4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Αλέξανδρος Λιώκης

Ελλάδα, έχεις ταλέντο!

Πίσω από τις ονειρικές γραμμές της Alfa Romeo Gloria στο φετινό Σαλόνι της Γενεύης κρύβεται το ταλέντο του 25χρονου Έλληνα σχεδιαστή Αλέξανδρου Λιώκη. Ακολουθούν οι συστάσεις από τον ίδιο.

Το πάθος μου για τα αυτοκίνητα ξεκίνησε από μικρή ηλικία, διαβάζοντας τα περιοδικά αυτοκινήτου -κυρίως 4Τροχούς- που έφερνε ο πατέρας μου στο σπίτι.

Με τον δίδυμο αδελφό μου στα δεκατρία μας ξεκινήσαμε να αναπαλαιώνουμε μόνοι μας μια Citroen DS, κάτι στο οποίο συνέβαλε ο θείος μας, χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς μας. Είχαμε τότε έναν τσακωμό, γιατί φοβήθηκαν ότι θα παραβλέπαμε τα μαθήματά μας. Όταν ολοκληρώσαμε την DS, κάθε φορά που αντικρίζαμε κάποιο αυτοκίνητο παρατημένο σε χωράφι, δεν μπορούσαμε να το αφήσουμε.

Δεν είχαμε χώρο στο σπίτι, γιατί μέναμε σε πολυκατοικία. Τα είχαμε αραδιάσει όλα στο δρόμο και είχαμε τσακωθεί με όλους τους γείτονες (λάδια παντού...), αλλά μάθαμε έτσι τα τεχνικά, τα μηχανολογικά. Έμαθα να αγαπάω τη λαμαρίνα.

Με το που τελείωσα το σχολείο, πήγα στο ΤΕΙ Κοζάνης, όπου έκανα Βιομηχανικό Σχέδιο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη συγκεκριμένη σχολή, καθώς είναι μια πολύ καλή αρχή για να προχωρήσεις στο ντιζάιν. Στο ΤΕΙ Κοζάνης δε μαθαίνεις σχεδιασμό αυτοκινήτου, αλλά στη δική μου περίπτωση ήταν το αντικείμενο της πτυχιακής εργασίας μου.

Έφτιαξα ερασιτεχνικά το πορτφόλιό μου με σχέδια από αυτοκίνητα και έφυγα για το Istituto Europeo di Design στο Τορίνο, για να κάνω σπουδές master. Το IED είναι η μόνη σχολή όπου φτιάχνεις μοντέλο 1:1 και αποκτάς φοβερή εμπειρία, διότι είναι κάτι διαφορετικό σε σχέση με το 1:5. Δουλέψαμε μαζί με τους ανθρώπους της Cecomp, που ανέλαβε να κατασκευάσει το μοντέλο. Βλέποντας τη φόρμα του αυτοκινήτου σε πραγματικό μέγεθος, αντιλαμβάνεσαι πολύ περισσότερα πράγματα. Ταυτόχρονα αποκτήσαμε εμπειρία στην επικοινωνία, αλλά και σε θέματα κόστους.

Λίγο πριν από το καλοκαίρι, μας ανακοινώθηκε ότι θα συνεργαστούμε με την Alfa Romeo. Έχω πάθος για τη συγκεκριμένη φίρμα. Είναι μια μάρκα με μεγάλη ιστορία και πολλούς οπαδούς, οπότε προσπαθήσαμε, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, να κάνουμε κάτι που να το αγαπήσουν οι πραγματικοί Alfisti, να είναι μοντέρνο, αλλά παράλληλα να σέβεται τις ρίζες της μάρκας.

Και οι είκοσι που συμμετείχαμε στο master καταθέσαμε από μία πρόταση, από τις οποίες η εταιρεία επέλεξε τις δέκα, που προχώρησαν στη φάση του πηλού για να κατασκευαστούν τα μοντέλα 1:5. Δουλέψαμε ανά δύο στη φάση αυτήν και στη συνέχεια επιλέχθηκε εκείνο που θα γινόταν μοντέλο σε κανονικό μέγεθος.

Το σχέδιο που επιλέχθηκε ήταν το δικό μου. Η Alfa Romeo μας έδινε τις κατευθύνσεις. Κάναμε συνολικά τέσσερις παρουσιάσεις στο Centro Stile, όπου ήταν όλοι παρόντες, μεταξύ των οποίων ο Λορέντσο Ραματσότι, ο επικεφαλής στο τμήμα σχεδιασμού του Γκρούπο. Δεδομένου ότι κληθήκαμε να σχεδιάσουμε μια 4θυρη μπερλίνα, προσπαθήσαμε να της δώσουμε όσο το δυνατόν πιο συναρπαστική μορφή. Έτσι, επιλέξαμε αναλογίες πισωκίνητου αυτοκινήτου, μετατοπισμένη καμπίνα όσο το δυνατόν προς τα πίσω και μακρύ, χαμηλό καπό.

Εμπνεύστηκα από την ιστορία της φίρμας και, κυρίως, την Disco Volante. Υπάρχει ένα «κόψιμο» του αμαξώματος, που χωρίζει το αυτοκίνητο σε δύο όγκους. Ακόμα, έχουν υιοθετηθεί κάποιες ρετρό λεπτομέρειες, εμπνευσμένες από τα αγωνιστικά αυτοκίνητα της εταιρείας, που ήταν και μητέρα της Ferrari.

Μου προτάθηκε από την Alfa Romeo να κάνω την πρακτική μου εξάσκηση εκεί για έξι μήνες. Είναι μια μάρκα που μου αρέσει και εκτιμώ τη δουλειά τους, και θα ήθελα αμέσως μετά να συνεχίσω εκεί.

Για να γίνει κάποιος σχεδιαστής, θα πρέπει να έχει βαθιά γνώση της ιστορίας του αυτοκινήτου, να διαθέτει τη δική του ματιά και τη δική του αντίληψη, τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει. Τα προγράμματα σχεδιασμού που χρησιμοποιούμε βοηθούν κάποιον να καλλιεργήσει τις ικανότητές του, όμως η αντίληψη είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργηθεί.

Υπάρχουν φορές που μια ιδέα μπορεί να ξεκινήσει από ένα σκίτσο σε μια χαρτοπετσέτα, και άλλες φορές που μπαίνω στον υπολογιστή έχοντας καταλήξει τι θέλω και τι δε μου αρέσει, όπως, για παράδειγμα, με ποιον τρόπο μπορώ να κάνω ένα σεντάν που να δείχνει cool.

Οι σχεδιαστές έχουμε την τάση να υπερβάλλουμε, αλλά εμένα μου αρέσει να κάνω πιο ρεαλιστικά σχέδια. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα είναι φουτουριστικά, όμως θα μπορούν να είναι υλοποιήσιμα.

Σε κάποιον που πιστεύει σ’ αυτό που θέλει να κάνει θα έλεγα να κυνηγήσει το όνειρό του. Σε προσωπικό επίπεδο, ήμουν τυχερός που οι γονείς μου με στήριξαν, και τώρα νιώθουν υπερήφανοι με την έκβαση των επιλογών μου.

Alfa Romeo Gloria
Στο πρόσφατο Σαλόνι της Γενεύης, στο περίπτερο του IED (Istituto Europeo di Design), φιγουράριζε το πρωτότυπο Gloria που δημιούργησαν οι σπουδαστές της σχολής. Το Gloria αποτίει φόρο τιμής στο ιταλικό στιλ και έχει στόχο να προωθήσει τη μιλανέζικη φίρμα στις αγορές της Αμερικής και της Ασίας, εξού και η επιλογή ενός 4θυρου αμαξώματος που είναι πιο δημοφιλές στις συγκεκριμένες ηπείρους. Οι μεγάλες διαστάσεις του πρωτοτύπου (MΗΚ.xΠΛ.xYΨ.: 4.700x1.920x1.320 χλστ.) καλύπτονται αποτελεσματικά από τις καμπύλες του αμαξώματος, δίνοντας την εντύπωση ενός πιο συμπαγούς αυτοκινήτου. Το καπό περιβάλλουν δερμάτινα λουριά, μια αναφορά στο παρελθόν της φίρμας, ενώ κάτω από τις έντονα λαξεμένες καμπύλες του θα μπορούσε να φιλοξενηθεί ένας V6 ή V8 bi-turbo, σε περίπτωση που το Gloria προχωρούσε στην παραγωγή.