4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

F1: GP Καναδά & Αυστρίας

Ο Χάμιλτον έχει αρκετό έδαφος να ανακτήσει έναντι του Ρόζμπεργκ στη μάχη του τίτλου, καθώς αποδείχθηκε ότι η Mercedes δεν είναι άτρωτη.

ΜΕΣΑ σε δύο εβδομάδες η Red Βull έσπασε στον Καναδά το σερί νικών της Mercedes και η Williams στην Αυστρία το σερί pole position. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι η γερμανική ομάδα δε θα είναι η απόλυτη κυρίαρχος της φετινής σεζόν. Tα GP Καναδά και Αυστρίας αποτέλεσαν ιδιάζουσες περιπτώσεις αγώνων, με υψηλές θερμοκρασίες, απαιτητικά φρεναρίσματα και μαλακά ελαστικά, συνδυασμός συνθηκών που δυσκόλεψαν τη Mercedes για πρώτη φορά φέτος.
Στη μάχη του τίτλου Οδηγών η πίεση αυξάνεται, καθώς το παραμικρό λάθος κάνει μεγάλη διαφορά. Μετά τις τέσσερις συνεχόμενες νίκες του Λιούις Χάμιλτον, ο Νίκο Ρόζμπεργκ ήξερε ότι έπρεπε να βελτιώσει τις επιδόσεις του, και στο Μονακό τόνισε τη σημασία του γεγονότος ότι έκοψε το σερί του team mate του. Ο Γερμανός ανασυγκροτήθηκε και επέστρεψε στη μάχη του τίτλου δριμύτερος, κυρίως στις κρίσιμες στιγμές των κατατακτήριων δοκιμών, όπου ο Χάμιλτον έχει διαπράξει απανωτά λάθη, χάνοντας τη μάχη του Σαββάτου στα τρία τελευταία GP.
Το Μόντρεαλ θεωρείται μία από τις αγαπημένες πίστες του Χάμιλτον, αφού εκεί κατέκτησε την πρώτη του νίκη στην F1 (το 2007) και άλλες δύο έκτοτε. Η χάραξη ευνοεί το οδηγικό στυλ του Βρετανού με τα επιθετικά φρεναρίσματα. Στην πίστα το μονοθέσιο του Χάμιλτον ήταν πολύ πιο ήρεμο, με διαρκή συνοχή στις γραμμές, ενώ ο Ρόζμπεργκ έμοιαζε μονίμως στην κόψη του ξυραφιού. Ο Χάμιλτον ήταν επικεφαλής σε όλες τις διαδικασίες πριν από το Q3. Εκεί, όμως, ο Ρόζμπεργκ κατάφερε να αρπάξει την pole position κάτω από τη μύτη του Βρετανού σε μια πίστα που θεωρείται «δική» του.
Στον αγώνα, o Χάμιλτον είχε αρχίσει να πλησιάζει τον team mate του πριν παρουσιαστούν τα προβλήματα. Η Mercedes χρησιμοποιούσε στον Καναδά καινούργιο σύστημα απαγωγής θερμότητας και οι μηχανικοί της ομάδας δεν είχαν υπολογίσει σωστά τα περιθώρια που διέθεταν σε υψηλές θερμοκρασίες. Συνεπώς, υπερθερμάνθηκε η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του ERS, η οποία μετατρέπει εκατοντάδες βολτ εναλλασσόμενου ρεύματος (που συλλέγουν οι ηλεκτροκινητήρες) σε συνεχές (προς αποθήκευση στην μπαταρία), και αντίστροφα. Η υπερθέρμανση είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της MGU-K και, κατά συνέπεια, 160 ίππων, με τον πίσω άξονα των Mercedes να φρενάρει λιγότερο αποτελεσματικά, αφού ο ηλεκτροκινητήρας δεν επιβράδυνε το στροφαλοφόρο του V6. Οι οδηγοί αναγκάστηκαν να ρυθμίσουν την κατανομή πέδησης προς τον εμπρός άξονα. Ο Ρόζμπεργκ προτιμά, εν γένει, την κατανομή πέδησης προς τα εμπρός, ρύθμιση που προσδίδει υποστροφική ισορροπία στο μονοθέσιο κατά την είσοδο στις στροφές, ενώ ο Χάμιλτον αισθάνεται άνετα με περισσότερη αστάθεια στον πίσω άξονα. Ενδέχεται να οφείλεται σε αυτήν τη διαφορά ρυθμίσεων το γεγονός ότι ο Χάμιλτον έχει μονίμως χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου από τον team mate του. Με την κατανομή πέδησης προς τα πίσω, η MGU-K συλλέγει περισσότερη ενέργεια, εξοικονομώντας καύσιμα. Ωστόσο, στον Καναδά οι ρυθμίσεις του Ρόζμπεργκ αποδείχθηκαν κρίσιμες, καθώς επιβάρυνε λιγότερο τα «αδυνατισμένα» φέτος (προς εξοικονόμηση βάρους) φρένα του πίσω άξονα και κατάφερε να τα διατηρήσει εν λειτουργία μέχρι την καρό σημαία. Ο Χάμιλτον τα είδε να υπερθερμαίνονται και να αστοχούν μετά το δεύτερο pit stop του.

Ριχάρδος ο γιγαντοκτόνος
Ο Ντάνιελ Ρικάρντο ήταν απογοητευμένος από το γύρο του στις κατατακτήριες δοκιμές στον Καναδά. Την Κυριακή, όμως, έκανε υπομονή στα αρχικά στάδια του αγώνα και εκμεταλλεύτηκε τους λάθος υπολογισμούς της Red Bull στο δεύτερο pit stop του Φέτελ. Ο Αυστραλός, ωστόσο, ήταν πιο επιθετικός από τον team mate του, όταν βρέθηκε και αυτός εγκλωβισμένος πίσω από μια Force India. O Ρικάρντο άρπαξε την ευκαιρία να περάσει τον Πέρεζ τέσσερις γύρους πριν από το τέλος, ενόσω ο Μεξικανός πατούσε συνδυασμούς κουμπιών στο τιμόνι για να κάνει reset στα ηλεκτρονικά, καθώς δυσλειτουργούσαν τα πίσω φρένα του.
Στη συνέχεια, ο Αυστραλός έφτασε και προσπέρασε με ευκολία τον Ρόζμπεργκ, που είχε κάνει πολύ καλή δουλειά στη διατήρηση της πρωτοπορίας μέχρι εκείνη τη στιγμή, όντας ταχύτατος στα δύο πρώτα τμήματα της πίστας, ώστε να είναι εκτός εμβέλειας DRS στις ευθείες. Το ατύχημα Μάσα-Πέρεζ στον τελευταίο γύρο σφράγισε τη νίκη του Ρικάρντο. Στην πρώτη ευκαιρία που είχε παρουσιαστεί, ο Αυστραλός ήταν ο άνθρωπος που εκμεταλλεύτηκε τα προβλήματα της Mercedes, και όχι ο τετράκις πρωταθλητής team mate του. Ο 25χρονος έχει καταπλήξει τόσο τον Φέτελ όσο και τη Red Bull με τις επιδόσεις του, και οι φήμες λένε ότι με αυτήν τη νίκη παγίωσε τη θέση του στην ομάδα.
Νωρίτερα την ημέρα εκείνη είχε ανακοινωθεί ότι ο τεχνικός ηγέτης της Red Bull, Έιντριαν Νιούι, θα σταματήσει να εργάζεται επί μονίμου βάσεως με την ομάδα της F1 και θα προσφέρει συμβουλές μόνο εφόσον αυτό χρειαστεί. Συνεπώς, μέσα σε ένα χρόνο η F1 θα χάσει τους δύο ανθρώπους (Ρος Μπρον και Έιντριαν Νιούι) που οδήγησαν διάφορες ομάδες στην κατάκτηση σχεδόν όλων των τίτλων των δύο τελευταίων δεκαετιών. Ενδέχεται η προσφορά της Ferrari προς τον Νιούι να ήταν τόσο δελεαστική, που ο μόνος τρόπος για τη Red Bull να τον διατηρήσει εντός των κόλπων της ήταν να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του στην F1. Βρισκόμαστε, επίσης, σε μια εποχή που η αεροδυναμική εξέλιξη των μονοθεσίων περιορίζεται ολοένα και περισσότερο, στραγγαλίζοντας τη δημιουργική ελευθερία ανθρώπων όπως του Νιούι...
Δύο εβδομάδες αργότερα διεξήχθη το GP Αυστρίας, στην πίστα που ο ιδιοκτήτης της Red Bull, Ντίτριχ Μάτεσιτζ, ξόδεψε 250 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να την αγοράσει, να την αναβαθμίσει και να επαναφέρει τον αγώνα σε αυτήν. Εκεί, η εταιρεία είδε τρία εκ των τεσσάρων μονοθεσίων της να εγκαταλείπουν και τον Ρικάρντο να τερματίζει 8ος... Η Red Bull είχε δώσει προθεσμία στη Renault μέχρι το Αυστριακό GP για να βελτιώσει την κινητήρια μονάδα της. Μετά τον αγώνα, ο διευθυντής της ομάδας, Κρίστιαν Χόρνερ, επέκρινε τη γαλλική εταιρεία για την ανεπαρκή πρόοδο που έχει σημειώσει, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τόσο τις επιδόσεις όσο και την αξιοπιστία του V6. Αν και ο Χέλμουτ Μάρκο (αγωνιστικός σύμβουλος) άφησε υπαινιγμούς περί κατασκευής κινητήρα Red Bull, οι Μάτεσιτζ και Χόρνερ ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι αυτή η ειδικότητά της. Επιπλέον, η Renault υπενθύμισε ότι διατηρεί συμβόλαιο με τη Red Bull μέχρι το τέλος του 2016. Συνεπώς, η αυστριακή ομάδα δεν έχει εναλλακτικές λύσεις. Παρά τις καλές σχέσεις με τη VW, λέγεται ότι ο Φέρντιναντ Πιχ αρνείται να εισέλθει στην F1 όσο αυτή διευθύνεται από τον Έκλεστοουν.

Old school
Grand Prix Αυστρίας, αμμοπαγίδες και δύο Williams στην πρώτη σειρά εκκίνησης. Θα έλεγε κανείς ότι έχει ξυπνήσει στα '90s! Τόσο στο Μόντρεαλ όσο και στην Αυστρία, η Mercedes δεν είχε τη δυνατότητα να αντλήσει το μέγιστο από την πολύ μαλακή γόμα. Η Williams, ταχύτατη στην ανάπτυξη θερμοκρασιών στα ελαστικά, φόρτιζε καλύτερα τα εμπρός Pirelli, ενώ οι Mercedes εξουδετέρωσαν η μία την άλλη. Ο πρώτος χρόνος του Xάμιλτον στο Q3 είχε διαγραφεί λόγω εξόδου από την πίστα. Πιέζοντας ακόμα περισσότερο στη δεύτερη προσπάθεια, ο Βρετανός φρέναρε 10 μέτρα αργά για τη δεύτερη στροφή, άσκησε υπερβολική πίεση στο αριστερό πεντάλ και ένα εξόγκωμα στην άσφαλτο τον έκανε να χάσει τον έλεγχο της W05 και να καταλήξει στην 9η θέση, με τις κίτρινες σημαίες να καταστρέφουν και τον τελικό γύρο του Ρόζμπεργκ. Η Williams έκλεψε την pole position, αλλά στον αγώνα ακολούθησε τη δική της στρατηγική και δεν προσπάθησε καν να παλέψει με τις Mercedes, σε μια προσπάθεια να μη χάσει την 3η και την 4η θέση. Κρίμα, διότι με τις υψηλές τελικές ταχύτητες που διέθετε η FW36 ίσως μπορούσε να διεκδικήσει κάτι παραπάνω, δεδομένου ότι oι Mercedes αντιμετώπιζαν προβλήματα υπερθέρμανσης παρόμοια με αυτά του Καναδά.
Ο Χάμιλτον πραγματοποίησε εκπληκτική εκκίνηση, για να βρεθεί πριν από το τέλος του 1ου γύρου 4ος, ακριβώς πίσω από τον team mate του. Στο πρώτο του pit stop, όμως, ο Βρετανός δε σταμάτησε στο ακριβές σημείο, χάνοντας 0,9 δλ., και η Williams κατάφερε, με μια αλλαγή ελαστικών-αστραπή (2,1 δλ.), να επαναφέρει τον Μπότας στην πίστα μεταξύ των δύο Mercedes για το μεσαίο stint του αγώνα. Αν ο Χάμιλτον είχε βρεθεί μπροστά από τον Φινλανδό εκείνη τη στιγμή, η μονομαχία μεταξύ των Mercedes ίσως να μην είχε περιοριστεί στους τέσσερις τελευταίους γύρους, παρ' ότι το pit wall της γερμανικής ομάδας προσπαθούσε να διαχειριστεί τις θερμοκρασίες των μονοθεσίων. Η υπερθέρμανση στα εμπρός φρένα του Χάμιλτον έγινε εμφανής στο δεύτερο pit stop, με φλόγες να βγαίνουν από το αριστερό δισκόφρενο, και στην ίδια μοίρα βρισκόταν και ο Ρόζμπεργκ. Ωστόσο, ο Γερμανός παρέμεινε επικεφαλής μέχρι την καρό σημαία και, με την τρίτη φετινή νίκη του, απομακρύνθηκε 29 βαθμούς στη βαθμολογία. Αντιθέτως, ο Χάμιλτον έφυγε από την Αυστρία δηλώνοντας ότι μαθαίνει συνεχώς, αρνούμενος ότι τα λάθη του οφείλονται στην πίεση που αισθάνεται. Τέλος, ο Μπότας αναχώρησε από το Red Bull Ring με το τρόπαιο της 3ης θέσης στις αποσκευές του, έχοντας ανέβει για πρώτη φορά στο βάθρο ενός GP της F1!_ Φ. Λ.

pit stop
> Η ομάδα της Mercedes είχε κάνει για το Αυστριακό GP κρατήσεις σε ξενοδοχείο που κατέληξε να αγοράσει ο Μάτεσιτζ. Η Mercedes ισχυρίζεται ότι εκδιώχθηκε από το ξενοδοχείο, η Red Bull υποστηρίζει ότι η γερμανική ομάδα ακύρωσε τις κρατήσεις της.
> Σε όλες τις δηλώσεις τους οι οδηγοί της Mercedes δεν αναφέρθηκαν ούτε μία φορά στην πίστα της Αυστρίας ως Red Bull Ring.
> Μηχανικοί της Mercedes, μετά το Αυστριακό GP, κρέμασαν το αστέρι της εταιρείας στη μύτη του πανύψηλου (14 μ.) αγάλματος ταύρου που διακοσμεί το Red Bull Ring.
> Οι αγωνοδίκες Αυστρίας και Καναδά εξέτασαν το ατύχημα Πέρεζ-Μάσα στο Μόντρεαλ και συμφώνησαν ότι ο Μεξικανός έπρεπε να τιμωρηθεί επειδή άλλαξε γραμμή στο φρενάρισμα, κάτι που απαγορεύεται από τους κανονισμούς.
> Ο Ράικονεν ήταν εκνευρισμένος στην Αυστρία, επειδή η Ferrari του ζήτησε να προφυλάξει τα φρένα του από το δεύτερο κιόλας γύρο. Επίσης, κλήθηκε πολύ αργά για το πρώτο του pit stop, χάνοντας δύο θέσεις λόγω φθοράς ελαστικών.
> Ράικονεν: «Η αλήθεια είναι ότι δε νιώθω το μονοθέσιο στην είσοδο των στροφών. Όταν βρίσκω μια καλή αίσθηση με το εμπρός μέρος, υποφέρω μετά από ενοχλητική υπερστροφή, για αυτό δεν είμαι όσο γρήγορος μπορώ να είμαι. Ο Φερνάντο δεν έχει αυτό το πρόβλημα».
> Αλόνσο: «Υπάρχει ο σεβασμός από οδηγούς, διευθυντές ομάδων και οπαδούς για τη δουλειά που κάνουμε. Αλλά θα προτιμούσα να μην έχω σεβασμό και να κερδίζω περισσότερα τρόπαια».
> Red Bull και McLaren ήρθαν σε συμβιβασμό όσον αφορά το διπλό συμβόλαιο του αεροδυναμιστή Νταν Φάλοουζ, ο οποίος φαίνεται ότι θα παραμείνει στην πρωταθλήτρια ομάδα.
> Στο GP Αυστρίας προβλήθηκε στον προτελευταίο γύρο το μήνυμα «Συγχαρητήρια, κ. Μάτεσιτζ. Ευχαριστούμε, Μπέρνι», αλλά η τηλεόραση δεν έδειξε τις Williams να τερματίζουν στην 3η και την 4η θέση...

20 ημέρες αφότου απεβίωσε ο πρώτος Αυστραλός πρωταθλητής, Τζακ Μπράμπαμ, ο Ρικάρντο έγινε ο τέταρτος Αυστραλός νικητής της F1, μαζί με τους Α. Τζόουνς και Μ. Γουέμπερ.
6 χρόνια είχε να βρεθεί στην pole position o Μάσα, από το GP Βραζιλίας του 2008.
196 GP είχαν περάσει από την τελευταία φορά που δύο μονοθέσια Williams κατέλαβαν την 1η σειρά εκκίνησης (Γερμανία 2003).
8 Φινλανδοί έχουν ανέβει σε βάθρο GP της F1 μαζί με τον Μπότας, όσοι δηλαδή έχουν συμμετάσχει σε περισσότερους από έναν αγώνα.

Flying Finn
Η Williams δεν επιλέγει τυχαία να αναλάβει έναν οδηγό από μικρή ηλικία και να τον εκπαιδεύσει για την F1. O Χούλκενμπεργκ αποτελεί καλό παράδειγμα για αυτό, όπως επίσης ο 24χρονος Βάλτερι Μπότας. Το παλμαρέ του Φινλανδού πριν από την F1 ήταν εντυπωσιακό: Πρωταθλητής Ευρώπης στη Formula Renault 2.0 το 2008, 3ος τις δύο επόμενες χρονιές στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα F3 και Πρωταθλητής στο GP3 το 2011. Επίσης, διέθετε τον Μίκα Χάκινεν για μάνατζερ και μέντορα! Έκτοτε, η Williams πήρε στους κόλπους της τον Μπότας και τον εκπαίδευσε με δέκα εμφανίσεις σε ελεύθερες δοκιμές Παρασκευής το 2012, πριν κάνει το ντεμπούτο του στην F1 πέρυσι.

F1 2014 - 7ος γύρος
GP Καναδά (Μόντρεαλ)
Ημερομηνία: 08/06/2014
> Μήκος πίστας: 4.361 μ. > Γύροι: 70
> Συν. απόσταση: 305,270 χλμ.
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Α/Α, ΟΔΗΓΟΣ, ΟΜΑΔΑ, ΧΡΟΝΟΣ/ΔΙΑΦΟΡΑ (GRID)
1. Ρικάρντο, Red Bull, 1:39:12.830 (6)
2. Ρόζμπεργκ, Mercedes, +4.236 (1)
3. Φέτελ, Red Bull, +5.247 (3)
4. Μπάτον, McLaren, +11.755 (9)
5. Χούλκενμπεργκ, Force India, +12.843 (11)
TAX. ΓΥΡΟΣ: Mάσα, 1:18.504

F1 2014 - 8ος γύρος
GP Αυστρίας (Red Bull Ring)
Ημερομηνία: 22/06/2014
> Μήκος πίστας: 4.326 μ. > Γύροι: 71
> Συν. απόσταση: 307,020 χλμ.
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Α/Α, ΟΔΗΓΟΣ, ΟΜΑΔΑ, ΧΡΟΝΟΣ/ΔΙΑΦΟΡΑ (GRID)
1. Ρόζμπεργκ, Mercedes, 1:27:54.976 (3)
2. Χάμιλτον, Mercedes, +1.932 (9)
3. Μπότας,Williams, +8.172 (2)
4. Μάσα, Williams, +17.358 (1)
5. Αλόνσο, Ferrari, +18.553 (4)
TAX. ΓΥΡΟΣ: Mάσα, 1:18.504

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ
> 1. Ρόζμπεργκ 165
> 2. Χάμιλτον 136
> 3. Ρικάρντο 83
> 4. Αλόνσο 79
> 5. Φέτελ 60

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1. Mercedes 301
2. Red Bull 143
3. Ferrari 98
> 4. Force India 87
> 5. Williams 85
> 6. McLaren 72
> 7. Toro Rosso 12
> 8. Lotus 8
> 9. Marussia 2