4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

GP Αυστραλίας & Μαλαισίας

Οι εντολές ομάδων (team orders) επιτρέπονται ξανά στην F1 από το 2011. Ωστόσο, ο -πολυπρωταθλητής- Σεμπάστιαν Φέτελ αποφάσισε να αψηφήσει τις εντολές της Red Bull, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου...

ΜΟΛΙΣ στο δεύτερο αγώνα της σεζόν, τα τύμπανα του πολέμου ηχούν βροντερά εντός του στρατοπέδου της Red Bull. Στη Μαλαισία ο Φέτελ, αδιαφορώντας για τις εντολές της ομάδας του, έκλεψε τη νίκη από τον Μαρκ Γουέμπερ με άκομψο τρόπο. Το περιστατικό θυμίζει Ντιντιέ Πιρονί και Ζιλ Βιλνέβ στην Ίμολα το 1982... Κάποιοι, επίσης, σχολίασαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε στην F1 έναν Γερμανό οδηγό που κάνει τα πάντα για να νικήσει!
O Φέτελ είχε βρεθεί πίσω από τον Γουέμπερ στη Μαλαισία, επειδή βιάστηκε να κάνει τη μετάβαση στα σλικ ελαστικά στους πρώτους γύρους του αγώνα. Μετέπειτα, η Red Bull δεν έδωσε την ευκαιρία στον Γερμανό να παλέψει με τον team mate του για να διεκδικήσει ξανά τη νίκη. Ο Φέτελ, όμως, δεν έκατσε να το ανεχτεί αυτό. Αψήφησε τις εντολές του pit wall και επιτέθηκε στον team mate του. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι, εφόσον του είχε απαγορευθεί να παλέψει για τη νίκη, τότε καλώς έπραξε και αγνόησε τις εντολές. Ωστόσο, επιτέθηκε αρκετά ύπουλα στον team mate του, γνωρίζοντας από τον ασύρματο ότι ο Γουέμπερ είχε κόψει το ρυθμό του. Πισώπλατο μαχαίρωμα, δηλαδή. Τόσο προς τον Αυστραλό team mate του όσο και προς την ομάδα, καθώς έβαλε το προσωπικό του συμφέρον (ένα πενιχρό -ιδίως όταν πρόκειται για το δεύτερο μόλις αγώνα της σεζόν- κέρδος 7 βαθμών) πάνω από αυτό της ομάδας, πιθανότατα χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες. Ίσως, βέβαια, αυτοί οι 7 βαθμοί κρίνουν στο τέλος της σεζόν την έκβαση του πρωταθλήματος. Ίσως πάλι όχι. Η πράξη αυτή, πάντως, θα στιγματίσει τον Φέτελ ανεξίτηλα. Πολύ πιθανό ο Γερμανός να έπεσε αρκετά στην υπόληψη πολλών ανθρώπων την προτελευταία Κυριακή του Μαρτίου... Έχει σημασία αυτό μπροστά στην ικανοποίηση της νίκης;
Ο Γουέμπερ αρχικά δεν ήθελε καν να ανέβει στο βάθρο, αηδιασμένος από αυτά που είχαν συμβεί. Όταν οι δυο τους βρέθηκαν για πρώτη φορά μετά τον αγώνα στο ίδιο δωμάτιο -υπό τον παντεπόπτη φακό της κάμερας-, η ατμόσφαιρα μετέδιδε ηλεκτρισμό, ακόμα και μέσω των τηλεοπτικών δεκτών. Ο Γουέμπερ αρχικά απέφευγε την οπτική επαφή. Όταν ο Φέτελ αναφώνησε ένα διστακτικό «Μαρκ...», ο Αυστραλός εξερράγη, φωνάζοντας σχεδόν «multi 21, Seb, multi 21», που ήταν η κωδικοποιημένη εντολή της Red Bull για να μειώσουν οι οδηγοί το ρυθμό τους διατηρώντας τις θέσεις τους.
Εντωμεταξύ, πίσω στο σπίτι του, ο Έκλεστοουν έτριβε τα χέρια του, παρακολουθώντας τα γεγονότα να εκτυλίσσονται σαν να μεταδίδονται ζωντανά από χολιγουντιανό σετ! Ο Γουέμπερ δε δέχθηκε να ανταλλάξει κουβέντα με τον Φέτελ πριν από το βάθρο. Από τις δηλώσεις του Γερμανού στο πόντιουμ, είναι σαφές ότι δεν έχει αντιληφθεί τις διαστάσεις του «μεγάλου λάθους» για το οποίο απολογήθηκε μετέπειτα. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν το έκανα επίτηδες», ξεστόμισε αργότερα. Αν ίσχυε, βέβαια, κάτι τέτοιο, τότε είχε δέκα ολόκληρους γύρους να επανορθώσει, δηλαδή περί τα 17 λεπτά. ¶πλετο χρονικό περιθώριο αντίδρασης, ιδιαίτερα για τα αστραπιαία ανακλαστικά ενός πρωταθλητή της F1... Γιατί, όμως, η Red Bull δεν του ζήτησε να παραδώσει πίσω στον Γουέμπερ τη θέση του μέχρι την καρό σημαία; Πολύ απλά, διότι θα ήταν ανώφελο, καθώς ήταν πασιφανές στα μέλη του pit wall ότι ο Φέτελ είχε αψηφήσει τις υποδείξεις τους εσκεμμένα.

Lobbying
Σύμφωνα με το σκεπτικό της Red Bull, oι συνθήκες που πυροδότησαν την αναζωπύρωση της διαμάχης μεταξύ των οδηγών της προκλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα φετινά ελαστικά της Pirelli. Όπως και πέρυσι τέτοια εποχή, οι ομάδες δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να στήσουν τα μονοθέσιά τους για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητες των ελαστικών. H φετινή Red Bull -όπως και οι πρόγονοί της- είναι ένα αεροδυναμικά αρτιότατο μονοθέσιο, που παράγει υψηλότατες τιμές αρνητικής άντωσης. Ωστόσο, το γεγονός αυτό κάνει την RB9 να καταστρέφει τα ελαστικά της πολύ πιο γρήγορα από τους αντιπάλους της, ιδίως στις γρήγορες στροφές. Στον αντίποδα, ο διευθυντής της Lotus, Ερίκ Μπουγιέ, δήλωσε ότι η Red Bull έχει μόνο τον εαυτό της να κατηγορεί για την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί, καθώς σχεδίασε το μονοθέσιό της με αποκλειστικό γνώμονα την αεροδυναμική απόδοση, χωρίς να λάβει σοβαρά υπόψη τη διατήρηση των ελαστικών.
Στις κατατακτήριες δοκιμές της Μαλαισίας, όταν η πίστα ήταν στεγνή (σε Q1 και Q2), η αυστριακή ομάδα δεν είχε το πάνω χέρι, όπως συνέβη στη Μελβούρνη. Οι RB9 είχαν τις χαμηλότερες τελικές ταχύτητες στις κατατακτήριες δοκιμές. Συνεπώς, η ομάδα πιθανότατα επέλεξε ρυθμίσεις μέγιστης αρνητικής άντωσης. ¶ρα οι Red Bull ήταν καλύτερα στημένες για βρεγμένο οδόστρωμα, ενώ στο στεγνό θα «έτρωγαν» τα ελαστικά τους περισσότερο (περισσότερη αρνητική άντωση = λιγότερο γλίστρημα = μικρότερη φθορά ελαστικών). Ως αποτέλεσμα, όμως, είχαν χάσει αρκετή ανταγωνιστικότητα στον ένα γύρο.
Η βροχή του Q3 ήταν αυτή που επέτρεψε στη Red Bull να «κλειδώσει» την πρώτη σειρά εκκίνησης στη Μαλαισία. Στα paddock έγινε γνωστό ότι η Red Bull έκανε παράπονα στην Pirelli για τα ελαστικά και κυκλοφόρησε η φήμη ότι η αυστριακή ομάδα ζήτησε επιστροφή στα ελαστικά του 2012! Όπως ανέφερε ο Γουέμπερ, με τα Pirelli οι πιλότοι περνούν σχεδόν ολόκληρο τον αγώνα κινούμενοι στο 80% των μέγιστων δυνατοτήτων τους, καθώς γράφουν τους χρόνους που «παραγγέλνει» το pit wall. H ομάδα καθορίζει το ρυθμό των οδηγών της ανάλογα με την κατάσταση των ελαστικών και τις μάχες που εκτυλίσσονται στην πίστα. Οι στιγμές που ο οδηγός θα πιέσει διαλέγονται στρατηγικά. Η Red Bull, υπερβολικά θορυβημένη όσον αφορά την αντοχή των ελαστικών της στη Μαλαισία, ακολούθησε ιδιαίτερα συντηρητική προσέγγιση, γεγονός που έκανε τους οδηγούς της να βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους για μεγάλο μέρος του αγώνα.

Who’s the boss?
Το πραγματικό, όμως, πρόβλημα της Red Bull είναι το γεγονός ότι οι οδηγοί αψηφούν την εξουσία των ιθυνόντων της ομάδας υπερβολικά συχνά. Πέραν των πολυάριθμων αντιπαραθέσεων μεταξύ τους, οι οδηγοί έχουν κάνει και διάφορα άλλα. Ο Γουέμπερ είχε κρύψει το 2010 από την ομάδα ότι είχε ραγίσει την ωμοπλάτη του, ενώ είναι αμέτρητες οι φορές που ο Φέτελ έχει αγνοήσει εκκλήσεις να κόψει ρυθμό στα τελικά στάδια των αγώνων, σημειώνοντας τον ταχύτερο γύρο για τα βιβλία της ιστορίας. Ο διευθυντής της ομάδας, Κρίστιαν Χόρνερ, δεν έχει καταφέρει να «πατήσει πόδι» και να επιβληθεί στους οδηγούς χωρίς να αφήσει περιθώριο αμφισβήτησης, όπως έχει κάνει ο Ρος Μπρον στη Mercedes, ο οποίος είπε στον Ρόζμπεργκ να μην προσπεράσει τον Χάμιλτον, και ο Γερμανός υπάκουσε -προειδοποιώντας βέβαια το αφεντικό του να το θυμάται αυτό στο μέλλον!
Βέβαια, κάποιοι λένε ότι, αν ήταν ο Σουμάχερ στη θέση του Ρόζμπεργκ, δε θα λάμβανε εντολή να κάτσει πίσω από τον Χάμιλτον. ¶ρα, σημαντικό ρόλο παίζει το πώς θέλει η ομάδα να μεταχειρίζεται τους οδηγούς της. Η γενική εντύπωση που έχει διαμορφωθεί είναι ότι η αυστριακή ομάδα ευνοεί τον γερμανόφωνο. Σε αυτό καθοριστικός ήταν πάντοτε ο «αγωνιστικός σύμβουλος» Χέλμουτ Μάρκο - που εξυπηρετεί ως τα μάτια και τα αυτιά του μεγάλου αφεντικού, Ντίτριχ Μάτεσιτζ, εντός της ομάδας... Ο Μάρκο έχει το θράσος να λέει ότι στη Red Bull τα πράγματα «δεν είναι σαν τη Mercedes, όπου υπάρχουν ξεκάθαρα Νο 1 και Νο 2. Βασικά, εμείς μεταχειριζόμαστε τους οδηγούς μας με τον ίδιο τρόπο», ενώ πριν από την έναρξη της σεζόν είχε δηλώσει (σε έντυπο που εκδίδει η ίδια η εταιρεία!) ότι ο Γουέμπερ δεν έχει την απαιτούμενη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της χρονιάς για να γίνει πρωταθλητής. Με την αμέριστη υποστήριξη του Μάρκο και ύστερα από την κατάκτηση τριών τίτλων, ο Φέτελ μπορεί εύκολα να πιστέψει ότι μπορεί να κάνει ό,τι του καπνίσει, κάτι που σίγουρα δε συμφέρει τη Red Bull. Για αυτό και πρέπει να το αποτρέψει όσο το δυνατόν ταχύτερα._ Φ. Λ.

Φέτελ vs Γουέμπερ - Το ιστορικό
Τουρκία, 2010: Ο Φέτελ προκάλεσε σύγκρουση μεταξύ τους, προσπαθώντας να αποσπάσει την πρωτοπορία από τον Γουέμπερ. Ο Γερμανός εγκατέλειψε επιτόπου και ο Αυστραλός τερμάτισε 3ος. Ο Χέλμουτ Μάρκο κατηγόρησε άμεσα τον Γουέμπερ...
Μ. Βρετανία, 2010: Όταν η καινούργια εμπρός αεροτομή του Φέτελ αστόχησε, η Red Bull την αντικατέστησε με αυτήν του Γουέμπερ, και όχι με μια παλιά. Ο Αυστραλός νίκησε τον αγώνα, αφήνοντας αιχμές στον ασύρματο περί κύρους δεύτερου οδηγού, έπειτα από αστοχία ελαστικού του team mate του στην εκκίνηση.
Ουγγαρία, 2010: Ο πρωτοπόρος Φέτελ δέχθηκε ποινή διέλευσης από το pit lane επειδή δεν τήρησε τις απαιτούμενες αποστάσεις υπό το καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας, για να διευκολύνει τη στρατηγική του Γουέμπερ. Ο Αυστραλός νίκησε και ο Γερμανός ήρθε 3ος.
Μ. Βρετανία, 2011: Ο Γουέμπερ αψήφησε τις εντολές της Red Bull και επιτέθηκε -ανεπιτυχώς- στον Φέτελ για τη 2η θέση στους τελευταίους γύρους του αγώνα.
Βραζιλία, 2012: Ο Γουέμπερ αψήφησε τις εκκλήσεις της ομάδας να μην εμποδίσει τον Φέτελ που τον πλησίαζε και έδινε την τελική μάχη για τον τίτλο. Το pit wall έφερε τον Αυστραλό άμεσα στα pit, για να τον βγάλει από το διάβα του Γερμανού.

RBR Radio traffic*
Γ. 24 - Γκιγιόμ Ροκελίν (αρχιμηχανικός του Φέτελ): «ΟΚ, Σεμπάστιαν, ίδια στρατηγική με το προηγούμενο stint, 3 δευτερόλεπτα διαφορά (σ.σ.: από τον προπορευόμενο Γουέμπερ), διαφύλαξε τα ελαστικά σου».
Γ. 26 - Ροκελίν: «Σεμπάστιαν, προσπάθησε να διαφυλάξεις τα ελαστικά σου, είσαι πολύ κοντά (στον Γουέμπερ) στις γρήγορες στροφές».
Γ. 27 - Σιμόν Ρενιέ (αρχιμηχανικός του Γουέμπερ): «Μαρκ, πρέπει να στοχεύσουμε σε γύρους στα ψηλά 1:41».
Γ. 28 - Φέτελ: «Ο Μαρκ είναι πολύ αργός, πάρτε τον από τη μέση».
Γ. 29 - Ροκελίν: «Σεμπάστιαν, κάνε υπομονή, βρισκόμαστε στο μέσο μονάχα του αγώνα».
Μετά το τέταρτο pit stop, ο Φέτελ άρχισε να επιτίθεται στον Γουέμπερ.
Γ. 48 - Κρίστιαν Χόρνερ (διευθυντής Red Bull): «Σεμπ, αυτό είναι ανοησία, έλα τώρα...».
Γ. 49 - Μετά το προσπέρασμα, το pit wall επιβεβαιώνει στον Γουέμπερ ότι ο Φέτελ είχε λάβει εντολή να κόψει ρυθμό.
Τερματισμός - Ροκελίν: «Καλή δουλειά, Σεμπάστιαν. Φαίνεται ότι το ήθελες πάρα πολύ... Και πάλι... Έχεις να δώσεις μερικές εξηγήσεις».

*Οι αριθμοί γύρων που αναφέρονται είναι αυτοί στους οποίους μεταδόθηκε το μήνυμα στην τηλεόραση, και όχι αυτοί στους οποίους ειπώθηκαν τα παραπάνω.