4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

F1: GP Ιταλίας & Σιγκαπούρης

Μετά το GP Βελγίου, ο Χάμιλτον βρισκόταν 29 βαθμούς πίσω από τον Ρόζμπεργκ στο πρωτάθλημα. Έπειτα από μόλις δύο GP, ο Βρετανός είναι επικεφαλής στη βαθμολογία, για πρώτη φορά από το Μάιο!

Ο ΛΙΟΥΙΣ Χάμιλτον ανέκαμψε από τη μηδενική συγκομιδή βαθμών στο Σπα σημειώνοντας χατ τρικ (νίκη, pole position, ταχύτερο γύρο) σε Ιταλία και Σιγκαπούρη. Ωστόσο, αυτό που του επέτρεψε να προσπεράσει βαθμολογικά τον team mate του στη Mercedes, Νίκο Ρόζμπεργκ, ήταν η εγκατάλειψη του Γερμανού στο νυχτερινό αγώνα. Η διαφορά μεταξύ τους περιορίστηκε στους 3 βαθμούς, παρ' ότι ο Χάμιλτον έχει σημειώσει επτά νίκες έναντι των τεσσάρων του Γερμανού. Ουσιαστικά, το πρωτάθλημα ξεκινάει από την αρχή, με πέντε GP να απομένουν για το τέλος της σεζόν. Όπως και η Mercedes, ελπίζουμε να μη δούμε άλλες εγκαταλείψεις από τα ασημί βέλη έως το τέλος Νοεμβρίου, διότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να καθορίσει την έκβαση του τίτλου. Καθένας από τους δύο διεκδικητές του έχει εγκαταλείψει δύο φορές σε αγώνες φέτος.
Το κλίμα ήταν βαρύ εντός της Mercedes μετά την επαφή των δύο οδηγών στο Βέλγιο. Ο Ρόζμπεργκ απολογήθηκε για το συμβάν, ωστόσο κάποιοι υποπτεύθηκαν ότι επρόκειτο για... εντολή ομάδας, παρά τις αρνήσεις του Γερμανού. Στην Ιταλία το δις εξαμαρτείν του Ρόζμπεργκ -στην πιο δύσκολη ίσως ζώνη φρεναρίσματος του πρωταθλήματος- προκάλεσε υποψίες ότι η Mercedes είχε... μαγειρέψει το αποτέλεσμα. Φαντάζει αδιανόητο, όμως, να είχε καταφέρει η ομάδα να πείσει τον Γερμανό να κάνει τόσο εύκολα στην άκρη για χάρη του team mate του! Ο διευθυντής της Mercedes, Τότο Βολφ, χαρακτήρισε το σενάριο παρανοϊκό.
Στη Σιγκαπούρη η ατυχία χτύπησε τον Ρόζμπεργκ. Ένα πρόβλημα στην καλωδίωση της κολόνας του τιμονιού, που παρουσιάστηκε λίγο πριν από τον αγώνα, τον ανάγκασε να εκκινήσει από το pit lane, χωρίς ERS και DRS, ενώ το κιβώτιο δεν επέλεγε 4η και 6η σχέση στα ανεβάσματα. Στο πρώτο του pit stop, η Mercedes αρνήθηκε να ξεκινήσει. Η νίκη έμοιαζε εύκολη υπόθεση για τον Χάμιλτον μέχρι την παρέμβαση του αυτοκινήτου ασφαλείας. Ο Χάμιλτον χρωστούσε ένα ακόμα pit stop, και κλήθηκε να αναπτύξει διαφορά 25 δλ. για να το καλύψει. Με συνεχείς γύρους στο όριο τα κατάφερε, αν και οι υπόλοιποι οδηγοί πίσω του πήγαιναν... σαν τη γιαγιά τους (κατά τα λεγόμενα του Μάσα), προσπαθώντας να διατηρήσουν τα ελαστικά τους μέχρι την καρό σημαία. Ο Χάμιλτον εντέλει νίκησε χωρίς δυσκολία, παρά το ριψοκίνδυνο προσπέρασμα επί του Φέτελ και τα παράπονα στον ασύρματο ότι τα ελαστικά του ενδέχεται να... εκραγούν!

Radio Ga Ga
Πριν από το GP της Σιγκαπούρης, η FIA ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει άμεσα τα μηνύματα ασυρμάτου από το pit wall που δίνουν συμβουλές για την οδήγηση (όπως σε ποιες στροφές μπορεί να βελτιώσει o πιλότος), αναλυτικές πληροφορίες για τους χρόνους άλλων οδηγών, καθώς και τεχνικές υποδείξεις για τις ρυθμίσεις και τις προσαρμογές που θα πρέπει να κάνει ο οδηγός: διαχείριση κινητήρα, κιβωτίου, καυσίμου, διαφορικού, κατανομής πέδησης, χαρτογραφήσεων εκκινήσεων, πιέσεων ελαστικών και θερμοκρασιών φρένων, φόρτιση μπαταριών κ.ά. Ο Έκλεστοουν παραδέχθηκε ότι ο ίδιος έθεσε το ζήτημα, καθώς πολλοί οπαδοί είχαν εκφράσει παράπονα για το συγκεκριμένο θέμα.
Η FIA έστειλε τεχνική ντιρεκτίβα στις ομάδες επικαλούμενη το άρθρο 20.1 των αγωνιστικών κανονισμών, που δηλώνει ότι ο πιλότος θα πρέπει να οδηγεί το μονοθέσιο μόνος του και χωρίς βοήθεια. Ωστόσο, οι ομάδες διαμαρτυρήθηκαν σθεναρά, δεδομένου ότι τα φετινά μονοθέσια είναι περίπλοκα και απαιτούν συνεχείς ρυθμίσεις για να λειτουργήσουν σωστά. Μια απροειδοποίητη απαγόρευση θα είχε σοβαρές συνέπειες. Η FIA οπισθοχώρησε και οι περιορισμοί μειώθηκαν την Παρασκευή το πρωί στη Σιγκαπούρη μόνο στις οδηγικές συμβουλές και στην ανάλυση χρόνων αντιπάλων. Η επίσημη αιτιολόγηση της οπισθοχώρησης ήταν ότι, επειδή πέντε από τις έντεκα ομάδες χρησιμοποιούν τις περυσινές, μικρότερες οθόνες ενδείξεων, οι οδηγοί τους δε θα είχαν την ίδια πρόσβαση στις απαιτούμενες πληροφορίες, δημιουργώντας άνισες συνθήκες.

Arrivederci, Luca
Τον Απρίλιο ο Ντομενικάλι, τον Ιούλιο ο Μαρμορίνι, το Σεπτέμβριο ο Μοντετζέμολο. Είναι προφανές ότι η Ferrari βρίσκεται σε στάδιο αναδιοργάνωσης. Αλλά η απομάκρυνση του Λούκα Ντι Μοντετζέμολο από τον προεδρικό θώκο του Μαρανέλο αποτελεί ίσως την ταφόπλακα στην ανεξαρτησία της Ferrari από τη Fiat (βλ. σχετική αναφορά στις σελίδες της Επικαιρότητας). Το αγωνιστικό τμήμα αναμένεται να διαχειρίζεται αποκλειστικά ο Μάρκο Ματιάτσι. Παρά τις καλές εντυπώσεις που έχει αφήσει, σε πολιτικό επίπεδο δε θα απολαύσει ποτέ το σεβασμό που ενέπνεε ο Μοντετζέμολο στον Έκλεστοουν. Ένα όπλο μείον για τη Scuderia. Έμπιστος σύμμαχος του Τζιάνι Ανιέλι, ο Μοντετζέμολο είχε τοποθετηθεί στη Ferrari αρχικά μεταξύ 1973 και 1977, κερδίζοντας δύο πρωταθλήματα με τον Νίκι Λάουντα, όταν ακόμη ο Έκλεστοουν ήταν ιδιοκτήτης της Brabham.
Το 1991 ο Ανιέλι ανέθεσε στον Μοντετζέμολο να σώσει τη Ferrari έπειτα από το θάνατο του Έντσο (1988), καθώς οι εσωτερικές μάχες εξουσίας την είχαν γονατίσει. Μέσα στα χρόνια, μετέτρεψε το Μαρανέλο σε επικερδή επιχείρηση -περιορίζοντας την παραγωγή- και η Ferrari επέστρεψε στην κορυφή της F1 έπειτα από 21 χρόνια. Ωστόσο, η ζωτικής σημασίας πρόσληψη του Ζαν Τοντ (που δεν είχε καταφέρει να πείσει την Peugeot να εισέλθει με δική της ομάδα στην F1), το 1993, ήταν συμβουλή του Έκλεστοουν, με μεσάζοντα τον Λάουντα, τον οποίο ο Μοντετζέμολο είχε φέρει ως σύμβουλο στη Scuderia ένα χρόνο νωρίτερα. Η αήττητη Ferrari της περιόδου 2000-2004 δημιουργήθηκε επειδή ο Τοντ απαίτησε πλήρη έλεγχο του αγωνιστικού τμήματος.
Αντίστοιχη ελευθερία είχε διαπραγματευτεί και ο Μοντετζέμολο επί της Ferrari με την οικογένεια Ανιέλι. Εντούτοις, ο Μαρκιόνε, έχοντας αναλάβει τη διοίκηση της Fiat το 2004, μετά το θάνατο των αδερφών Ανιέλι, σύντομα ζήτησε την απομάκρυνση του Τοντ, διότι είχε υπερβεί κατ' επανάληψη προκαθορισμένους προϋπολογισμούς. Με όλες τις σημαντικές αποφάσεις να επαφίενται πλέον στον Μοντετζέμολο, η Ferrari πήρε την κάτω βόλτα στην F1. Φέτος η Ferrari προσέγγισε τον καλύτερο τεχνικό διευθυντή του grid, Έιντριαν Νιούι, και τον επικεφαλής του τμήματος κινητήρων της Mercedes, ¶ντι Κάουελ, αμφότεροι όμως αποθαρρύνθηκαν από την παραίτηση του Ντομενικάλι, που τους είχε προσεγγίσει (όπως και τον Φέτελ). Η επίσημη εκδοχή είναι ότι τα φτωχά φετινά αποτελέσματα στην F1 οδήγησαν στην έξοδο του Μοντετζέμολο. Ωστόσο, ο 67χρονος, που ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος μάνατζερ της Ιταλίας επί σειρά ετών, αποτελούσε εμπόδιο στα σχέδια του Μαρκιόνε να εντάξει τη Ferrari υπό την ομπρέλα της (εδρεύουσας στην Ολλανδία...) Fiat Chrysler Automobiles (FCA), που σκοπεύει να εισέλθει σύντομα στη Wall Street. Το έδαφος είχε προετοιμαστεί με την έλευση του Ματιάτσι, τον οποίο προήγαγε -δεδομένων των φιλικών τους σχέσεων- ο Τζον Έλκαν, εγγονός του Τζιάνι Ανιέλι και αφεντικό του Μαρκιόνε.

The Alonso factor
Το βράδυ πριν από την ανακοίνωση έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της ισπανικής τράπεζας Santander (βασικός σπόνσορας της Ferrari), Εμίλιο Μποτίν. Ένθερμος υποστηρικτής της F1 και του Αλόνσο, είχε χρηματοδοτήσει τη μεταγραφή του Ισπανού στη Scuderia το 2010. Δυστυχώς, η 53χρονη κόρη του, ¶να, που κληρονόμησε τα καθήκοντά του, δε μοιράζεται εξίσου προσφιλή συναισθήματα για το σπορ. Οι εξελίξεις αυτές πυροδότησαν εικασίες για το μέλλον του Αλόνσο στο Μαρανέλο, με κορυφαία όλων αυτήν που ήθελε την ανταλλαγή κόκπιτ μεταξύ του Ισπανού και του Φέτελ. Ο Αλόνσο δήλωσε στη Σιγκαπούρη: «Εδώ και δεκατρείς μήνες δίνω την ίδια απάντηση. Κάθε Πέμπτη σβήνω φωτιές που βάζει ο ιταλικός Τύπος με επινοημένες ιστορίες. Εγώ προσπαθώ να φτιάξω ένα θετικό κλίμα με τους μηχανικούς στην ομάδα, και αυτές οι ιστορίες δεν κάνουν καλό στη Ferrari». O Ισπανός απείλησε ότι θα κάνει αποκαλύψεις, και «τότε κάποιοι (σ.σ.: εντός της Ferrari;) δε θα είναι ευχαριστημένοι».
Οι δηλώσεις αυτές οδήγησαν στις φήμες ότι η Honda θα εξαγοράσει το συμβόλαιο του Ισπανού με τη Scuderia έναντι 30 εκατ. ευρώ! Ο Αλόνσο φαίνεται να έχει καλές σχέσεις με Μαρκιόνε και Ματιάτσι. Φημολογείται, όμως, ότι έχει υπερβολικές απαιτήσεις, και κάποιοι δεν τον θέλουν στη Ferrari. Οι φήμες επαφών Μαρανέλο-Φέτελ επανήλθαν στο προσκήνιο, και σίγουρα δε χαροποίησαν τον Αλόνσο. Μήπως οι φήμες αποτελούν πόλεμο εκ των έσω;_ Φ. Λ.

27.000.000 ευρώ αποζημίωση θα λάβει συνολικά από τη Ferrari ο Μοντετζέμολο έπειτα από 23 χρόνια στην προεδρία της Ferrari.
0,007 δευτερόλεπτα ήταν η διαφορά (33,5 εκατοστά σε απόσταση) των δύο οδηγών της Mercedes στις κατατακτήριες δοκιμές της Σιγκαπούρης.
8 άτομα επιστράτευσε η FIA για να παρακολουθούν τις συνομιλίες στον ασύρματο των ομάδων και να ανιχνεύουν παραβάσεις.
3 ώρες και 40 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του εφόρου της FIA, Τσάρλι Γουάιτινγκ, με τους διευθυντές ομάδων την Πέμπτη στη Σιγκαπούρη για τους περιορισμούς στον ασύρματο.

pit stop
> Το πρώτο του βάθρο με τα χρώματα της Williams σημείωσε επί ιταλικού εδάφους ο Μάσα, τον οποίο οι tifosi δεν έχουν ξεχάσει, κρίνοντας από τις ζητωκραυγές τους για τον Βραζιλιάνο στο βάθρο.
> Ο Φέτελ σημείωσε στη Σιγκαπούρη το καλύτερο φετινό του αποτέλεσμα, τερματίζοντας 2ος εμπρός από τον Ρικάρντο, ο οποίος αντιμετώπισε πρόβλημα με την μπαταρία του ERS.
> Βάπτισμα πυρός για δύο rookie στη Σιγκαπούρη. Κβιάτ και Μάγκνουσεν εξέφραζαν συνεχώς παράπονα για τη ζέστη και την αφυδάτωση. Μετά τον τερματισμό ήταν φανερά καταπονημένοι.
> Η Mercedes ανακοίνωσε ως 3ο οδηγό της στην F1 τον 20χρονο (στις 18 Οκτωβρίου) Γερμανό Πασκάλ Βερλάιν, μία ημέρα αφότου έγινε ο νεότερος νικητής στην ιστορία του DTM.
> Ο Κρίστιαν ¶λμπερς παραιτήθηκε έπειτα από μόλις εννέα εβδομάδες στη διεύθυνση της Caterham. Φημολογείται ότι οι ανώνυμοι επενδυτές δεν έχουν καταβάλει τα συμφωνημένα χρήματα.

F1 2014 - 13ος Γύρος, GP Ιταλίας
Μόντσα, 07/09/2014
> Μήκος πίστας: 5.793 μ. > Γύροι: 53
> Συν. απόσταση: 306,720 χλμ.

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Α/Α, ΟΔΗΓΟΣ, ΟΜΑΔΑ, ΧΡΟΝΟΣ/ΔΙΑΦΟΡΑ (GRID)
1. Χάμιλτον, Mercedes, 1:19:10.236 (1)
2. Ρόζμπεργκ, Mercedes, +3.175 (2)
3. Μάσα, Williams, +25.026 (4)
4. Μπότας, Williams, +40.786 (3)
5. Ρικάρντο, Red Bull, +50.309 (9)
6. Φέτελ, Red Bull, +59.965 (8)
TAX. ΓΥΡΟΣ: Xάμιλτον, 1:28.004

F1 2014 - 14ος Γύρος, GP Σιγκαπούρης
Μαρίνα Μπέι, 21/09/2014
> Μήκος πίστας: 5.065 μ. > Γύροι: 60
> Συν. απόσταση: 303,763 χλμ.

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Α/Α, ΟΔΗΓΟΣ, ΟΜΑΔΑ, ΧΡΟΝΟΣ/ΔΙΑΦΟΡΑ (GRID)
1. Χάμιλτον, Mercedes, 2:00:04.795 (1)
2. Φέτελ, Red Bull, +13.534 (4)
3. Ρικάρντο, Red Bull, +14.273 (3)
4. Αλόνσο, Ferrari, +15.389 (5)
5. Μάσα,Williams, +42.161 (6)
6. Βερνιέ, Toro Rosso, +56.801 (12)
TAX. ΓΥΡΟΣ: Xάμιλτον, 1:50.417

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ
> 1. Χάμιλτον 241
> 2. Ρόζμπεργκ 238
> 3. Ρικάρντο 181
> 4. Αλόνσο 133
> 5. Φέτελ 124

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1. Mercedes 479
2. Red Bull 305
3. Williams 187
> 4. Ferrari 178
> 5. Force India 117
> 6. McLaren 111
> 7. Toro Rosso 27
> 8. Lotus 8
> 9. Marussia 2