4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Nissan X-Trail 1.6 dCi 4WD

Μεγαλύτερο από τον ηγέτη της μάρκας, το Qashqai, με τετρακίνητη -παραδοσιακά- έκδοση στην γκάμα του και για πρώτη φορά με δυνατότητα 7θέσιας διάταξης καθισμάτων, το νέο X-Trail έρχεται να ολοκληρώσει τη σειρά «υπερυψωμένων» της Nissan, που πλέον περιλαμβάνει τα πάντα και για κάθε γούστο.

ΟI άλλοτε τετραγωνισμένες άκρες και οι αυστηρές γραμμές, που περισσότερο παρέπεμπαν σε ένα μικρότερο Patrol, λάμπουν διά της απουσίας τους. Αυτά, άλλωστε, αποτελούν γνωρίσματα καθαρόαιμων τετρακίνητων (βλ. Land Rover Defender, Mercedes G-Wagen), που σήμερα τα ψάχνεις με κιάλι στους δρόμους. Το νέο X-Trail προσγειώνεται στα ζητούμενα της εποχής βάζοντας νερό στο κρασί του, όχι απλώς λόγω του νέου του σχήματος, που σαφώς παραπέμπει στο Qashqai, αλλά και εξαιτίας των διαθέσιμων κινητήρων του που, με ανώτατη χωρητικότητα τα 1,6 λίτρα, το τοποθετούν κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2.000 κ.εκ., ανάγοντάς το σε μια πιο προσιτή φορολογικά επιλογή.
Ήδη σε ό,τι αφορά την κίνηση με πετρέλαιο, που αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές στη χώρα μας, το νέο X-Trail «καπελώνει» τα άμεσα ανταγωνιστικά Ford Kuga και Toyota RAV4, που κάτω από τα καπό τους έχουν κινητήρες των 2,0 και των 2,2 λίτρων, αντίστοιχα, με το ιαπωνικό μοντέλο μάλιστα στην τετρακίνητη εκδοχή του να ξεφεύγει γενικότερα και σε ό,τι αφορά το κόστος κτήσης, τη στιγμή που το άμεσα ανταγωνιστικό Honda CR-V με τον εξαιρετικό 1.600άρη ντίζελ διατίθεται με κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς.
Το Χ-Trail, παίζοντας με το χαρτί του Qashqai, διατίθεται τόσο σε προσθιοκίνητες όσο και σε τετρακίνητες εκδόσεις, έτσι, για να μην αφήσει περιθώριο για σχόλια σχετικά με απώλεια ταυτότητας ή χαρακτήρα κτλ. Εν προκειμένω, επιλέγουμε την τετρακίνητη έκδοση με τον ήδη γνωστό από την παρουσία του σε αρκετά μοντέλα του ομίλου Renault-Nissan (και φυσικά στο Qashqai) τουρμποντίζελ των 1,6 λίτρων, και πάμε να πατήσουμε και πέρα από την άσφαλτο.

Οικογενειακοί δεσμοί
Μέχρι να «χωνέψουμε» πως πρόκειται για την τρίτη γενιά του X-Trail, κοιτώντας το από μπροστά θα συνεχίσουμε να το μπερδεύουμε με το Qashqai. Ευτυχώς που κατά τα άλλα είναι σημαντικά πιο ογκώδες, και εδώ σημειώνουμε τα επιπλέον 266 χλστ. ως προς το μήκος, παρ' ότι πατάνε στο ίδιο δάπεδο. Εξωτερικά η συγγένεια επιβεβαιώνεται από τις παρόμοιες καμπύλες γραμμές κατά μήκος ολόκληρου του αμαξώματος, αλλά και από τον παρεμφερή σχεδιασμό της μάσκας και των εμπρός φωτιστικών μερών, κάτι που άλλωστε αποτελεί κοινή γραμμή της πλειονότητας των εργοστασίων την τελευταία δεκαετία.
Ωστόσο, εδώ οι δεσμοί είναι πασιφανείς και εντός. Με το που θα περάσεις στο εσωτερικό του X-Trail, αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι... μία κλάση πιο πάνω από το Qashqai, χάρη στην αναβαθμισμένη ποιότητα μέρους των υλικών. Παρ' όλα αυτά, πλήθος στοιχείων, όπως είναι οι διακόπτες και τα χειριστήρια, σου φαίνονται οικεία από το μικρότερο crossover της φίρμας. Κανένα πρόβλημα, πάντως, αφού, εξαιρώντας τα πλαστικά της κεντρικής κονσόλας, που θα 'λεγες πως «ξέφυγαν» και παρέμειναν σκληρά, συνολικά ο αεράτος χώρος επιβατών, πέρα από απόλυτα εργονομικός, αποπνέει και μια πολυτέλεια πρωτόγνωρη για X-Trail.
Στο νέο... μοτίβο συμπεριλαμβάνεται η προαιρετικά διαθέσιμη τρίτη σειρά καθισμάτων (1.450 ευρώ), που συνεπάγεται και την κατάργηση της ανάλογης έκδοσης (+2) από την γκάμα του Qashqai. Πάντως, μιας και για τα έξτρα καθίσματα ο λόγος, θα σημειώσουμε ότι, παρά τα συνολικά 4.643 χλστ. μήκους του αμαξώματος, οι επιβάτες της τρίτης σειράς κάθε άλλο παρά σαν σε πούλμαν θα αισθανθούν, και τελικά στην πράξη μιλάμε για λύση ανάγκης για παιδιά. Πέραν αυτού, όμως, οι διαθέσιμοι χώροι και οι δυνατότητες διαμόρφωσης του εσωτερικού είναι υπεράνω κριτικής: το πίσω -ελαφρώς υπερυψωμένο συγκριτικά με τα εμπρός- κάθισμα μετακινείται κατά το διαμήκη άξονα, απελευθερώνοντας, ανάλογα με τις ανάγκες, περισσότερο χώρο για τα γόνατα των επιβατών ή στο χώρο αποσκευών, ενώ η πλάτη του, που ρυθμίζεται σε κλίση, αναδιπλώνεται πλήρως, αποκαλύπτοντας έναν εντελώς επίπεδο χώρο, στον οποίο μπορούν να μεταφερθούν αντικείμενα μήκους 1,83 μέτρων.

Στην καρδιά
Αν και σε κάποιες αγορές διατίθενται εκδόσεις με βενζινοκινητήρες 2,0 και 2,5 λίτρων, για τη δική μας επελέγη ο 1.600άρης ντίζελ με τους 130 ίππους και τα 32,6 χλγμ. ροπής, τιμή ίση με την αντίστοιχη του 2λιτρου ντίζελ που κινούσε τη δεύτερη γενιά του μοντέλου. Και πολύ καλά αποφάσισαν, δηλαδή, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την αυξημένη ζήτηση του Qashqai με το συγκεκριμένο κινητήρα, που αυτήν τη στιγμή έχει φτάσει τις παραγγελίες σε εξάμηνη παράδοση. Συγκριτικά με το Qashqai, το νέο X-Trail αναφορικά με την ανάρτηση διαθέτει πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, είτε ως δικίνητο είτε ως τετρακίνητο (αντιστρεπτική στα δικίνητα Qashqai), αλλά τις όποιες διαφορές θα τις δούμε όταν οδηγήσουμε τη δικίνητη έκδοση. Το X-Trail της δοκιμής είναι εφοδιασμένο με το σύστημα All-Mode 4x4-i τετρακίνησης της Nissan, που, όπως και τα περισσότερα ανταγωνιστικά στην εποχή όπου SUV και crossover δεν είναι εύκολα διακριτές έννοιες, μεταφέρει έως και το 50% της ροπής στον πίσω άξονα όταν διαγνώσει απώλεια πρόσφυσης, ενώ μπορεί να κατανείμει τη ροπή σε ποσοστό 50:50 εμπρός:πίσω κατ' επιλογήν, μέχρι τα 40 χλμ./ώρα.
Στο δρόμο που χάραξε η Nissan με το τελευταίας γενιάς Note, που ήδη από τη βασική του έκδοση ξεχωρίζει για τον πλούσιο εξοπλισμό του, το X-Trail διαθέτει, αντίστοιχα, Adaptive Ride Control, το οποίο μέσω των ραντάρ του cruise control, όταν ανιχνεύει «κατσαρά» σημεία στο οδόστρωμα, σκληραίνει τα αμορτισέρ για καλύτερο έλεγχο του αμαξώματος (σε ακραίες συνθήκες επεμβαίνει ελαφρώς και στα φρένα), καθώς και το Active Trace Control, που επίσης φρενάρει τους τροχούς για την αποφυγή της έντονης υποστροφής. Η οποία υποστροφή όντως είναι σπάνιο φαινόμενο, τουλάχιστον σε ασφάλτινες επιφάνειες, όπου και αναμενόμενα θα γράψει το X-Trail τα περισσότερα χιλιόμετρα. Και, μάλιστα, παρ' ότι βαρύ και με ένα σύστημα διεύθυνσης που μπορεί να πληροφορεί παραπάνω από ικανοποιητικά, αλλά να μην ανταποκρίνεται ανάλογα με ενός «επιβατικού» στις γρήγορες εναλλαγές πορείας.
Οι κλίσεις, πάντως, που περιμένεις από ένα τέτοιου μεγέθους αμάξωμα δεν έρχονται, ενώ αυτό που πραγματικά κάνει το μεγάλο Nissan να ξεχωρίζει είναι η ποιότητα κύλισης, που, χάρη τόσο στη ρύθμιση της ανάρτησης όσο και στα ψηλοπρόφιλα ελαστικά του, το κατατάσσει μία κατηγορία ψηλότερα από αυτήν όπου ανήκει. Θα μπορούσε να ταξιδεύει ατελείωτες ώρες με απαγορευμένους ρυθμούς, και μόνο ο αεροδυναμικός θόρυβος από τις ράγες οροφής θα υπενθύμιζε πως υπάρχουν και κάμερες ταχύτητας. Θόρυβος που φυσικά δεν ακούγεται επ' ουδενί εντός πόλης, όπου το X-Trail αποδεικνύεται όχι μόνο μαγικό χαλί, αλλά και υπέρ το δέον ευκολοδήγητο, παρ' ότι ο κινητήρας του αρέσκεται να δουλεύει μεταξύ 2.000 και 4.000 σ.α.λ.
Αυτό το μικρό φάσμα λειτουργίας του κινητήρα, που δεν πρόκειται να προβληματίσει ποτέ εντός, είναι σίγουρα ένα μείον στη λειτουργία του συνόλου εκτός δρόμου. Εκεί -και δε μιλάμε για περιπετειώδεις διαδρομές- όπου ο δίσκος του συμπλέκτη αποδεικνύεται ανίσχυρος να βγάλει από τα δύσκολα τα 1.580 κιλά του αμαξώματος, ο οδηγός ουκ ολίγες φορές θα χρειαστεί να καταφύγει ακόμα και στην 1η σχέση, αφού, με δεδομένο πως ο κινητήρας «ξυπνάει» ψηλά, βρίσκεται συχνά... εκτεθειμένος σε κλειστές ανηφορικές στροφές. Ευτυχώς, οι συνέπειες στην έτσι κι αλλιώς πολύ καλή κατανάλωση (8,1 λίτρα/100 χλμ.) είναι άνευ σημασίας, τη στιγμή που οι υπόλοιποι επιβάτες ακόμα και εκτός δρόμου θα απολαύσουν την υποδειγματική λειτουργία της ανάρτησης. Από την άλλη, βέβαια, τα όποια ηλεκτρονικά βοηθήματα εκτός δρόμου, και υπό την προϋπόθεση ότι μιλάμε για σβέλτο ρυθμό, δεν προλαβαίνουν το «χάσιμο» του εμπρός μέρους στις γρήγορες καμπές ή τις κλειστές στροφές, και κάπου εκεί μπαίνει στην εξίσωση η διαφορά τιμής (+ 4.400 ευρώ) σε σχέση με της δικίνητης έκδοσης του μοντέλου.

Προτεραιότητες
Στην τρίτη του γενιά το X-Trail φαίνεται πως καλείται να συνδυάσει την κληρονομιά του εργοστασίου, αναφορικά με τα τετρακίνητα μοντέλα, με τις ανέσεις που παρέχουν τα σύγχρονα crossover, κατηγορία στην οποία η Nissan κυριαρχεί, χάρη στο Qashqai.
Πέραν αυτών, στη δεδομένη του έκδοση αποτελεί μοναδικό παίκτη στο είδος, όντας μεν τετρακίνητο, αλλά με φορολογικό ατού έναντι του ανταγωνισμού - θα σημειώσουμε πάντως ότι το αντίστοιχο 2λιτρο (140 ίπποι) Ford Kuga, έστω κι αν όχι με αντίστοιχο εξοπλισμό, είναι κατά τι φθηνότερο (29.625 έναντι 32.790 ευρώ). Και κάπου εδώ αρχίζουν να προκύπτουν ερωτήματα που έχουν να κάνουν με «εσωτερικό» πόλεμο, αφού, πέραν των αντίπαλων στρατοπέδων, το νέο X-Trail αντικειμενικά απέναντί του θα βρει το κατά 4.000 ευρώ φθηνότερο, αισθητά ωστόσο μικρότερο, αλλά και επιβεβαιωμένα μεγάλο ταλέντο του εργοστασίου, το Qashqai. Το πού θα γείρει η πλάστιγγα έχει να κάνει με τις ανάγκες, που, αν όντως είναι αυξημένες, θα βρουν το μάστορά τους στο νέο X-Trail, το οποίο στο παιχνίδι πλέον βάζει και την παράμετρο «πολυχρηστικότητα», τομέα όπου οι άμεσοι ανταγωνιστές του ακόμη δεν έχουν προσεγγίσει σημαντικά._ 4T

Nissan All Mode 4x4-i

Κίνηση στους εμπρός τροχούς (2WD): Η ροπή στο σύνολό της κατανέμεται στους εμπρόσθιους τροχούς, και μόνο στιγμιαία, σε ακραίες συνθήκες, μπορεί να κατανεμηθεί και πίσω.
Αυτόματη εμπλοκή τετρακίνησης (Auto): Ανάλογα με τις συνθήκες οδοστρώματος, η κατανομή ροπής μεταβάλλεται ανάμεσα στους δύο άξονες σε ποσοστό από 100%-0% (εμπρός-πίσω) έως -στιγμιαία- 50%-50%.
Κλείδωμα (Lock): Η ροπή κατανέμεται σταθερά εμπρός-πίσω σε ποσοστό 50%-50%, σε ταχύτητα που δεν υπερβαίνει τα 40 χλμ./ώρα. Πιο ψηλά το κλείδωμα αποσυμπλέκεται, και εμπλέκεται το αυτόματο πρόγραμμα τετρακίνησης.

ΥΠΕΡ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ/ΠΟΛΥΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑ/ΧΩΡΟΙ

ΚΑΤΑ/ΑΡΓΟ ΤΙΜΟΝΙ/ΤΙΜΗ/ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΕΥΡΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ