top icon
Blog

O Elon Musk και τα φλαμίνγκο

Τροφή για σκέψη, αλλά και αφορμή για ακόμα μία αντιπαράθεση μέσω διαδικτύου ανάμεσα στον πολυεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της Tesla Motors, Elon Musk, και τους ανθρώπους των media, τροφοδότησε πρόσφατο δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, που αναδημοσίευσαν μ’ έναν αρκούντως προβοκατόρικο τρόπο και τίτλο, οι «The Times of India».

Το επίμαχο άρθρο της ινδικής ηλεκτρονικής έκδοσης των «The Times» με τίτλο «Πως η Tesla του Elon Musk μπορεί να σκοτώνει τα φλαμίνγκο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα», προκάλεσε το καθ’ όλα ειρωνικό σχόλιο του 45χρονου ιδιοκτήτη της αμερικανικής εταιρείας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Η ουσία, ωστόσο, δεν βρίσκεται στην όχι και τόσο… ταπεινή δημόσια αντίδραση του αμερικανού πολυεκατομμυριούχου, αλλά σε όλα όσα επικαλείται η «The Times of India» μέσω της επίμαχης ανάρτησής της.

Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή, η συντάκτης του άρθρου, Laura Millan Lombrana, αναφέρει χαρακτηριστικά πως, στην περιοχή Salar de Atacama της Χιλής, η διαδικασία εξόρυξης του λιθίου, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό για την κατασκευή των επαναφορτιζόμενων συσσωρευτών ενέργειας που χρησιμοποιούν σήμερα τα σύγχρονα ηλεκτροκίνητα οχήματα, προκαλεί τη δραματική μείωση των αποθεμάτων νερού των παρακείμενων λιμνών και κατ’ επέκταση τον σταδιακό και… αθόρυβο αφανισμό ενός σπάνιου είδους φλαμίνγκο που ζει εκεί.

Το λίθιο, αναφέρει το άρθρο, είναι ένα ασημένιο-λευκό μέταλλο, το οποίο «προκύπτει», κατόπιν επεξεργασίας, από την άντληση υπόγειων ποσοτήτων νερού αναμεμειγμένου με αλάτι, που βρίσκονται στο υπέδαφος της πιο ξηρής ερήμου του κόσμου στα βόρεια της Χιλής. Εκεί, σύμφωνα με τη συντάκτρια που υπογράφει το άρθρο, η εταιρεία Soc. Quimica & Minera de Chile SA αντλεί από τις φυσικές υδάτινες λεκάνες που σχηματίζονται στο υπέδαφος της περιοχής από την έκπλυση νερού κάτω από τα βουνά των Άνδεων, πάνω από 1.500 λίτρα ανά δευτερόλεπτο, ενώ η Albemarle Corp., περί τα 145 λίτρα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Μετά την άντληση, το νερό αυτό συγκεντρώνεται από τις εν λόγω εταιρείες σε ειδικά σχεδιασμένες «πισίνες», όπου και παραμένει για χρονικό διάστημα 18 μηνών έως ότου εξατμιστεί, αφήνοντας τα ορυκτά (το λίθιο, εν προκειμένω) να κατακάτσουν.

Εν συνεχεία, ωστόσο, το άρθρο, ερχόμενο να διαψεύσει τον ίδιο του τον… εαυτό, επισημαίνει χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις που να συνδέσουν την προμήθεια λιθίου στην Tesla από τις δύο αυτές εταιρείες!

«Αν οι αυτές εταιρείες προμηθεύουν την Tesla με λίθιο, είναι κάτι που μπορεί να υποθέσει ο οποιοσδήποτε», είναι το ακριβές σχόλιο της αρθογράφου.

Προς τι λοιπόν η όλη «φασαρία»; Και, πρωτίστως, για ποιο ακριβώς λόγο στοχοποιείται, δίχως απτές αποδείξεις και στοιχεία, η αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία, εγκαλούμενη μάλιστα από τους συντάκτες του άρθρου για «έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας»; Πολλώ δε μάλλον όταν και ο πλέον αδαής γνωρίζει σήμερα πως το λίθιο, από όπου κι αν προέρχεται, δεν χρησιμοποιείται μόνο στις μπαταρίες που κινούν σήμερα τα ηλεκτροκίνητα προϊόντα της αυτοκινητικής κατασκευαστικής βιομηχανίας, αλλά και στους συσσωρευτές ενέργειας που απαντώνται σε μια πλειάδα οικιακών και όχι μόνο συσκευών «ευρείας χρήσης και κατανάλωσης», όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές;

Το επίμαχο άρθρο ασφαλώς και εγείρει ερωτηματικά αναφορικά με τις προθέσεις των δημιουργών του, οι οποίοι, θέλοντας να προβάλουν ένα αποδεδειγμένα, από μια πλειάδα φορέων και οργανισμών, υπαρκτό «τοπικό» περιβαλλοντικό πρόβλημα που έχει αναδειχθεί ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80, φαίνεται να εκμεταλλεύονται με τον πλέον αυθαίρετο τρόπο την υψηλή δημοτικότητα της Tesla σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να… πουλήσουν αντλώντας αναγνωσιμότητα μέσα από πηχυαίους τίτλους.

Αυτό, με πολύ απλά λόγια, λέγεται «κακή δημοσιογραφία». Καθώς, σε καμία των περιπτώσεων, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την ανάδειξή του.

Πέρα όμως από ένα ακόμα «κακό δείγμα ενημέρωσης», το όλο θέμα δεν παύει να φέρνει στην επιφάνεια-άθελά του, είναι η αλήθεια- ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα σε σχέση με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το οποίο, εσκεμμένα ή όχι, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να μένει στην αφάνεια: το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι όντως πραγματικά φιλικότερο στο περιβάλλον ή απλώς οι ρύποι μεταφέρονται από τις εξατμίσεις των συμβατικών αυτοκινήτων στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στις τοπικές κοινωνίες, όπως εκείνες της Χιλής, στις οποίες πραγματώνεται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μια διαφορετική αφαίμαξη φυσικών πόρων με επώδυνες περιβαλλοντικές επιπτώσεις;_Χ.Α.

Σημ.: Ο τίτλος του άρθρου, που αρχικά δημοσιεύτηκε στο Bloomberg, ήταν ο εξής: «Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προκαλούν και αυτά ζημιά μειώνοντας τα σμήνη των φλαμίνγκο».

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ