοτέρ της Alfa δε δείχνει πουθενά τον κυβισμό του, παρά μόνο κάτω από τις 2.000 σ.α.λ. Ανεβαίνοντας το βουνό, όμως, η Citroen επιβεβαίωσε τις αδιανόητες καμπύλες που είδαμε δυναμομετρώντας το Peugeot RCZ (βλ. άλλο άρθρο του παρόντος τεύχους). Ο Θάνος πάτησε γκάζι, η DS4 απογειώθηκε και άντε πιάσ’ τον. Η Giulietta τραβά υποδειγματικά ψηλά, αλλά αρνείται να βγει με 2η σχέση από τις φουρκέτες (είχε και 30+° C υπό σκιάν), το Mini «σκάει» από τις 5.000 σ.α.λ. και άνω, ενώ το απίθανο γαλλικό κατασκεύασμα έχει ΠΟΛΛΗ δύναμη από... σβηστό μέχρι να κοκκινίσει και ν’ αρχίσει να αναβοσβήνει το στροφόμετρο κάπου στις 6.800, διαψεύδοντας την αρχική εντύπωση που αποκομίσαμε επί ισπανικού εδάφους. Μαζί με τον κινητήρα του Focus (150 ή 182 ίπποι δεν έχει σημασία, στην πράξη αμελητέα η διαφορά) είναι τα πιο ηλεκτρικά, τα πιο γεμάτα υπερτροφοδοτούμενα 4κύλινδρα μοτέρ του σήμερα. Κάτι που μας κάνει, εντέλει, να ψηφίζουμε 1.6, αντί για 1.4, κι ας μιλάμε για ίδιες ιπποδυνάμεις. Η αίσθησή μας επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις στον πίνακα που ακολουθεί, οι οποίες «φωτογραφίζουν» μέχρι και την Giulietta QV των 240 ίππων. Και τι ήχος! Στη Citroen δούλεψαν για καιρό πάνω στην ακουστική απόδοση της DS4, και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Βυθίζεις το γκάζι και ακούς την εισαγωγή να ρουφά αέρα, την ώρα που ο οδηγός του πίσω αυτοκινήτου ακούει τις εξατμίσεις σου να απομακρύνονται. Μη φανταστείτε ενοχλητική φασαρία. Με τη βοήθεια του σωστά κλιμακωμένου κιβωτίου, στην Εθνική δεν ακούς τίποτα και δεν καις και καύσιμο. Όταν αποφασίσεις να Οδηγήσεις, αρχίζει και η μουσική. Καλύτερα δε γίνεται.

Με τους τροχούς υπό γωνία
Ξεχάστε το ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο. Αν θέλαμε κάτι ταξιδιάρικο, θα ζητούσαμε μια E-Class. Τα τρία αυτοκίνητά μας, ωστόσο, ταξιδεύουν κι αυτά θαυμάσια, με την DS4 να κατακτά εύκολα τα πρωτεία ανάμεσά τους. Εμείς αποφασίσαμε να βγούμε στην πρώτη έξοδο, κάπου μακριά από ευθείες και διόδια. Αφήσαμε την Αθηνών-Λαμίας στην έξοδο της Θήβας, με τελικό προορισμό το παραλιακό χωριό Αλυκή στον Κορινθιακό, διαδρομή που περιλαμβάνει ανέβα-κατέβα δυο, τρία... βουνά στο ενδιάμεσο. Ο δρόμος ποικίλλει, με εναλλαγές εθνικής οδού β΄ κατηγορίας και φιδίσιας, στενής διαδρομής με ανάποδες κλίσεις, λακκούβες, πηδήματα στα ξαφνικά κατηφορικά και ανηφορικά κομμάτια με φουρκέτες που δοκιμάζουν φρένα και συστήματα ευστάθειας.
Μιας και περί ESP ο λόγος, να πούμε ότι μόνο ότι στο Mini απενεργοποιείται εντελώς (σε δύο φάσεις, Traction και DSC OFF, όπως σε όλες τις BMW). Στην DS4 απενεργοποιείται μόνο μέχρι τα 30-40 χλμ./ώρα και στην Giulietta καθόλου, αλλά έχεις ούτως ή άλλως διαλεγμένο από πριν το πρόγραμμα «D» στο σύστημα DNA, που αφήνει το αυτοκίνητο στα χέρια του οδηγού σε μεγάλο βαθμό και, επιπλέον, κάνει πιο απότομη την απόκριση στο γκάζι. Το πιο παρεμβατικό σύστημα ευστάθειας, χωρίς καμία αμφισβήτηση, είναι το γαλλικό, όπως υποψιαζόμασταν. Τα 18άρια Michelin Pilot Sport 3 της βασικής (λέμε τώρα...) έκδοσης δεν τα... νικάς εύκολα, αλλά 28,5 κιλά ροπής στην έξοδο ανηφορικής φουρκέτας με ανάποδη κλίση θα νικούσαν και ράγες σιδηροδρόμου. Το αυτό και στον κατήφορο, όπου το βάρος της DS4 (1.400+ κιλά) δεν κρύβεται. Το τιμόνι της Citroen είναι αμεσότατο, αλλά με διαφορά το πιο ελαφρύ του συγκριτικού, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα κάτι κακό, αν το συνηθίσει κανείς. Οι Γάλλοι έχουν κάνει καλύτερα τη δουλειά τους στην πίσω ανάρτηση. Νιώθεις ότι οδηγείς μεγάλο «207». Το πίσω μετατρόχιο νομίζεις ότι είναι διπλάσιο από το εμπρός. Τέτοια σταθερότητα. Η πολυτελής Φραντσέζα καταπίνει σωστά τις ανωμαλίες, παρά τα σπορ λάστιχα, δε γέρνει, δε βουτάει στα φρένα και δεν αφήνει τον εσωτερικό κινητήριο τροχό να χαζοσπινάρει.
Το... εντελώς αντίθετο από το Mini, δηλαδή. «Τι κρίμα!» μονολογείς. Τόσα χρόνια η λέξη Mini έχει γίνει συνώνυμη της έννοιας καρτ δρόμου. Σήμερα, το μόνο Mini που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τέσσερα άτομα αξιοπρεπώς (το Countryman, δηλαδή) ανατρέπει τα καλά δεδομένα - και το κάνει άτσαλα. Το τιμόνι του είναι το ίδιο κοφτερό ξυράφι που ξέρεις από το κανονικό Mini, αλλά η ανάρτηση έχει ψηλώσει, έχει μαλακώσει πολύ και το βάρος έχει ανέβει κατακόρυφα, ακόμα και στη δικίνητη έκδοση της δοκιμής μας. Το αποτέλεσμα; Στην παραμικρή τιμονιά το αυτοκίνητο παίρνει κλίση και κάθεται εκεί, ενώ βουτάει δυσάρεστα στο έντονο φρενάρισμα πριν από τη στροφή, με την ουρά να αποσταθεροποιείται πριν καν γυρίσεις το τιμόνι. Συνηθίζεται, αλλά αγχώνει και τρομάζει, ενώ πάσχει και σε αποτέλεσμα. Και άντε να έχεις την οικογένεια μέσα...
Πάμε και στην Alfa; Η Giulietta είναι μια απόδειξη με ρόδες. Απόδειξη ότι οι Ιταλοί δεν ξέχασαν την τέχνη και πως, όταν θέλουν, μπορούν. Έφτιαξαν το πιο σπορτίφ μικρομεσαίο, είτε μιλάμε για αίσθηση τιμονιού είτε για την απόκριση στο turn in, που λείπει από την DS4 και το Countryman. Η ψαγμένη πίσω ανάρτηση σε προδιαθέτει για παιχνίδια, αφού το αυτοκίνητο ξεκολλά ΑΚΡΙΒΩΣ όσο θέλεις για να το τοποθετήσεις με το σωστό «άσε» στο γκάζι. Χωρίς υστερίες, χωρίς υπερβολές, χωρίς να επέμβει το ESP. Τα σέβη μας, σινιόρι. Στα πολύ κλειστά κομμάτια μόνο, όπως είπαμε, η έλλειψη ροπής από τις 2.000 σ.α.λ. και κάτω σε κάνει να ψάχνεις την 1η για να βγεις από τη φουρκέτα, κάτι που δεν είναι πανάκεια, αφού μετά πρέπει να ελέγξεις το σπινάρισμα. Γρίφος.

Α μπε μπα μπλομ...
Όταν έρθει η ώρα να διαλέξεις, τα πράγματα περιπλέκονται. Αφενός, το γούστο του καθενός είναι αυτό που θα βάλει την υπογραφή στην όποια απόφαση, δεδομένου ότι μιλάμε για αυτοκίνητα στα οποία εκείνο που μετρά πρωτίστως είναι ο χαρακτήρας. Εμείς, συνοψίζοντας, κρατάμε το τρομερό μοτέρ της DS4, την απαράμιλλη ποιότητα κατασκευής και κύλισης και το ξεκούραστο ταξίδι για όσα χιλιόμετρα θέλει κανείς. Η ολοκαίνουργια «θεά» της Citroen υπερτερεί ξεκάθαρα σε επιδόσεις, κάτι που ήταν αναμενόμενο από τις προδιαγραφές, κερδίζει όμως και σε κατανάλωση καυσίμου, γεγονός που ούτε εμείς περιμέναμε. Το Countryman S φέρει αυτούσιο το τιμόνι-ξυράφι του απλού Mini, αλλά το γενικότερο στήσιμο του αυτοκινήτου δε συμβαδίζει με αυτό το ατού. Στα μεγάλα πλεονεκτήματα του... εξοχικού Mini η πρωτοτυπία στο σχεδιασμό του μέσα και έξω, που, φυσικά, κοστίζει σε εργονομία, ενώ η ποιότητα κατασκευής δεν ανταποκρίνεται στο κόστος κτήσης. Τέλος, η κόκκινη Ιταλίδα είναι το πιο προσιτό μοντέλο της δοκιμής, όντας παράλληλα το πιο οδηγοκεντρικό. Το σαφέστατο σύστημα διεύθυνσης και η συμμετοχική ουρά κάνουν παιχνίδι τις καθημερινές μετακινήσεις, κι ας λείπουν λίγα κυβικά από τον κινητήρα. Εντέλει, για όποιον διαθέτει ένα γερό μπάτζετ για... ξόδεμα η απόφαση είναι καθαρά θέμα γούστου και προτεραιοτήτων - και τα τρία προκαλούν με τον τρόπο τους. Για όποιον θέλει να σκεφτεί πιο ορθολογικά, με το «του κιθεμπλόμ, μπλιμ μπλομ» το δάχτυλο δείχνει την Giulietta, που κάνει σχεδόν τα πάντα καλά, προσφέρει οδηγική ευχαρίστηση και χορταίνει το μάτι, χωρίς να κοστίζει μια περιουσία._ 4Τ

Το Χρώμα του Χρήματος
Οι τιμές των αυτοκινήτων της δοκιμής μας απέχουν όσο απέχουν και οι φιλοσοφίες τους. Ξεκινώντας από το νεοφερμένο, να πούμε ότι η τιμή του εκτιμάται (δεν έχει εκδοθεί τιμοκατάλογος την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) στα 28.000 ευρώ, με υπερπλήρη εξοπλισμό: ζάντες 18 ιντσών, δερμάτινα καθίσματα με λειτουργία μασάζ και δερμάτινες επενδύσεις στις πόρτες, αυτόματο κλιματισμό και ηχοσύστημα υψηλής πιστότητας με πάσης φύσεως εξωτερικές συνδέσεις (Bluetooth, AUX, USB) και σύστημα δορυφορικής πλοήγησης. Το Mini Countryman S στη δικίνητη έκδοση της δοκιμής μας έχει τιμή εκκίνησης τα 30.750 ευρώ, τα οποία μπορούν να γίνουν αρκετά περισσότερα, ανάλογα με τη διάθεση του αγοραστή για «custom» πινελιές στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Τέλος, η Giulietta των 170 ίππων πωλείται στη βασική έκδοση, Progressive, στα 22.650 ευρώ. Η πιο πλούσια εκδοχή της δοκιμής μας, Distinctive, στα 23.950 ευρώ είναι και αυτή που προτείνεται, καθώς διαθέτει επιπλέον προβολείς ομίχλης, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, ρύθμιση καθισμάτων καθ’ ύψος, χειριστήρια Blue & Me στο τιμόνι και ζάντες 17 ιντσών.

Ψιλά γράμματα

- Είναι άδικο να ψάχνουμε στο Countryman τα χαρακτηριστικά του απλού Mini. Ιδανικό κινητήρα θεωρώ τον 1.6 ντίζελ._ Σωτήρης Τσαντίλης
- Η περίπτωση του DS4 διαφέρει από αυτήν του DS3. Πρόκειται για ένα πείραμα με ρίσκο, που μένει να αποδειχθεί._ Θάνος Ηλιόπουλος
- Οι Ιταλοί το παράκαναν με το μαύρο στο εσωτερικό της Giulietta. Σε πνίγει._ Σπύρος Λεμάνης


CITROEN DS4 THP200
ΥΠΕΡ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ/ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ/ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
ΚΑΤΑ/ΕΛΑΦΡΥ ΤΙΜΟΝΙ/ΠΟΛΥ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΟ ESP

ALFA ROMEO GIULIETTA 1.4TB 170PS
ΥΠΕΡ/ΦΙΛΙΚΟ ESP ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΙΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ
ΚΑΤΑ/ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΣΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ

MINI COUNTRYMAN COOPER S
ΥΠΕΡ/ΕΙΚΟΝΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ/ΧΩΡΟΙ ΕΠΙΒΑΤΩΝ/ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΙΜΟΝΙΟΥ
ΚΑΤΑ/ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ/ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ/ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Το εσωτερικό της DS4 είναι όμορφο, τρομερά καλοφτιαγμένο και γίνεται οικείο από τα πρώτα 5 λεπτά. Το ηχοσύστημα με σύστημα πλοήγησης είναι μέρος του στάνταρντ εξοπλισμού, αλλά ο χειρισμός του τουλάχιστον δύσκολος.

Το πρωτότυπο σαλόνι του Mini πάσχει εργονομικά σε αρκετά σημεία. Οι τριγμοί, δε, είναι πανταχού παρόντες. Όσο για τους αεραγωγούς δίπλα στο τεράστιο κοντέρ, είναι προφανές τι είχαν οι σχεδιαστές υπ’ όψιν...

Καλοφτιαγμένη η Ιουλιέτα, αλλά τιμόνι, μοχλοδιακόπτες και πίνακας οργάνων είναι ίδια σε πέντε, έξι ιταλικά μοντέλα. Από τους Ιταλούς περιμένεις μεγαλύτερη προσοχή στο «φαίνεσθαι».

Αυτό είναι το πιο «γεμάτο» 4κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ σήμερα. Η δύναμη είναι πανταχού παρούσα σε όλο το φάσμα του στροφομέτρου.

Από τα τρία μοντέλα της δοκιμής μας, το Mini είναι το μόνο που δε θα αγκομαχήσει, έστω και σε καλά πατημένο χώμα. Η μαλακή του ανάρτηση αποδεικνύεται βοηθός σε αυτήν την περίπτωση.

Στο βασικό εξοπλισμό της DS4 περιλαμβάνονται παροχή οικιακού ρεύματος 220-230V και συσκευή... μασάζ στα εμπρός καθίσματα!