4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

WRC: Ράλλυ Αργεντινής

Με «πέντε στα πέντε» και ορατό το ενδεχόμενο να κερδίσει όλους τους φετινούς γύρους του WRC, η VW πέρασε και από την Αργεντινή, αυτήν τη φορά με πρωταγωνιστή τον Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα, που κέρδισε «στα ίσια» τον Σεμπαστιάν Οζιέ.

ΤΟ πρώτο ρεκόρ για λογαριασμό της VW είναι γεγονός! Μόλις στη δεύτερη χρονιά εμπλοκής τους στο WRC οι Γερμανοί κατάφεραν να σπάσουν το σχετικό με το σερί νικών στο θεσμό ρεκόρ, το οποίο διατηρούσε η Citroen από το 2011, όταν με δίδυμο τους Λεμπ και Οζιέ είχε κερδίσει οκτώ συνεχόμενους αγώνες. Στην Αργεντινή, η VW σημείωσε την ένατη συνεχόμενη νίκη από το Ράλλυ Αυστραλίας του 2013 μέχρι και σήμερα, όντας 1η πια στη σχετική λίστα. Το πλέον ανησυχητικό, όμως, είναι το γεγονός ότι η γερμανική ομάδα μοιάζει τόσο ισχυρή αυτήν τη στιγμή, που, αν καταφέρει και κερδίσει όλους τους φετινούς αγώνες του θεσμού, μόνο εντύπωση δε θα μας προκαλέσει το γεγονός. Με τις Citroen και Ford ουσιαστικά ιδιωτικές ομάδες με απλώς εργοστασιακή υποστήριξη και τη Hyundai με το μεγάλο προϋπολογισμό να προσαρμόζεται ακόμη, η VW δείχνει πλέον να «παίζει» μόνη της. Και δεν είναι τόσο η διαφορά μεταξύ των αυτοκινήτων, όσο η ποιότητα και η ταχύτητα των οδηγών της που την καθιστούν ανίκητη σε κάθε είδους επιφάνεια.
Στην Αργεντινή ο... πιτσιρικάς Αντρέας Μίκελσεν, αν δεν είχε ένα πρόβλημα στο δυναμό την πρώτη ημέρα, το οποίο και τον έθεσε εκτός μάχης, το «1-2-3» για τους Γερμανούς θα ήταν το πλέον πιθανό σενάριο. Στη Λατινική Αμερική οι τρεις οδηγοί της VW ξεχώρισαν από την αρχή, με τους Λάτβαλα και Οζιέ να μετατρέπουν σε προσωπική υπόθεση την κατάκτηση της 1ης θέσης. Και αν στην Πορτογαλία ο Φινλανδός στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων, αφού υπέπεσε σε ένα από τα χαρακτηριστικά του λάθη που έχουν οδηγήσει σε αρκετούς χαμένους βαθμούς και σε κατεστραμμένα αυτοκίνητα τα τελευταία χρόνια, στην Αργεντινή ήταν ένας τελείως διαφορετικός οδηγός. Κέρδισε «στα ίσια» τον πολύ Σεμπαστιάν Οζιέ, κάνοντας μάλιστα τη διαφορά όταν η σειρά εκκίνησης δεν ευνοούσε κανέναν από τους δύο. Χαρακτηριστικό της έντασης στη μεταξύ τους μάχη ήταν το γεγονός ότι στα μέσα του δεύτερου σκέλους αμφότεροι έκαναν από ένα τετ-α-κε στην ίδια ειδική! Βέβαια, ο Γάλλος Παγκόσμιος Πρωταθλητής είχε στην ίδια ε.δ. την ατυχία να δει το ελαστικό του να καταστρέφεται και, ειδικότερα, να αποκολλάται μεγάλο μέρος του πέλματος, προφανώς από αστοχία υλικού, ενώ παράλληλα τα κομμάτια που έφυγαν κατέστρεψαν μέρος του προφυλακτήρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην ψύχεται σωστά ο κινητήρας, να υπερθερμανθεί και να μπει σε safe mode.
Ακόμα κι έτσι, όμως, ο Λάτβαλα ήταν ταχύτερος από τον Γάλλο ομόσταβλό του, του οποίου οι δηλώσεις στο τέλος του αγώνα, και συγκεκριμένα ότι δε βρήκε λόγο να πιέσει για τη νίκη την τελευταία ημέρα λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, μόνο άστοχες μπορούν να θεωρηθούν. Ο Φινλανδός έχει την ταχύτητα και, αν παραμείνει ψύχραιμος και συνεχίσει να δουλεύει με το επιτελείο της VW στο ψυχολογικό κομμάτι, είναι ικανός να κάνει τη ζημιά στον ομόσταβλο-αντίπαλό του.
Με τους οδηγούς της VW να ανταλλάσσουν δευτερόλεπτα, ο Κρις Μικ βρήκε την ευκαιρία να δώσει ένα τέλος στο σερί των καταστροφικών εμφανίσεων σε Μεξικό και Πορτογαλία. Ο Βρετανός εκμεταλλεύθηκε τα προβλήματα των Όστμπεργκ, Χίρβονεν, Μίκελσεν και Νεβίλ, βρέθηκε -χωρίς να το περιμένει- 3ος πριν τελειώσει η πρώτη ημέρα και κατάφερε να παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος, παρά την ανηλεή αντεπίθεση που του εξαπέλυσε ο Αντρέας Μίκελσεν για να του «κλέψει» το βάθρο. Κάτι που, εντέλει, ο τρίτος οδηγός της VW δεν κατάφερε, επιτρέποντας στον Μικ να ανέβει μετά το Μόντε για δεύτερη φορά φέτος στο 3ο σκαλί του βάθρου. Πάντως, αν ο Βρετανός θέλει να διεκδικήσει νίκες, όπως ο ίδιος έχει αναφέρει κατά καιρούς, αυτό που πρέπει να βελτιώσει είναι ο συνδυασμός ταχύτητας-αξιοπιστίας, αφού όταν μένει στο δρόμο δεν είναι ταχύς, ενώ όταν πιέζει καταλήγει εκτός...
Μια ισορροπία που βρήκε στην Αργεντινή ο Αντρέας Μίκελσεν, ο οποίος επίσης άφησε πίσω του το κάζο της Πορτογαλίας. Το πρόβλημα με το δυναμό την πρώτη ημέρα κατέστρεψε την προσπάθειά του, αφού ήταν σαφώς ταχύτερος από τον Κρις Μικ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποίησε χρόνους αντίστοιχους των δύο διάσημων ομόσταβλών του. Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον τού ανήκει και οι επιδόσεις του ισχυροποιούν αυτό που αναφέραμε πιο πάνω σχετικά με την κυριαρχία της VW σε επίπεδο οδηγών.
Πονοκέφαλο προκάλεσε ο αγώνας της Αργεντινής στους ανθρώπους της Hyundai, αφού τα i20 WRC αντιμετώπισαν σωρεία μηχανικών προβλημάτων. Αμφότερα εγκατέλειψαν την πρώτη ημέρα, με τον Ντάνι Σόρντο να σταματά οριστικά την επομένη, εξαιτίας του ίδιου προβλήματος, που είχε να κάνει με το τούρμπο. Αντίθετα, ο Νεβίλ, ο οποίος τέθηκε εκτός από κινητήρα την πρώτη, επέστρεψε υπό καθεστώς Rally2 και τερμάτισε 5ος, έχοντας κερδίσει και μία ε.δ., αλλά φτάνοντας στη ράμπα του τερματισμού με κομμένο ημιαξόνιο! Πολλά προβλήματα ταλανίζουν τους Κορεάτες, που σε καμία περίπτωση όμως δε χάνουν την πίστη και τη διάθεσή τους, γεγονός που είναι σημαντικό για τη συνέχεια, και ιδιαίτερα για το δεύτερο μισό της χρονιάς, οπότε και αναμένεται η νέα εξέλιξη του κινητήρα, αλλά και της ανάρτησης και των διαφορικών.
Τέλος, ανάμικτα ήταν τα συναισθήματα στο στρατόπεδο της Ford. Ο Μίκο Χίρβονεν έκανε ένα από τα σπάνια λάθη του, και τέθηκε εκτός αγώνα μόλις στην 1η ε.δ., ενώ την τελευταία ημέρα στην ομίχλη και τη λάσπη ήταν με διαφορά ο ταχύτερος, αποδεικνύοντας ότι η επίδοση της Πορτογαλίας δεν ήταν πυροτέχνημα. Όλοι ελπίζουν ότι αυτές οι εμφανίσεις του Φινλανδού θα έχουν συνέχεια στο υπόλοιπο του Πρωταθλήματος. Γιατί, κακά τα ψέμματα, αυτό χρειάζεται ο θεσμός. Συναγωνισμό από τους οδηγούς, έτσι ώστε πρωταγωνιστές να μην είναι οι ίδιοι. Οι διαφορές μεταξύ των αυτοκινήτων δεν είναι τόσο σημαντικές, ώστε να μην επιτρέπουν να διεκδικήσουν τη νίκη οι Citroen, Ford και στο άμεσο μέλλον η Hyundai. Το θέμα είναι να το πιστέψουν, και εντέλει, αν μπορούν, να το καταφέρουν και οι οδηγοί των υπόλοιπων ομάδων, εκτός VW..._ Π. Τ.

Ό,τι έγινε στην Πορτογαλία έμεινε στην Πορτογαλία! Μεταμορφωμένος εμφανίστηκε στην Αργεντινή ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα, και κέρδισε «στα ίσια» τον ομόσταβλό του, Σεμπαστιάν Οζιέ.

Ένα τετ-α-κε και ένα κλαταρισμένο ελαστικό έθεσαν τον Οζιέ εκτός διεκδίκησης της 1ης θέσης. Οι δηλώσεις του στο τέλος ότι προτίμησε να μην πιέσει, και ενώ ο Λάτβαλα είχε «καθαρίσει» νωρίτερα τον αγώνα, μόνο άστοχες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Σωρεία μηχανικών προβλημάτων αντιμετώπισαν τα Hyundai i20, εγκαταλείποντας αμφότερα την πρώτη ημέρα, με τον Σόρντο να τίθεται οριστικά εκτός αγώνα τη δεύτερη. Την παρτίδα έσωσε ο Τιερί Νεβίλ τερματίζοντας 5ος υπό καθεστώς Rally2, και μάλιστα με κομμένο ημιαξόνιο!

Να τερματίσει είχε ως στόχο ο Ρόμπερτ Κούμπιτσα, και αυτήν τη φορά τα κατάφερε, κρατώντας μάλιστα ψηλά τη σημαία της Ford. ¶τυχος στάθηκε ο Μίκο Χίρβονεν, που τέθηκε εκτός έπειτα από ένα οδηγικό λάθος στην πρώτη ε.δ., αλλά ήταν άκρως ανταγωνιστικός όταν επέστρεψε υπό καθεστώς Rally2.

Αγώνας επιβίωσης για τον Κρις Μικ, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος τα προβλήματα των αντιπάλων του, ανέβηκε στην 3η θέση και προσπαθώντας με νύχια και με δόντια κατάφερε να τη διατηρήσει μέχρι το τέλος, δίνοντας έτσι τέλος στο σερί των ανεπιτυχών αποτελεσμάτων.

Αν το Polo WRC του Αντρέας Μίκελσεν δεν είχε μηχανικά προβλήματα, το «1-2-3» θα ήταν σχεδόν βέβαιο για τη VW. Κάτι που, σύμφωνα με την ταχύτητα του Νορβηγού, δε θα αργήσει να συμβεί...

Συνήθως οι καιρικές συνθήκες παίζουν το ρόλο τους στο Ράλλυ Αργεντινής, και αυτό δεν αποτέλεσε εξαίρεση φέτος.
Οι έντονες βροχοπτώσεις τους τελευταίους δύο μήνες στην περιοχή της Κάρλος Παζ, που αποτέλεσε και φέτος το επίκεντρο του αγώνα, είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν οι δρόμοι.
Οι οδηγοί φοβούνταν ότι θα αντιμετωπίσουν το πιο σκληρό Ράλλυ Αργεντινής, όπως και έγινε, με τις βροχοπτώσεις την τελευταία ημέρα να δίνουν στον αγώνα χαρακτήρα Σαφάρι! Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις 23 πληρώματα τερμάτισαν, με αρκετά από αυτά να κάνουν χρήση Rally2!
Ο συγκεκριμένος κανονισμός, όμως, βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο των συζητήσεων αναφορικά με το κατά πόσο πρέπει να υφίσταται, αφού οι Μίκελσεν και Νεβίλ τερμάτισαν 4ος και 5ος, αντίστοιχα, αν και είχαν εγκαταλείψει την πρώτη ημέρα.
Το βαθμό δυσκολίας του αγώνα αύξησε δραματικά το γεγονός ότι τα 405 αγωνιστικά χιλιόμετρα καλύφθηκαν μόλις από δεκατέσσερις ειδικές, την ώρα που τα συνολικά ξεπερνούσαν τα 1.500!
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η 3η ε.δ. είχε συνολικό μήκος 51 χιλιόμετρα!
Όλα τα παραπάνω, σε σχέση με το υπερατλαντικό ταξίδι στη Λατινική Αμερική, εκτοξεύουν το κόστος, κάτι που αποδεικνύεται και από τις μόλις είκοσι συμμετοχές από την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Ο Μίκο Χίρβονεν παραδέχθηκε ότι η έξοδός του στην 1η ε.δ. προήλθε από δικό του λάθος, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ίδιος είχε να βρεθεί στο Fiesta αρκετό διάστημα, γεγονός που έπαιξε το ρόλο του στο κακό ξεκίνημα.
Πάντως, ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι μηχανικοί της Μ-Sport κατάφεραν να το επισκευάσουν μέσα στις τρεις επιτρεπόμενες ώρες, παρά το γεγονός ότι η ζημιά ήταν πολύ σημαντική.
Μέσα σε αυτό το διάστημα άλλαξαν τα αμορτισέρ, την εμπρός και πίσω ανάρτηση, το κιβώτιο, το πίσω διαφορικό, εμπρός και πίσω δεξιά τις δισκόπλακες, τα εμπρός και πίσω άκρα, αλλά και επισκεύασαν μία ζημιά που υπήρχε στο εμπρός μέρος του κλωβού ασφαλείας.
Ενθουσιασμένοι ήταν όλοι οι οδηγοί από τη σούπερ ειδική με την οποία άνοιξε η αυλαία του αγώνα, η οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη του WRC!
Ο Μαντς Όστμπεργκ, ο οποίος δήλωσε πριν από τον αγώνα ότι έχει αλλάξει το οδηγικό του στυλ υιοθετώντας αυτό του Σεμπαστιάν Λεμπ με αποτέλεσμα να αισθάνεται ταχύτερος στο τιμόνι του DS3, αποσύρθηκε την τελευταία ημέρα, αφού είχε έντονους πόνους στο δάχτυλο του χεριού του, το οποίο και προήλθε ύστερα από έναν έντονο κραδασμό στο τιμόνι!
Ο φυσιοθεραπευτής της ομάδας διαβεβαίωσε ότι ο Μαντς θα είναι πανέτοιμος για τη Νορβηγία.
Ο Ντάνι Σόρντο ήταν ταχύτερος στο shakedown, αν και τόσο αυτός όσο και ο Έλφιν Έβανς ήταν οι μοναδικοί που έκαναν τέσσερα περάσματα.
Όλοι οι υπόλοιποι προτίμησαν να κάνουν δύο, έτσι ώστε να προφυλάξουν τα ελαστικά τους για τον αγώνα. Τακτική που ακολουθούν πλέον σε όλους τους αγώνες.
Ο Σεμπαστιάν Οζιέ κατάφερε να κάνει τον ταχύτερο χρόνο στην Power Stage και να προσθέσει ακόμα 3 βαθμούς στη συγκομιδή του, ενώ τον ακολούθησαν οι Χίρβονεν και Λάτβαλα.
Μάλιστα, ο Μίκο έκανε πλάκα στο τέλος της ε.δ., αναφέροντας ότι άφησε κάποιον άλλον να... κερδίσει, αφού νωρίτερα είχε σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο σε όλες τις ειδικές της ημέρας!
Στην κατηγορία WRC-2 ο Νάσερ Αλ-Ατίγια με το Ford Fiesta RRC εκμεταλλεύθηκε την εμπειρία του σε αυτού του είδους τις συνθήκες, κερδίζοντας για δεύτερη συνεχόμενη φορά μετά την Πορτογαλία.

ΡΑΛΛΥ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ, 5ος ΓΥΡΟΣ
14 ε.δ.: 405,10 χλμ.
Συνολικά: 1.4571,14 χλμ.
Εκκίνησαν/Τερμάτισαν: 40/23
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1 Λάτβαλα-Αντίλα VW Polo R WRC RC1 4:41:24.8
2 Οζιέ-Ινγκρασία VW Polo R WRC RC1 4:42:51.7
3 Μικ-Ναγκλ Citroen DS3 WRC RC1 4:47:19.5
4 Μίκελσεν-Μάρκουλα VW Polo R WRC RC1 4:47:43.1
5 Νεβίλ-Γκιλσούλ Hyundai i20 WRC RC1 4:49:50.6
6 Κούμπιτσα-Σεπάνιακ Ford Fiesta RS WRC RC1 4:51:32.8
7 Έβανς-Μπάριτ Ford Fiesta RS WRC RC1 4:51:57.0
8 Πρόκοπ-Τόμανεκ Ford Fiesta RS WRC RC1 4:53:28.7
9 Χίρβονεν-Λέχτινεν Ford Fiesta RS WRC RC1 5:01:19.6
10 Αλ Ατίγια-Μπερνακίνι Ford Fiesta RRC RC1 5:04:35.0
ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ
Όστμπεργκ-¶ντερσον (Citroen DS3) 13η Αποσύρθηκε
ΝΙΚΗΤΕΣ Ε.Δ.
Λάτβαλα 5, Οζιέ 4, Χίρβονεν 3, Μίκελσεν 1, Νεβίλ 1
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑ Ε.Δ.
1η-2η Οζιέ, 3η-14η Λάτβαλα
BΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ
Οδηγών: Οζιέ 122, Λάτβαλα 88, Όστμπεργκ 48, Μίκελσεν 48, Χίρβονεν 40, Μικ 32, Νεβίλ 31
Κατασκευαστών: VW Motorsport 187, Citroen Abu Dhabi 90, M-Sport WRT 68, Hyundai Shell WRT 55, VW Motorsport II 52
WRC-2: Προτάσοφ 60, Μπερτέλι 56, Αλ-Ατίγια 50, Κρούουντα 37, Κέτομα 36, Φουκς 26
WRC-3: Λεφέβρ 25, Ζιλμπέρ 25, Ρίντεμαν 18, Κότσι 15, Κάζα 12, Καμπεντέλι 10
Junior WRC: Λεφέβρ 25, Ρίντεμαν 18, Κότσι 15, Κάζα 12, Κάζα 12, Καμπεντέλι 10, Τεμπεστίνι 8