4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

WRC: Ράλλυ Φινλανδίας & Γερμανίας

Η Hyundai ήρθε στο WRC για να πρωταγωνιστήσει, και στη Γερμανία χάλασε το πάρτι της VW, σημειώνοντας με τον Τιερί Νεβίλ την πρώτη της νίκη στο θεσμό, την ώρα που ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα είχε προλάβει μερικές ημέρες νωρίτερα να γεμίσει υπερηφάνεια τους συμπατριώτες του στο Ράλλυ Φινλανδίας.

Η HYUNDAI δεν είναι μια απλή αυτοκινητοβιομηχανία, αφού αποτελεί έναν από τους κολοσσούς της εποχής. Η εμπλοκή της στο WRC δεν αποτελεί παιχνίδι για τους Κορεάτες, κάτι που άλλωστε οι ίδιοι είχαν δηλώσει από την πρώτη στιγμή εμπλοκής τους. Με προϋπολογισμό αντίστοιχο αυτού της VW, ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να ξεπεράσουν τη γερμανική εταιρεία, που αποτελεί και έναν από τους μεγάλους της ανταγωνιστές ανά την υφήλιο. Αυτό που δεν περίμεναν οι ίδιοι ήταν να το καταφέρουν από φέτος. Και όμως, επειδή κάποιες φορές η τύχη παίζει περίεργα παιχνίδια, η Hyundai είδε τους Τιερί Νεβίλ και Ντάνι Σόρντο να της χαρίζουν το πρώτο «1-2» στην ιστορία της στους αγώνες ράλλυ. Ένα αποτέλεσμα που μόνο ονειρικό μπορεί να χαρακτηριστεί!
Η πρώτη του i20 WRC συνδυάστηκε και με την πρώτη του Τιερί Νεβίλ στο θεσμό, του οδηγού που οι περισσότεροι θεωρούν έναν από τους επόμενους πρωταθλητές. Στη VW οδηγοί, μηχανικοί και επικεφαλής βρέθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες από την κόλαση στον παράδεισο. Βλέπετε, μόλις στο shakedown, ο Νεβίλ κατάφερε να βγει από το δρόμο, και έπειτα από πολλές τούμπες να σταματήσει στα αμπέλια. Ευτυχώς, ο κλωβός ασφαλείας δεν είχε υποστεί κάποια ζημιά, με αποτέλεσμα οι τεχνικοί της Hyundai να εργαστούν επί δεκαεννέα(!) συνεχόμενες ώρες, να επισκευάσουν το i20 του Βέλγου οδηγού και να του το επιστρέψουν, ώστε ο ίδιος να βρεθεί στο κοντρόλ του πρώτου σκέλους. Και, σαν παραμύθι, ο Νεβίλ κατάφερε την Κυριακή να φέρει το Hyundai 1ο στη ράμπα του τερματισμού, ξεσπώντας -τόσο ο ίδιος όσο και οι άνθρωποι της ομάδας- σε έξαλλους πανηγυρισμούς.
Αναμφίβολα, σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα έπαιξαν τα οδηγικά λάθη των κ. Οζιέ και Λάτβαλα, που εγκατέλειψαν, όπως και του Κρις Μικ, που για λίγο τέθηκε επικεφαλής, αλλά είχε ανάλογη κατάληξη με αυτήν των προαναφερθέντων. Και, κάπου εκεί, ο Βέλγος δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη... Πάντως, τόσο ο ίδιος όσο και ο Ντάνι Σόρντο στο δεύτερο Hyundai ήταν ανταγωνιστικοί, σημειώνοντας πολύ καλούς χρόνους και όντας στη μάχη για το βάθρο από την αρχή του αγώνα, πραγματοποιώντας και σε αρκετές περιπτώσεις σοφή επιλογή ελαστικών. Το i20 WRC έδειξε ανανεωμένο από τη Φινλανδία κιόλας, αφού ο κινητήρας διαθέτει νέα κυλινδροκεφαλή, κάτι που μεταφράζεται σε βελτιωμένη απόδοση, ενώ αλλαγές υπέστησαν τόσο η ανάρτηση όσο και το σύστημα μετάδοσης.
Στις ε.δ. της σκανδιναβικής χώρας, ο Γιούχο Χάνινεν προσπάθησε να διεκδικήσει μία θέση στο βάθρο, αλλά είχε μία έξοδο, με αποτέλεσμα να χάσει χρόνο, την ώρα που ο Χέιντεν Πάντον πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή του στο θεσμό, τουλάχιστον μέχρι λίγο πριν από το τέλος, όταν και έχασε την υποβοήθηση στο δικό του i20, πέφτοντας 8ος. Σε κάθε περίπτωση, η όρεξη της κορεατικής ομάδας έχει ανοίξει, αφού κατά τη διάρκεια του αγώνα ανακοινώθηκε ότι τους κινητήρες των i20 θα εξελίσσει ο γνωστός οίκος Pipo, ο οποίος μέχρι πρότινος είχε την ευθύνη για τα κινητήρια σύνολα της Ford! Είπαμε, οι Κορεάτες δεν ήρθαν για να παίξουν. Επένδυσαν για να κερδίσουν. Και αν το αυτοκίνητο ακόμη βρίσκεται σε... εφηβικό στάδιο, οι οδηγοί της ομάδας είναι ικανοί να κάνουν τη διαφορά στις εκάστοτε επιφάνειες...

Από το ζενίθ στο ναδίρ!
Από την απόλυτη ευφορία στην κατήφεια... Αν οι άνθρωποι της VW μπορούσαν να επιλέξουν στην αρχή της χρονιάς ποιον αγώνα θα ήθελαν να κερδίσουν, αυτός θα ήταν το Ράλλυ Γερμανίας. Από πέρυσι η επικράτηση στον αγώνα της έδρας της VW είχε αναδειχθεί σε σημαντική υπόθεση για τους ίδιους, και δεν το έκρυψαν ούτε φέτος, στο τέλος του Ράλλυ Φινλανδίας. Στο σκανδιναβικό αγώνα ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα έδωσε μία μοναδική παράσταση, σε μία από τις κορυφαίες του εμφανίσεις στο θεσμό. Ήταν με διαφορά ο ταχύτερος, ενώ ακόμα και στο τέλος, όταν μία πέτρα προκάλεσε πρόβλημα στη δισκόπλακα του Polo με αποτέλεσμα να εξανεμιστεί η διαφορά του από τον 2ο Οζιέ, οδήγησε υποδειγματικά, δίνοντας τέλος στην κυριαρχία των Γάλλων στον αγώνα της πατρίδας του τα τελευταία τρία χρόνια. Όχι άδικα, τόσο ο ίδιος όσο και οι συμπατριώτες του πανηγύρισαν έξαλλα τη νίκη στη ράμπα του τερματισμού, σε μια χώρα όπου οι αγώνες ράλλυ αποτελούν εθνικό σπορ.
Με τον Οζιέ να συμπληρώνει ακόμα ένα «1-2» για τη VW και τη γερμανική ομάδα να σημειώνει τη δωδέκατη συνεχόμενη νίκη της από την Αυστραλία του 2013, κατέφτασαν στη Γερμανία με το ηθικό στα ύψη. Από την αρχή ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής και ο Λάτβαλα ήταν σε δικό τους αγώνα, μακριά από τους υπόλοιπους. Όμως ο Οζιέ έκανε ένα από τα σπάνια λάθη του, βγαίνοντας από το δρόμο την πρώτη ημέρα και εγκαταλείποντας. Σαν να μην έφτανε αυτό, την επόμενη ημέρα, υπό καθεστώς Rally-2, έχασε για ακόμα μία φορά τον έλεγχο του Polo R WRC, αλλά αυτήν τη φορά με 200 χλμ./ώρα! Το αποτέλεσμα ήταν το Polo να υποστεί τεράστια ζημιά και ο ίδιος με τον Ζουλιέν Ινγκρασία να καταλήξουν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους. Σε εκείνο το σημείο, ο Λάτβαλα βρέθηκε στην κορυφή με 1 λεπτό διαφορά από τον 2ο Μικ. Ο Φινλανδός, όμως, έκανε ένα από τα γνωστά αψυχολόγητα λάθη του... Κατάφερε να χάσει τον έλεγχο του Polo και τελικά να εγκαταλείψει τέσσερις ειδικές πριν από το τέλος, σκορπώντας την απογοήτευση στην ομάδα του, η οποία θα μπορούσε να κατοχυρώσει και μαθηματικά την κατάκτηση του τίτλου των Κατασκευαστών μέσα στην πατρίδα της.
Ο Οζιέ δύσκολα θα χάσει και φέτος τον τίτλο, αφού ο Λάτβαλα έχασε μία μοναδική ευκαιρία να μειώσει τη μεταξύ τους διαφορά. Το ερώτημα, όμως, εντέλει έγκειται στο κατά πόσο ο Φινλανδός, που πλέον έχει πάψει να είναι νεαρός, αφού είναι 29 ετών και μετρά 139 συμμετοχές στο WRC, έχει τα στοιχεία που απαιτούνται για να γίνει Παγκόσμιος Πρωταθλητής.
Αλλαγή πρωταγωνιστών
Ο επικεφαλής της Citroen Racing, Ιβ Ματόν, ήταν ξεκάθαρος πριν από την έναρξη του Ράλλυ Φινλανδίας, και κανείς από τους Μαντς Όστμπεργκ και Κρις Μικ δεν έχει εξασφαλισμένη τη θέση του στην ομάδα. Οι Γάλλοι, οι οποίοι είναι δεδομένο ότι χάρη στη συμφωνία με το ¶μπου Ντάμπι θα βρίσκονται και τη νέα χρονιά στο θεσμό, αναζητούν τον οδηγό που θα τους φέρει και πάλι στο δρόμο των επιτυχιών. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, ο Ματόν δήλωσε ότι οι εναπομείναντες αγώνες θα κρίνουν το μέλλον των οδηγών στην ομάδα. Αυτή η δήλωση, όμως, λειτούργησε ευεργετικά για τον Κρις Μικ, και τελείως αντίθετα για τον Μαντς Όστμπεργκ. Ο Βρετανός οδηγός εμφανίστηκε μεταμορφωμένος σε Φινλανδία και Γερμανία, εντυπωσιάζοντας στο τιμόνι του DS3 και εντέλει δικαιολογώντας τον ντόρο που έχει προκληθεί εδώ και καιρό από τους συμπατριώτες του, γύρω από το όνομά του. Στη Φινλανδία ήταν ο μοναδικός που κατάφερε να ακολουθήσει το ρυθμό των Λάτβαλα και Οζιέ, ανεβαίνοντας μετά το Μόντε Κάρλο για δεύτερη φορά φέτος στο βάθρο. Παράλληλα, στη Γερμανία έφτασε... αγκαλιά με τη νίκη, όταν μετά τον Οζιέ εγκατέλειψε και ο Λάτβαλα, αλλά ένα δικό του λάθος του στέρησε την τεράστια αυτήν επιτυχία. Η έξοδος, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τον πίσω αριστερό του τροχό, προκλήθηκε έπειτα από λάθος στις σημειώσεις του, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Το αποτέλεσμα ήταν ότι για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του αγώνα είδαμε νικητή που δεν οδηγούσε Citroen.
Ο Όστμπεργκ, από την πλευρά του, είχε μία έξοδο στη Φινλανδία, η οποία μάλιστα προκάλεσε ζημιά στον κλωβό ασφαλείας, με αποτέλεσμα να μην επανεκκινήσει στον αγώνα, την ώρα που στη Γερμανία στόχος του ήταν να παραμείνει στο δρόμο. Μπορεί να τερμάτισε μόλις 20 δλ. μακριά από το 3ο σκαλί του βάθρου, αλλά τόσο η 6η θέση όσο και η επίδοση του Μικ επισκίασαν την προσπάθειά του. Η ουσία είναι ότι αυτήν τη στιγμή η πλάστιγγα δείχνει να γέρνει προς τη μεριά του Βρετανού, ο οποίος σε αγώνες όπου έχει εμπειρία και παραδοσιακά ταχύτητα (Αυστραλία, Μ. Βρετανία και Ισπανία) μπορεί να είναι αυτός που θα πάρει το χρίσμα και για τη νέα χρονιά στην ομάδα... Πάντως, στη Γερμανία κυκλοφόρησε μια φήμη που θέλει τον Πέτερ Σόλμπεργκ να επιστρέφει στο WRC, και μάλιστα στη Citroen, μαζί με τον Κρις Μικ, ενώ λίγο νωρίτερα, στο περιθώριο του Φινλανδίας, και ο Χένινγκ Σόλμπεργκ δήλωνε ότι ο αδερφός του θα επιστρέψει στο θεσμό τη νέα χρονιά! Λέτε;

Δικαιολογίες τέλος!
Στην M-Sport οι ισορροπίες έχουν αρχίσει να αλλάζουν, αφού ακόμα και ο χαμηλών τόνων Μάλκολμ Γουίλσον έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του με τον Μίκο Χίρβονεν. Ο Φινλανδός σε κανένα σημείο του Ράλλυ Φινλανδίας δεν ήταν ανταγωνιστικός, απογοητεύοντας τον Βρετανό μάνατζερ, που περίμενε πολύ περισσότερα. Μάλιστα, μετά την αντίστοιχη εμφάνιση του Μίκο στις γερμανικές ειδικές, ο Γουίλσον δεν έκρυψε ότι, αν ο οδηγός του στους εναπομείναντες αγώνες δεν αποδείξει ότι ακόμη έχει κίνητρο, θα στραφεί σε άλλες λύσεις. Ποιες είναι αυτές; Όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, με τους οδηγούς της Hyundai να δείχνουν ακλόνητοι στη θέση τους, περιμένει να δει τι θα γίνει στις τάξεις της Citroen, ενώ πάντα στο μυαλό του έχει τη λύση του Οτ Τάνακ, που εντυπωσιάζει στο WRC-2. Ο Χίρβονεν, από την πλευρά του, έχει αφήσει τα παράπονα περί μειωμένων δοκιμών στην άκρη, και κάνει την αυτοκριτική του. Αυτό, όμως, δε δείχνει πλέον αρκετό για να τον διατηρήσει στις τάξεις της ομάδας που τον ανέδειξε, και ήλπιζε πως θα τον «αναστήσει».
Αντίθετα, εξασφαλισμένη είναι η θέση του Έλφιν Έβανς! Ο νεαρός Βρετανός έχει εντυπωσιάσει με τις τελευταίες του εμφανίσεις, με αποκορύφωμα αυτή στη Γερμανία, όπου έπειτα από μάχη με τον Μίκελσεν κατέλαβε την 3η θέση στο βάθρο. Ο Γουίλσον δεν κρύβει ότι η θέση του είναι δεδομένη στην M-Sport τη νέα χρονιά, αρκεί η τελευταία να παραμείνει στο θεσμό. Ο Βρετανός μάνατζερ προσπαθεί να εξασφαλίσει έναν ισχυρό χορηγό, ο οποίος και θα αυξήσει τον προϋπολογισμό της ομάδας και θα της επιτρέψει να παραμείνει στο Πρωτάθλημα. Κάτι που μοιάζει και το πλέον πιθανό. Ο Κριστιάν Λοριό και το τεχνικό επιτελείο της Μ-Sport παρουσίασαν στη Φινλανδία την ανανεωμένη έκδοση του Fiesta, με τη μάσκα που διαθέτει και η τελευταία γενιά του σουπερμίνι της Ford, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη γενιά του 2015, οπότε και θα υπάρχει το δικαίωμα της έκδοσης νέας ομολογκασιόν. Την ίδια ώρα, ο Γουίλσον ανακοίνωσε το τέλος της πολυετούς συνεργασίας του με τον οίκο Pipo, και γνωστοποίησε πως οι κινητήρες του Fiesta WRC θα κατασκευάζονται και θα εξελίσσονται από την ομάδα του.

Χρόνια μπροστά...
Οι Φινλανδοί οργανωτές αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία ότι είναι αρκετά μπροστά από τους υπόλοιπους, αναφορικά με την οργάνωση του αγώνα της πατρίδας τους και με την προώθησή του. Φέτος, μία εβδομάδα πριν από τον αγώνα και με αφορμή τη συνεργασία της οργανωτικής επιτροπής με το μεγάλο χορηγό του, τη Neste Oil, διοργανώθηκε αγώνας επίδειξης στο κέντρο του Ελσίνκι, με οδηγούς περασμένων εποχών να έρχονται αντιμέτωποι με αστέρες του σήμερα. Οι Σεμπαστιάν Οζιέ, Μαντς Όστμπεργκ, Μίκο Χίρβονεν και Τιερί Νεβίλ οδήγησαν τα δικά τους αυτοκίνητα, ενώ ο Μάρκου ¶λεν οδήγησε το VW Polo R WRC, o Τόμι Μάκινεν το Ford Fiesta WRC, ο Γιούχα Κάνκουνεν το Citroen DS3 WRC και ο Μάρκους Γκρένχολμ το Hyundai i20 WRC. Ο Όστμπεργκ ήταν αυτός που επικράτησε μεταξύ των σημερινών πρωταγωνιστών του WRC, ενώ με χαρακτηριστική άνεση ο δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Μάρκους Γκρένχολμ ξεχώρισε από τους θρύλους του χθες. Ο νεαρός Νορβηγός κατάφερε μπροστά σε 30.000 θεατές να επικρατήσει επί του «Σανίδα», πανηγυρίζοντας έξαλλα τη νίκη του απέναντι σε έναν από τους ήρωές του.
Καλεσμένοι της ελληνικής αντιπροσωπείας της Ford, βρεθήκαμε μερικές ημέρες αργότερα στο service park του αγώνα στη Γιουβάσκιλα, όπου και είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με ανθρώπους του χώρου αλλά και των ομάδων, και να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι τη γενικότερη αναστάτωση που επικρατεί στο θεσμό. Ο promoter και οι άνθρωποι των εταιρειών, μαζί με τη FIA φυσικά, προσπαθούν να δώσουν «λύσεις» και να ανανεώσουν το ενδιαφέρον για το Πρωτάθλημα. Οι σχέσεις ανάμεσά τους σίγουρα είναι σε καλύτερο σημείο από ό,τι πριν από τέσσερις μήνες. Όμως, κανείς δεν έχει μία συγκεκριμένη ιδέα ή έναπλάνο για την επόμενη ημέρα. Το περιβόητο shootout μπορεί να περιλαμβάνει τριάδες για τη διεκδίκηση των θέσεων, και όχι δυάδες, όπως φημολογούνταν μέχρι πρότινος, ενώ κανείς δεν αναφέρει ότι σίγουρα θα αλλάξει το φορμά των αγώνων, αφού ενυπάρχει ο κίνδυνος κάτι τέτοιο να απομακρύνει τους σκληροπυρηνικούς φίλους του σπορ από τις ειδικές.
«Μπάχαλο» έγινε και με τις δηλώσεις αναφορικά με τους τεχνικούς κανονισμούς, αφού ο Πορτογάλος πρόεδρος της επιτροπής Ράλλυ, Κάρλος Μπαρμπόσα, δήλωσε ότι μπορεί να δούμε από το 2017 υβριδικές τεχνολογίες, νέα αμαξώματα, και μάλιστα της κατηγορίας D, προκαλώντας πανικό στο Διαδίκτυο. Σκέφτεστε να ξεκινάει ένα VW Passat WRC μία ε.δ. και να περιμένει το Ford Mondeo WRC υπομονετικά τη σειρά του; Και, σαν να μη φτάνει αυτό, αναφέρονται υβριδικές τεχνολογίες, από τη στιγμή που όλοι οι κατασκευαστές ζητούν οι νέοι κανονισμοί να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στους σημερινούς, έτσι ώστε να μην εκτοξευθεί το κόστος με την εξέλιξη νέων αυτοκινήτων. Και όλα αυτά για να αυξηθεί το ενδιαφέρον. Ας παρατηρήσουν οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας και της εταιρείας που έχει αναλάβει την προώθηση του θεσμού τη συναρπαστική εξέλιξη των αγώνων σε Φινλανδία και Γερμανία, και θα συνειδητοποιήσουν ότι δε χρειάζεται να «κακοποιήσεις» ένα σπορ που είναι μοναδικό, ενδιαφέρον και ξεχωριστό από τη φύση του. Σωστή προώθηση του προϊόντος χρειάζεται, και να τονίσεις με τον ιδανικό τρόπο τα δυναμικά χαρακτηριστικά του και τη διαφορετικότητά του. Και, στην τελική, να αναλογιστούν ότι η τηλεόραση δεν αποτελεί πανάκεια._ Π. Τ.

Ιn & Out Γιουβάσκιλα
Το συνεδριακό κέντρο Παβιγιόνκι αποτέλεσε για ακόμα μία χρονιά το επίκεντρο του αγώνα της Φινλανδίας, συγκεντρώνοντας κάθε μέρα χιλιάδες κόσμο.
Εμείς βρεθήκαμε στον αγώνα καλεσμένοι της επίσημης ελληνικής αντιπροσωπείας της Ford, έχοντας μάλιστα στη διάθεσή μας ένα Fiesta 1.000 κ.εκ., εφοδιασμένο με αυτόματο κιβώτιο.
«Το μόνο που με νοιάζει είναι η νίκη, και όχι το Πρωτάθλημα. Θα πάρω ό,τι ρίσκο χρειάζεται». Τάδε έφη Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα πριν από την έναρξη της τελευταίας ημέρας.
Σε εθνική υπόθεση είχε αναδειχθεί η νίκη ενός Φινλανδού έπειτα από τέσσερα ολόκληρα χρονιά στον αγώνα, και το έβλεπες από το πάθος των θεατών στις ειδικές.
Στις ειδικές του αγώνα βρέθηκε ο πρόεδρος της Toyota, ¶κιο Τογιόντα, ο οποίος, ζώντας τον παλμό του WRC από κοντά, δήλωσε ότι όλα είναι ανοιχτά αναφορικά με την επιστροφή της ιαπωνικής εταιρείας στο θεσμό.
¶τυχος στάθηκε ο Γιάρκο Νικάρα, ο οποίος εγκατέλειψε μόλις στην 4η ε.δ. του αγώνα από έξοδο. Ο ίδιος θεωρούσε ότι μία καλή επίδοση με το Ford Fiesta WRC θα του επέτρεπε να κεντρίσει το ενδιαφέρον.
Στον αγώνα έκανε την εμφάνισή του και ο Χένινγκ Σόλμπεργκ με Ford Fiesta WRC, ο οποίος είχε δύο κλαταρίσματα που του κόστισαν πολύτιμο χρόνο, με αποτέλεσμα να τερματίσει μόλις 9ος.
Στη Φινλανδία η VW συμπλήρωσε 250 ταχύτερους χρόνους σε ε.δ.!
Ο νικητής του φετινού Ράλλυ Ακρόπολις, Κρεγκ Μπριν, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει έπειτα από τραυματισμό στην πλάτη του, αποτέλεσμα μιας απότομης προσγείωσης από άλμα.
Ο Καρλ Κρούουντα με το Ford Fiesta S2000 επικράτησε στο WRC-2, εκμεταλλευόμενος και τα προβλήματα των ταχύτατων Τάνακ, Κέτομα.
Στο WRC-3 πρώτος και καλύτερος αναδείχθηκε ο νεαρός Τέεμου Σουόμινεν, ο οποίος και θεωρείται το νέο μεγάλο φινλανδικό αστέρι στο χώρο.
Νέα χωμάτινα ελαστικά είχαν στη διάθεσή τους οι κορυφαίες ομάδες του WRC, με τη Michelin να παρουσιάζει το LTX σε σκληρή (S4) και μαλακή γόμα (H4).

In & Out Τρίερ
Την πόλη του Τρίερ είχε επίκεντρο και φέτος ο αγώνας. Σε αντίθεση με πέρυσι, η εκκίνηση δεν πραγματοποιήθηκε στην Κολονία, αλλά στην ίδια πόλη.
Ντεμπούτο έκανε η αγωνιστική Toyota GT-86 CS-R3, προδιαγραφών R3, ως πλοηγό αυτοκίνητο. Το ιαπωνικό κουπέ είναι, φυσικά, πισωκίνητο και διαθέτει απόδοση 250 ίππων και σειριακό κιβώτιο 6 σχέσεων.
Η οργανωτική επιτροπή του αγώνα απαγόρευσε στον Κρεγκ Μπριν να συμμετάσχει στον αγώνα, λόγω του τραυματισμού του στην πλάτη στη Φινλανδία.
Παραλίγο ο αγώνας του Κρις Μικ να τελειώσει εκτός ειδικής, αφού είχε μια σύγκρουση με ένα αυτοκίνητο θεατή σε απλή διαδρομή, ευτυχώς χωρίς σοβαρές συνέπειες για το DS3.
Η ιδιαίτερα σφοδρή έξοδος του Σεμπαστιάν Οζιέ στην 8η ε.δ. προκάλεσε τέτοια ζημιά στην μπαριέρα, που ακυρώθηκε το δεύτερο πέρασμα από την ειδική.
Το FW είναι το νέο ελαστικό που παρουσίασε στη Γερμανία η Michelin, το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για χρήση στο βρεγμένο.
Πάντως, παραδοσιακά στη Γερμανία είχαμε βροχόπτωση, οπότε και οι οδηγοί είχαν την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσουν.
Στη Γαλλία θα δούμε το νέο ασφάλτινο ελαστικό της εταιρείας για στεγνές συνθήκες, σε μαλακή και σκληρή γόμα.
Η εξαιρετική παρουσία του Έλφιν Έβανς στη Γερμανία επιβραβεύτηκε με την επικράτησή του στην Power Stage και την κατάκτηση τριών ακόμα βαθμών.
Ο Ρόμπερτ Κούμπιτσα κατάφερε να κερδίσει δύο(!) ειδικές στο γερμανικό αγώνα, αν και, όπως παραδέχθηκε, αντιμετώπισε πρόβλημα εξαιτίας των περιορισμένων κινήσεων που του επιτρέπει το τραυματισμένο του χέρι.
Πάντως, ο Πολωνός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τον δούμε στο WRC και τη νέα χρονιά!
Στο WRC-2 η μάχη για την 1η θέση κράτησε μέχρι την τελευταία ειδική διαδρομή, με τον Πόντους Τίντεμαντ να κερδίζει στο νήμα τον Οτ Τάνακ, αμφότεροι με Ford Fiesta R5.
Παράλληλα, στο WRC-3 ο Σεμπαστιέν Λεφέβρ σημείωσε την τρίτη του φετινή νίκη, εντυπωσιάζοντας για ακόμα μία φορά με τις επιδόσεις του στο τιμόνι του Citroen DS3 R3T.

ΡΑΛΛΥ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ, 8ος ΓΥΡΟΣ
26 ε.δ., 360,94 χλμ.
Συνολικά: 1.625,13 χλμ.
Εκκίνησαν/Τερμάτισαν: 77/54
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1 Λάτβαλα-Αντίλα VW Polo R WRC RC1 2:57:23.2
2 Οζιέ-Ινγκρασία VW Polo R WRC RC1 2:57:26.8
3 Μικ-Ναγκλ Citroen DS3 WRC RC1 2:58:13.8
4 Μίκελσεν-Φλοένε VW Polo R WRC RC1 2:59:15.7
5 Χίρβονεν-Λέχτινεν Ford Fiesta RS WRC RC1 3:00:12.9
6 Χάνινεν-Τουόμινεν Hyundai i20 WRC RC1 3:01:52.2
7 Έβανς-Μπάριτ Ford Fiesta RS WRC RC1 3:02:49.0
8 Πάντον-Κέναρντ Hyundai i20 WRC RC1 3:03:41.0
9 Χ. Σόλμπεργκ-Μάινορ Ford Fiesta RS WRC RC1 3:09:30.2
10 Κρούουντα-Γιαρβέογια Ford Fiesta S2000 RC2 3:12:07.9
ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ
Όστμπεργκ-¶ντερσον (Citroen DS3) 18η Κλωβός ασφαλείας, Νεβίλ-Γκιλσούλ (Hyundai i20) 8η Κλωβός ασφαλείας, Νικάρα-Καλιολέπο (Ford Fiesta) 4η Έξοδος
ΝΙΚΗΤΕΣ Ε.Δ.
Λάτβαλα 14, Οζιέ 12, Μικ 1
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑ Ε.Δ.
1η-26η Λάτβαλα

ΡΑΛΛΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, 9ος ΓΥΡΟΣ
18 ε.δ., 326,02 χλμ.
Συνολικά: 1.305,79 χλμ.
Εκκίνησαν/Τερμάτισαν: 85/64
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1 Νεβίλ-Γκιλσούλ Hyundai i20 WRC RC1 3:07:20.2
2 Σόρντο-Μαρτί Hyundai i20 WRC RC1 3:08:00.9
3 Μίκελσεν-Φλοένε VW Polo R WRC RC1 3:08:18.2
4 Έβανς-Μπάριτ Ford Fiesta RS WRC RC1 3:08:23.8
5 Χίρβονεν-Λέχτινεν Ford Fiesta RS WRC RC1 3:08:30.7
6 Όστμπεργκ-¶ντερσον Citroen DS3 WRC RC1 3:08:42.9
7 Πρόκοπ-Τόμανεκ Ford Fiesta RS WRC RC1 3:12:13.0
8 Κάιπερς-Μπούισμανς Ford Fiesta RS WRC RC1 3:16:38.3
9 Τίντεμαντ-¶ξελσον Ford Fiesta R5 RC2 3:18:55.6
10 Τάνακ-Σικ Ford Fiesta R5 RC2 3:18:57.4

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ
Οζιέ-Ινγκρασία (VW Polo) 8η Έξοδος, Λάτβαλα-Αντίλα (VW Polo) 15η Έξοδος, Μικ-Ναγκλ (Citroen DS3) 16η Έξοδος, Κούμπιτσα-Μπάραν (Ford Fiesta) 15η Κιβώτιο, Μπουφιέ-Πανσερί (Hyundai i20) 18η Έξοδος
ΝΙΚΗΤΕΣ Ε.Δ.
Λάτβαλα 8, Οζιέ 3, Κούμπιτσα 2, Έβανς 1, Χίρβονεν 1, Νεβίλ 1, Μικ 1
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑ Ε.Δ.
1η-5η Οζιέ, 6η-14η Λάτβαλα, 15η Μικ, 16η-18η Νεβίλ

BΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ
Οδηγών: Οζιέ 187, Λάτβαλα 143, Μίκελσεν 110, Όστμπεργκ 74, Νεβίλ 73, Χίρβονεν 73, Έβανς 57, Μικ 54
Κατασκευαστών: VW Motorsport 305, Citroen WRT 138, Hyundai WRT 131, M-Sport WRT 128, VW Motorsport II 109
WRC-2: Μπερτέλι 81, Τάνακ 78, Προτάσοφ 75, Κρούουντα 74, Κέτομα 70, Αλ Ατίγια 60
WRC-3: Λεφέβρ 79, Ρίντεμαν 46, Τζιορντάνο 46, Κότσι 45, Φίσερ 40
JWRC: Λεφέβρ 81, Κότσι 52, Τζιορντάνο 49, Ρίντεμαν 46, Φίσερ 42