4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

WRC: Ράλλυ Γαλλίας & Ισπανίας

Ο Σεμπαστιάν Οζιέ κατέκτησε δικαίως το δεύτερο συνεχόμενο τίτλο του και μπήκε στο κλειστό κλαμπ των οδηγών με δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα στο παλμαρέ τους.
ΜΟΝΟ με θαύμα θα έχανε ο Σεμπαστιάν Οζιέ το δεύτερο συνεχόμενο τίτλο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, αν και ο ίδιος (Γερμανία) και η τύχη (Γαλλία) φρόντισαν έστω για λίγο να... αναπτερώσουν το ενδιαφέρον για τη μάχη του τίτλου. Ο Γάλλος οδηγός της VW ήθελε να εξασφαλίσει και να πανηγυρίσει το Πρωτάθλημα στην πατρίδα του, αλλά ένας χαλασμένος σένσορας στο κιβώτιο του Polo είχε ως αποτέλεσμα να μπει σε safe mode ο κινητήρας. Παράλληλα, ένα λάθος από τον συνοδηγό του, Ζουλιέν Ινγκρασία, επέφερε ποινή χρόνου στο πλήρωμα της VW, που έφυγε από το Στρασβούργο με μικρή συγκομιδή βαθμών.
Την ίδια ώρα, ο ομόσταβλός τους, Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα, κατακτούσε την πρώτη νίκη του στην άσφαλτο, πιστοποιώντας τη θεαματική του βελτίωση σε αυτήν την επιφάνεια, ψαλίδιζε τη διαφορά του στη βαθμολογία από τον «Σεμπ» και έκανε όνειρα τίτλου! Όνειρα στα οποία έβαλε τέλος λίγες εβδομάδες αργότερα ο Οζιέ, με την επιβλητική του εμφάνιση στο Ράλλυ Ισπανίας. Πραγματοποιώντας επίδειξη ισχύος κέρδισε τον αγώνα, παρά το μειονέκτημα της σειράς εκκίνησης την πρώτη χωμάτινη ημέρα του Ισπανικού Ράλλυ, και στο τέλος πανηγύρισε δικαίως το δεύτερο συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο του. Αποτέλεσμα δίκαιο, αφού ο Γάλλος ήταν με διαφορά ο ταχύτερος σε όλες τις επιφάνειες και φέτος.
Το καλοκαίρι πέρασε μία μικρή περίοδο εκτός φόρμας, αλλά στην τελική ευθεία εμφανίστηκε συγκεντρωμένος και αποφασισμένος να μη δώσει δικαιώματα στον Λάτβαλα να τον αμφισβητήσει. Έχοντας ανανεώσει και επίσημα το συμβόλαιό του με τη VW για τα επόμενα δύο χρόνια, όπως και οι Λάτβαλα-Μίκελσεν, και όντας, σε ηλικία μόλις 31 ετών, ένας από τους μόλις οκτώ οδηγούς που έχουν κατακτήσει περισσότερα από ένα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, έχει όλες τις προϋποθέσεις να κατακτήσει αρκετούς τίτλους.
Ο μοναδικός οδηγός που προσπάθησε φέτος και κατάφερε να προβληματίσει τον Οζιέ ήταν ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα. Ο Φινλανδός εμφανίστηκε σαφώς βελτιωμένος σε σχέση με πέρυσι, έχοντας προσαρμοστεί απολύτως στο τιμόνι του VW Polo WRC, και κέρδισε τέσσερις αγώνες, τους περισσότερους από κάθε άλλη φορά κατά τη διάρκεια μίας χρονιάς. Στη μάχη του τίτλου, ο Λάτβαλα πληρώνει την εγκατάλειψή του στην Πορτογαλία, αλλά ακόμα περισσότερο αυτήν στη Γερμανία, τότε που, με τον Οζιέ εκτός αγώνα, ο Φινλανδός βγήκε από το δρόμο ενώ ήταν 1ος. Εκεί έχασε τη δυνατότητα να διεκδικήσει στα ίσια τον τίτλο. Διότι, σίγουρα, με τους δύο οδηγούς να παλεύουν για το στέμμα στη Μ. Βρετανία, ο Φινλανδός θα είχε πολλές ελπίδες να τον κατακτήσει... Πάντως, την ευκαιρία του θα την έχει και τη νέα χρονιά, αφού μοιάζει δεδομένο ότι οι δυο τους θα είναι και πάλι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές.

Προβληματισμοί...
Τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία η VW έκανε το «1-2», με τους Λάτβαλα και Οζιέ να μοιράζονται τις νίκες και τον Μίκελσεν να ακολουθεί τον Φινλανδό στο βάθρο του Στρασβούργου. Και στις δύο περιπτώσεις, Citroen, M-Sport και Hyundai δεν κατάφεραν να προβληματίσουν τα VW Polo. Στο στρατόπεδο της γαλλικής ομάδας παλεύουν να εξασφαλίσουν τη 2η θέση στο Πρωτάθλημα, με τον Κρις Μικ να προσπαθεί να σώσει την παρτίδα. Ο Βρετανός, που όλα δείχνουν ότι έχει εξασφαλίσει τη θέση του στην ομάδα και τη νέα χρονιά, κατέκτησε την 3η θέση στη Γαλλία, ενώ θα μπορούσε να πετύχει κάτι καλύτερο στην Ισπανία, αλλά η τύχη τού γύρισε την πλάτη. Μόλις στην 3η ε.δ. είχε δύο κλαταρισμένα ελαστικά, και με μία ρεζέρβα στο DS3 ήταν αδύνατο να συνεχίσει, οπότε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.
Την ίδια ώρα, ο Μαντς Όστμπεργκ δεν πείθει με τις επιδόσεις του. Στη Γαλλία ήταν απογοητευτικός, ενώ στην Ισπανία τερμάτισε 4ος, εκμεταλλευόμενος προβλήματα των αντιπάλων του. Μοιάζει απίθανο ο Νορβηγός να συνεχίσει στη Citroen τη νέα χρονιά, και ήδη φήμες τον θέλουν να συζητά με την M-Sport του Μάλκολμ Γουίλσον. Ο Βρετανός μάνατζερ είδε στους δύο συνεχόμενους ασφάλτινους γύρους του θεσμού τον Έλφιν Έβανς να συνεχίζει να κερδίζει το θαυμασμό με τις επιδόσεις του, αλλά και τον Μίκο Χίρβονεν να επιστρέφει στο βάθρο για δεύτερη φορά φέτος μετά την Πορτογαλία!
Ο Φινλανδός οδηγός δήλωσε ενθουσιασμένος με τη νέα γόμα ελαστικών που παρουσίασε η Michelin, αποκαλύπτοντας ότι τον βοήθησαν να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Πάντως, το αύριό του παραμένει αβέβαιο, και ο ίδιος υποστήριξε πως ελπίζει ότι αυτό το αποτέλεσμα θα τον βοηθήσει για τα μελλοντικά του σχέδια.
Όσο ικανοποιημένος ήταν ο Χίρβονεν από τα ελαστικά της Michelin, άλλο τόσο προβληματισμένοι είναι στο στρατόπεδο της Hyundai! Όλοι οι οδηγοί της ομάδας έκαναν έντονα παράπονα, αφού το i20 με τη νέα γόμα ήταν εξαιρετικά υποστροφικό. Ο Τιερί Νεβίλ ήταν άτυχος και στους δύο αγώνες. Στη Γαλλία ένα πρόβλημα στον κινητήρα τον έθεσε εκτός μάχης από την πρώτη ημέρα, ενώ στην Ισπανία είχε ένα κλατάρισμα και ενώ πίεζε στο πρώτο χωμάτινο σκέλος τον Σεμπαστιάν Οζιέ, όντας 2ος. Πιο σταθερός ήταν στις επιδόσεις του ο Ντάνι Σόρντο, ο οποίος δεν έβαλε φωτιά στην άσφαλτο, αλλά είχε συνέπεια στις επιδόσεις του, χαρίζοντας πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα του. Στη Hyundai, πάντως, έχουν ήδη ξεκινήσει την εξέλιξη του νέου αυτοκινήτου, το οποίο όμως δε θα είναι έτοιμο για τον εναρκτήριο αγώνα της χρονιάς στο Μόντε Κάρλο. Βέβαια, αυτό που απομένει να δούμε είναι και τη σύνθεση των οδηγών της ομάδας για το 2015, αφού ο μεγάλος στόχος που είχαν (Οζιέ) δεν επετεύχθη, και λογικά θα επιλέξουν ανάμεσα σε όσους διαθέτουν σήμερα.
Ο τελευταίος γύρος της χρονιάς είναι προγραμματισμένος για τα μέσα Νοεμβρίου, στις ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Μ. Βρετανίας. Εκεί που, με τους τίτλους να έχουν κριθεί, όλοι θα οδηγήσουν για τη νίκη και την επίδοση για διαφορετικούς λόγους. Βλέπετε, έχουμε φτάσει στο τέλος της χρονιάς, πλέον όλοι οι οδηγοί θέλουν να εξασφαλίσουν μία θέση στο επόμενο Πρωτάθλημα και ο βρετανικός αγώνας αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δείξουν τι αξίζουν._ Π. Τ.

In & Out
Και οι δύο αγώνες είχαν το ίδιο επίκεντρο με τα προηγούμενα χρόνια, με το Ράλλυ Γαλλίας να έχει έδρα το Στρασβούργο και αυτόν της Ισπανίας το θέρετρο του Σαλού.
Οι ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Γαλλίας είχαν σημαντικές αλλαγές, με το 50% αυτών να μην έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν.
Αντίθετα, το Ράλλυ Ισπανίας είχε μία ειδοποιό διαφορά σε σχέση με το 2013, αφού το χωμάτινο σκέλος πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα, αντί την τελευταία, όπως πέρυσι.
Παράλληλα, στην Ισπανία διεξήχθη και μία σούπερ ειδική μέσα στην πόλη της Βαρκελώνης, η οποία και στέφθηκε με τεράστια επιτυχία, συγκεντρώνοντας χιλιάδες θεατές.
Στη Γαλλία ο Κουεντίν Ζιλμπέρ κατέκτησε τη νίκη με το Ford Fiesta R5 στην κατηγορία WRC-2, ενώ ο Βρετανός ¶λαν Φίσερ αυτή στην WRC-3.
Όμως, ο ταλαντούχος Γάλλος Στεφάν Λεφέβρ ήταν αυτός που εξασφάλισε τον τίτλο στην κατηγορία WRC-3, και τη νέα χρονιά θα ακολουθήσει το Πρωτάθλημα με το Citroen DS3 R5.
Μάλιστα, ο νεαρός οδηγός έκανε το ντεμπούτο του με το DS3 R5 στην Καταλωνία, εγκαταλείποντας όμως μόλις στη 2η ειδική έπειτα από έξοδο.
Στην Ισπανία ο Νάσερ Αλ Ατίγια οδηγώντας το Ford Fiesta RRC κατέκτησε τη νίκη στην κατηγορία WRC-2, και είναι το φαβορί για τον τίτλο, που θα κριθεί στη Μ. Βρετανία.
Την επανεμφάνισή του στο θεσμό έκανε ο Κεν Μπλοκ οδηγώντας το Ford Fiesta της ομάδας του. Ο Αμερικανός υπέγραψε εκατοντάδες αυτόγραφα, ενώ στον αγώνα έχασε τη 10η θέση από ένα κλαταρισμένο ελαστικό στην τελευταία ειδική.
Απογοητευτικός ήταν ο Ρόμπερτ Κούμπιτσα και στους δύο ασφάλτινους αγώνες, κάνοντας οδηγικά λάθη που είχαν ως αποτέλεσμα να μην τερματίσει μέσα στη 10άδα.
Μάλιστα, οι φήμες τον θέλουν απογοητευμένο από το Ford Fiesta και να είναι ήδη σε επαφές με τη Citroen για τη νέα χρονιά.
Φυσικά, ούτε λόγος για την εργοστασιακή ομάδα, αλλά προφανώς σε ένα καθεστώς αντίστοιχο με αυτό που ίσχυε φέτος με την M-Sport, δηλαδή στα χρώματα του προσωπικού του χορηγού.
Αντίθετα, ενθαρρυντικές ήταν οι επιδόσεις του Χέιντεν Πάντον στην Ισπανία, ο οποίος μάλιστα κέρδισε και την πρώτη ειδική της καριέρας του στο WRC!
Αν η Hyundai διαθέτει τρίτο αυτοκίνητο και τη νέα χρονιά (κάτι πολύ πιθανό), τότε ο Νεοζηλανδός έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για να βρεθεί στο τιμόνι του.
Καυστικός ήταν ο Γιοστ Καπίτο μετά το οριστικό όχι της FIA για την υιοθέτηση του shootout. Ο επικεφαλής της VW δήλωσε απογοητευμένος και πως πλέον η γερμανική ομάδα θα εξετάζει στο τέλος κάθε έτους αν αξίζει η επένδυση στο θεσμό και αν θα ακολουθεί το Πρωτάθλημα.

Την ευκαιρία του να διεκδικήσει τον τίτλο την έχασε στη Γερμανία. Παρ' όλα αυτά, με τις επιδόσεις του στο δεύτερο μισό της χρονιάς και τη νίκη του στη Γαλλία, ο Λάτβαλα απέδειξε ότι βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του.

Ακόμα ένα βάθρο στη φετινή συγκομιδή του προσέθεσε ο Κρις Μικ, τερματίζοντας 3ος στη Γαλλία. Ο Βρετανός είναι από τους λίγους που προσπαθούν να ακολουθήσουν το ρυθμό των VW, και αυτό είναι αρκετό για να τον κρατήσει στη Citroen και τη νέα χρονιά.

Ανάσταση! Έπειτα από μήνες, ο Μίκο Χίρβονεν εμφανίστηκε σαφώς βελτιωμένος, και κατάφερε να σημειώσει το δεύτερο φετινό βάθρο του. Κάτι που μοιάζει όμως δύσκολο να τον διατηρήσει στην M-Sport και τη νέα χρονιά.

Προβλήματα υποστροφής με τη νέα γόμα της Michelin αντιμετώπισαν τα i20 WRC, με τους Τιερί Νεβίλ και Ντάνι Σόρντο να αδυνατούν να κινηθούν στους ρυθμούς που μας είχαν συνηθίσει στην άσφαλτο.

ΡΑΛΛΥ ΓΑΛΛΙΑΣ, 11ος ΓΥΡΟΣ
18 ε.δ., 303,63 χλμ. > Συνολικά: 1.233,54. > Εκκίνησαν/Τερμάτισαν: 88/75
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1 Λάτβαλα-Αντίλα VW Polo R WRC RC1 2:38:19.1
2 Μίκελσεν-Φλοένε VW Polo R WRC RC1 2:39:03.9
3 Μικ-Ναγκλ Citroen DS3 WRC RC1 2:39:24.4
4 Σόρντο-Μαρτί Hyundai i20 WRC RC1 2:40:07.8
5 Χίρβονεν-Λέχτινεν Ford Fiesta WRC RC1 2:40:19.8
6 Έβανς-Μπάριτ Ford Fiesta WRC RC1 2:41:19.9
7 Όστμπεργκ-¶ντερσον Citroen DS3 WRC RC1 2:41:21.6
8 Νεβίλ-Γκιλσούλ Hyundai i20 WRC RC1 2:42:27.5
9 Μπουφιέ-Πανσερί Hyundai i20 WRC RC1 2:42:32.0
10 Πρόκοπ-Τόμανεκ Ford Fiesta WRC RC1 2:44:26.6

ΝΙΚΗΤΕΣ Ε.Δ.
Λάτβαλα 9, Οζιέ 4, Μίκελσεν 3, Όστμπεργκ 1, Κούμπιτσα 1, Σόρντο 1

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑ Ε.Δ.
1η Λάτβαλα, 2η Μίκελσεν, 3η-18η Λάτβαλα

ΡΑΛΛΥ ΙΣΠΑΝΙΑΣ, 12ος ΓΥΡΟΣ
17 ε.δ., 372,96 χλμ. > Συνολικά: 1.391,53 χλμ. > Εκκίνησαν/Τερμάτισαν: 65/56
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1 Οζιέ-Ινγκρασία VW Polo R WRC RC1 3:46:44.6
2 Λάτβαλα-Αντίλα VW Polo R WRC RC1 3:46:55.9
3 Χίρβονεν-Λέχτινεν Ford Fiesta WRC RC1 3:48:26.8
4 Όστμπεργκ-¶ντερσον Citroen DS3 WRC RC1 3:48:57.9
5 Σόρντο-Μαρτί Hyundai i20 WRC RC1 3:49:06.8
6 Νεβίλ-Γκιλσούλ Hyundai i20 WRC RC1 3:50:45.6
7 Μίκελσεν-Φλοένε VW Polo R WRC RC1 3:50:47.5
8 Πρόκοπ-Τόμανεκ Ford Fiesta WRC RC1 3:54:51.4
9 Πάντον-Κέναρντ Hyundai i20 WRC RC1 3:55:57.0
10 Αλ Ατίγια-Μπερνακίνι Ford Fiesta RRC RC2 3:59:24.4

ΝΙΚΗΤΕΣ Ε.Δ.
Λάτβαλα 8, Οζιέ 4, Μίκελσεν 2, Μικ 1, Πάντον 1, Νεβίλ 1
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑ Ε.Δ.
1η-2η Μίκελσεν, 3η Νεβίλ, 4η-17η Οζιέ

BΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ
Οδηγών: Οζιέ 242, Λάτβαλα 211, Μίκελσεν149, Χίρβονεν 108, Όστμπεργκ 92, Νεβίλ 91, Μικ 85, Έβανς 71
Κατασκευαστών: VW Motorsport 416, Citroen Total 187, M-Sport 180, Hyundai WRT 175, VW Motorsport II 133
WRC-2: Αλ Ατίγια 110, Μπερτέλι 93, Κέτομα 90, Προτάσοφ 90, Κρούοντα 80, Τάνακ 78, Τίντεμαντ 52
WRC-3: Λεφέβρ 91, Φίσερ 65, Τζιορντάνο 61, Κότσι 51, Ρίντεμαν 46