4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Smart Fortwo Electric Drive

Με αφορμή την έλευση του ηλεκτρικού Smart, μπαίνουμε στο πετσί του πρωτάρη οδηγού. Όχι του άπειρου, αλλά εκείνου που εισέρχεται ξαφνικά στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης.

ΠΗΡΕ κοντά στα δύο χρόνια έως ότου η τρίτη γενιά του ηλεκτρικού Smart να πιάσει λιμάνι και στη χώρα μας. Το πρωτογευτήκαμε το καλοκαίρι του 2012, μένοντας εντυπωσιασμένοι από την εξέλιξη που είχε γίνει, σε σχέση με τους προκατόχους του. Στην πράξη, οι προηγούμενες ηλεκτρικές παραλλαγές του Smart ήταν πειραματικά μοντέλα περιορισμένης παραγωγής, προκειμένου η εταιρεία να εμβαθύνει στη συγκεκριμένη τεχνολογία, αλλά και να αξιολογήσει μέσα από τα εκατομμύρια διανυθέντα χιλιόμετρα τις ανάγκες των ιδιοκτητών του.
Και αν η ηλεκτροκίνηση έχει πραγματοποιήσει αποφασιστικά βήματα στο εξωτερικό, τους τελευταίους μήνες μοιάζει κάτι να κινείται και στη χώρα μας. Πώς, αλήθεια, να κινηθεί μια τέτοια αγορά, όταν οι μη ανταγωνιστικές τιμές, όπως άλλωστε σε κάθε άλλο καινοτόμο τεχνολογικό προϊόν, σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομής, αποθαρρύνουν αντιπροσωπείες και αγοραστές;
Ωστόσο, η αρχή έγινε - οι ιδιώτες ανέλαβαν να δημιουργήσουν ένα πρώτο υποτυπώδες δίκτυο φορτιστών, εκεί που κανονικά ήταν υπόθεση του κράτους (αλήθεια, τι απέγινε η πράσινη ανάπτυξη;). Με αυτό το δεδομένο, μοιάζει πιο ευνοϊκό το περιβάλλον ώστε και το ηλεκτρικό Smart να δοκιμάσει την τύχη του στην ελληνική αγορά.

Το μέγεθος μετράει
Η στόχευση του ηλεκτρικού μοντέλου δε διαφέρει από εκείνη των υπόλοιπων εκδόσεων του Smart, και δεν είναι άλλη από τις αστικές μετακινήσεις. Οι διαστάσεις του το καθιστούν ιδανικό για το συγκεκριμένο ρόλο, και η όλη άσκηση που έπρεπε να λύσουν οι μηχανικοί της εταιρείας ήταν να στριμώξουν τις απαραίτητες συστοιχίες συσσωρευτών (ιόντων λιθίου, εν προκειμένω, χωρητικότητας 17,6 kWh, που προμηθεύει η Deutsche ACCUmotive) χωρίς να θυσιάσουν τους διαθέσιμους χώρους επιβατών και αποσκευών.
Ο Μάρτιν Χούλντερ, υπεύθυνος Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της Smart, μας είχε επισημάνει στην πρώτη μας επαφή με το αυτοκίνητο ότι στο σχεδιασμό του είχε από την αρχή προβλεφθεί η ηλεκτρική παραλλαγή. Έτσι, η συστοιχία της μπαταρίας φωλιάζει στο δάπεδο ανάμεσα στους δύο άξονες, εξασφαλίζοντας χαμηλό κέντρο βάρους, σωστή κατανομή της μάζας αλλά και ένα ασφαλές περίβλημα του «ηλεκτρικού ρεζερβουάρ», σε περίπτωση σύγκρουσης.
Αν τα μηχανικά και ηλεκτρολογικά μέρη του αυτοκινήτου είναι καλά καμουφλαρισμένα, είναι τα σχετικά διακοσμητικά και οι χρωματικές επιλογές του αυτοκινήτου μας (πράσινο για τον κλωβό και άσπρο για το υπόλοιπο αμάξωμα), τα οποία περιλαμβάνονται στο έξτρα πακέτο ed, που θα μαρτυρήσουν στην περιρρέουσα κυκλοφορία το ποιόν αυτού του Smart.
Το χρωματικό μοτίβο του ηλεκτροκίνητου Smart υιοθετείται και στο εσωτερικό, με το ίδιο μεταλλικό πράσινο να καλύπτει κάποια σημεία του πίνακα οργάνων, όπως τα δύο ξεχωριστά όργανα στο πάνω μέρος στο κέντρο του ταμπλό, τα οποία ο οδηγός θα πρέπει να συμβουλεύεται τακτικά, καθώς αφορούν το ποσοστό φόρτισης της μπαταρίας και τη στιγμιαία ζήτηση ισχύος, αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχουν πολλά για να διδαχθεί ο πρωτάρης της ηλεκτροκίνησης πίσω από το τιμόνι του συγκεκριμένου αυτοκινήτου.

Προκαταρκτικά
Τοποθετούμε το κλειδί στη «μίζα», και η ένδειξη «Ready» εμφανίζεται ύστερα από μερικά δευτερόλεπτα. Αυτό είναι και το μοναδικό σημάδι ότι το ηλεκτρικό Smart «πήρε εμπρός». Στο μενού του κεντρικού πίνακα παρελαύνουν κάποιες επιλογές (π.χ. φόρτιση στα 8, τα 12 ή τα 16 -max- Αμπέρ), ανάλογα με το ρεύμα που σηκώνει η οικιακή παροχή ρεύματος, αν και σε όλες τις σύγχρονες κατασκευές η ηλεκτρολογική εγκατάσταση καλύπτει τη μέγιστη επιλογή φόρτισης. Στην περίπτωση αυτήν, από μια τελείως εξαντλημένη μπαταρία (αν και συνιστάται να μην την αφήνετε να πέφτει κάτω από το 20%) μέχρι το πλήρες φουλάρισμά της, παρεμβάλλονται περίπου 7 ώρες, χρόνος που περιορίζεται με το extra wall box, το οποίο συν τοις άλλοις εξασφαλίζει επιπλέον δυνατότητες προγραμματισμού εξ αποστάσεως (μέσω του κινητού) καθώς και ελέγχου κάποιων λειτουργιών του αυτοκινήτου, όπως είναι η ενεργοποίηση του κλιματιστικού, όσο το αυτοκίνητο βρίσκεται ακόμη στην πρίζα.
Στην πρώτη μας φορά επί ελληνικού εδάφους, σχεδιάζουμε μια αναγνωριστική αναζήτηση των διαθέσιμων σημείων φόρτισης στην Αττική. Η στάθμη της μπαταρίας βρίσκεται στο 60%, με εκτιμώμενη εμβέλεια τα 75 χιλιόμετρα, επίπεδα που φαντάζουν ικανοποιητικά, καθώς στην πορεία μας θα έχουμε τη δυνατότητα φόρτισης του αυτοκινήτου. Με αφετηρία τις εγκαταστάσεις της αντιπροσωπείας, βάζουμε πλώρη για το Green Store του ΑΒ Βασιλόπουλος, που ήδη εδώ και χρόνια είχε τοποθετήσει σταθμό φόρτισης για τους πελάτες του.
Από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα, αναδεικνύεται ο χαρακτήρας του ηλεκτρικού Smart. Ο ηλεκτροκινητήρας των 75 ίππων, με μέγιστη ροπή 13,3 χλγμ., κινεί με ιδιαίτερο μπρίο το κάπως βαρύτερο αμάξωμα (995 κιλά), με το αυτοκίνητο να επιταχύνει εντυπωσιακά στα πρώτα χιλιόμετρα. Μπορεί να μη συγκρίνονται οι επιδόσεις του με εκείνες της BMW i3, αλλά υπερκαλύπτουν τις ανάγκες του χρήστη μέσα και γύρω από την πόλη, κάτι που επιβεβαιώσαμε βγαίνοντας στην εθνική οδό. Τα 100 χλμ. έρχονται σε 11,7 δλ., τη στιγμή που ο προκάτοχός του χρειαζόταν 26,5 δλ., προκειμένου να τα φτάσει, που ήταν και η μέγιστη ταχύτητά του. Η αύξηση της τελικής ταχύτητας στα 125 για τη σύγχρονη εκδοχή του ηλεκτρικού Smart αποδεικνύεται χρήσιμη όταν θα πρέπει να μπεις έστω και για λίγο σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Πάντως, η πιο ευχάριστη έκπληξη στο ηλεκτρικό Smart έρχεται από την αδιάλειπτη επιτάχυνση, η οποία τώρα δε συνοδεύεται από τα σκορτσαρίσματα που μας έχουν συνηθίσει οι συμβατικές εκδόσεις του μοντέλου.
Φτάνοντας στο πραγματικά προσεγμένο κατάστημα του σούπερ μάρκετ, ξεχωρίζει αμέσως ο σταθμός φόρτισης, ακριβώς κάτω από μια ανεμογεννήτρια, η οποία υπογραμμίζει τον «πράσινο» χαρακτήρα της εγκατάστασης. Πλησιάζοντας, διαπιστώνουμε ότι δεν πρόκειται για κάποιον ταχυφορτιστή ή φορτιστή ημιταχείας φόρτισης, αλλά για μια απλή κατασκευή με παροχές σούκο. Δυστυχώς, αν και υπήρχε παροχή ρεύματος, η κόκκινη ένδειξη στο κουτί ελέγχου του καλωδίου σύνδεσης του αυτοκινήτου απεφάνθη ότι αυτή είναι εκτός προδιαγραφών, οπότε και φύγαμε άπραγοι.
Κλείνουμε την τάπα όπου φιλοξενείται η φίσα της φόρτισης και κατηφορίζουμε από τα βόρεια προάστια, με σκοπό να φορτίσουμε στο σταθμό που υπάρχει στο χώρο στάθμευσης του (πάντα φιλόξενου) εκθεσιακού κέντρου Metropolitan Expo, λίγο μετά το αεροδρόμιο. Αναγκασμένοι να παρακολουθούμε την κυκλοφορία της Αττικής Οδού, κινούμαστε με 110-120 χλμ./ώρα. Σε τέτοιες συνθήκες οδήγησης, που σίγουρα δεν αποτελούν το αντιπροσωπευτικό πεδίο κίνησης ενός ηλεκτρικού οχήματος, οι μπαταρίες αδειάζουν με καταιγιστικούς ρυθμούς, πόσω μάλλον αν ο οδηγός έχει αποφασίσει ότι για τη βολή του θα έχει ενεργοποιημένο τον κλιματισμό, που επίσης στερεί ένα 30% από την εμβέλεια του οχήματος.
Φτάνοντας στο πάρκινγκ του εκθεσιακού κέντρου με υπολειπόμενη εμβέλεια μόλις 15 χλμ., διαπιστώνουμε ότι ο φορτιστής, που ανήκει στο δίκτυο «ΦΟΡΤΙΖΩ», βρίσκεται εκτός λειτουργίας, εξαιτίας κάποιου τεχνικού προβλήματος που έχει αποκόψει τη δυνατότητα επικοινωνίας με το κέντρο.
Μας λούζει κρύος ιδρώτας, βιώνοντας στο πετσί μας το λεγόμενο «άγχος της αυτονομίας». Οι άνθρωποι του Metropolitan Expo μας προσφέρουν την εναλλακτική λύση μιας συμβατικής πρίζας. Ύστερα από 30-45 λεπτά, η εμβέλεια έχει σκαρφαλώσει μόλις στα 20 χλμ./ώρα. Καθώς μας πιέζει ο χρόνος, ρισκάρουμε, ξεπριζώνουμε και φεύγουμε με προορισμό ένα από τα πλησιέστερα Polis Park, που πλέον διαθέτουν σταθμούς φόρτισης. Πλησιέστερα τρόπος του λέγειν, καθώς, για να φτάσουμε στους σταθμούς του Νοσοκομείου Παίδων ή της Ριζάρη, πρέπει να σκαρφαλώσουμε την Περιφερειακή της Αττικής Οδού. Με το που πιάνουμε το στήθωμα της Α.Ο., αμέσως μετά τα διόδια, η στάθμη φόρτισης πέφτει στο μηδέν. Μας φανταζόμαστε στην άκρη του δρόμου και τον οδηγό του οχήματος έκτακτης ανάγκης της Αττικής Οδού να έρχεται πρόθυμος με ένα μπιντόνι βενζίνη ανά χείρας...
Αποφασίζουμε να κόψουμε ρυθμό, σε βαθμό που τα αυτοκόλλητα «electric drive» πάνω στο αυτοκίνητό μας, αλλά και εκείνα του περιοδικού, να αποτελούν μια κινητή (σχεδόν...) δυσφήμηση. Η επίσκεψή μας στα Polis Park αναβάλλεται για την επομένη, και βάζουμε στόχο να προσεγγίσουμε το υπόγειο πάρκινγκ του σπιτιού μας, περίπου 1 χλμ. μετά την έξοδο της Κύμης. Έχοντας διανύσει 15 χλμ. με μηδενική ένδειξη στην μπαταρία (δε σας το συνιστούμε τόσο για τη μακροζωία της μπαταρίας, όσο και για τη δική σας), καταφέρνουμε να αποφύγουμε το δημόσιο και επαγγελματικό διασυρμό... Όταν η εταιρεία ανακοινώνει αυτονομία 145 χλμ. (135 στο προηγούμενο μοντέλο), εμείς καταφέραμε να διανύσουμε 88,7 δύσκολα χλμ. με τις μπαταρίες μόλις στο 60% της φόρτισής τους, σε συνθήκες αυτοκινητοδρόμου. Καθόλου άσχημα!
Την επομένη ξεκινά η συμβίωσή μας με το ηλεκτρικό Smart σε σαφώς λιγότερο απαιτητικές διαδρομές. Στους χαμηλότερους ρυθμούς κίνησης της πόλης, η ώρα περνάει και ο δείκτης της φόρτισης μοιάζει κολλημένος στο 100%. Απολαμβάνουμε την ευκολία οδήγησης και την αθόρυβη λειτουργία του αυτοκινήτου - πέρα από ένα διακριτικό βόμβο που εκπέμπεται εξωτερικά, προειδοποιώντας τους διερχόμενους πεζούς. Στο σταμάτα-ξεκίνα της Αθήνας, η αίσθηση των φρένων θέλει λίγη εξοικείωση, καθώς στο αρχικό μέρος της διαδρομής του πεντάλ η επιβράδυνση είναι περιορισμένη, ενώ στη συνέχεια δρα αρκετά πιο απότομα. Μοιάζει να φέρνει ακόμη πονοκέφαλο για τους μηχανικούς όλων των ηλεκτρικών και υβριδικών το πώς να ταιριάξουν το κλασικό κύκλωμα των φρένων με το σύστημα ανάκτησης της ενέργειας. Πάντως, αντίθετα με το i3, το άφημα του δεξιού πεντάλ στο Smart δεν προκαλεί απότομη επιβράδυνση, αφήνοντας το αυτοκίνητο να ρολάρει. Στον τομέα της άνεσης, το επιπλέον βάρος των περίπου 150 κιλών της ηλεκτρικής έκδοσης έχει ως αποτέλεσμα την επιλογή μιας σφιχτότερης ρύθμισης της ανάρτησης, που γίνεται αντιληπτή στις ανωμαλίες του δρόμου.

Ψηφίζοντας
Η επίσκεψή μας στα Polis Park μας έδωσε μια ιδέα για το πώς λειτουργεί το σύστημα με την ετήσια κάρτα φόρτισης. Αμέσως μετά συνεχίσαμε την περιπλάνησή μας στην πόλη για τις ανάγκες της φωτογράφισης. Επιστρέψαμε στο γραφείο ύστερα από 34,3 χλμ., με τη στάθμη της μπαταρίας να βρίσκεται πάνω από το 80%. Τις επόμενες ημέρες επιβεβαιώσαμε αρκετές φορές την εργοστασιακή αυτονομία, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να κινείται ολημερίς στα όρια της πόλης χωρίς το φόβο της ακούσιας ακινητοποίησης, που άλλωστε απομακρύνεται με το υφιστάμενο, έστω και στοιχειώδες δίκτυο που συναντά κανείς στους συγκεκριμένους σταθμούς στάθμευσης. Αν αποφασίσει κάποιος να κινηθεί στα ευρύτερα όρια της πόλης, χρειάζεται ακόμη προσοχή, μέχρι να υπάρξει ένα επαρκές δίκτυο που να εξυπηρετεί τους αυξανόμενους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μια υπηρεσία που, βέβαια, πρέπει να προσφέρεται και εκτός Αττικής.
Το Smart electric drive στην τρίτη του γενιά δεν είναι μόνο ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρικό όχημα, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε απερίφραστα ότι είναι και το καλύτερο Smart μέχρι σήμερα. Ομοιογενές, ξεκούραστο και σβέλτο (δεν πρόκειται να μας λείψουν οι επιδόσεις της ελαφρώς ισχυρότερης ηλεκτρικής παραλλαγής Brabus, που έτσι κι αλλιώς δεν εισάγεται), το ηλεκτρικό Smart αποτελεί το απόλυτο αυτοκίνητο πόλης. ¶λλωστε, ο Νίκολας Χάγιεκ, ο πρόεδρος της Swatch, το είχε εμπνευστεί εξαρχής ως ηλεκτρικό.
Το Smart electric drive δε φωνάζει τη διαφορετικότητά του, όπως το BMW i3 (ούτε άλλωστε μπορεί να συγκριθεί σε δυνατότητες), μιας και είναι τελείως διαφορετική η στόχευσή του. Το ηλεκτρικό Smart κρατά ένα χαμηλό προφίλ, και ίσως αυτό αποτελεί το διαβατήριο ώστε, πέρα από τους ιδιώτες, να βρει το δρόμο του και σε δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες που θέλουν να επιδείξουν μια οικολογική εικόνα και να περιστείλουν τα λειτουργικά τους κόστη, καθώς η επαναφόρτιση των μπαταριών αποτελεί πραγματικά ένα αμελητέο κόστος.
Από εκεί και πέρα, το κόστος κτήσης των 24.500 ευρώ δεν παύει να είναι υψηλό αν το συγκρίνει κανείς με ενός απλού Smart, ακόμα και αν μια σειρά εξοπλιστικών στοιχείων (υποβοηθούμενο τιμόνι, πλευρικοί αερόσακοι, ηχοσύστημα κτλ.) περιλαμβάνονται εδώ στο στάνταρντ εξοπλισμό. Δεν έχει φτάσει, όμως, ακόμη η ώρα να αντιμετωπίζει κανείς ένα προχωρημένο τεχνολογικό προϊόν, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με το κριτήριο του best value. Το κοινό είναι ήδη εκεί έτοιμο, έστω και με διστακτικά βήματα, να συμβιώσει με το νέο πρόσωπο της αυτοκίνησης και, απ' ό,τι φαίνεται, το ποτάμι δε γυρίζει πίσω._ 4Τ

ΥΠΕΡ/ΕΥΚΟΛΟΔΗΓΗΤΟ/ΣΒΕΛΤΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ/ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

ΚΑΤΑ/ΑΝΑΠΗΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ/ΑΙΣΘΗΣΗ ΦΡΕΝΩΝ/ΤΙΜΗ

Το δικό μας Smart διέθετε το έξτρα χρωματικό πακέτο electric drive. Η σχετική ονομασία στις πόρτες τοποθετήθηκε από την αντιπροσωπεία στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο, για λόγους προώθησης.

Με τις «αναθυμιάσεις»! Διανύσαμε περισσότερα από 15 χλμ. στην Αττική Οδό, με τη στάθμη της μπαταρίας να έχει μηδενική ένδειξη.