4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

ERC: Ράλλυ Κύπρου

Ο Σαουδάραβας Γιαζίντ Αλ Ραζί με το Ford Fiesta RRC επέβαλε το δικό του νόμο στην Κύπρο, εκμεταλλευόμενος και την εμπειρία του από το WRC.

ΣΤΟ νησί της Αφροδίτης, στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε ο 9ος γύρος του ERC, έχοντας αυτήν τη φορά ως επίκεντρο την πόλη της Λευκωσίας. Ο αγώνας είχε μεγάλο ενδιαφέρον αφού, εκτός από τους διεκδικητές του ευρωπαϊκού στέμματος, στη ράμπα της αφετηρίας βρέθηκαν και οι πρωταγωνιστές του Πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής, θεσμός στον οποίο το Ράλλυ Κύπρου προσμετρά. Με τον αγώνα να διεξάγεται σε μικτές συνθήκες, με 83 χλμ. να διεξάγονται σε ασφάλτινες επιφάνειες και τα υπόλοιπα 150 σε χώμα, η οδήγηση με χωμάτινο set-up και ελαστικά στην άσφαλτο αποτέλεσε, ως συνήθως, πρόκληση.
Από την πρώτη ημέρα, με τον πολυπρωταθλητή Μέσης Ανατολής Νάσερ Αλ Ατίγια εκτός μάχης λόγω προβλήματος στον κινητήρα του Ford Fiesta RRC, οι Γιαζίντ Αλ Ραζί και Καγιετάν Καγιετάνοβιτς απομακρύνθηκαν από τους υπόλοιπους στη μάχη της κορυφής. Ο Σαουδάραβας οδηγός, που ακολουθεί και την κατηγορία WRC-2 φέτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, αρχικά είχε μία σημαντική διαφορά από τον Πρωταθλητή Πολωνίας. Όμως, ο Καγιετάνοβιτς εκμεταλλεύθηκε την ταχύτητά του στην άσφαλτο και με το Fiesta R5 κατάφερε στο τέλος του πρώτου σκέλους να περάσει επικεφαλής!
Τη δεύτερη ημέρα, όμως, και με τις ειδικές να είναι ως επί το πλείστον στο χώμα, ο Αλ Ραζί με την τεράστια πλέον εμπειρία πέρασε στην κορυφή και άνοιξε την ψαλίδα από τον Καγιετάνοβιτς, σημειώνοντας έτσι και την πρώτη του νίκη σε αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Μάλιστα, ο Πολωνός έχασε κάθε ελπίδα να διεκδικήσει τη νίκη όταν αντιμετώπισε ένα πρόβλημα με το τούρμπο του Fiesta R5, με αποτέλεσμα να περιοριστεί στη 2η θέση της Γενικής. Κάτι που του επιτρέπει να σκαρφαλώσει στην 3η θέση της βαθμολογίας, πίσω από τους Λάπι και Βίγκαντ, με δύο αγώνες να απομένουν για την ολοκλήρωση του θεσμού.
Μάχη, όμως, είχαμε και για την τελευταία θέση στο βάθρο, ανάμεσα στους Αμπντουλαζίζ Αλ Κουβάρι και Καλίντ Αλ Κασίμι, με Ford Fiesta RRC και Citroen DS3 RRC, αντίστοιχα. Οι δυο τους βρίσκονταν πολύ κοντά μεταξύ τους μέχρι τα μέσα του δεύτερου σκέλος, όταν ο οδηγός της Citroen από το ¶μπου Ντάμπι έκανε ένα τετ-α-κε, χάνοντας έδαφος και μαζί την 3η θέση. Πάντως, και οι δύο αποκόμισαν σημαντικούς βαθμούς στη μάχη του τίτλου στο Πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής, ειδικά μετά την εγκατάλειψη του Νάσερ Αλ Ατίγια. Την πρώτη 5άδα συμπλήρωσε ο Πορτογάλος Πρωταθλητής Μπρούνο Μαγκαλάες με το Peugeot 208 T16, ο οποίος όμως αντιμετώπισε μηχανικά προβλήματα με το γαλλικό αυτοκίνητο, που του κόστισαν σημαντικό χρόνο.
Ακόμα περισσότερα, ωστόσο, ταλαιπώρησαν τον Κρεγκ Μπριν, ο οποίος ταξίδεψε στην Κύπρο με στόχο να αποκομίσει σημαντικούς βαθμούς που θα τον έφερναν πιο κοντά στη μάχη του τίτλου. Ο Ιρλανδός οδηγός της Peugeot είδε το «208» να ανεβάζει θερμοκρασία κινητήρα στο πρώτο σκέλος, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να οδηγεί με μειωμένη ισχύ σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, πέφτοντας 6ος. Σαν να μην έφτανε αυτό, τη δεύτερη ημέρα παρουσίασαν πρόβλημα τα ηλεκτρικά του Peugeot, με αποτέλεσμα ο Μπριν να χάσει ακόμα 13 λεπτά και να καταλήξει 14ος γενικής. Κερασάκι στην τούρτα; Ότι το αυτοκίνητο παρέδωσε ολοκληρωτικά το πνεύμα στο δρόμο για τον τερματισμό, αφήνοντας τον Ιρλανδό στην άκρη του δρόμου και με μηδέν βαθμούς από την Κύπρο.
Πρώτος ανάμεσα στα κυπριακά πληρώματα τερμάτισε ο Χρήστος Δημοσθένους με τον Πάμπο Λάο στο δεξί μπάκετ. Οδηγώντας ένα Mitsubishi Lancer EVO ΙΧ, κατάφεραν με έξυπνη στρατηγική και σταθερούς χρόνους να αναρριχηθούν στην τιμητική 6η θέση της Γενικής, κατακτώντας και το Κύπελλο για τα αυτοκίνητα παραγωγής του ERC. Παράλληλα, η νίκη του Δημοσθένους του δίνει ελπίδες για κατάκτηση του κυπριακού πρωταθλήματος και ενώ απομένει ένας μόνο αγώνας, αυτός του Παραλιμνίου. Για την ολοκλήρωση του φετινού Πρωταθλήματος του ERC απομένουν δύο αγώνες, σε Ελβετία και Γαλλία, με τον Εσαπέκα Λάπι να μοιάζει πλέον το ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο._ Π. Τ.

Στα ασφάλτινα κομμάτια του κυπριακού αγώνα, ο Καγιετάν Καγιετάνοβιτς με το Ford Fiesta R5 ήταν στη μάχη της κορυφής. Όμως, όταν υπερίσχυσε το χώμα, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ του Αλ Ραζί.

Πρώτοι ανάμεσα στα κυπριακό πληρώματα, αλλά και στην κατηγορία Παραγωγής, τερμάτισαν οι Δημοσθένους-Λάος με το Mitsubishi Lancer ένατης γενιάς.

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΡΑΛΛΥ ΚΥΠΡΟΥ, 9ος ΓΥΡΟΣ
15 ε.δ., 232,02 χλμ. > Συνολικά: 773,34 χλμ. > Εκκίνησαν/Τερμάτισαν: 31/24
1 Αλ Ραζί-Ορ Ford Fiesta RCC RC2 3:04:14.4
2 Καγιετάνοβιτς-Μπάραν Ford Fiesta R5 RC2 3:04:33.3
3 Αλ Κουβάρι-Ντάφι Ford Fiesta RRC RC2 3:05:14.9
4 Αλ Κασίμι-Πάτερσον Citroen DS3 RRC RC2 3:05:50.1
5 Μπ. Μαγκαλάες-Κ. Μαγκαλάες Peugeot 208 T16 RC2 3:07:07.7
6 Δημοσθένους-Λάος Mitsubishi Lancer EVO IX RC2 3:11:28.4
7 Αντωνίου-«Chips Jr» Mitsubishi Lancer EVO IX RC2 3:13:27.0
8 Παντελή-Αλεξάνδρου Mitsubishi Lancer EVO X RC2 3:15:40.5
9 Πούσκαρ-Μισίν Mitsubishi Lancer EVO X RC2 3:16:22.2
10 Τλούστακ-Σκαλούντ Skoda Fabia S2000 RC2 3:19:10.4
ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ
Αλ Ατίγια-Μπερνακίνι (Ford Fiesta) 2η Κινητήρας, Μπριν-Μάρτιν (Peugeot 208) 15η Ηλεκτρικά
ΝΙΚΗΤΕΣ Ε.Δ.
Αλ Ραζί 7, Καγιετάνοβιτς 5, Αλ Κασίμι 3
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑ Ε.Δ.
1η Αλ Ραζί, 2η Αλ Κασίμι, 3η-8η Αλ Ραζί, 9η Καγιετάνοβιτς, 10η-15η Αλ Ραζί
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ
Οδηγών: Λάπι 123, Βίγκαντ 104, Καγιετάνοβιτς 94, Μπριν 74, Πεχ 63, Γκριαζίν 53, Τάνακ 44, Μαγκαλάες 44
Παραγωγής: Πούσκαρ 117, Χούντεκ 104, Βόρομπβοτς 40, Λουκιάνουκ 39, Χάραχ 39, Δημοσθένους 39
2WD: Μπεσένιε 111, Λεφέβρ 87, Τσέρνι 68, Ίνγκραμ 46, Γκρουνιόλα 41