4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Mercedes GLA 200

Η κατηγορία των premium μικρομεσαίων SUV αποκτά ακόμα έναν «παίκτη», αυτήν τη φορά προερχόμενο από τη Mercedes, που λανσάρει την ολοκαίνουργια GLA. Και αν η πορεία της στο χώρο μοιάζει προδιαγεγραμμένη, ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι το κατά πόσο δε θα... φαγωθεί με την αδερφή «Α».

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για την πρώτη απόπειρα της Mercedes σε μια κατηγορία όπου οι βασικοί της αντίπαλοι (Audi, BMW) έχουν ήδη βρει τα πατήματά τους. Σε κάθε περίπτωση, το εργοστάσιο πήρε το χρόνο του, με αποτέλεσμα ήδη από το λανσάρισμα του νέου μοντέλου να είναι σε θέση να διαθέσει μια γκάμα για όλα τα γούστα. Η GLA αποτελεί το τέταρτο μέλος των νέων μικρομεσαίων Mercedes (A-Class, CLA και B-Class τα υπόλοιπα), με τα οποία μοιράζεται και την ίδια πλατφόρμα. Εδώ, ωστόσο, στόχος της φίρμας είναι η είσοδός της στην κατηγορία των μικρών crossover, κάτι που -εκ του αποτελέσματος- επιτυγχάνεται άριστα.
Απέναντί της, φυσικά, βρίσκει τα καταξιωμένα πλέον Audi Q3 και ΒΜW X1, μοντέλα που έχουν βρει το δρόμο τους χάρη τόσο σε κινητήρες επιδόσεων, που σε άλλες χώρες δεν παύουν να έχουν το κοινό τους, όσο και σε μικρούς, οικονομικούς, που κάνουν τις βασικές τους εκδόσεις προσιτές ακόμα και σε οικονομίες σαν αυτήν της Ελλάδας.
Αυτήν τη φιλοσοφία ακολουθεί και η Mercedes, που «ξεκινάει» την GLA από τα 1.600 κ.εκ. με τη βενζινοκίνητη έκδοση «200» της δοκιμής μας και τη «φτάνει» στη... μάλλον αχρείαστη AMG των 360 ίππων, έτσι, για να τονίσει τον πλουραλισμό της. Αν η γκάμα, που σήμερα σε επίπεδο πετρελαίου ξεκινά από τα 2.143 κ.εκ. (200 CDI), εμπλουτιστεί με το 1.600άρι σύνολο της Renault με τους 136 ίππους (βλ. Γνωριμία C-Class σε άλλες σελίδες), τότε θα είναι η πληρέστερη στο είδος και εμείς θα μπορούμε να μιλάμε για την πλέον ολοκληρωμένη πρόταση.
Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζοντας πως το κοινό του είδους περισσότερο έλκεται από τη φίρμα ενός μοντέλου και λιγότερο από τις προδιαγραφές του, ο μεγαλύτερος σκόπελος για την GLΑ μπορεί να μην είναι ο άμεσος ανταγωνισμός, αλλά η ίδια η Α-Class, που με την «πολιτική» εμφάνισή της (συγκριτικά με το υπερυψωμένο αμάξωμα εδώ) δείχνει να κερδίζει σιγά σιγά το δικό της κοινό.

Πρώτος όροφος
Αν και ονομαστικά αποτελεί τη μικρότερη εκδοχή της GLK, εμφανισιακά παραπέμπει στη σαφώς πιο μοντέρνα A-Class, ωστόσο, χάρη στα 134 χλστ. που χωρίζουν το δάπεδό της από το έδαφος (93 χλστ. η «Α»), στις εμφανείς προστατευτικές ποδιές εμπρός/πίσω, στα πλαϊνά ενισχυμένα μαρσπιέ, στους πιο φουσκωμένους προφυλακτήρες και στα νέα φωτιστικά σώματα εμπρός/πίσω, διαφοροποιείται αρκετά από το μικρότερο μοντέλο της φίρμας, όντας πιο μυώδης και σπορτίφ.
Κατά τα άλλα, συγκριτικά είναι μεγαλύτερη από την «Α» σε κάθε διάσταση (4.417x1.804x1.494), κάτι που γίνεται άμεσα αντιληπτό στο πολυτελές και ποιοτικό εσωτερικό, που φιλοξενεί μέχρι πέντε ενήλικες (παραχωρήσεις θα κάνει ο μεσαίος, που πρέπει να βολέψει τα πόδια του πάνω από το κεντρικό τούνελ - λόγω τετρακίνητων εκδόσεων), παρέχοντας και έναν αποθηκευτικό χώρο της τάξης των 421 λίτρων (341 η «Α»). Τα τελευταία αυξάνονται σε 1.235 με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων, χώρος που αποδεικνύεται καθ' όλα χρηστικός χάρη στο μεγάλο άνοιγμα της πέμπτης πόρτας και στο χαμηλό κατώφλι του. Αναφορικά με το ποιόν της, η GLA έρχεται να κλείσει το κάτω άκρο της ήδη πλούσιας σειράς SUV της Mercedes, με τις GLK, ML, GL και G να έχουν καταθέσει εδώ και χρόνια τα διαπιστευτήριά τους, καθεμιά στο είδος της.
Από πλευράς κινητήρων, την γκάμα συνθέτουν όλα τα γνωστά από τα υπόλοιπα μικρομεσαία (και όχι μόνο) σύνολα της φίρμας, με την προσθιοκίνητη 1.600άρα GLA (200) με τους 156 ίππους να αποτελεί τη βασική έκδοση. Από εκεί και πέρα, διατίθεται ως 2λιτρη βενζινοκίνητη (Α250) με 211 ίππους, με το 7άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 G-DCT σε δικίνητη αλλά και τετρακίνητη έκδοση, ενώ με κίνηση είτε στους δύο είτε στους τέσσερις τροχούς προσφέρεται και ο πετρελαιοκινητήρας των 2,2 λίτρων, στις εκδόσεις 200 CDI (136 ίπποι) και 220 CDI (170 ίπποι). Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η έκδοση AMG με το 2λιτρο κινητήρα των 360 ίππων που βρίσκεται κάτω από το καπό και της «Α», αλλά αυτή αποτελεί μια άλλη ιστορία, αν θέλουμε να μιλάμε για SUV, crossover, ή όπως θέλουν να χαρακτηρίζουν αυτού του είδους τα μοντέλα οι κατασκευαστές.

On the road
Στο πνεύμα της εποχής, που θέλει την τετρακίνηση να μην αποτελεί πανάκεια ώστε ένα μοντέλο να λέγεται «SUV», η Mercedes επέλεξε για τη βάση της GLA την αποκλειστικά προσθιοκίνητη «200», η οποία συνεργάζεται με ένα χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων. Αν και η θέση οδήγησης δεν προδίδει την υψομετρική διαφορά της συγκριτικά με την «Α», αφού κάθε άλλο παρά σε τζιποειδές παραπέμπει, η πρώτη αίσθηση που θα πάρει κανείς πίσω από το τιμόνι της είναι αυτή ενός αυτοκινήτου βόλτας, που μάλιστα δε... σηκώνει πολλά πολλά, αφού τελικά το αυξημένο ύψος του γίνεται αντιληπτό ακόμα και από τον επιπλέον χώρο πάνω από τα κεφάλια των επιβατών.
Την εικόνα ενισχύει η μαλακή ανάρτηση με τα ΜακΦέρσον εμπρός και τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, χάρη στη ρύθμιση της οποίας έχει επιτευχθεί η εξαιρετική ποιότητα κύλισης, που είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα ατού της GLA. Στο ίδιο μοτίβο άνεσης εμπεριέχεται και το τιμόνι με την ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση και τη μεσαία σε ό,τι αφορά το βάρος αίσθηση, το οποίο πληροφορεί άμεσα τον οδηγό και ανταποκρίνεται όχι με την ακρίβεια μιας BMW X1, αλλά πιο «ζωντανά» από αυτό του Audi Q3, και σίγουρα εντός των απαιτήσεων που προκύπτουν από τη δυναμική του κινητήρα.
Με το ενδιαφέρον εστιασμένο στον τελευταίο, θα σημειώσουμε πως, παρά τα σχεδόν 1.400 κιλά του αμαξώματος, καταφέρνει να αντεπεξέλθει συμβάλλοντας όχι στο να βγάλει αυτή η GLA μια σπορτίφ συμπεριφορά (τα 9,2 δλ. για τα 0-100 χλμ./ώρα είναι αντιπροσωπευτικά της αίσθησης), αλλά στο να «χτίσει» ένα σύνολο που χαρακτηρίζεται για την απρόσκοπτη κίνησή του εντός αλλά και εκτός πόλης. Σαφέστατα στην πόλη θα προτιμούσαμε το αυτόματο κιβώτιο αντί του ακριβούς χειροκίνητου, με την ελαστική αίσθηση που χαρακτηρίζει και τα άλλα μοντέλα της φίρμας. Εκτός, όμως, και κυρίως στον αυτοκινητόδρομο, η σωστή κλιμάκωση των 6 σχέσεων και τα 25,5 χλγμ. ροπής που αποδίδονται σχεδόν από το μηδέν συμβάλλουν καθοριστικά σε ένα από τα πιο άνετα ταξίδια που μπορεί να κάνει κανείς με αυτοκίνητο του είδους.
Από εκεί και πέρα, ο οδηγός θα κληθεί να «παίξει» με το κιβώτιο σε επαρχιακό δίκτυο, όπου και πάλι η ροπή θα τον απαλλάξει από αρκετά ανεβοκατεβάσματα, αλλά αυτό που θα τον εντυπωσιάσει είναι η μαλακή ανάρτηση, η οποία συνεργάζεται με ένα πλαίσιο που, παρ' ότι δεν έχει τη στιβαρότητα της Χ1, δεν έχει ως αντίκτυπο αυξημένες κλίσεις. Όχι μόνο δε γέρνει η GLA περισσότερο από το μέσο όρο, αλλά αποδεικνύεται και υπέρ το δέον ουδέτερη, με πολύ αυξημένα επίπεδα πρόσφυσης και με αντιδράσεις που σχεδόν ποτέ δε θα απαιτήσουν ιδιαίτερους χειρισμούς.

Ταξιδιάρα ψυχή
«Αθροιστικά» μιλώντας, με την GLA παρουσιάζεται ίσως μια πιο ολοκληρωμένη ή, καλύτερα, μια πιο πλουραλιστική μορφή της Α-Class. Προφανώς και οι Γερμανοί κάνουν λόγο για ένα εντελώς διαφορετικό αυτοκίνητο -και κάτι θα ξέρουν-, ωστόσο, αν μιλάμε για εκδόσεις σαν αυτήν της δοκιμής, τότε «Α» και GLA αναπόφευκτα θα «τρακάρουν». Κάτι που, κακά τα ψέματα, δεν ισχύει για τα αντίπαλα Q3 και Χ1, που απέχουν παρασάγγας από τα αδερφά Α3 και τον «άσο» της BMW. Εδώ, με την GLA παρέχεται ένα σημαντικό ποσοστό άνεσης, που ενδεχομένως να λείπει από την «Α», την ίδια στιγμή που εμφανισιακά έχεις ένα πιο ιδιαίτερο, εντούτοις κομψό μοντέλο, το οποίο συν τοις άλλοις μπορεί να κάνει το ίδιο καλά ό,τι και το μικρό «ΙΧ» της Mercedes, αλλά και πολύ περισσότερα απ’ ό,τι εκείνο. Και με 1.300 ευρώ να χωρίζουν (υπέρ της «Α») τον τιμοκατάλογό τους, η πλάστιγγα φαίνεται πως θα γείρει σημαντικά υπέρ του μικρότερου crossover του εργοστασίου._ 4Τ

ΥΠΕΡ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ/ΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑ/ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

ΚΑΤΑ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (9,8 ΛΙΤΡΑ/100 ΧΛΜ.)/ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΚΙΒΩΤΙΟΥ

Πολυμέσα
Η ψηφιακή εφαρμογή Daimler Digital Drive, η οποία μαζί με το Drive Kit Plus για το iPhone επιτρέπει την απρόσκοπτη ενσωμάτωση ενός iPhone στο όχημα, έχει επεκταθεί. Στα κυριότερα σημεία περιλαμβάνονται ο φωνητικός έλεγχος (Siri) και η ενημέρωση τρέχουσας τοποθεσίας σε πραγματικό χρόνο (Glympse). Το Glympse, με τη σειρά του, επιτρέπει στον χρήστη να μοιραστεί την τρέχουσα θέση του με τα άτομα της επιλογής του. Πρόσθετες λειτουργίες περιλαμβάνουν το Facebook, το Twitter, το διαδικτυακό ραδιόφωνο, το προσωπικό ραδιόφωνο AUPEO! και σύστημα πλοήγησης από την Garmin.

Ο τιμοκατάλογος της GLA στην ελληνική αγορά
GLA 200 156 PS: 29.400 (27.970) ευρώ 

GLA 250 Auto 211 PS: 38.300 (35.500) ευρώ
GLA 250 4MATIC Auto 211 PS: 40.600 (37.800) ευρώ
GLA 200 CDI 136 PS: 36.400 ευρώ
GLA 200 CDI 4MATIC Auto 136 PS: 41.150 ευρώ
GLA 220 CDI Auto 170 PS: 41.750 ευρώ
GLA 220 CDI 4MATIC Auto 170 PS: 44.150 ευρώ
Σε παρένθεση οι τιμές με απόσυρση Η κατηγορία των premium μικρομεσαίων SUV αποκτά ακόμα έναν «παίκτη», αυτήν τη φορά προερχόμενο από τη Mercedes, που λανσάρει την ολοκαίνουργια GLA. Και αν η πορεία της στο χώρο μοιάζει προδιαγεγραμμένη, ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι το κατά πόσο δε θα... φαγωθεί με την αδερφή «Α».

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για την πρώτη απόπειρα της Mercedes σε μια κατηγορία όπου οι βασικοί της αντίπαλοι (Audi, BMW) έχουν ήδη βρει τα πατήματά τους. Σε κάθε περίπτωση, το εργοστάσιο πήρε το χρόνο του, με αποτέλεσμα ήδη από το λανσάρισμα του νέου μοντέλου να είναι σε θέση να διαθέσει μια γκάμα για όλα τα γούστα. Η GLA αποτελεί το τέταρτο μέλος των νέων μικρομεσαίων Mercedes (A-Class, CLA και B-Class τα υπόλοιπα), με τα οποία μοιράζεται και την ίδια πλατφόρμα. Εδώ, ωστόσο, στόχος της φίρμας είναι η είσοδός της στην κατηγορία των μικρών crossover, κάτι που -εκ του αποτελέσματος- επιτυγχάνεται άριστα.
Απέναντί της, φυσικά, βρίσκει τα καταξιωμένα πλέον Audi Q3 και ΒΜW X1, μοντέλα που έχουν βρει το δρόμο τους χάρη τόσο σε κινητήρες επιδόσεων, που σε άλλες χώρες δεν παύουν να έχουν το κοινό τους, όσο και σε μικρούς, οικονομικούς, που κάνουν τις βασικές τους εκδόσεις προσιτές ακόμα και σε οικονομίες σαν αυτήν της Ελλάδας.
Αυτήν τη φιλοσοφία ακολουθεί και η Mercedes, που «ξεκινάει» την GLA από τα 1.600 κ.εκ. με τη βενζινοκίνητη έκδοση «200» της δοκιμής μας και τη «φτάνει» στη... μάλλον αχρείαστη AMG των 360 ίππων, έτσι, για να τονίσει τον πλουραλισμό της. Αν η γκάμα, που σήμερα σε επίπεδο πετρελαίου ξεκινά από τα 2.143 κ.εκ. (200 CDI), εμπλουτιστεί με το 1.600άρι σύνολο της Renault με τους 136 ίππους (βλ. Γνωριμία C-Class σε άλλες σελίδες), τότε θα είναι η πληρέστερη στο είδος και εμείς θα μπορούμε να μιλάμε για την πλέον ολοκληρωμένη πρόταση.
Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζοντας πως το κοινό του είδους περισσότερο έλκεται από τη φίρμα ενός μοντέλου και λιγότερο από τις προδιαγραφές του, ο μεγαλύτερος σκόπελος για την GLΑ μπορεί να μην είναι ο άμεσος ανταγωνισμός, αλλά η ίδια η Α-Class, που με την «πολιτική» εμφάνισή της (συγκριτικά με το υπερυψωμένο αμάξωμα εδώ) δείχνει να κερδίζει σιγά σιγά το δικό της κοινό.

Πρώτος όροφος
Αν και ονομαστικά αποτελεί τη μικρότερη εκδοχή της GLK, εμφανισιακά παραπέμπει στη σαφώς πιο μοντέρνα A-Class, ωστόσο, χάρη στα 134 χλστ. που χωρίζουν το δάπεδό της από το έδαφος (93 χλστ. η «Α»), στις εμφανείς προστατευτικές ποδιές εμπρός/πίσω, στα πλαϊνά ενισχυμένα μαρσπιέ, στους πιο φουσκωμένους προφυλακτήρες και στα νέα φωτιστικά σώματα εμπρός/πίσω, διαφοροποιείται αρκετά από το μικρότερο μοντέλο της φίρμας, όντας πιο μυώδης και σπορτίφ.
Κατά τα άλλα, συγκριτικά είναι μεγαλύτερη από την «Α» σε κάθε διάσταση (4.417x1.804x1.494), κάτι που γίνεται άμεσα αντιληπτό στο πολυτελές και ποιοτικό εσωτερικό, που φιλοξενεί μέχρι πέντε ενήλικες (παραχωρήσεις θα κάνει ο μεσαίος, που πρέπει να βολέψει τα πόδια του πάνω από το κεντρικό τούνελ - λόγω τετρακίνητων εκδόσεων), παρέχοντας και έναν αποθηκευτικό χώρο της τάξης των 421 λίτρων (341 η «Α»). Τα τελευταία αυξάνονται σε 1.235 με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων, χώρος που αποδεικνύεται καθ' όλα χρηστικός χάρη στο μεγάλο άνοιγμα της πέμπτης πόρτας και στο χαμηλό κατώφλι του. Αναφορικά με το ποιόν της, η GLA έρχεται να κλείσει το κάτω άκρο της ήδη πλούσιας σειράς SUV της Mercedes, με τις GLK, ML, GL και G να έχουν καταθέσει εδώ και χρόνια τα διαπιστευτήριά τους, καθεμιά στο είδος της.
Από πλευράς κινητήρων, την γκάμα συνθέτουν όλα τα γνωστά από τα υπόλοιπα μικρομεσαία (και όχι μόνο) σύνολα της φίρμας, με την προσθιοκίνητη 1.600άρα GLA (200) με τους 156 ίππους να αποτελεί τη βασική έκδοση. Από εκεί και πέρα, διατίθεται ως 2λιτρη βενζινοκίνητη (Α250) με 211 ίππους, με το 7άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 G-DCT σε δικίνητη αλλά και τετρακίνητη έκδοση, ενώ με κίνηση είτε στους δύο είτε στους τέσσερις τροχούς προσφέρεται και ο πετρελαιοκινητήρας των 2,2 λίτρων, στις εκδόσεις 200 CDI (136 ίπποι) και 220 CDI (170 ίπποι). Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η έκδοση AMG με το 2λιτρο κινητήρα των 360 ίππων που βρίσκεται κάτω από το καπό και της «Α», αλλά αυτή αποτελεί μια άλλη ιστορία, αν θέλουμε να μιλάμε για SUV, crossover, ή όπως θέλουν να χαρακτηρίζουν αυτού του είδους τα μοντέλα οι κατασκευαστές.

On the road
Στο πνεύμα της εποχής, που θέλει την τετρακίνηση να μην αποτελεί πανάκεια ώστε ένα μοντέλο να λέγεται «SUV», η Mercedes επέλεξε για τη βάση της GLA την αποκλειστικά προσθιοκίνητη «200», η οποία συνεργάζεται με ένα χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων. Αν και η θέση οδήγησης δεν προδίδει την υψομετρική διαφορά της συγκριτικά με την «Α», αφού κάθε άλλο παρά σε τζιποειδές παραπέμπει, η πρώτη αίσθηση που θα πάρει κανείς πίσω από το τιμόνι της είναι αυτή ενός αυτοκινήτου βόλτας, που μάλιστα δε... σηκώνει πολλά πολλά, αφού τελικά το αυξημένο ύψος του γίνεται αντιληπτό ακόμα και από τον επιπλέον χώρο πάνω από τα κεφάλια των επιβατών.
Την εικόνα ενισχύει η μαλακή ανάρτηση με τα ΜακΦέρσον εμπρός και τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, χάρη στη ρύθμιση της οποίας έχει επιτευχθεί η εξαιρετική ποιότητα κύλισης, που είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα ατού της GLA. Στο ίδιο μοτίβο άνεσης εμπεριέχεται και το τιμόνι με την ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση και τη μεσαία σε ό,τι αφορά το βάρος αίσθηση, το οποίο πληροφορεί άμεσα τον οδηγό και ανταποκρίνεται όχι με την ακρίβεια μιας BMW X1, αλλά πιο «ζωντανά» από αυτό του Audi Q3, και σίγουρα εντός των απαιτήσεων που προκύπτουν από τη δυναμική του κινητήρα.
Με το ενδιαφέρον εστιασμένο στον τελευταίο, θα σημειώσουμε πως, παρά τα σχεδόν 1.400 κιλά του αμαξώματος, καταφέρνει να αντεπεξέλθει συμβάλλοντας όχι στο να βγάλει αυτή η GLA μια σπορτίφ συμπεριφορά (τα 9,2 δλ. για τα 0-100 χλμ./ώρα είναι αντιπροσωπευτικά της αίσθησης), αλλά στο να «χτίσει» ένα σύνολο που χαρακτηρίζεται για την απρόσκοπτη κίνησή του εντός αλλά και εκτός πόλης. Σαφέστατα στην πόλη θα προτιμούσαμε το αυτόματο κιβώτιο αντί του ακριβούς χειροκίνητου, με την ελαστική αίσθηση που χαρακτηρίζει και τα άλλα μοντέλα της φίρμας. Εκτός, όμως, και κυρίως στον αυτοκινητόδρομο, η σωστή κλιμάκωση των 6 σχέσεων και τα 25,5 χλγμ. ροπής που αποδίδονται σχεδόν από το μηδέν συμβάλλουν καθοριστικά σε ένα από τα πιο άνετα ταξίδια που μπορεί να κάνει κανείς με αυτοκίνητο του είδους.
Από εκεί και πέρα, ο οδηγός θα κληθεί να «παίξει» με το κιβώτιο σε επαρχιακό δίκτυο, όπου και πάλι η ροπή θα τον απαλλάξει από αρκετά ανεβοκατεβάσματα, αλλά αυτό που θα τον εντυπωσιάσει είναι η μαλακή ανάρτηση, η οποία συνεργάζεται με ένα πλαίσιο που, παρ' ότι δεν έχει τη στιβαρότητα της Χ1, δεν έχει ως αντίκτυπο αυξημένες κλίσεις. Όχι μόνο δε γέρνει η GLA περισσότερο από το μέσο όρο, αλλά αποδεικνύεται και υπέρ το δέον ουδέτερη, με πολύ αυξημένα επίπεδα πρόσφυσης και με αντιδράσεις που σχεδόν ποτέ δε θα απαιτήσουν ιδιαίτερους χειρισμούς.

Ταξιδιάρα ψυχή
«Αθροιστικά» μιλώντας, με την GLA παρουσιάζεται ίσως μια πιο ολοκληρωμένη ή, καλύτερα, μια πιο πλουραλιστική μορφή της Α-Class. Προφανώς και οι Γερμανοί κάνουν λόγο για ένα εντελώς διαφορετικό αυτοκίνητο -και κάτι θα ξέρουν-, ωστόσο, αν μιλάμε για εκδόσεις σαν αυτήν της δοκιμής, τότε «Α» και GLA αναπόφευκτα θα «τρακάρουν». Κάτι που, κακά τα ψέματα, δεν ισχύει για τα αντίπαλα Q3 και Χ1, που απέχουν παρασάγγας από τα αδερφά Α3 και τον «άσο» της BMW. Εδώ, με την GLA παρέχεται ένα σημαντικό ποσοστό άνεσης, που ενδεχομένως να λείπει από την «Α», την ίδια στιγμή που εμφανισιακά έχεις ένα πιο ιδιαίτερο, εντούτοις κομψό μοντέλο, το οποίο συν τοις άλλοις μπορεί να κάνει το ίδιο καλά ό,τι και το μικρό «ΙΧ» της Mercedes, αλλά και πολύ περισσότερα απ’ ό,τι εκείνο. Και με 1.300 ευρώ να χωρίζουν (υπέρ της «Α») τον τιμοκατάλογό τους, η πλάστιγγα φαίνεται πως θα γείρει σημαντικά υπέρ του μικρότερου crossover του εργοστασίου._ 4Τ

ΥΠΕΡ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ/ΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑ/ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

ΚΑΤΑ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (9,8 ΛΙΤΡΑ/100 ΧΛΜ.)/ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΚΙΒΩΤΙΟΥ

Πολυμέσα
Η ψηφιακή εφαρμογή Daimler Digital Drive, η οποία μαζί με το Drive Kit Plus για το iPhone επιτρέπει την απρόσκοπτη ενσωμάτωση ενός iPhone στο όχημα, έχει επεκταθεί. Στα κυριότερα σημεία περιλαμβάνονται ο φωνητικός έλεγχος (Siri) και η ενημέρωση τρέχουσας τοποθεσίας σε πραγματικό χρόνο (Glympse). Το Glympse, με τη σειρά του, επιτρέπει στον χρήστη να μοιραστεί την τρέχουσα θέση του με τα άτομα της επιλογής του. Πρόσθετες λειτουργίες περιλαμβάνουν το Facebook, το Twitter, το διαδικτυακό ραδιόφωνο, το προσωπικό ραδιόφωνο AUPEO! και σύστημα πλοήγησης από την Garmin.

Ο τιμοκατάλογος της GLA στην ελληνική αγορά
GLA 200 156 PS: 29.400 (27.970) ευρώ 

GLA 250 Auto 211 PS: 38.300 (35.500) ευρώ
GLA 250 4MATIC Auto 211 PS: 40.600 (37.800) ευρώ
GLA 200 CDI 136 PS: 36.400 ευρώ
GLA 200 CDI 4MATIC Auto 136 PS: 41.150 ευρώ
GLA 220 CDI Auto 170 PS: 41.750 ευρώ
GLA 220 CDI 4MATIC Auto 170 PS: 44.150 ευρώ
Σε παρένθεση οι τιμές με απόσυρση