4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

F1: GP Μεγάλης Βρετανίας & Γερμανίας

Το 1954, οπότε η Γερμανία κατέκτησε το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, η Mercedes κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο στην F1. Το άτυπο «νταμπλ» θα επαναληφθεί και φέτος. Το θέμα είναι αν θα σηκώσει Γερμανός την... κούπα.

ΣΤΟ Χοκενχάιμ ο Νίκο Ρόζμπεργκ έγινε ο πρώτος Γερμανός στην ιστορία της F1 που νίκησε το GP της πατρίδας του με γερμανικό μονοθέσιο. Βέβαια, ο πατέρας του Ρόζμπεργκ είναι Φινλανδός και το μονοθέσιο -όπως και ο κινητήρας- της Mercedes κατασκευάζεται στην Αγγλία... Παρ' ότι ο Ρόζμπεργκ είδε τη διαφορά του από τον Χάμιλτον στο πρωτάθλημα να πηγαίνει από τους 29 στους 4 βαθμούς μετά την εγκατάλειψη στο Σίλβερστοουν, στη συνέχεια ακολούθησε ενδεχομένως το καλύτερο δεκαήμερο της ζωής του. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα παντρεύτηκε τη μνηστή του, Βίβιαν Σίμπολντ, η Γερμανία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τη Mercedes (2015-2017, με φημολογούμενες συνολικές απολαβές που φτάνουν τα 55 εκατομμύρια ευρώ) και κατέκτησε τη νίκη στο GP της πατρίδας του, αυξάνοντας τη διαφορά από τον Χάμιλτον στους 14 βαθμούς.
Προβλήματα αξιοπιστίας καθόρισαν τα αποτελέσματα μεταξύ των δύο μονομάχων του τίτλου στα GP Βρετανίας και Γερμανίας, αποτρέποντας μάχες μεταξύ τους. Ο κλασικός, αναποφάσιστος βρετανικός καιρός δημιούργησε δραματικές καταστάσεις στις κατατακτήριες δοκιμές του Σίλβερστοουν. Ο Χάμιλτον, σε μια σπάνια στιγμή παραίτησης, όταν είδε ότι η πίστα ήταν βρεγμένη στον τελικό του γύρο, αποφάσισε ότι θα ήταν αδύνατο να βελτιώσει, και εγκατέλειψε την προσπάθεια. Ωστόσο, η πίστα είχε στεγνώσει στο τελευταίο κομμάτι, κάτι που ο Ρόζμπεργκ ισχυρίζεται ότι είχε προβλέψει. Από poleman, ξαφνικά ο Xάμιλτον κατέληξε στην 6η θέση. Στις συνεντεύξεις που ακολούθησαν έμοιαζε χαμένος, δεν είχε τα λόγια να περιγράψει τι είχε συμβεί...
Η επόμενη ημέρα, όμως, ήταν διαφορετική. Ο Χάμιλτον εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του team mate του, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα με τις αλλαγές σχέσεων στο κιβώτιο εξαρχής. Φημολογείται ότι ο Ρόζμπεργκ χρησιμοποιούσε (για τρίτο αγώνα) μια καινούργια έκδοση του φετινού κιβωτίου της Mercedes, σχεδιασμένη για να πραγματοποιεί ταχύτερα κατεβάσματα. Εντέλει, ο Γερμανός δεν κατάφερε να αποφύγει την εγκατάλειψη, η οποία μας στέρησε μια θεαματική μάχη μεταξύ τους. Στη Γερμανία το ρόλο αυτόν ανέλαβε το δεξί δισκόφρενο του Χάμιλτον, το οποίο αστόχησε έπειτα από μόλις πέντε γύρους και τον έστειλε στις μπαριέρες.
Εδώ και πολλά χρόνια, πολλές ομάδες συνεργάζονται με δύο εκ των τριών προμηθευτών φρένων της F1, για να προσφέρουν περισσότερες επιλογές στους οδηγούς τους όσον αφορά την αίσθηση στο φρενάρισμα. Ο Χάμιλτον προτιμά δίσκους Brembo, οι οποίοι προσφέρουν περισσότερο αρχικό «δάγκωμα», που του επιτρέπει να φρενάρει πιο αργά. Ο Ρόζμπεργκ προτιμά τους δίσκους της Carbon Industrie, οι οποίοι παρέχουν πιο προοδευτική απόκριση. Ωστόσο, αυτή ήταν η ένατη αστοχία σε δίσκο της Brembo φέτος και η δεύτερη που συμβαίνει στη Mercedes (η άλλη είχε συμβεί στο τεστ της Βαρκελώνης). O Νίκι Λάουντα επέκρινε την ιταλική εταιρεία, που είχε υποσχεθεί ότι επέλυσε το πρόβλημα, αλλά τελικά δεν τα είχε καταφέρει. Η Mercedes επέλεξε την ασφαλή οδό για τον αγώνα, αλλάζοντας τους δίσκους φρένων στο μονοθέσιο του Χάμιλτον σε Carbon Industrie υπό το καθεστώς parc ferme. Παρά την αλλαγή αυτήν, η FIA δεν υποχρέωσε τον Xάμιλτον να εκκινήσει από το pit lane, γεγονός που έκανε Ferrari και Red Bull να εξετάσουν το ενδεχόμενο ένστασης. Η διατύπωση των κανονισμών επιτρέπει κάτι τέτοιο, αλλά είναι προφανές ότι δημιουργήθηκε μια γκρίζα περιοχή...
Εντέλει ο Χάμιλτον δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του εκπληκτικού -στους τρεις τελευταίους αγώνες- Βάλτερι Μπότας. Ο Βρετανός τερμάτισε 3ος έπειτα από έναν εντυπωσιακό αγώνα ανάκαμψης, ρισκάροντας αρκετές φορές. Σε μία από αυτές τραυμάτισε την εμπρός αεροτομή του, και αυτό επιβάρυνε τα ελαστικά του. Η Mercedes τον κάλεσε στα pits όταν είδε τη Sauber του Σούτιλ σταματημένη κάθετα στην πίστα, βασιζόμενη στην παρέμβαση του αυτοκινήτου ασφαλείας, που δεν ήρθε ποτέ. «Νομίζω ότι ξέρετε γιατί» σχολίασε ο Χάμιλτον, δεδομένου ότι ο Γερμανός team mate του ήταν επικεφαλής. Ο Χάμιλτον δήλωσε ότι του ήρθαν στο μυαλό τα τραγικά συμβάντα του GP Νότιας Αφρικής του 1977, όπου ο Τομ Πράις παρέσυρε έναν πυροσβέστη που διέσχιζε την πίστα. Αμφότεροι έχασαν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο...

The FRIC ban theory
Πριν από το Γερμανικό GP ξαφνικά όλοι μιλούσαν για τα συστήματα αλληλένδετων αναρτήσεων (FRIC - Front/Rear Interconnected), που μέχρι πρότινος ελάχιστους είχαν απασχολήσει. Όπως, δυστυχώς, συνηθίζει αρκετά συχνά, η FIA άλλαξε τους κανονισμούς στο μέσον της σεζόν. Το 2003 ήταν το σχήμα των ελαστικών της Michelin, το 2006 ήταν το σύστημα αναρτώμενης μάζας της Renault και το 2011 στο στόχαστρο βρέθηκαν οι περίπλοκες χαρτογραφήσεις κινητήρων, που εντέλει απαγορεύτηκαν μόνο για το Βρετανικό GP εκείνης της χρονιάς. Φέτος, σειρά είχε το FRIC.
Το σύστημα αλληλένδετων αναρτήσεων δεν είναι καινούργιο στην F1. Η Lotus (πρώην Renault) το χρησιμοποιεί από το 2008. Επρόκειτο για ένα παθητικό υδραυλικό κύκλωμα που συνέδεε τις αναρτήσεις των δύο αξόνων. Ένας υδραυλικός κύλινδρος σε κάθε άξονα αντιστάθμιζε τη συμπίεση που δέχεται το εμπρός ή το πίσω μέρος κατά το φρενάρισμα ή την επιτάχυνση, ανασηκώνοντας την αντίστοιχη ανάρτηση. Σκοπός του συστήματος ήταν να διατηρεί το πάτωμα του μονοθεσίου όσο το δυνατόν πιο κοντά στο έδαφος και παράλληλο με αυτό, βελτιώνοντας την αεροδυναμική απόδοση και επιτρέποντας πιο επιθετικό σχεδιασμό. Η Mercedes διέθετε το πιο εξελιγμένο σύστημα FRIC, ελέγχοντας πιθανότατα και τις εγκάρσιες κλίσεις του μονοθεσίου στις στροφές, χρησιμοποιώντας δύο υδραυλικούς κυλίνδρους ανά άξονα.
Οι λόγοι που οδήγησαν τη FIA σε αυτήν την κίνηση δεν είναι σαφείς. Η επίσημη εκδοχή είναι επειδή τα συστήματα είχαν αρχίσει να γίνονται ακραία και είχαν πολύ υψηλό κόστος εξέλιξης. Φήμες λένε ότι κάποιες ομάδες (Ferrari; Red Bull; McLaren, παρά τις αρνήσεις της;) απευθύνθηκαν στη FIA διερωτώμενες για τη νομιμότητα ακραίων ερμηνειών του FRIC, τις οποίες ισχυρίζονταν ότι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το 2015, με σκοπό να απαγορευτεί το σύστημα άμεσα. Η FIA ακολούθησε μια αποστασιοποιημένη, αλλά εξίσου αποτελεσματική τακτική. Έβαλε ουσιαστικά τις ομάδες να καθορίσουν τη νομιμότητα του συστήματος, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν επρόκειτο να λάβουν ομόφωνη απόφαση. Συνεπώς, το FRIC αποτελεί πλέον παρελθόν για την F1.
Η αφαίρεση του συστήματος ανάγκασε τις ομάδες να αυξήσουν την απόσταση από το έδαφος του εμπρός μέρους. Υιοθέτησαν επίσης πιο σκληρές ρυθμίσεις στην εμπρός ανάρτηση: ο συνδυασμός που έκανε τα μονοθέσια υποστροφικά, αυξάνοντας τη φθορά των εμπρός ελαστικών, που αποτέλεσαν τον κρίσιμο παράγοντα στο Γερμανικό GP. Η Mercedes δυσκολεύτηκε με την απώλεια του συστήματος όσον αφορά το φρενάρισμα και τη διαχείριση ελαστικών, ωστόσο η υπεροχή της δεν απειλήθηκε, καθώς ο Χάμιλτον έκανε κύκλους γύρω από τα υπόλοιπα μονοθέσια, πλην της Williams του Βάλτερι Μπότας, που κατάφερε να αντισταθεί μέχρι την καρό σημαία.
Η Williams έχει αποδειχθεί στους τελευταίους τρεις αγώνες η 2η δύναμη του grid, και η απαγόρευση του FRIC δεν την έβλαψε. Παρά τα ατυχήματα του Φελίπε Μάσα στον πρώτο γύρο των GP Βρετανίας και Γερμανίας, η Williams προσπέρασε τη Ferrari στη βαθμολογία του πρωταθλήματος Κατασκευαστών, και τώρα έχει βλέψεις για τη 2η θέση της Red Bull. Πέραν του πλεονεκτήματος του κινητήρα της Mercedes που χρησιμοποιεί, η FW36 είναι ένα μονοθέσιο με πολύ χαμηλή αεροδυναμική αντίσταση. Αυτό επιτρέπει στην ομάδα τη ρύθμιση των αεροτομών ώστε να παράγουν υψηλές τιμές αρνητικής άντωσης, χωρίς να επιβαρύνεται ιδιαίτερα η τελική ταχύτητα στις ευθείες, πιθανότατα με τη βοήθεια αρκετά κοντών σχέσεων στο κιβώτιο. Ο Βάλτερι Μπότας αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή της φετινής σεζόν, που αποτελεί τη δεύτερη προσωπική του στην F1, έχοντας ανέβει στο βάθρο σε τρεις συνεχόμενους αγώνες. Τερμάτισε 2ος στο Σίλβερστοουν, έχοντας εκκινήσει από τη 14η θέση, και επανέλαβε την επίδοση αυτή δύο εβδομάδες αργότερα, νικώντας στα ίσα μία εκ των Mercedes. Ωστόσο, ο Φινλανδός ήδη στοχεύει σε υψηλότερα επιτεύγματα!_ Φ. Λ.

Πώληση Caterham
Ο Μαλαισιανός επιχειρηματίας Τόνι Φερνάντες έφυγε... νύχτα από την F1, πουλώντας σε επενδυτές από Ελβετία και Μέση Ανατολή (οι οποίοι παραμένουν ανώνυμοι) την ομάδα της Caterham για μόλις 35 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις φήμες. Η ομάδα είχε χρέη 20 εκατ. ευρώ, ενώ ο Φερνάντες είχε επενδύσει σε αυτήν περισσότερα από 200 εκατ. Τη διεύθυνση της ομάδας ανέλαβε ο παλαίμαχος οδηγός Κρίστιαν ¶λμπερς, ο οποίος επίσης είχε φύγει νύχτα από την F1, μαζί με την αντλία ανεφοδιασμού που παρέσυρε μαζί του στο Γαλλικό GP του 2007... Αφεντικό του τότε στη Spyker ήταν ο Κόλιν Κόλες, ο οποίος λειτουργεί πλέον ως σύμβουλος στην Caterham. Οι γνωστές τακτικές του Κόλες τέθηκαν ήδη σε εφαρμογή, καθώς η ομάδα απέλυσε περισσότερα από 40 άτομα εκ των 350 που αποτελούσαν το προσωπικό της.

pit stop
> Νέες αμφιβολίες για τη διεξαγωγή του GP Ρωσίας, μετά την τραγωδία με την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17.
> O μέτοχος της Mercedes Νίκι Λάουντα χαρακτήρισε... περιττωματικά τα φετινά μονοθέσια των McLaren και Ferrari.
> Την ίδια ημέρα που ο Μαλντονάντο βρέθηκε πίσω από μια Marussia στις κατατακτήριες δοκιμές του Γερμανικού GP, ο ιδιοκτήτης της Lotus, Τζέραρντ Λόπεζ, επιβεβαίωσε ότι ο Βενεζουελανός θα παραμείνει στην ομάδα και το 2015.
> H FIFA δεν επέτρεψε στον Ρόζμπεργκ να απεικονίσει στο εορταστικό κράνος του για το Γερμανικό GP το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Φήμες λένε ότι ο σπόνσορας του Μουντιάλ, η Hyundai, εμπόδισε την κίνηση του Ρόζμπεργκ, για να μην επωφεληθεί από την προβολή η Mercedes...
> Ο Φέτελ δεν ήταν ικανοποιημένος από τις αναβαθμίσεις στα καύσιμα της Total και τον κινητήρα της Renault στο Γερμανικό GP...
> Αλόνσο: «Μέχρι στιγμής, μπορούσαμε να βασιστούμε μόνο σε ένα μονοθέσιο, και πρέπει να βελτιωθούμε σε αυτό». Υπαινιγμός για την απόδοση του Ράικονεν.
> Εκπληκτική η μονομαχία Φέτελ-Αλόνσο στο Βρετανικό GP, πολλή γκρίνια όμως στον ασύρματο και από τους δύο για να τιμωρήσουν οι αγωνοδίκες τον αντίπαλο. Σημεία των καιρών...
> Απολύθηκε ο επικεφαλής του τμήματος κινητήρων της Ferrari, Λούκα Μαρμορίνι.

75 χρόνια είχε να νικήσει Γερμανός με γερμανικό μονοθέσιο το GP της πατρίδας του (από τον Ρούντολφ Καρατσόλα, το 1939, με Mercedes).
300 παρουσίες στο βάθρο συμπλήρωσαν στη Γερμανία τόσο οι κινητήρες της Mercedes όσο και η ομάδα της Williams.
47 g δέχθηκε το σώμα του Ράικονεν στο ατύχημα που είχε ο Φινλανδός στο Βρετανικό GP.
22 χρόνια μετά την Τζοβάνα Αμάτι, η Σούζι Βολφ έγινε η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε σε αγωνιστικό σ/κ (από το 1992), οδηγώντας τη Williams στις ελεύθερες δοκιμές.
91 βαθμοί μέχρι στιγμής φέτος για τον Μπότας, περισσότεροι δηλαδή από όσους συγκέντρωσε η Williams τις τρεις προηγούμενες σεζόν (86).

F1 2014 - 9ος Γύρος
GP Μ. Βρετανίας (Σίλβερστοουν), 06/07/2014
> Μήκος πίστας: 5.891 μ. > Γύροι: 52
> Συν. απόσταση: 306,198 χλμ.

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Α/Α, ΟΔΗΓΟΣ, ΟΜΑΔΑ, ΧΡΟΝΟΣ/ΔΙΑΦΟΡΑ (GRID)
1. Χάμιλτον, Mercedes, 2:26:52.094 (6)
2. Μπότας, Williams, +30.135 (14)
3. Ρικάρντο, Red Bull, +46.495 (8)
4. Μπάτον, McLaren, +47.390 (3)
TAX. ΓΥΡΟΣ: Xάμιλτον, 1:37.176

F1 2014 - 10ος Γύρος
GP Γερμανίας (Χοκενχάιμ), 20/07/2014
> Μήκος πίστας: 4.574 μ. > Γύροι: 67
> Συν. απόσταση: 306,458 χλμ.

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Α/Α, ΟΔΗΓΟΣ, ΟΜΑΔΑ, ΧΡΟΝΟΣ/ΔΙΑΦΟΡΑ (GRID)
1. Ρόζμπεργκ, Mercedes, 1:33:42.914 (1)
2. Μπότας,Williams, +20.789 (2)
3. Χάμιλτον, Mercedes, +22.530 (20)
4. Φέτελ, Red Bull, +44.014 (6)
5. Αλόνσο, Ferrari, +52.467 (7)
TAX. ΓΥΡΟΣ: Xάμιλτον, 1:19.908

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ
> 1. Ρόζμπεργκ 190
> 2. Χάμιλτον 176
> 3. Ρικάρντο 106
> 4. Αλόνσο 97
> 5. Μπότας 91

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1. Mercedes 366
2. Red Bull 188
3. Williams 121
> 4. Ferrari 116
> 5. Force India 98
> 6. McLaren 96
> 7. Toro Rosso 15
> 8. Lotus 8
> 9. Marussia 2