4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Rally Mexico

Οι ελπίδες για συναγωνισμό στο WRC μειώνονται, αφού το «φαινόμενο Λεμπ» μπορεί μεν να αποσύρθηκε από το θεσμό, ο συνονόματός του Οζιέ, όμως, δείχνει πως θα αφήσει τη δική του εποχή.

ΟΤΑΝ ο Λεμπ ανακοίνωσε ότι κρεμάει τα γάντια, οι περισσότεροι φίλοι του σπορ, όπως και οι εμπλεκόμενοι στο χώρο, αναθάρρησαν, μιας και στον ορίζοντα φάνηκε ελπίδα αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος. Τόσο εμείς όσο και πολλοί άλλοι είχαν εκφράσει επιφυλάξεις. Βλέπετε, τη στιγμή που ένας έλεγε «αντίο», ένας άλλος δήλωνε «παρών». Ο λόγος για τον Σεμπαστιάν Οζιέ ή το «next big thing» στο ΠΠΡ. Και αν κάτι περιμέναμε για να επιβεβαιωθεί «πού το πάει» ο έτερος Γάλλος, αυτό ήταν η πρώτη χωμάτινη συνάντηση της χρονιάς. Όπως αποδείχθηκε στις χωμάτινες ειδικές του Ράλλυ Μεξικού, ο συνδυασμός Οζιέ-VW Polo WRC έχει ό,τι χρειάζεται για να κυριαρχήσει, όχι μόνο φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια.
Δεν είναι τόσο η νίκη του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όσο ο τρόπος που σημειώθηκε. Με μειονέκτημα στη σειρά εκκίνησης και έχοντας να «καθαρίσει» το δρόμο για τους υπόλοιπους, κατάφερε να κερδίσει με διαφορά που άγγιξε τα 3 λεπτά! Είναι από τις περιπτώσεις που η έκφραση «σε δικό του αγώνα» ταιριάζει γάντι. Ο Γάλλος, με λίγα λόγια, μετά τη νίκη στις χιονισμένες ειδικές της Σουηδίας, έκανε επίδειξη ισχύος και σε χωμάτινο οδόστρωμα, κατατροπώνοντας το συναγωνισμό - ή, καλύτερα, τον Ματς Όστμπεργκ, ο οποίος με το Ford Fiesta WRC το πάλεψε μέχρι τη δεύτερη ημέρα. Ο νεαρός Νορβηγός, επιλογή του Μάλκολμ Γουίλσον, δεν έχασε την επαφή του με τον Οζιέ, και είναι κρίμα που ένα πρόβλημα στο δυναμό τον έθεσε εκτός αγώνα, στερώντας του μία σχεδόν δεδομένη 2η θέση. Αυτή πέρασε στα χέρια του Μίκο Χίρβονεν, που μετά τη Σουηδία απογοήτευσε και στο Μεξικό. Κακά τα ψέματα, ο Φινλανδός είναι πλέον σκιά του παλιού, καλού του εαυτού. Οι επιδόσεις του είναι μέτριες, και ουσιαστικά όχι μόνο τον τίτλο δεν πρόκειται να διεκδικήσει, αλλά δύσκολα θα κρατήσει πίσω του τους «ιπτάμενους» πιτσιρικάδες του Γουίλσον και της Ford.
Ακόμα και στο Μεξικό λίγο έλειψε ο Τιερί Νεβίλ να κάνει την έκπληξη και να του «κλέψει» τη 2η θέση μέσα από τα χέρια, αλλά μία μικρή έξοδος την τελευταία ημέρα είχε ως αποτέλεσμα ο Βέλγος να κόψει ρυθμό και να περιοριστεί στην 3η θέση της Γενικής. Ένα εξαιρετικό, παρ’ όλα αυτά, αποτέλεσμα, το οποίο είναι και το κορυφαίο του στο ΠΠΡ. Κάτι που, βέβαια, δεν ισχύει για τον Ντάνι Σόρντο, ο οποίος ήταν... εκτός αγώνα, και η 4η θέση μάλλον κολακεύει τις επιδόσεις του γενικότερα. Απογοητευτική ήταν η εμφάνιση του Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα, που... κατάφερε να εγκαταλείψει μόλις στα πρώτα 500 μέτρα της πρώτης ε.δ.! Ο νεαρός Φινλανδός χτύπησε τον τροχό του Polo σε μία πέτρα που βρισκόταν στη γραμμή του, με αποτέλεσμα να σπάσει το ψαλίδι του VW. Ενόσω ο ίδιος ψάχνει ακόμη να βρει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση, το τρένο του τίτλου φαίνεται να τον έχει προσπεράσει. Και, ανάμεσα στα άλλα, τα πρώτα «όργανα» ήδη άρχισαν στο εσωτερικό της VW, αφού ο Λάτβαλα αποδίδει τις κακές επιδόσεις του στις περιορισμένες δοκιμές του με το Polo.
Η ουσία είναι ότι το 2013 αποτελεί την αυγή μιας νέας εποχής στο ΠΠΡ, η οποία μας ταξιδεύει πίσω στο 1993. Τότε που η Lancia αποχωρούσε επίσημα από το θεσμό και την ευθύνη εκπροσώπησής της αναλάμβανε το Jolly Club, με αποτέλεσμα η Toyota με τον προϋπολογισμό των εκατομμυρίων να κυριαρχεί για τα επόμενα χρόνια. Όπου Lancia, αντικαταστήστε με Λεμπ-Citroen και, όπου Toyota, VW. Εξάλλου, είναι αποδεδειγμένο. Η ιστορία πάντα επαναλαμβάνεται._ Π. Τ.

Στα χνάρια του συμπατριώτη του, Σεμπαστιάν Λεμπ, βαδίζει ο Σεμπαστιάν Οζιέ, που στο Μεξικό πραγματοποίησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά επίδειξη ισχύος.

Οι Μίκο Χίρβονεν και Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα προβληματίζουν με τις επιδόσεις του έως τώρα, δείχνοντας να μην μπορούν να ακολουθήσουν όχι μόνο τις επιδόσεις του Οζιέ, αλλά ούτε του Ματς Όστμπεργκ!

Το πείραμα του Μάλκολμ Γουίλσον δείχνει να πετυχαίνει! Το Fiesta WRC παραμένει ανταγωνιστικό, ενώ η επιλογή των πιτσιρικάδων Όστμπεργκ και Νεβίλ να το οδηγήσουν τον δικαιώνει!

Ιn & Out
Η φετινή εκδοχή του αγώνα περιλάμβανε αρκετές αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν, έχοντας συνολικά 23 ε.δ. και 397 αγωνιστικά χιλιόμετρα.
Τις εντυπώσεις έκλεψε η «μαραθώνια» ε.δ. Guanajuatito των 55 χλμ., η οποία διεξήχθη την τελευταία ημέρα.
Η λάθος επιλογή ελαστικών της VW στην κατατακτήρια ειδική είχε ως αποτέλεσμα οι Οζιέ και Λάτβαλα να μην εκκινήσουν στην καλύτερη δυνατή θέση.
Η γερμανική ομάδα περιέργως επέλεξε σκληρή γόμα, με αποτέλεσμα τα ελαστικά να μην μπορούν να ανεβάσουν την επιθυμητή θερμοκρασία.
Φέτος δεν έλειψαν τα προβλήματα με τους θεατές, με σημαντικότερο αυτό στη 18η ε.δ., όπου ο Οζιέ συνάντησε κλειστή μία μπάρα!
Ο συνοδηγός του, Ζουλιέν Ινγκρασία, κατέβηκε από το αυτοκίνητο και άνοιξε την μπάρα, με την όλη διαδικασία να στοιχίζει στο πλήρωμα 40 δλ.
Ο χρόνος αυτός τους επιστράφηκε ύστερα από σχετική απόφαση των αγωνοδικών.
¶τυχος στάθηκε ο Εβγκένι Νόβικοφ, αφού ένα πρόβλημα στο σύστημα κεντρικής διαχείρισης του Fiesta στην πρώτη ε.δ. τού κόστισε 7 ολόκληρα λεπτά.
Η εγκατάλειψη του Λάτβαλα στην πρώτη ε.δ. έπειτα από χτύπημα σε μία πέτρα φόβισε τους μηχανικούς της VW, με αποτέλεσμα να έχουν άγχος σε όλο τον αγώνα μην παρουσιαστεί ανάλογο πρόβλημα και στο Polo του Οζιέ.
Βέβαια, το Polo WRC άγχωσε τον Γάλλο οδηγό, αλλά και τη γερμανική ομάδα, όταν παρουσίασε ένα πρόβλημα με ένα σένσορα την τελευταία ημέρα του αγώνα.
Ευτυχώς για τους ίδιους, ο Οζιέ επισκεύασε το πρόβλημα λίγο πριν μπει στην ε.δ. των 55 χλμ.
Την πρώτη του επίσημη εμφάνιση με το Fiesta WRC πραγματοποίησε ο Νάσερ Αλ Ατίγια, τερματίζοντας 5ος μπροστά από τον Κρις ¶τκινσον.
Ο ¶τκινσον αντιμετώπισε πρόβλημα με το σύστημα διεύθυνσης την πρώτη ημέρα, πέφτοντας στη 12η θέση της Γενικής, κερδίζοντας όμως θέσεις στο υπόλοιπο του αγώνα.
Ο Αυστραλός και ο Βρετανός Κρις Μικ είναι οι δύο επικρατέστεροι για να αντικαταστήσουν τον Καλίντ Αλ Κασίμι στο Ράλλυ Φινλανδίας.
Περισσότερους αγώνες στο WRC πιθανότατα να πραγματοποιήσει και ο περυσινός πρωταθλητής του PWRC, Μπενίτο Γκουέρα.
O Μεξικανός οδηγός κατάφερε να τερματίσει 8ος στον αγώνα της πατρίδας του, πίσω από τον Κεν Μπλοκ, ο οποίος με την 7η θέση σημείωσε το καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας του στο θεσμό.

ΡΑΛΛΥ ΜΕΞΙΚΟΥ, 3ος ΓΥΡΟΣ
Ημερομηνία: 7-10 Μαρτίου 2013
23 ε.δ.: 394,88 χλμ.
Συνολικά: 1.026,30 χλμ.
Εκκίνησαν/Τερμάτισαν: 27/20
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1 Οζιέ-Ινγκρασία VW Polo R WRC WRC 4:30:27.0
2 Χίρβονεν-Λέχτινεν Citroen DS3 WRC WRC 4:33:55.9
3 Νεβίλ-Γκιλσούλ Ford Fiesta WRC WRC 4:34:50.8
4 Σόρντο-Ντελ Μπάριο Citroen DS3 WRC WRC 4:36:33.7
5 Αλ Ατίγια-Μπερνακίνι Ford Fiesta WRC WRC 4:39:01.6
6 ¶τκινσον-Πρεβό Citroen DS3 WRC WRC 4:41:55.0
7 Μπλοκ-Τζεσολμίνο Ford Fiesta WRC WRC 4:42:15.3
8 Γκουέρα-Ροζάντα Citroen DS3 WRC WRC 4:43:16.8
9 Πρόκοπ-Χρούζα Ford Fiesta WRC WRC 4:44:56.0
10 Νόβικοφ-Μάινορ Ford Fiesta WRC WRC 4:47:42.3
ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ
Κοσιούσκο-Σεπάνιακ (Mini JCW) 21η Μετάδοση
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑ Ε.Δ.
1η Νεβίλ, 2η-3η Οζιέ, 4η-5η Όστμπεργκ, 5η-23η Οζιέ
ΝΙΚΗΤΕΣ Ε.Δ.
Οζιέ 16, Όστμπεργκ 4, Χίρβονεν 2, Νεβίλ 1
BΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ
Οδηγών: Οζιέ 74, Λεμπ 43, Χίρβονεν 30, Σόρντο 27, Όστμπεργκ 26, Νεβίλ 25, Λάτβαλα 15
Κατασκευαστών: Citroen Abu Dhabi 87, VW Motorsport 81, Qatar M-Sport 37, Qatar WRT 35, Abu Dhabi WRT 23, Jipocar Czech WRT 14, Lotos WRT 12
WRC 2: Γουίγκαντ 40, Προτάσοφ 37, Τριβίνο 31, Κρέμερ 30, Φουκς 28, Αλ Ραζί 25, Αλ Κουβάρι 25