4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

WRC: Ράλλυ Σαρδηνίας

Η VW συνεχίζει το σερί των επιτυχιών της, αυτήν τη φορά με τον Σεμπαστιάν Οζιέ να λαμβάνει με χαρά το... δώρο του Λάτβαλα και να κάνει στη Σαρδηνία το «4 στα 6».

ΚΑΤΑΝΤΑ μονότονο, αλλά αποτελεί πραγματικότητα. Για ακόμα ένα γύρο του WRC, η VW κυριάρχησε στις ειδικές διαδρομές, με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Σεμπαστιάν Οζιέ να σημειώνει στο ιταλικό νησί την εικοστή νίκη της καριέρας του στο θεσμό, την ώρα που η γερμανική ομάδα έκανε το «6 στα 6» για φέτος. Οι όποιες ελπίδες είχαμε αρχικά για διαφορετικό νικητή, χάρη και στο σύστημα της σειράς εκκίνησης -που πραγματικά δυσκόλεψε το έργο των οδηγών της VW-, εξαλείφθηκαν πολύ σύντομα, όταν ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα πέρασε στο τέλος του πρώτου σκέλους στην κορυφή της κατάταξης. Την ίδια ώρα, ο Οζιέ ήταν σαφώς εκνευρισμένος από τη σειρά διέλευσής του, αφού πάλευε να περάσει οδηγούς όπως τον Μάρτιν Πρόκοπ! Και αν τη δεύτερη ημέρα κατάφερε να σκαρφαλώσει 2ος πίσω από τον ομόσταβλό του, δεν περίμενε ότι θα μπορέσει να διεκδικήσει και τη νίκη, αφού ο Φινλανδός είχε δημιουργήσει μία διαφορά ασφαλείας. Όμως, ο Λάτβαλα αρχικά δεν είχε την τύχη με το μέρος του, όταν ο κινητήρας του Polo υπερθερμάνθηκε, ενώ, σαν να μην έφτανε αυτό, λίγο αργότερα είχε μία επαφή με έναν καλά κρυμμένο βράχο στην άκρη του δρόμου, με αποτέλεσμα να κλατάρει το ελαστικό του και να αναγκαστεί να το αλλάξει στην ε.δ., χάνοντας περισσότερο από δυόμισι λεπτά και πέφτοντας στην 3η θέση. Κάπως έτσι, ως μάννα εξ ουρανού, η 1η θέση έπεσε στην αγκαλιά του Οζιέ, ο οποίος φυσικά δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, επικρατώντας για τέταρτη φορά φέτος σε έξι αγώνες και αποκτώντας ένα μαξιλαράκι ασφαλείας από τον Λάτβαλα στο Πρωτάθλημα Οδηγών.
Ακριβώς πίσω του, ο Μαντς Όστμπεργκ αναδείχθηκε στον άνθρωπο του αγώνα, αφού κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον Λάτβαλα, ο οποίος πίεσε πολύ για τη 2η θέση, αλλά και τον Αντρέας Μίκελσεν, που προσπάθησε να κάνει το ίδιο μέχρι που έσπασε την ανάρτηση του δικού του Polo, χάνοντας τις όποιες ελπίδες διατηρούσε. Ο Νορβηγός «μπήκε» σφήνα ανάμεσα στα VW και χαρακτήρισε τον εαυτό του το... τυρί στο χάμπουργκερ των Polo, ενώ στο τέλος δεν έκρυψε και τη δυσαρέσκειά του προς το πρόσωπο του Οζιέ, αναφορικά με τη συνεχή του γκρίνια για το σύστημα της σειράς εκκίνησης. Ο Γάλλος, επειδή προφανώς στη Σαρδηνία επηρεάστηκε περισσότερο από κάθε άλλη φορά καθαρίζοντας το δρόμο, χαρακτήρισε τον κανονισμό ηλίθιο. Το σχόλιο του Όστμπεργκ σχετικά ήταν: «Αυτοί είναι οι κανονισμοί, και παντού υπάρχουν αντίστοιχοι, όπως στους αγώνες πίστας με το πρόσθετο βάρος. Λες -και είσαι- ο ταχύτερος οδηγός του κόσμου. Οδήγησε λοιπόν γρήγορα! F**k off»!
Σίγουρα, ο Όστμπεργκ κερδίζει ολοένα και περισσότερο τις εντυπώσεις χάρη στην ταχύτητά του, ωστόσο εδώ πήρε τα εύσημα και για το... θράσος του, που όμως δεν αρκεί για να διεκδικήσει νίκες... Όπως και να έχει, ο ίδιος δικαιώνει σε κάθε περίπτωση τον Ιβ Ματόν για την επιλογή του, αν και είναι απελπιστικά μόνος του στην ομάδα της Citroen. Ο Κρις Μικ ήταν για ακόμα μία φορά απογοητευτικός, και σε όλη τη διάρκεια του αγώνα αδυνατούσε να ξεπεράσει τον άπειρο συμπατριώτη του Έλφιν Έβανς. Οι δικαιολογίες για τον Βρετανό θα τελειώσουν από το δεύτερο μισό της χρονιάς, οπότε και θα πρέπει να αρχίσει να αποδίδει, αφού οι αγώνες δε θα του είναι πλέον (όπως δηλώνει) άγνωστοι. Η σύγκρισή του με τον Έβανς είναι αναπόφευκτη, πολύ περισσότερο τη στιγμή που ο «πιτσιρικάς» πραγματοποίησε ακόμα μία πολύ καλή εμφάνιση στη Σαρδηνία, τερματίζοντας 5ος και φέρνοντας το Fiesta στον τερματισμό. Κάτι που δεν κατάφερε ο Μίκο Χίρβονεν, ο οποίος είδε το δικό του Ford να γίνεται στάχτη, ενόσω ήταν σταματημένο πριν από την 4η ε.δ., για να του αλλάξουν ελαστικά. Ευτυχώς, τόσο ο ίδιος όσο και ο συνοδηγός του δεν κινδύνευσαν, αλλά δυστυχώς ο επικεφαλής της M-Sport δε γλίτωσε τη λιποθυμία όταν είδε το Fiesta των 500.000 ευρώ να καταστρέφεται ολοσχερώς. Η τύχη σίγουρα δεν είναι με το μέρος του Φινλανδού.
Πάντως, ελπίδα αισιοδοξίας αποτελεί η παρουσία της Hyundai στον αγώνα, η οποία μέχρι την 5η ε.δ. είδε τα i20 WRC στις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης! Οι Νεβίλ και Χάνινεν έκαναν σοφή επιλογή ελαστικών, ενώ εκμεταλλεύτηκαν τον «καθαρό» δρόμο μπροστά τους, και αρχικά έκλεψαν τις εντυπώσεις. Όμως, ο Φινλανδός βγήκε από το δρόμο καταστρέφοντας ολοσχερώς το δικό του i20, την ώρα που ο αγώνας του Βέλγου καταστράφηκε όταν έσπασε ο σύνδεσμος ανάμεσα σε ανάρτηση και ψαλίδι και έχασε περισσότερο από 20 λεπτά για να το επιδιορθώσει. Σίγουρα, με τη νέα εξέλιξη του i20 αμφότεροι μπορούν να διακριθούν και σίγουρα να διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω, ειδικότερα μία θέση στο βάθρο.
Τα καλύτερα(;), όμως, ήρθαν λίγες ημέρες μετά τον τερματισμό του αγώνα, οπότε και η VW, ανανεώνοντας την πίστη και τη δέσμευσή της στο θεσμό, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στο WRC μέχρι το τέλος του 2019! Χαράς ευαγγέλια για τους περισσότερους... Ένας σπουδαίος κατασκευαστής με δεδομένη παρουσία για μία πενταετία ακόμα στο WRC. Με τη Hyundai σίγουρη, την Toyota προ των πυλών, τη Ford πολύ πιθανό να επιστρέψει με εργοστασιακό μανδύα και τη Citroen να παραμένει έστω και με τη σημερινή της μορφή, όλα μοιάζουν ρόδινα! Όμως, με εξαίρεση τη γερμανική και την κορεατική ομάδα, όλα τα υπόλοιπα αποτελούν φήμες. Τι είναι αυτό που θα έπρεπε να μας ανησυχήσει; Μα, φυσικά, ανακοίνωση της VW για παραμονή μέχρι το 2019, αφού, όπως όλα δείχνουν, το περιβόητο shootout θα πάρει «σάρκα και οστά». Το «ηλίθιο» σύστημα, μέσα από το οποίο ο νικητής ενός αγώνα ΡΑΛΛΥ (το τονίζουμε αυτό) θα κρίνεται στην τελευταία ε.δ. του αγώνα. Όσα βγήκαν στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες προβλημάτισαν, ειδικά αν ισχύσουν οι λεπτομέρειες του σχεδίου. Και ποιες είναι αυτές; Κρατηθείτε! Όπως έχει αναφερθεί, οι δέκα πρώτοι θα διεκδικούν βαθμούς με μάχες ανά δύο, ανάλογα με τη θέση τους στην κατάταξη μέχρι εκείνη τη στιγμή. Έτσι, ο 1ος με τον 2ο θα διεκδικούν την 1η θέση, την 3η ο 3ος με τον 4ο, και ούτω καθεξής. Για να είναι δίκαιο(;) το σύστημα, θα υπολογίζεται πόσο ταχύτερος ανά χιλιόμετρο είναι ο εκάστοτε συνδυασμός διεκδικητών, προσφέροντας ένα πλεονέκτημα χρόνου. Για παράδειγμα, αν ο Οζιέ είναι ταχύτερος από τον Λάτβαλα κατά 0,1 δλ. το χιλιόμετρο, τότε αυτός ο χρόνος θα πολλαπλασιάζεται με το μήκος της τελευταίας ε.δ. (π.χ. 10 χλμ.) και θα ξεκινάει με το αντίστοιχο πλεονέκτημα την τελευταία ε.δ., που στην περίπτωσή μας θα είναι 1 δευτερόλεπτο. Και αυτό είναι το... απλό σύστημα που σκέφτηκε ο Γιοστ Καπίτο, το οποίο θα φέρει τον κόσμο κοντά στους αγώνες ράλλυ, και ιδιαίτερα το ευρύ κοινό. Αν καταφέρει ο κ. Καπίτο να εξηγήσει στον απλό θεατή όλα τα παραπάνω κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής μετάδοσης, ειλικρινά θα μας εντυπωσιάσει.
Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι Μισέλ Ναντάν και Μάλκολμ Γουίλσον συμφωνούν, όντας έρμαια της VW και της πίεσης που ασκεί για μεγαλύτερη τηλεοπτική προβολή, γεγονός που αποδεικνύει ότι οδεύουμε με ταχύ βήμα προς τη ριζική μεταμόρφωση των αγώνων ράλλυ. Δε θα κρίνουμε αν είναι καλό το νέο φορμά που θέλουν και -λογικά- θα επιλέξουν κατασκευαστές και promoter για το WRC στο μέλλον. Απλώς, αυτό δε θα είναι ράλλυ. Θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό, το οποίο δε θα έχει καμία σχέση με τη φιλοσοφία, την ιδέα, την ιστορία και τις ρίζες του ΠΠΡ. Ελπίζουμε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η λογική θα πρυτανεύσει και ότι δε θα βρεθούμε να παρακολουθούμε όλοι μαζί το ERC. Από το οποίο, μάλιστα, οι άνθρωποι της Red Bull Media House θα μπορούσαν να πάρουν μερικά μαθήματα, αναφορικά με την επένδυση (κάτι που ακόμη δεν έχουν κάνει...) και την προβολή ενός σπορ._ Π. Τ.

Μέχρι και ο ίδιος ο Σεμπαστιάν Οζιέ δεν περίμενε ότι θα καταφέρει να επικρατήσει στη Σαρδηνία. Ας όψεται ο Λάτβαλα, που του προσέφερε στο... πιάτο την τέταρτη φετινή του νίκη.

Οι δικαιολογίες έχουν τελειώσει για τον Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα. «Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά» στην περίπτωση του ικανού (για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο) Φινλανδού.

Σφήνα ανάμεσα στα δύο Polo R WRC κατάφερε να μπει ο Μαντς Όστμπεργκ, ο οποίος όμως πρέπει να αισθάνεται πολύ μόνος στη Citroen, αφού ο Κρις Μικ για ακόμα μία φορά ήταν εκτός ρυθμού.

¶γνωστος παραμένει ο λόγος που το Fiesta WRC του Μίκο Χίρβονεν τυλίχθηκε στις φλόγες.

Από το ζενίθ στο ναδίρ η Hyundai! Από το ονειρικό «1-2» στην 4η ε.δ., οι Κορεάτες είδαν τα i20 να σταματούν αμέσως μετά, για διαφορετικούς λόγους. Πάντως, μην τους ξεγράφετε ακόμη. Είναι νωρίς, και η χρονιά έχει δρόμο...

In & Out
Ο αγώνας της Σαρδηνίας είχε νέο επίκεντρο. Από την Όλμπια μεταφέρθηκε στο Αλέγκρο, δυτικά του νησιού.
Μάλιστα, φέτος περιλάμβανε και σούπερ ειδική στην πρωτεύουσα της Σαρδηνίας, το Κάλιαρι, το βράδυ της Πέμπτης, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό θεατών.
Παραδοσιακά, οι ειδικές προσέλκυσαν χιλιάδες θεατές, αφού είναι γνωστό το πάθος των Ιταλών για το WRC.
Όμως, η οργάνωση δεν κατάφερε να τους τιθασεύσει, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πολύ επικίνδυνα σημεία και μόνο από θαύμα να μην έχουμε θρηνήσει θύματα!
Παράλληλα, έκδηλος ήταν ο εκνευρισμός του Σεμπαστιάν Οζιέ για τους φωτογράφους, τους οποίους χαρακτήρισε τρελούς για τα σημεία που κάθονταν, ενώ λίγο κόντεψε να πέσει επάνω σε κάποιους.
Ο Ρόμπερτ Κούμπιτσα έκανε τον ταχύτερο χρόνο στο shakedown, ενώ την πρώτη ημέρα έκανε την καλύτερή του μέχρι σήμερα επίδοση στο χώμα, όντας 5ος.
Τη δεύτερη, ωστόσο, είχε μία μικρή έξοδο, όπου έχασε έναν τροχό και εντέλει τερμάτισε 8ος κάνοντας χρήση Rally2.
Όταν ρωτήθηκε αν έχει μετανιώσει για την απόφασή του, ο Πολωνός είπε: «Είμαι άνθρωπος, και όχι μηχανή. Θέλω να είμαι ευτυχισμένος με ό,τι κάνω και να προσπαθώ να καταφέρω ό,τι μου φέρνει ικανοποίηση. Αυτός είναι και ο λόγος που τρέχω στα ράλλυ»...
Ζημιά 500.000 ευρώ υπέστη η M-Sport με την καταστροφή του Fiesta WRC του Χίρβονεν. Το αυτοκίνητο ήταν μεν ασφαλισμένο, αλλά για τις ειδικές διαδρομές, και όχι για τις απλές!
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ομάδα του Γουίλσον να επιβαρυνθεί εξ ολοκλήρου με το κόστος.
Η σειρά εκκίνησης βοήθησε κάποιους οδηγούς να διακριθούν, και ένας από αυτούς ήταν ο Μάρτιν Πρόκοπ, ο οποίος στο τέλος του πρώτου σκέλους ήταν 3ος!
Στη συνέχεια, έχασε λογικά έδαφος από ταχύτερους συνδυασμούς, αλλά και λόγω ενός προβλήματος στο χειρόφρενο.
Ακολουθώντας το facelift του μοντέλου παραγωγής, τo DS3 WRC αποβιβάστηκε στη Σαρδηνία με νέα εμπρός φωτιστικά σώματα.
Αυτό δε... βοήθησε τον Κρις Μικ, ο οποίος την πρώτη ημέρα εγκατάλειψε από πρόβλημα στην μπαταρία, για να επανέλθει στη συνεχεία υπό καθεστώς Rally2.
Η ζημιά στο i20 WRC του Γιούχο Χάνινεν αποδείχθηκε τόσο μεγάλη, που το αυτοκίνητο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.
Ο Χένινγκ Σόλμπεργκ τερμάτισε 7ος στον αγώνα, παρά την αποχή του για μεγάλο διάστημα, και δήλωσε ότι, αν βρει χρήματα, θα λάβει μέρος και στην Πολωνία.
Μέτρια αποδείχθηκε η «πρώτη» του Χέιντεν Πάντον με το i20 WRC, ο οποίος δε σημείωσε ανταγωνιστικές επιδόσεις, ενώ αντιμετώπισε και σειρά προβλημάτων.

ΡΑΛΛΥ ΣΑΡΔΗΝΙΑΣ, 6ος ΓΥΡΟΣ
17 ε.δ.: 364,92 χλμ.
Συνολικά: 1.403,41 χλμ.
Εκκίνησαν/Τερμάτισαν: 57/39
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1 Οζιέ-Ινγκρασία VW Polo R WRC RC1 4:02:37.8
2 Όστμπεργκ-¶ντερσον Citroen DS3 WRC RC1 4:04:00.9
3 Λάτβαλα-Αντίλα VW Polo R WRC RC1 4:04:10.6
4 Μίκελσεν-Φλοένε VW Polo R WRC RC1 4:05:17.1
5 Έβανς-Μπάριτ Ford Fiesta RS WRC RC1 4:07:19.6
6 Πρόκοπ-Τόμανεκ Ford Fiesta RS WRC RC1 4:08:43.1
7 Χ. Σόλμπεργκ-Μάινορ Ford Fiesta RS WRC RC1 4:09:53.6
8 Κούμπιτσα-Σεπάνιακ Ford Fiesta RS WRC RC1 4:14:56.8
9 Μπερτέλι-Ντότα Ford Fiesta RRC RC2 4:17:59.9
10 Αλ Κασίμι-Πάτερσον Citroen DS3 WRC RC2 4:19:27.1
ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ
Χίρβονεν-Λέχτινεν (Ford Fiesta) 4η Φωτιά, Χάνινεν-Τουομίνεν (Hyundai i20) 5η Έξοδος
ΝΙΚΗΤΕΣ Ε.Δ.
Λάτβαλα 7, Οζιέ 4, Όστμπεργκ 2, Χίρβονεν 1, Νεβίλ 1, Χάνινεν 1, Μίκελσεν 1
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑ Ε.Δ.
1η Χίρβονεν, 2η Νεβίλ, 3η Χάνινεν, 4η Νεβίλ, 5η-12η Λάτβαλα, 13η-17η Οζιέ
BΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ
Οδηγών: Οζιέ 138, Λάτβαλα 105, Όστμπεργκ 66, Μίκελσεν 63, Χίρβονεν 40, Έβανς 36, Μικ 32, Νεβίλ 31
Κατασκευαστών: VW Motorsport 227, Citroen Abu Dhabi 109, M-Sport WRT 78, VW Motorsport II 64, Hyundai Shell WRT 57
WRC-2: Μπερτέλι 81, Προτάσοφ 75, Αλ Ατίγια 50, Κρούουντα 49, Κέτομα 36, Φουκς 26